Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 12-11 t/m zondag 18-11-2007

Maandag de 12e: Een gelijkenis tussen de wijze waarop de Romeinen hun rijk opbouwden en waarop de Mongool Dzjengis Khan dat deed is dat ze de overwonnen gebieden lieten besturen door de eigen mensen van de overwonnen gebieden, een vorm van zelfbestuur onder beheer van de Romeinen cq Mongolen. Ze hieven wel belasting in overwonnen gebieden, en vergrootten door de groeiende bevolking die bij hun rijk behoorde het fiscaal potentieel enorm. Zo konden ze hun rijken steeds beter betalen. Het verder veroveren werd ook steeds makkelijker doordat ze de legers van de overwonnenen integreerden in hun eigen slagkracht, waardoor de eigen slagkracht op den duur gigantisch werd.

Het leuke is dat de huidige EU exact dezelfde wijze van gebiedsuitbreiding bedrijft, maar dan met het wapen van de economie. Afgekeken uiteraard van de Romeinen (sorry dat ik ze wéér ter sprake breng, zoals vaak de afgelopen tijd; maar ik bewonder ze nu eenmaal in veel opzichten. Ze zijn mijns insziens de basisleggers van hoe we nu met bestuur en expansie omgaan) die meesters waren in het bedenken van strategieën ter vergroting van macht en invloed.
De vergroting van het fiscaal potentieel, de beperkte vorm van zelfbestuur (die in de toekomst steeds beperkter zal worden!) door eigen mensen in "overwonnen gebieden", het "verdeel en heers" binnen de éénvoeling van het rijk, het ongebreidelde kapitalisme dat beoefend kan worden ten gunste van slechts enkelen, het "brood en spelen" (internet, televisie, breedbeeldapparatuur, auto's, vakantie kunnen vieren etc): alles is door de geniale heren Romeinen, maar ook door de Mongolen onder Dzjengis Khan, al eerder gedaan op ons continent. Letterlijk niéts is anders dan destijds, alleen de uiterlijkheden die erbij behoren. Echt goed bedacht gewoon...
En wij massa's maar meekwijlen en -joelen met het lied der spelen, meebeslissen binnen ons krappe kader van zelfbestuur, en meebetalen aan de winst van enkelen. Er verandert al twee millennia helemaal niets!

Verder las ik dat er islamitische auto's geproduceerd gaan worden. Auto's met speciale opbergvakken voor de koran en voor hoofddoeken. En met een kompas dat altijd naar Mekka wijst... Daar zou je dus géén humor bij mogen voelen als niet-religieus gebonden persoon! Nou, ik doe dat dus wel, en dat gaat vanzelf!
Straks nog Hindoe-auto's met Heilige Koe-claxons, Heilige Eik-auto's met een bak aarde aan boord, Reïncarnatie-auto's met een aparte extra stoel voor meereizenden die nog niet geïncarneerd zijn, en Vaticaan-auto's met een extra kruis-wielsleutel aan boord! Tja, als er een markt voor is....
Maar iets humor vinden houdt dus géén disrespect in, en dat is wat de meesten die geloven niet begrijpen.

Ook las ik vandaag dat er een 83-jarige Italiaanse kerel aangehouden werd op de snelweg in Italië die met z'n Porsche 257 km/h reed! Onvoorstelbaar hard! Dat doet me dus aan mijn opa denken, de vader van m'n moeder, die met z'n Ford Taunus 2-liter rustig over de snelweg 70 ging rijden... Tot in mijn ogen terechte ergernis van iedereen die ooit achter hem gereden heeft!

Wat me met Sint Maarten opviel was dat er zaterdag niemand te zien viel, maandag niemand te zien viel, en het zondag juist in de Boerenhoek enorm druk was met Sint Maartende kindertjes! De rest van de binnenstad was behoorlijk rustig...
Hier en daar deed iemand uit geloofsovertuiging niet open, hier en daar hoefden de kindertjes maar één lettergreep te zingen en ze kregen al een grote hand snoep omdat de deuropendoener voetbal aan het kjiken was en niets wilde missen, en voor de rest liep het allemaal heel gewoon. Niets om volgende keer als de 11e november weer op zondag valt over te praten eerlijk gezegd! Niet door mij meer in ieder geval, het valt allemaal bijzonder mee.

En verdere kopzorgen: de peuterspeelzalen, het SMC, 9(!) ton die de raad wenst uit te geven aan een orgelkast en een brug voor een paar meter water aan het Waaigat, het gebrek aan aangiftes over drugsoverlast waar de politie mee kampt en wat onderzoek bemoeilijkt, de Westfrisiaweg nog steeds in m'n hoofd, en we zijn er nog lang niet allemaal met een aantal van deze lopende zaken.

