Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 8-11 t/m zondag 14-11-2010

Maandag 8-11 t/m woensdag 10-11: Afgelopen week onthulde de AIVD dat het aantal extreem-rechtse elementen in Nederland zo rond de 300 individuen ligt, en voor het overgrote deel ongeorganiseerd en tandeloos is. Oftewel: de gevaarlijke extreem-rechtse tijger die ons altijd voorgeschoteld is door voornamelijk sommige zichzelf als sociaal benoemende partijen in dit land, is een krakkemikkig ongevaarlijk karkas. Weg profileringsmogelijk nr.1 van de afgelopen decennia.

Blijkbaar zijn het toch andere stromingen in dit land die in realiteit veel gevaarlijker zijn dan die extreem-rechtse Hitlervolgertjes, die feitelijk eigenlijk tot de familie van links behoren. Net zoals hun grote voorbeeld dat mijns insziens ook behoorde.

 

Vorige week na de raadsvergadering raakte ik in discussie met een exemplaar van een zichzelf als sociaal benoemende partij. Dat exemplaar beweerde zonder blikken of blozen dat onze huidige regering wel degelijk Bruin 1 genoemd diende te worden.

Letterlijk zei dit exemplaar van een zichzelf als sociaal benoemende partij me dat de landelijke VVDers, CDAers en PVVers een soort bruinhemden waren. Bruinhemden waren in de jaren 20 en 30 van vorige eeuw leden van de Sturmabteilung, de SA in nazi-Duitsland. Daarmee verklaarde dit exemplaar van de zichzelf als sociaal benoemende partij VVDers, CDAers en PVVers in het parlement en in de regering tot nazis.

Aangezien ik daar wel een antwoord op heb, een antwoord vanuit hoe ik ook daadwerkelijk denk gerelateerd aan hoe ik binnen GroenLinks sta (vrijheid van denken, vrijheid van debat, debat op argumenten ipv op uitsluiting en moreel afbranden. Zie [dit] epistel), meldde ik dat exemplaar van de zichzelf als sociaal benoemende partij dat in mjn ogen de landelijke afdeling van de zichzelf als sociaal benoemende partij in een aantal opzichten nogal wat fascistische trekjes had vertoond de afgelopen decennia. Waarbij ik zoals gewoonlijk gemnd zei dat ik daarmee nit impliciet bedoelde dat dit ook gold voor de meeste van de lokale afdelingen van die zichzelf als sociaal benoemende partij.

 

Het exemplaar van de zichzelf als sociaal benoemende partij werd ontzettend boos, ging heel hard tegen me praten, liet mij middels op de juiste momenten bedreven stemverheffing in het eigen verhaal niet meer in redelijke mate aan het woord, en beet me toe: Als jij vindt dat mijn landelijke partij fascistische trekken heeft, dan vind je mij dus een fascist! Dat pik ik niet! Bladiebladiebladiebla! Driemaal ontkennen daarvan door mij hielp niets.

Maar het was uiteraard wel een verwacht antwoord, en daarmee zei het exemplaar letterlijk, de eigen redenering volgend, dat de VVDers en CDAers in Enkhuizen bruinhemden waren omdat het exemplaar vindt dat de landelijke versies van hun partijen dat ook zijn. Dat die mensen hier lokaal vergelijkbaar waren met SA-leden, vergelijkbaar met de Jodenrammende en -vermoordende nazis van Ernst Rhms Sturmabteilung.

Jan Franx, Patricia de Munnik, Emiel van Marle, Derrick Stomp, Jur Visser, Jan van der Werff, Klaas Kok, Hendrik Boland: allemaal bruinhemden dus?! Ja, de redenatie van het exemplaar van de zichzelf als sociaal benoemende partij volgend dus wel.

Hier werd ik pissed-off over. Ik maar weer netjes mijn excuses aanbieden bij een keer het woord fascist noemen in n zin met de zichzelf als sociaal benoemende partij, en de leden van die partij hebben blijkbaar zlf wel volledige vrijheid van anderen kunnen en mogen betichten van wat voor een gruwelijke eigenschappen dan ook.

 

Totaal niet des GroenLinksens van het Femke Halsema- en links-liberale kaliber waar ik als mens achter sta. Ik bezie dan ook met gerede gruwelgevoelens in het hart de mogelijke toenaderingen van de landelijke versies van de zichzelf als sociaal benoemende partij en GroenLinks tot meer intensieve samenwerkingen op sommige gebieden. Als GroenLinks daar werkelijk aan begint, dan wordt ze uiteindelijk met huid en haar opgevreten door de uiterst ervaren, gewetenloze en meedogenloze zichzelf als sociaal benoemende partij. Lokaal zie ik het opvreetvermogen richting als linkse concurrenten gezienenden al heel langzaam maar duidelijk gestadig groeien, en landelijk zal het niet anders zijn en eindigen.

