Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 19-11 t/m zondag 25-11-2007

Maandag de 19e en dinsdag de 20e: Maandag de commissie BOFS gehad. De agendapunten gingen er in sneltreivaart doorheen.
Wat ik niet leuk vond was dat ik ruim een week terug had aangekondigd dat ik in de commissie een antwoord wilde krijgen over de stand van zaken betreffende het onderkomen van buurtvereniging Plan-Zuid, en dat antwoord niet kreeg.
In de raadsvergadering van 12 juni j.l. is toegezegd dat medio september de schop de grond in zou gaan. Nu is het richting eind november, en er is nog steeds niets gebeurd. Daar wilde ik dus uitleg over. De griffier van de raad heeft afgelopen week nog twee keer ingeseind dat er in de commissie antwoord gegeven zou moeten worden, maar nada en niënte! Wethouder van Pijkeren gaf geen sjoege, en dat is héél fout! Ik begin nu zo af en toe erover na te denken hoe hij eigenlijk tegen ons raadsleden aankijkt, dit is toch echt onbehouwen gedrag jegens ons. Feitelijk tegen het onbeschofte aan.

Ook had ik vorige week donderdag al een vraag gesteld over de legionellabesmetting in sporthal De Drecht. Ook geen enkele sjoege. Kindertjes van de basisscholen die daar gymles hebben mochten niet naar de wc, mochten geen handen wassen, niet douchen en geen water drinken... En niemand wist wat: ouders en onderwijzers waren niet ingelicht. Terwijl de directeur van in dit geval de Driespan het wél al wist! Te gek voor woorden dus.
Maandag vroeg ik dus de wethouder ernaar, en hij wist van niets... Ondanks de mail die ik donderdag er al over gestuurd had. Ik kreeg te horen dat er allerlei goede protocollen waren etc, maar dat was duidelijk geleuter, want niemand is waar dan ook over ingelicht. Dit is in mijn ogen best wel schandalig, het gaat om vele tientallen kinderen.

Ook de peuterspeelzalen kwamen als agendapunt aan de orde. Ze gaan "samen" met kinderopvang Berend Botje. Ik denk dat het wel een goede keuze is, ze zouden elkaar in kennis goed kunnen aanvullen. De wet van de synergie eigenlijk, samen zijn ze beter dan beiden apart.

Dinsdag de 20e stevig gewerkt overdags, en 's avonds naar de commissie Grondgebied geluisterd. Na de verschillende insteken en argumenteringen is wel duidelijk dat onze raad in meerderheid toch voor de Zuidvariant zal gaan, en dat is ook heel goed. Goed voor de regio en goed voor Enkhuizen.
In de raad zullen een paar zaken die vanavond aan de orde kwamen nog verder uitgediept worden.

M'n vader liep in het Streekbos vandaag met z'n hond, en daar bleek een gigantische hoeveelheid chemicaliën neergegooid te zijn. Allemaal bergen schuim en vloeistoffen. Naar ik hoorde heeft hij nog steeds de smaak van de dampen die vrijkwamen in z'n mond zitten! Ik vind dit soort dingen écht misdadig, en ik vraag me ook af in hoeverre het grondwater vervuild zal zijn.

En ik heb nog overleg gehad over het NE-initiatiefvoorstel over de burgers betrekken bij de aanpak van de drugshandel. Het gaat iets anders aangepakt worden dan als initiatiefvoorstel, wat efficiënter en in samenwerking. Het gaat om het resultaat, en als dat sneller en steviger neergezet kan worden dan moet dat gewoon!
Het wordt dus wat typen, en overleggen met betreffende personen. Actie!

Woensdag de 21e is een blijde dag! M'n dochter en haar moedertje hebben een huis toegewezen gekregen!  Joepie!! Binnen de vesting, en dat is helemáál leuk! Dan wonen ze straks in vogelvlucht binnen de 300 meter van me, en van iedereen die ze/we kennen! Zo zie je maar, erge dingen brengen soms achteraf juist goede dingen. Hier ben ik hier écht zó blij mee!!  Ik beloof hierbij om minstens een week niet knorrig, brombeerderig en humeurig te schrijven!  Vermoedelijk zullen ze er nog voor de Kerst inzitten, tof! Tnx!

In het NHD las ik dat de directeur van de Driespan en de gemeente de communicatie in het geval van een legionellabesmetting beter zullen organiseren, ook goed! Dat scheelt een hoop ongerustheid voor ouders en anderen  Ook hier: rottige dingen brengen vaak uiteindelijk ook goede dingen!

En nu de spierballen goed verzorgen voor een paar verhuizinghulpacties de komende twee maanden...

