Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 15-11 t/m zondag 21-11-2010

Maandag de 15e is het merkwaardig dat op de site van de stad [Enkhuizen] twee door mij gestelde vragen, namelijk [deze] over de coffeeshop en [deze] over het vinden van een praktische modus voor vrije feestdagen geven op het basisonderwijs in de steeds multicultureler wordende samenleving, als beantwoord neergezet zijn.
Het is namelijk zo dat ik op gn der vragen antwoord ontvangen heb, n dat de antwoorden daar op de stadssite k niet bij de vragen staan. Ze zouden als uiterste op de 12e beantwoord hebben moeten zijn, beide vragen door een andere portefeuillehouder.
Maar er zal ongetwijfeld een goede reden voor latere beantwoording zijn, we moeten niet pietluttig gaan worden. We'll see (om even de taalpuristen te pesten... Leuk, ook "Die Antwort kennt nur der Wind  Feitelijk spreek ik eigenlijk alleen onbeholpen Hollandse plebstaal  ).

Maar ook [deze] wl beantwoorde vraag staat er niet op, en van de fractie Lijst Quasten mis ik volgens mij ook vragen in die lijst op de stadssite. Het lijkt op de gemeentesite wel een beetje een chaotisch zootje te worden in dit opzicht, waardoor de belangstellende burger niet goed kan zien wat er gebeurt met z'n stem en inbreng naar raadsleden toe.
Informatie hoort compleet te zijn, en dat is in dit opzicht nu niet zo.

Wat me ook op begint te vallen is dat binnen mijn waarneming de gemeente weer langzaam steeds meer in conflict lijkt te komen met binnen haar grenzen wonende en functionerende burgers. Voor een kleine gemeente als Enkhuizen gebeurt dat best wel vaak, en dan ook direct vaak vrij heftig.
Het is niet te hopen dat Enkhuizen de tijden van weleer wederom laat herleven. De tijden bijvoorbeeld van burgers die op en rond het Waaigat en Vette Knol (waar nu het appartementencomplex staat) met door olie zwaar vervuilde grond opgezadeld werden, olie afkomstig van bedrijf Sietses destijds. Burgers die door de gemeente min of meer in eerste en tweede instantie in de steek gelaten werden. Ze kwamen op voor hun recht, en konden van de gemeente het heen en weer krijgen.
Dat negeren van burgers, en hun activiteit naar de gemeente toe zelfs maar lastig vinden en dit ook laten merken in "attitude", resulteerde uiteindelijk in de oprichting van lokale partijen in Enkhuizen. Nieuw Enkhuizen is van die toenmalige hausse aan partijen die opgericht werden omdat burgers gewoonweg nooit gehoord werden, tot dusverre en tot nogtoe het uiteindelijke resultaat.
Waar Nieuw Enkhuizen in mijn ogen ernstig voor moet uitkijken, is dat de partij zelf ook niet vervalt tot hetzelfde establishmentachtige gedrag wat anderen in heden en verleden hebben laten zien, en waardoor ze zelf uiteindelijk heeft kunnen ontstaan. Zelf neem ik wel tekenen waar van datgene wat ik verval en degeneratie noem. Maar dit tij kan nog heel goed gekeerd worden, doch dat vraagt wl om actie en bezinning. Zo moeilijk is het allemaal niet hoor, gewoon doen.

Dat arrogante in de kou laten staan van burgers destijds, gebeurde onder linkse n rechtse colleges. Waarbij n partij altijd wel aanwezig was in de toenmalige colleges, een jaar of 54 achter elkaar als ik dat goed begrepen heb. Maar das war einmal, dit is nu niet zo en toch nemen binnen zichtsveld conflictjes en conflicten weer toe lijkt wel.
Maar misschien zie ik het verkeerd, tenslotte ben ik ook maar een lokalo. Weliswaar met een landelijke GroenLinksachtergrond, maar een lokalo.

Ik ga een kopje kruidenthee drinken, alvast wat kerstmuziek luisteren, en nadenken of ik morgen naar Havens, Economie, Recreatie, Toerisme ga, of naar Welzijn in de Bonte Veer. Er is maar n Hans, en er zijn twee dingen die bre-interessant zijn en behoren tot m'n qua interesse "core-business"!
Welterusten medemensen der schepping, d'r is'n taid van kome en d'r is'n taid van gan.

