Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 4-12 t/m zondag 10-12-2006

Maandag de 4e en dinsdag de 5e: Maandag was ik er even helemaal klaar mee, en aangezien het uitermate rustig was op het werk nam ik maar eens een keer vrij vanaf half 9. Relaxed!
Mooi een bakkie gehaald, de pc die ik zou nakijken dinsdagavond al op maandagmiddag gedaan, een nieuwe DVD-speler gekocht voor minder dan 4 tientjes (ben benieuwd hoe lang deze het gaat doen...), een scheerblad besteld en met dochter door de stad gelopen om naar kleren te kijken. Dochter begint heel langzaam grote dochter te worden qua belangstellingen, dus kleding en hoofduitdossingen worden met de dag belangrijker. Ik kan er als vader in wiens hoofd dochter nog maar 12 is alleen in verbijstering naar kijken, vol onbegrip dat dit het meisje is dat eens op de stenen richel bij de Westerkerk liep, aan het handje van papa... Doorgaans ben ik nu wel bij de tijd wat dit allemaal betreft, maar af en toe slaat het achterlopen toch weer even toe!
Dat over die vrijheid van meningsuiting houdt me toch nog steeds bezig moet ik zeggen. Toevallig zei Christian Bokhove er op het NHD-forum ook nog iets over vanavond. Het item speelt en zoemt constant rond in m'n hoofd. Ik heb ervaren dat die vrijheid van meningsuiting door instanties en personen die menen macht te hebben toch nog steeds als belemmerend wordt gezien, en dat geprobeerd wordt die vrij geuite meningen met machtsmiddelen in te perken in plaats van met argumenten. Uiteraard kan dat lukken, maar zoiets wekt wel extremere meningen in de hand, en dus extremere handelingen naar aanleiding van dergelijke extremiserende meningen!  Zie de wereld om ons heen... Zelf heb ik het nu ook een paar keer ervaren, en het mechanisme van extremiseren in mening door belemmeren met machtsmiddelen van vrij uiten van mening herkende ik in aanvang in mezelf ook.
Ik blijf er dan ook bij dat bij vrijheid van meningsuiting óók hoort het kunnen en durven aanhoren van andere meningen over jezelf, hoe afwijkend en "ontheiligend" van en voor je eigen visie op de wereld dan ook!! Maar dat aspect is niet mogelijk voor sommige groepen, het kán gewoon niet. En dat maakt de samenleving minder open dan dat deze schijnt te zijn.

Woensdag de 6e tot en met vrijdag de 8e: een raadsvergadering gehad waar ik graag in m'n eigen bewoordingen over zou willen vertellen, maar ik doe het maar niet. Het risico dat er weer eens iemand boos wordt door hoe ik dingen verwoord heb ik nu even geen zin in, je raakt zoiets op slot wel zat. Op dit moment in ieder geval even.
Verder nog via email dingen gedaan, met partij en wat vraagjes over dingen aan het college. Het is allemaal het vermelden niet waard hoor, des te korter des te beter. Tenslotte ben ik raadslid van een collegepartij, en dan mag niemand boos worden. Och, meningsloos het leven door, het zal wel wennen (voor zolang als het duurt...). Ik ga maar tv kijken of zo.