Donderdag de 22e las ik op de NHD-site dat er morgen in de krant een artikel staat waarin de lokale ChristenUnie meldt geen homofobe instelling te hebben. Dat vermoedde ik al, zoals een paar weken terug al gezegd had ik Dirk van Pijkeren er al over gesproken die meldde een standpunt als door Yvette Lont ver van zich te werpen. Maar ik was benieuwd hoe het bestuur en de fractie erover dachten, en heb ze dan laatst ook een brief met vragen opgestuurd via de mail. Daarop werd ik uitgenodigd eens met het bestuur te praten over hun standpunt betreffende homo's, en dat ga ik eerdaags maar eens doen.
De afgelopen weken was het te druk om eraan toe te komen, maar ik vind het wel netjes dat ik na veel schrijvend gebulder van mezelf over dat onderwerp dan op de uitnodiging in ga en in discussie/gesprek ga met ze. Het lijkt me namelijk ook best wel interessant!

Dinsdag de 20e liet m'n vader de hond uit in het Streekbos, en daar vond hij een plas chemicaliën van zo'n 10 bij 20 meter en ongeveer 5 cm diep. Dat is 1000 liter, en geen 500 liter zoals de verschillende media meldden.
Aangezien de bende een sterk aan zuur denkende geur verspreidde, brandde aan de ogen en enorm schuimde, ging hij naar huis en belde de politie direct. Toen hij thuis met een mouw over z'n gezicht veegde, begon het daar ook te branden! Gewoon van de dampen die in z'n kleding waren getrokken...
Hij herinnerde zich dat aan de andere ingang van dat stuk hondenuitlaatbos de donderdag ervoor ook zo'n plas van hetzelfde ruikende bende gelegen had, een meter of 40 lang. Hij herinnerde zich ook dat hij bij die plas hetzelfde waargenomen had als bij de plas van dinsdag, namelijk verse trekkersporen en sporen van een kar erachter. De plas van 40 meter zag er dan ook uit alsof iemand met een tank was gaan rondrijden die open stond totdat die leeg was. Idem dito bij de plas van dinsdag. M'n vader weet wel wat van sporen door z'n natuurkennis en -struinerij van vroeger.
Iemand uit de buurt hier is dus een naar zwavelig zuur ruikende bende aan het lozen in de natuurstroken die we hebben! De plas van de donderdag ervoor was al helemaal in de grond getrokken, en de plek stinkt nu gigantisch ranzig! Het is gewoon milieumisdaad, milieuterrorisme! Maar door iemand uit de buurt, want een trekker met tankwagen erachter rijd je niet ongemerkt tientallen kilometers rond. Ook niet 's nachts.

Morgen vrij! Dan ga ik dingen regelen die ik wil regelen, overleggen over drugs, kijken bij de Compagniesbrug, en alvast rondkijken voor Sinterklaas. Uiteraard de wekelijkse boodschappen; vervelend maar goed dat ik het kan doen... Wat dat betreft is Nederland toch wel weer goed, de grootste gemene deler kan gewoon goed eten. Nu de kleinste gemene deler ook nog, en dan wonen we met z'n allen prettig in dit land.

En maandag ga ik met m'n raadscompanen René van der Pluym (GL) en Eelco Fijma (PvdA) samen praten over het aanzien van onze binnenstad in z'n facetten. Laatst hadden Eelco en ik toevallig bijna tegelijkertijd dingen erover gezegd en geschreven, en René is ook altijd bij dat onderwerp betrokken, dus wij drietjes samen moeten een eind kunnen komen. Oppositie of coalitie maakt me wat dat betreft niets uit, het gaat om het doel dat we voor ogen hebben en hoe we dat kunnen realiseren. Samenwerking vanuit verschillende visies, zo hoort dat in een goede democratie!

Vrijdag de 23e had ik een gesprekje met de burrie over zaken, en we denken over die zaken in veel dingen hetzelfde. Het is toch wel eens handig om over dingen hetzelfde te denken, samen kun je nog wel eens meer bereiken dan in je eentje. Al ben ik grotendeels gewend in m'n eentje dingen te doen en te activeren, maar soms kan dat nu eenmaal niet. Zo leer je nog wat als je ouder wordt....

Daarna ben ik bij het symbolische begin van de sloop van het oude gedeelte van de Compagniesbrug wezen kijken. Eerst duurde het bijna een uur omdat de gedeputeerde vast stond in de file op de Drechterlandse weg. Mooi, kon hij zien hoe nodig die weg is...
Onderweg naar het stadhuis liep ik op met een journalist van het NHD die er ook heen ging, zijn vriendin is een collega van me. Ze wonen sinds enkele maanden samen, en ik vroeg of ze al wat gezonder aten nu na een paar maanden. "Ja hoor", zei hij. Daarop vroeg ik wat ze dan aten vanavond, en dat was een pizza
Het deed me denken aan de eerste week dat ik vroeger op mezelf woonde. Ik had het lumineuze idee opgevat om 's avonds uit werk alles in één te verenigen qua eten: gezond, makkelijk en snel. Op reclames destijds was me wijsgemaakt dat cornflakes gezond waren, ik wist dat melk ook goede ingrediënten kende, en andijvie en sla waren voor zover ik wist ook gezond. Dus ik besloot om in een pan cornflakes te doen, een laag melk en gesneden andijvie, en dat te koken tot een in mijn op dat moment niet al te snuggere hoofd gezond iets. Vies! Maar ik heb het een week gedaan, in het onzalige idee dat ik in ieder geval gezond at.  Na die week ging ik interne tranen sniffend met hangende pootjes naar m'n ouders of ik mee mocht eten...