Dinsdag de 16e t/m zaterdag de 20e: Intussen zijn nu op zaterdag de 20e de bovengenoemde vragen nog stds niet beantwoord, terwijl op de openbare site van Enkhuizen staat dat ze beantwoord zijn. Dat heb ik dinsdag ook al doorgegeven, maar reactie nihil. Nihil in elk denkbaar opzicht dan wel! Het begint nu iets te knagen, oftewel irritant te worden. Het is niet de manier om in kleinschalige lokale politiek de beste vrienden van elkaar te worden, en het roept alleen maar ng meer vragen op...  Maar: alles heeft een goede reden, en dit vast ook. Neem ik aan tenminste...

Mijn wethouder Jan Franx is ineens een landelijke bekendheid geworden omtrent de dijk Lelystad - Enkhuizen. Op allerlei weblogs, en radio-TVzenders was hij deze week ineens te belezen, te horen en te zien. Ook zelfs een aantal kranten besteedde aandacht aan z'n "dijkactie", als ik het goed begrepen heb. Maar dat weet ik niet zeker. Niet in de Trouw in ieder geval, niet dat ik gezien heb.
Het is wel een leuke opsteker voor de stad wat betreft de naam "Enkhuizen", die naam mag best wel gepromoot worden. Het gaat er niet om dat er dan ineens duizenden toeristen en bezoekers extra de stad in zouden moeten komen, maar gewoon wl dat de naam iets is dat richting vanzelfsprekend gaat betreffende plannen van mensen om eens ergens gezellig te gaan kijken of heen te gaan.
Zojuist kwam ik ook mensen tegen in de Westerstraat die tegen elkaar zeiden: "Het is inderdaad best wel een gezellig stadje om heen te gaan hier, we kunnen wel wat gaan eten ook." Zo'n uitspraak lijkt er op dat ze iets over Enkhuizen gehoord hadden, en dat daadwerkelijk bij hun bezoek bevestigd zagen. Leuk! Onze stad s tenslotte ook leuk om te bezoeken!

Afgelopen week ben ik 's avonds ook nog bij een bijeenkomst over Welzijn in de Bonte Veer geweest. De subsidie aan de Bonte Veer kwam aan de orde n.a.v. vragen in de raad over het waarom van een extra aanvraag van 30.000,-- subsidie die met de begroting aan de orde kwam.
De uitleg was dat er oorspronkelijk 130.000,-- toegezegd was, maar de gemeente per ongeluk een ton in plaats van dat bedrag had gegeven. Vorig jaar had Welzijn daar geen probleem over gemaakt, maar nu zouden ze toch wel graag die ontbrekende 30.000,-- krijgen i.v.m. de kosten van het geheel. Terecht verzoek van Welzijn, en terechte vragen van raadsleden die de achtergrond niet kenden.
Welzijn is toch al iets waarvan niet verwacht kan en mag worden dat het zomaar winst oplevert, het is een investering die je doet in de kwaliteit van het leven en de samenleving in het geheel. De winst ligt in de kwaliteitsverbetering van de samenleving, in de verhoging van de leefbaarheid. Niet in verhoging van je financile winst.

We hadden met NE donderdagavond ook nog fractievergadering over de commissies van aanstaande week. Doorgaans neem ik de commissie BOFS op maandag voor NE waar, maar ik wist niet zeker of ik deze keer wel zou kunnen. Maandag is er ouderavond op Claudia's school, en dat gaat bij mij voor.
Maar de tijd dat ik daar moet zijn is nog vrdat de commissies beginnen, dus feitelijk kan het. Het enige dat er dan bij inschiet is fatsoenlijk eten, maar dat is nu eenmaal niet anders. Sowieso wordt eten komende week al laat, we gaan doordeweeks ook overwerken 's avonds. Vandaag, zaterdag, heb ik ook overgewerkt en volgende week zal dat net als vorige week waarschijnlijk ook zo zijn.
We hebben redelijk veel werk op het bedrijf, en zoals dat overal gaat: het werk van de klant moet af! Dat is van levensbelang, daarvoor bestaat een bedrijf tenslotte en daarmee verdient iedereen z'n brood.
Aan het eind van de week mag ik dan zaterdags op towaritch Petra's kindje passen, en zo wordt in ieder geval mijn tijd wordt zo weer geheel ter maatschappelijk en algemeen nut opgevuld! Heb ik toch nog een btje een zinvolle reden van bestaan op deze planeet.

