Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 17-12 t/m zondag 23-12

Maandag de 17e t/m zondag de 23e: Best wel veel gedaan deze week kan ik zeggen.
Maandag hadden we commissie BOFS, waar de agendapunten er snel doorheen gejast werden. Aan het einde was er een agendapunt waarvan door SP gevraagd werd of de commissie daarmee wilde instemmen, over dat de raad de laatste weken nogal eens later de info krijgt dan de pers. Dat is raar natuurlijk, zo kun je niet goed besturen.
Na enige discussie kwam men, dat is college en raad, enigszins tot elkaar.

Dinsdag was de commissie Grondgebied, waarin het SMC het grote punt zou moeten zijn. De verdeling binnen de commissie, vertaald richting raad, was ongeveer oppositie vs coalitie op Plan Omring/Scholtens vs Plan De Nijs. Vertaald zeg ik, doch er zijn in de geschiedenis van de mensheid natuurlijk legio vertaalfouten gemaakt. Dus in de raad op 8 januari 2008 kan er nog van alles gebeuren vermoed ik zomaar...

Woensdag hadden we een pre-info-avond over lokaal wonen. Heel typisch waren er maar 6 afgevaardigden van de raad. Ren v/d Pluym en Louis van Wegen van GL, Eelco Fijma van de PvdA, ikzelf voor Nieuw Enkhuizen, Herma Compaan van de CU en Stella voor FQ. Blijkbaar had iedereen iets anders te doen. Wel jammer, want het wast best wel nuttige informatie.

Donderdagavond kon ik eindelijk de boel in m'n eigen huis op orde brengen, nadat ik er dinsdag voor het eerst weer geslapen had. Het is gek, maar dan na bijna 2 maand niet in je eigen huis wonen realiseer je jezelf ineens volop waarom het allemaal is gebeurd. Waarom je weg bent geweest en zo. Een vrij onaangename ervaring die je met de neus op de feiten drukt van de stand van zaken op dit moment. Het is zoals het is, en dat is het vertrekpunt van andere dingen. Zo gaat het leven.

Vrijdag ben ik 's avonds wezen kijken in het nieuwe huis bij dochter Langbroek en haar moedertje. Ze hadden het al gezellig gemaakt in huis, en het is natuurlijk door de reden waarom ze daar nu zijn niet helemaal huisje Weltevree, maar wel gigantisch blij met het feit dat ze daar nu wonen! We hebben lang gepraat, en dat zal nog wel vaker gaan gebeuren. Wat moet dat moet.

Zaterdag bij Petra en co aan de slag gegaan, en daar hebben we hl wat nieuw huis weggesloopt om ng nieuwer huis te gaan worden! Komende week ook nog heel wat uurtjes besteden daar, en nogmaals: wat moet dat moet.
De wereld was trouwens bijzonder mooi zaterdagochtend! Alles was wit, Enkhuizen rond de Vest was schitterend! Dat ijs op het water, de bomen en struiken wit, het gras van het Schootsveld wit, het was cht hartstikke mooi zeg! Ik wist echt niet wat ik zag eerlijk gezegd.

Wat ik deze week las wat mij trof was dat er een veteraan uit WOI gestorven was op 107-jarige leeftijd. Negenentachtig jaar na afloop van die oorlog! In mijn geboortejaar waren de Frans-Duitse oorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog ongeveer net zolang terug als nu WOI... Ongelooflijk!
Al die oorlogen speelden weer door m'n hoofd, terwijl ik eigenlijk pas terug het kenmerk van WOII eindelijk heb begrepen, zoals ik [hier] verwoord heb. Omdat ik zaterdagavond eindelijk de tijd had om weer enigszins na te denken over "niet-moet" dingen, draaide ik achter elkaar de film "Der Untergang" en "Ghetto". Beiden zeer indrukwekkend voor mij, zker achter elkaar aan gekeken. Volgens mij zal ik met die WOII nooit helemaal klaar raken, het blijft me intrigeren. Niet de veldslagen, maar de mens in die oorlog, de soldaat in die oorlog, de burger in die oorlog, de jood in die oorlog, de mens in die oorlog dus nogmaals, en dat laatste in de breedste zin des woords.
De laatste jaren heb ik soms trouwens het idee, hoe absurd (en waarschijnlijk abject) het ook klinkt, dat er een soort onderstroom van strijd geweest lijkt te zijn in die WOII tussen Amerikaanse joden en Europese joden. Sommige dingen zijn gewoon niet verklaarbaar anders.
Maar ja, strijd waarom dan wel? Dat zou alleen te verklaren zijn als Hitler een glimp van gelijk zou hebben, en zover wil ik in de verste verte niet gaan. Ik heb geen zin om in een nazi te transformeren, en heb sowieso niet het soort ideen dat die mensen hadden. Mensen uitroeien is geen oplossing voor wat dan ook.
Maar die WOII, het blijft een intrigerend iets...