Maar ach, na meer dan een kwart eeuw is het allemaal nog goed gekomen. De vriendin van de Vette Knol kookt ook regelmatig een uitermate lekker potje voor me, uit allerlei mij onbekende ingrediënten die uiteindelijk bijzonder smakelijke happen opleveren!

Ik vertelde de jongeman in kwestie dat het vele decennia terug was dat ik met m'n brommertje over de Compagniesbrug reed, en dat die brug toen al aftands was. Daarop vroeg hij verbaasd hoe oud ik dan wel niet was... Hahaha! Nu heb ik een weddenschap met hem, als hij erachter komt hoe oud ik ben dan krijgt hij een fles Bacardi Black van me! Ben benieuwd...

Jan Franx, mijn wethouder(!), had een mooi verhaal in de zaal in het stadhuis! Ik ben best wel bijzonder trots op hem vaak. Er wordt in den lande nogal eens denigrerend gedaan over lokale partijen, maar Nieuw Enkhuizen presteert uiteindelijk toch behóórlijk wat. Het gebeurt alleen allemaal op een nogal onorthodoxe wijze, en dat wordt niet altijd begrepen door vooral de traditionele partijen. Maar het gaat om wat er am Ende als resultaat neergezet is, en niet of de wijze waarop begrepen is door anderen die anders denken over hoe politiek gevoerd dient te worden! Het resultaat telt!!

En verder: er valt heel wat te lezen de komende tijd. Dat gaat lukken, ondanks dat ik komende week bijna elke avond iets heb. Maar morgen eerst met m'n dochter en de dochter van de vriendin van de Vette Knol naar Alkmaar, dat is leuk voor de kids.

Zaterdag de 24e en zondag de 25e: Zaterdag ging ik met m'n dochter en de dochter van de vriendin van de Vette Knol naar Alkmaar om een jas te kopen voor dochter Langbroek en wat Sinterklaasinkopen te doen. Op weg naar het station hadden dochter Langbroek en ik het over drugs, alcohol en roken. Ze is één van de zeer weinigen van haar klas die niet roken, en is het standvastig niet van plan te doen.
Ze vindt het raar dat zoveel mensen zich mee laten slepen door wat anderen goed vinden, en geen keuzes maken waar ze zelf achter staan. Daarop antwoordde ik dat ze wel zo'n anarchistenteken aan een ketting om haar nek kon hangen dat haar vader ook heeft. "Nee!" zei ze. Waarop ik vroeg waarom dan niet. "Omdat ik dus zelf wel uitmaak wat ik wel en niet wil..." zei ze. Goed!

Alkmaar is een leuke stad met veel diversiteit aan winkeltjes; de grote ketens overheersen het straatbeeld niet helemaal en winkeliers houden rekening met wat ze aan de straat zetten zodat de aantrekkelijk van het winkelgebied niet aangetast wordt. Tof! 
Er is nog parkeerruimte als je met de auto gaat, maar wij waren nu met de trein gegaan. Ondanks het gevarieerde aanbod aan consumptie-artikelen daar slaagden we maar gedeeltelijk. Dochter Langbroek hief wanhopig de handen ten hemel en riep theatraal dat ze waarschijnlijk nóóit een jas voor de winter zou vinden die ze leuk vond. Och, met het relativeringsvermogen der ouderen (nou ja, oud is ook wat overdreven...) stelde ik voor om dan maar in Hoorn te gaan kijken. Dat deden we, na daar eerst de kou uit het lichaam verjaagd te hebben door middel van warme chocomel met slagroom.
Na een half uurtje de Coenstad doorkruist te hebben slaagde dochter Langbroek!  Dochter blij, dochter van de Vette Knol blij voor dochter Langbroek (en blij doordat ze de hele dag zoveel lekkere dingen te bunkeren had gehad van Hans), en puberdochterpapa opgelucht....  Daarna pakten we gewoon de trein naar Enkhuizen, en besloten de dag met een uitstekende maaltijd van de vriendin van de Vette Knol!  Zoals Joost vaak tegen heer Olivier B. Bommel zei, een eenvoudige doch voedzame maaltijd...

Zondag een dagje van weinig inspannende bezigheden. 's Middags liep ik de stad rond in het kader van kijken wat de [toegankelijkheid] was van onze winkels en bedrijven in het kernwinkelgebied, en van de lokale horeca. Onderweg luisterde ik hier en daar naar het koorgezang dat de stad rondtinkeleerde, en dat was ondanks de regen en wind bij tijd en wijle toch wel leuk.
Bij thuiskomst mooi een rustige zondagse bak koffie gedaan met de vriendin van de Vette Knol, en twee stukken naar het college opgestuurd, over de toegankelijkheid wat ik hierboven noemde en over [drugsaangifte] En zo is het morgen weer maandag. Op één of andere manier heb ik een duister voorgevoel over die maandag, maar we zullen zien wat het leven te brengen heeft morgen. Dingen komen, dingen gaan, en maandagen blijven altijd bestaan.