Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 25-12 t/m zondag 31-12-2006

Maandag de 25e t/m woensdag de 27e: ontspannen dagen achter de rug, net als heel veel landgenoten denk ik. Mooi zitten, praten, lekkere dingen gegeten etc. Op Kerstavond had ik voor het eerst sinds jaren weer eens de echte, oud-Hollandse snert gegeten bij Petra en co. Ze hadden het helemaal zelf gemaakt, en waren de hele dag bezig geweest! Met succes!
Vandaag zat ik zo eens te denken, het is eigenlijk best wel bar dat de landelijke SP zomaar aan de zijlijn is gaan staan met het formeren van een kabinet. Ze hebben gigantisch veel stemmen gehaald, helemáál ten opzichte van de vorige verkiezingen.
Het zijn niet allemaal proteststemmen of iets dergelijks. Heel veel mensen levend in een uitzichtloze situatie hebben SP gestemd, mensen die chronisch ziek zijn, mensen die gehandicapt zijn, mensen die tegen muren aanlopen door een ontzettend laag inkomen, mensen die afhankelijk gemaakt zijn van voedselbanken, mensen die niet meer tegen heel veel dingen van een verhardende samenleving op kunnen. Allemaal mensen die hun laatste hoop hadden gericht op het groot maken van de SP, en wie dat ook is gelukt. En nu, na een paar weekjes onderhandelen wat nauwelijks onderhandelen genoemd kan worden, laat Jan Marijnissen zomaar al die mensen met hun hoop in één keer zakken. Eigenlijk laat hij ze gewoon verrekken, als je met 25 zetels in een oppositie gaat zitten heb je net zo weinig te vertellen als dat je er zit met 9 zetels! Ik vraag me af hoe dit binnen die partij zélf gezien wordt, ze kunnen mij niet vertellen dat de achterban dit zomaar allemaal geweldig vindt, ondanks de "logische" uitleg van de Grote Leider. Wat ik wél weet is dat heel veel mensen diep teleurgesteld zijn in die man, de grote dingen die hij gezegd heeft zakken als een plumpudding in elkaar, lopen als een oude verjaardagsballon leeg... In mijn ogen is er geen excuus, ruim éénzesde van de kiezers is gewoon te kakken gezet. Ook door de aard van een groot deel van de kiezers grenst wat Marijnissen gedaan heeft bijna aan volksverraad wat mij betreft, en heeft hij definitief plaats genomen in het "grote-woorden-establishment" van de gevestigde partijen. Ondanks wat hij straks in de toekomst allemaal weer voor een "grote" dingen zal gaan zeggen vanuit z'n door 25 man bezette parlementsdeel. Hij moet hiervoor betalen vind ik.
Er zal iets anders moeten gaan gebeuren, en daar hoort de landelijke SP niet meer bij.

Donderdag de 28e en vrijdag de 29e besteed aan nuttige dingen zoals schoenen kopen, huisarts bezoeken voor kwalen veroorzaakt door vermeend gezond gedrag en elkander meteen even verteld dat we beiden nog roken doch er wel mee bezig zijn , een jongetje bezoeken met Petra als zijnde peetoom en peettante samen met dochter Langbroek, twee virussen uit de nieuwe pc van de vriendin van de Vette Knol gehaald, en alles wat dagen leuk en nuttig kan maken.
Gisteren draaiden dochter en ik een film, een oude uit 1930. De titel is "All quiet on the Western Front", en hij gaat over WOI. De film is gemaakt vanuit het perspectief van een aantal Duitse schooljongens die zich, opgezweept door propaganda van de leraar, aanmelden voor dienst. Aan het front leren ze de waarheid van de oorlog kennen, de totale anti-heraldiek van die oorlog. WOI is grotendeels uitgevochten in loopgraven, en velen zijn er volledig getraumatiseerd uitgekomen. De opvang van zulke jongens was toentertijd zo mogelijk nóg slechter dan nu. Overheden zien vechtende soldaten nu eenmaal als machines die na een oorlog gewoon weer in de economie dienen mee te draaien...
Oorlogsfilms vanuit het Duitse perspectief waren in 1930 nog niet zo beladen als nu, Hitler was nog niet in beeld met z'n nazi's. Althans niet als echte machtsfactor en massamoordenaar, het ondenkbare was nog niet gedaan. De film is nog steeds in landen die oorlog promoten ongewenst door de boodschap.
Ondanks de wijze van acteren welke we nu heel anders gewend zijn, maakte de film een hoop indruk op me. Veel dingen van die tijd hoe overheden dingen propageren naar de bevolking toe zijn herkenbaar naar deze tijd toe, er is niets veranderd! Leugen, bedrog en misleiding zijn nog steeds aan de orde van de dag, ook in landen met democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Het gebeurt in democratische landen wat geslepener en verborgener, maar er is écht geen enkel verschil met niet-democratische landen. Het voordeel van democratische landen bestaat enkel en alleen uit een vrijer en beter opgeleide bevolking, waardoor het economisch potentieel groter is, en de mogelijk benodigde kwaliteit van militaire activiteiten. Of het leven van de burgers in democratische landen beter is hangt af van de omstandigheden, en wat een overheid op zeker moment nodig acht voor stabiliteit. That's it. Ga maar eens praten met mensen die in ghetto's zijn opgegroeid, of met Willem Oltmans-achtigen.

Zaterdag de 30e op weg naar Oud en Nieuw, zonder Saddam Hoessein. En zonder miljoenen anderen die overleden zijn op allerlei manieren. Heel triest voor nabestaanden, zonder woorden om het te kunnen beschrijven.
Maar we gaan ook het nieuwe jaar in met miljoenen nieuwe mensjes op de wereld, en dat is doorgaans heel leuk! Nieuwe mensjes, nieuwe hoop en nieuwe toekomsten. En alles des mensen, zoals het ging zal het blijven gaan. Vreugde, verdriet, oorlog, ziekte, genezingen, geboortes, en altijd weer hoop.
Op zich ben ik wel benieuwd naar wat 2007 zal brengen, maar ik was in november ook benieuwd wat december zou brengen. De nieuwsgierigheid is er altijd, de verwachting blijft, de interesse is non-stop. Ik heb geen goede voornemens, en ook geen slechte voornemens. Er is een wens voor een aantal geliefden op een betere tijd, en als dat in 2007 al zou kunnen dan is het mogelijk dat ik stiekem "Dankjewel" tegen iemand zeg, ook al ben ik heiden...
Jaren komen, jaren gaan. En wij mensen blijven nog héél, echt héél lang bestaan.