Dinsdag de 13e en woensdag de 14e: Dinsdag de begrotingsvergadering gehad. Er gebeurde iets merkwaardigs, de PvdA als linkse partij diende een "rechts" amendement in dat vervolgens door de overwegend rechtse coalitie op een linkse wijze weggestemd werd... Tja, het is net voetbal soms; er gebeuren rare dingen in raadsvergaderingen. Daarna kwam de fractie Quasten met linkse voorstellen, die op rechtse wijze door de coalitie weggestemd werden... Tja, het is net etc etc. Zelf ging ik wel met een voorstel van de fractie Quasten mee, ik vond het een goed voorstel. Het was 9 om 8, en het voorstel werd dus net niet aangenomen.
De voorstellen van de coalitie over verhoging van het subsidieplafond ten bate van ouderen, jongeren en verenigingen werd aangenomen, het amendement over extra geld voor handhaving ook. Ook de motie van SP en NE over een completer aangiftepunt van de politie in Enkhuizen werd aangenomen.
Het voorstel van NE, VVD/D66, CU, CDA en PvdA voor twee ton om het stucwerk in de Westerkerk te kunnen uitvoeren om een orgel te mogen restaureren werd aangenomen, minus de stemmen van SP, fractie Quasten en mezelf. Eenieder heeft op de eigen websites beargumenteerd waarom er niet mee ingegaan werd.

Het is duidelijk dat er op welzijns- en sociaal gebied een gigantische berg in december op ons afkomt, uitgaande van wat wethouder van Pijkeren allemaal toegezegd heeft in de begrotingsvergaderingen van 6 en 13 november. Het zijn allemaal pijndossiers, en ik zie donkere wolken verschijnen wat betreft sommige lopende dingen en zaken die al zouden moeten lopen. We zullen zien hoe het allemaal gaat!
In ieder geval zit Enkhuizen er wat geld betreft weer vrij goed bij, vergeleken met vier jaar terug. En dat is mooi!

Omdat het na de vergadering nogal laat werd met napraten was woensdag niet echt een dag dat ik me geweldig fit voelde, maar zoals ze zeggen: bij nacht een man, bij dag een man. En dus ging ik er op m'n werk evenzogoed flink tegenaan. Vanavond maar wat vroeger naar het Langbroekennestje...  Al heb ik nog wel een initiatiefvoorstel geschreven voor Nieuw Enkhuizen, maar dat zet ik van de week wel op de site. Eerst pitten en zo. Welterusten!

Donderdag de 15e 's avonds fractievergadering gehad. We hebben veel besproken, maar er is dan ook veel te bespreken in deze tijd. Er zijn veel zaken actueel, en er komen nog wat moeilijke zaken aan.
In de krant las ik dat de peuterspeelzalen bij Berend Botje zijn ondergebracht. Het is raar dat ik dat in de krant moet lezen en er geen bericht van gekregen heb, het heeft tenslotte veel kopzorgen gekost voor iedereen en is me nogal een item! Maar voor hetzelfde geld ben ik dat bericht, dat dan een email geweest zou zijn, kwijtgeraakt natuurlijk. Daarom heb ik dat maar even gevraagd.
Inhoudelijk gezien moet ik er nog even over nadenken, er zijn verschillende ins en outs, verschillende mogelijke benaderingen. Zelf ben ik geen voorstander van het plaatsen van gesubsidieerde instellingen bij commerciële instellingen. Het schept verwarring, en loopt vaak verkeerd af. Gewoon voor de zuiverheid lijkt het me geen ideale oplossing. Aan de andere kant zit er wel overlapping in kennis bij de twee organisaties, en zouden ze kunnen samenwerken in de vorm van een synergische werking op elkaar. Dan kan er uit een samenwerking iets beters voortkomen dan dat de twee instellingen apart blijven bestaan. Dat hangt ook af van hoe de mensen die bij beide instellingen werken ermee omgaan.
Ik weet het nog niet, eerst maar eens kijken of ik nog motivaties en argumenten in de mailbox krijg.
Dat geldt ook voor de onstane situatie met de welzijnsorganisaties Breedband en Stichting Welzijn Enkhuizen. Er komen allerlei nieuwe gegevens naar voren, en nieuwe actualiteiten komen boven. Ik moet nadenken over wat het allemaal inhoudt, en zal eens met "voor- en tegenstanders" gaan praten van het weekend. Nu bellen is wat laat....

En zo zijn er momenteel meer zaken die meer dan normale aandacht zullen gaan vragen. Het is de afgelopen weken wat drukkig, en dat zal het de komende weken ook nog blijven!

