Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Het Lage Bromgeluid

(4 september 2011)

 

Een aantal weken geleden lag ik ’s avonds in bed, toen ik me er ineens van bewust werd dat ik een brom hoorde. Het was een heel laag geluid. Een geluid dat klonk alsof er twee huizen verderop een radio aan stond met zwaar ingestelde bassen, die een gesprek uitzond waarvan alleen de bas onregelmatig te horen was.

Het had tevens vaag wel iets weg van de pomp van de CV-installatie, of het aanslaan van de koelkast beneden. Beter ook was het te vergelijken met het heel zacht horen en voelen vibreren van de motor van een groot schip dat je aan boord non-stop hoort en voelt als je erop let. Die vibratie voelt dan als de resonantie van een trilling. De staande golf van een golfverschijnsel dus.

Aangezien ik vrij snel in slaap val, was het brombewustzijn binnen een vloek en een zucht verdwenen.

 

Maar de avond erop hoorde ik het weer, en de avonden daarna ook. Het geluid kwam steeds even in mijn bewustzijn vlak voor de vloek en de zucht waarna ik in slaap viel. Dat begon me te intrigeren.

Eerst dacht ik aan de mogelijkheid van tinnitus, oorsuizen. Dan kun je ook een piepgeluid, bromgeluid, kraakgeluid, of andere geluiden, in je hoofd en oor horen. Maar tinnitus wordt niet zachter als je je vingers in je oren stopt, het zit daadwerkelijk in je hoofd en gehoorsysteem. Dus werd het op zoek gaan naar de herkomst en de bron van het heel lage geluid. ’s Nachts naar de koelkast lopen, en constateren dat die het niet was. Naar zolder klimmen, en constateren dat het de verwarmingspomp niet was.

Opluchting alom natuurlijk. Geen afwijking in het gehoor, en niet iets dat geld kon gaan kosten. Maar wél iets dat aanwezig en onverklaarbaar was. Buiten mijn koelkast en verwarmingspomp is er namelijk niets in huis dat geluid en vibratie of een resonantie kan maken in huis. Ik laat geen apparaten stand-by staan en dergelijke.

 

Via Google vond ik het antwoord. Het geluid met vibratie blijkt op heel veel plaatsen op de planeet, en in ieder geval in Europa, gehoord te worden. Zéker in het grootste deel van Nederland. Het wordt geweten aan gaswinning, aan transformatorhuisjes, aan veel dingen.

In legio gemeentes en op veel plaatsen zijn geluidsmetingen verricht, en het blijkt doorgaans te gaan om een geluid van 20 tot 50 Herz. Dat is dus inderdaad heel laag.

Veelal horen mensen die ouder worden het geluid doordat ze de hoge tonen in het gehoor beginnen te missen die dit geluid kunnen “overstemmen”. Mijn gehoor is laatst getest, en die tonen mis ik niet. Dat ik nogal eens “Hč?” zeg komt doordat de helft van het jaar m’n buis van Eustachius dicht zit door weet ik wat. Allergie en zo. Maar het gehoor an sich is goed. Toch hoor ik dat lage geluid als het stil is.

 

Pas terug was ik met Claudia in Overijssel bij haar oom. Daar in huis is het doorgaans nogal stil, en ik hoorde die brom. Claudia, die 13 jaar jong is en een uitstekend gehoor heeft in alle toonhoogtes, hoorde het ook als ze zich concentreerde.

In mijn eigen huis hoorde dochter Langbroek het geluid ook als ze echt luisterde, en ze beschreef het hetzelfde als ik. Namelijk alsof er verderop een radio met veel bas een onregelmatig gesprek uitzond.

Intrigerend!!

 

Dat het geluid in heel Nederland te horen is, is voor veel mensen hel. Nachtrust wordt verstoord, mensen gaan soms bijna kapot. De lage frequentie van het geluid en de bijbehorende vibratie is heel doordringend als voor de rest alles stil is, het is niet zomaar weg te denken.

De overheid weet eigenlijk niet wat ze ermee aan moeten. Hier en daar wordt er eens een transformatorhuisje dat het veroorzaakt aangepast, en dat helpt dan een tijdje. Maar echt weg gaat het nooit.

Op een website las ik een stukje van een mevrouw die heel veel last van het geluid had, en er op vakantie in Tjechië eindelijk van verlost was! Een hemelse stilte daalde daar over haar neer!

 

Maar het is natuurlijk eigenlijk te gek voor woorden dat er iets is waar heel veel mensen enorme hinder van ondervinden, en waar niets aan gedaan wordt. Zoals ik altijd en eeuwig zeg: in dit land gaat geld boven alles. Mensen zijn niet meer dan economische eenheden, productie-eenheden van de geldmachine Nederland.

 

Een site waar heel veel mensen hun verhaal en reacties op dit verschijnsel neergepend hebben is [deze site]. Daar schrijven mensen van alle leeftijden en gehoorskwaliteiten hun verhaal hierover neer.

Ik ben benieuwd of er in Enkhuizen meer mensen zijn die dit lage geluid kunnen horen of horen. In ieder geval weet u dat als u het hoort, u niet gek bent. Dit geluid is echt, het is reëel!

 

Hans Langbroek