Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 16-11 t/m zondag 22-11-2009

 

Het was me een weekje weer. Stembanden bezittend Enkhuizen stond helemaal op z’n kop door de Jeugd- en Alcoholmaatregelen zoals burgmeester Jan Baas ze wil introduceren. Met het meeste daarvan ben ik het wel eens trouwens, maar die toegangstijd voor horeca moet wat mij betreft toch écht wel 1 uur ’s nachts kunnen zijn. Een borreltje in de Doelen op z’n tijd moet ook kunnen, al is feitelijk wat de burrie daarover zegt niet verkeerd.

Het is zelfs zo dat de landelijke overheid wetgeving in de maak heeft die de hele discussie in Enkhuizen over borrels in de Nieuwe Doelen maar een tijdelijk verschijnsel maken van hooguit één of anderhalf jaar. Daarna is in dat soort instellingen sterke drank gewoon verboden.

 

Eén van de speerpunten van Enkhuizen op economisch gebied is toerisme. Daar hoort een volwaardige horeca bij. Nu is de term “volwaardig” natuurlijk discutabel, iemand die uit een grote toeristische stad komt zal onze horeca absoluut niet volwaardig vinden misschien. Maar het gaat om wat wij denken dat goed is, en om wat de ondernemers in Enkhuizen denken dat economisch en bedrijfsmatig/kwalitatief goed is.

Horeca hoort bij toerisme, duidelijk. Een toegangsstop voor kroegen en discotheken van 1 uur ’s nachts is goed te doen. Wat mij persoonlijk betreft kan daar een sluitingstijd van 2 uur ’s nachts aan gekoppeld worden, met stringente handhaving. Dat meldde ik dan ook in de commissie. Maar dát is iets dat de fractie van Nieuw Enkhuizen ook zal moeten willen, dit is nog ter discussie lopend.

Mijn fractie ziet in ieder geval meer in een toegangsstop van 1 uur dan 12 uur, dat is duidelijk en klaar.

Het wordt allemaal weer hommeles in politiek Enkhuizen, en dat met de brulvervuilende factor van de verkiezingen er nog tussendoor. Dan maken mensen keuzes die ze op andere momenten anders gedaan of beredeneerd zouden hebben. Ze zeggen van niet, maar de ervaring leert van wel.

 

Dat geldt ook voor het parkeren. Het wordt een verkiezingsitem. De normale discussie begint al langzaam steeds meer overstemd te worden door verkiezingsretorisch gebulder. Zo gaat dat, men noemt dit democratie.

Wat er in de commissies gezegd is neem ik mee in de beraadslagingen, het grote punt is wat er in de raad zal gaan gebeuren. Commissies geven vaak niet weer wat in de raad gedaan wordt, in het vuur van een commissiedebatje heeft elke partij of politicus wel dingen gezegd die in de raad anders gingen. Al gaat dat niet voor die 1 uur toegangsstop gelden wat mij betreft…

Het gaat me er om wat straks in de raad gezegd gaat worden, én hoe daarmee later omgegaan wordt door het stadsbestuur dat dan zit. Het blijkt nogal eens dat aan de uitvoering van raadsbesluiten op bijzonder creatieve wijze vormgegeven wordt, en niet altijd op een manier waarop de raad dan gerekend had.

De Enkhuizer raad zit nog wel eens te dutten, ondanks de grote woorden die door de microfoon klinken. Maar ja, dat is nu eenmaal dorpspolitiek. Wij zijn alle 17 maar amateurs, niet meer en niet minder.

Bestuurders als wethouders en burgemeesters staan toch een graadje hoger wat dat betreft, het is hun dagelijkse werk. Burgemeesters hoeven feitelijk niet eens echt rekening te houden met wat anderen vinden, ze hebben een aantal bevoegdheden waarin ze de gekozen volksvertegenwoordigers overrulen. Verder is dat binnen de EU alleen in Spanje ook zo. Democratie…

 

Woensdag heb ik weer iemand geholpen met schrijfsels van allerhande belang, en dat is altijd wel goed. De dag erna kwam een persoon bij me langs die ik al een hele tijd niet gezien had, waar ik ontzettend mee kan lachen door absurde activiteiten die we hebben! Lol is ook belangrijk in het leven, het gaat niet allemaal over parkeren en alcohol vlak voor de verkiezingen tenslotte….

Het zou mooi zijn als de mensen zich eens net zo druk maakten wat betreft herrie schoppen (wat op zich terecht is trouwens!) om bijvoorbeeld de grote teruggang van kwaliteit van de thuiszorg waar mensen recht op hebben in vergelijking met een paar jaar terug. Er is ontzettend bezuinigd op dit soort dingen door de overheid. Maar omdat mensen daar pas mee te maken krijgen als ze ouder worden, of ziek worden, maakt het voor gezonde mensen die denken dat ze de eeuwigheid hebben, niet zoveel uit als ze zich goed voelen. Niet zoveel als een parkeerplaats in ieder geval, uitgaande van dat geluidsniveau uitmaakt hoeveel belang er aan iets gehecht wordt.

 

Kameraad Petra Kiss haalde me vrijdagmiddag op uit werk. Vrijdags stoppen wij om kwart over twee ’s middags met werken op het bedrijf waar ik werk, en dat is tof!

Petra haalt me af en toe eens even op, en dan gaan we mooi te stadten en te teuten. Lekker West-Fries over van alles leuteren dat belangrijk en onbelangrijk is, en dát is pas ontspannend! Petra’s kopje thee, mijn kopje kamille-, venkel- of brandnetelthee (hmmm, ergens heb ik toch wel een soort eigen vorm van geitenwollensokkeneigenaardigheden eigenlijk nu ik dat zo zelf hier typ en lees…), een paar dikke vette brownies uit de Appie Heijnaanbieding per man, en mooi ansittuh!

 

Zondag lekker bij radio Enkhuizen samen met mijn geërfde dochter Claudia plaatjes gedraaid en praatje gehouden, en zo ging week 47 in 2009 weer voorbij.

 

Eén ding vraag ik me wel af: is een bloeddruk van 145 tot 150 om 65 tot 68 met een gemiddelde hartslag van tussen de 56 en 60 nou normaal of niet?!