Eén ding weet ik wél al maanden zeker, en dat zeg ik ook al vanaf eind augustus: We krijgen een ijskoude winter! Dat kon ik zien aan de manier waarop de bladeren van de loofbomen van kleur veranderden, je kon zien dat de bomen bezig waren zichzelf te gaan beschermen. Of er sneeuw komt weet ik niet, maar wel dat we weer een hele koude winter gaan krijgen! Niemand gelooft het als ik het zeg, maar het is écht zo!

Wat ik ook zeker weet is dat ik vanaf de 22e december tot en met 1 januari vrij heb, en dat is ook lekker! Mooi gezellig, de feestdagen en Oud en Nieuw vieren. Daar heb ik dus wel zin in.

Vrijdag de 16e tot en met zondag de 18e: Vrijdag wat langer doorgewerkt doordat dingen nog gebeuren moesten die niet konden wachten. Daana met een rotgang boodschappen gedaan, en van alles georganiseerd dat gebeuren moest. Grote, non-stop haast op alle gebieden! 's Avonds nog maar wat doorgelezen voor de commissie, en wat informatie opgezocht over dingen die ik interessant vind over zaken die indirect met politiek te maken hebben.
Zaterdag kwam Sinterklaas weer binnen in Nederland! Met de dochter van de vriendin van de Vette Knol ging ik kijken. Ze gelooft nu voor het eerst niet meer, maar als het er dan op aankomt is het allemaal tóch onzeker hoe het eigenlijk werkelijk zit...  Het leuke is toch wel dat de echte Sinterklaas jaar na jaar Enkhuizen uitkiest als plaats om aan te komen, en dat hij z'n hulpklazen naar alle andere gemeentes van Nederland stuurt.  Maar ik mocht dit niet zeggen tegen anderen zei hij, daarom type ik het maar...

's Avonds kwamen Petra en co onverwachts een half uurtje op visite. Ik had Murphy's bier ingeslagen, en daarom werd het een uitermate lang half uurtje dat buitengewoon gezellig was! Met de co van Petra kan ik heel goed opschieten, het is een goede gozer. Petra is een toffe meid, we kennen elkander al lang! Ze gaan in januari verhuizen, en dan komt "spierbonk" Hans even helpen...

De zus van Petra is een maatje van me, eind van de maand ga ik haar weer opzoeken in des lands hoofdstad. Even bijpraten over de dingen des levens, dat lukt altijd prima met haar. Ze heeft immer weder allerlei toekomstplannen die altijd net iets anders lopen dan dat gepland was met haar behoorlijk hoge IQ, en dan anders op een manier die dan ook echt "anders" is  Ik geloof dat ze dat chaos noemen...

En zondag, op de dag des heren, had ik het ook alweer druk. Het was zaak iemand te helpen met een dringende zaak. Een paar mails die ik gekregen heb van mensen zijn daardoor in het slop geraakt, ondanks dat ik van plan was ze te gaan beantwoorden. Misschien morgen dan maar telefoonnummers opzoeken en bellen. Al moet ik maandag ook naar de commissie BOFS, en dat houdt in dat ik uit m'n werk moet opschieten.

Ik las dat Turkije van plan is Irak binnen te vallen om bases van de PKK te ontmantelen. Wat mij betreft stoten de Turken dan direct door naar wat olievelden, en nemen die in beslag. Als ze dan binnen zéér afzienbare tijd lid worden van de EU dan hebben we als EU niet alleen goed te ontginnen gasvelden in bezit, maar ook goed te exploiteren olievelden. De mogelijkheid te komen tot een vorm van onafhankelijkheid van anderen, een beetje autarkie eigenlijk, is nu wel aanwezig!
Wat mij betreft zouden de Russen ook binnen 10 jaar bij de EU moeten behoren, ondanks hoe het daar gaat. De Russen hebben de grootste exploiteerbare hoeveelheid grondstoffen in de breedte ter wereld, en dat gevoegd bij het fiscaal en economisch potentieel van de rest van de EU zou geweldig zijn! Uiteraard zijn de mensenrechten dan een kwestie en een vraagstuk, maar ik zou niet weten waarom dat dan ook een belemmering zou moeten vormen. Tenslotte hebben we ook Roemenië, Polen en Bulgarije toegelaten. Die zijn geen haar beter in wat voor een opzicht dan ook dan de Russen, ze zijn alleen minder machtig. Maar ze houden óók gewoon besluitvorming tegen. Je sticht een wereldrijk, of je sticht géén wereldrijk, ertussenin bestaat niets. Het is óf het één, óf het ander....