Zondag de 21e zat ik 's middags mooi in de studio van [Radio Enkhuizen] in m'n 2-wekelijkse programmaatje "Pet" van 2 tot 4 uur plaatjes te draaien die ik leuk vind, en de praat te houden die erbij hoort. Het is echt hl leuk om te doen!
Zo geef je enige betekenis aan dit aardse bestaan, en dan wordt het hopelijk ook voor anderen nog van nut dat je ooit op deze in de ruimte zwevende rots hebt rondgelopen. Alleen al door de lol of ergernis die je anderen kan bezorgen met muziekjes en praatjes

Er gonzen volgens mij allerlei geruchten door de stad dat er een nieuwe lokale linkse partij in oprichting is in Enkhuizen. Die schijnt "Gek op Enkhuizen" genoemd te gaan worden. Het gerucht heb ik in twee dagen nu al viermaal gehoord van mensen die los van elkaar staan, en ook op de [blog] van Pim Segerius gelezen. Het zal mij weer benieuwen allemaal....
Op zich zou het de zaak wel enigszins in balans kunnen brengen denk ik. Op dit moment zijn er maar 5 links te noemen zetels bezet in de raad: 3 van de SP, n van GroenLinks, en ntje waar ik op zit. Waarbij die stem/zetel van mij dan in de landelijke GroenLinkssfeer gezien moet worden, de links-liberale kleur.
Maar iets meer balans zou beter zijn, er komen dan wat meer afgewogen en de bevolking representerende stemmingen en verhoudingen in de raad. Nu is een deel van de linkse stemmen ten onrechte naar de PvdA gegaan omdat die het linkse imago van vroeger in stand weet te houden. Wie kijkt naar wat die partij landelijk doet en gedaan heeft de laatste jaren, weet beter.
Ze zijn best wel goed in meebesturen aan de hand van een bestaand beleidsprogramma dat ze dan kunnen bewerken en aanpassen, maar in mijn ogen vertegenwoordigen ze zelf niet echt meer een politieke visie of kleur.

En nog steeds ben ik zeer gentrigeerd door de plotselinge snelle heropkomst van de religies in Nederland en West-Europa. Het is een verschijnsel dat ik voorheen bsolt niet voorzien heb.
Wel de ruzie tussen islam en niet-islam, die was als de "clash of civilizations" reeds jaren terug voorzien door antropologen. Ook het cultuurverraad dat plaats zou vinden door groeperingen binnen de samenleving. Het zijn dingen die gaan zoals ze gaan.
Toch is import van jonge mensen van niet-Nederlandse aard in mijn ogen wel positief, buiten dan de gigantische bevolkingsdichtheid die Nederland ten opzichte van heel veel andere landen kent. Import van bijvoorbeeld Polen, Bulgaren en Servirs lijkt me een goede zaak. Voor zover ik weet uit de berichtgevingen zijn dit allemaal bevolkingsgroeperingen die door grote arbeidsinzet een gerede bijdrage leveren aan het bestaan van Nederland. Daarbij dan deze mensen de kans geven zich cultureel te uiten en hun bevolkingsaard in stand te houden, heeft zker voordelen voor ons land. Maar dat is weer een apart verhaal dat ik hier niet ga zitten vertellen.

In ieder geval ga ik eten koken voor Claudia en mezelf. Stamppot boerenkool met Catalaanse braadworstjes, lekker!
Komende week wordt druk, drukker, het drukst. Dt begint wl irritant te worden, druk hebben in het algemeen; dingen gaan erbij inschieten en dat is niet goed. Dat is balen, een ander woord is er niet voor.