GroenLinks en SP zijn werkelijk in geen enkel opzicht ook maar enige vorm partij voor een machtswillende en zoekende partij als de genoemde zichzelf als sociaal benoemende partij.

Vooral GroenLinks, dat heeft namelijk gewoon daadwerkelijk evoluerende idealen en visies op het leven, op het milieu, op mensen, op menswaardigheid en gelijkwaardigheid, op omgang met en naar mensen, op economie, op ruimtelijke ordening, en op het leven integraal in het algemeen.

 

Het altijd en eeuwig rondsmijten met nazi-betichtingen, het alles afmeten aan WOII zonder een daarvan losstaande mening over die bedoelde zaken neer te willen zetten, het donderen van de godsloze kansel van totale veroordeling van alles dat fundamenteel anders denkt en doet, de preken vol hel en verdoemenis naar personen die hen niet aanstaan of passen: zoals al vaker gezegd, ik ben er schijtziek van.

Ik weet dat het minder gaat worden, de veertigers en babyboomers die dit doen raken langzaam op. Maar toch, n is het er nog wel. Lang en lang niet bij iedereen, maar wel geluidsmatig overheersend.

 

Een politieke samenwerking met de zichzelf als sociaal benoemende partij kan ik me heel goed voorstellen, op punten die je zelf en gezamenlijk belangrijk acht voor een goed bestuur van het land of van onze stad. Het gaat tenslotte om het uiteindelijke resultaat voor de burgers van een bestuurseenheid. Maar vriendjes worden, vertrouwen kunnen hebben, als vanzelfsprekend leuk en ongedwongen met elkaar omgaan zoals voorheen: nooit meer. Van vorig jaar ben ik niets vergeten.

 

En verder: de begroting is met een door de niet in de raad zittende leider van de zichzelf als sociaal benoemende partij geregisseerd amendement (geen slecht amendement moet ik heel eerlijk zeggen, een goed amendement zelfs) door de oppositie gezamenlijk ingediend en door de raad in de breedte aangenomen.

Zodat de coalitie keurig in dit opzicht de uitvoerende handen is van de oppositie.

 

Donderdag de 11e: Het waait knoeperdhard! Sintermaarten lijkt wel altijd n of ander extreem te leveren qua weer: of het is ijskoud, of er is harde regen, en nu blaast er een keiharde wind. Sneu voor de kindertjes.

Tch kwamen er wel wat bikkelkindertjes met verwaaide lampions langs. Sommigen met hun moeder, anderen in een groepje bij elkaar. Kan ik me voorstellen, als kind is sintermaarten hartstikke leuk om te doen! Dus ijs en weder trotseren is de moeite waard. Maar voor de hele kleintjes is het sneu zo.

 

Vandaag op de terugweg uit mn werk naar huis had ik al lopende (ik ga altijd lopend naar Schepenwijk) die keiharde wind mee. Onder het spoorviaduct aangekomen kwam ik daar in een soort windtrechter terecht, het waaide daar zowat tweemaal zo hard dan voor en achter dat viaduct.

Het was schitterend, geweldig! Doordat ik een paraplu mee had, die plu open had en enorm windvangend in mn rug hield, maakte ik onder dat viaduct reuzensprongen vooruit. Dt is pas leuk! Op zon moment zou je eigenlijk kindertjes mee moeten hebben, en dan samen die reuzensprongen in de wind maken.

Voor kinderen is zoiets geweldig leuk, gewoon net hetzelfde als dat het voor mij ook is. Net zoiets als met zn allen in een gigantische golf duiken op het strand

 

Al wachtende op eventuele nog bikkelsintermaartenkindertjes, zie ik achter me op de televisie nu reclame voor de intocht van Sinterklaas in Harderwijk zaterdag aanstaande. Dat doet me eraan denken dat ikzelf ook al vanaf mn 27e zowat elk jaar de Sinterklaasintocht in Enkhuizen meegemaakt heb.

Vroeger met de kinderen van mijn nu ex-vrouw. Daarna met mn biologische dochter, en drna met Claudia, de dochter van mijn vriendin zaliger en nu dus mijn dochter.

Dit jaar sta ik daar dus niet meer, en eigenlijk mis ik het daar op Sinterklaas gaan staan wachten met een spannend kijkend kindje op de arm of aan de hand best wel. Het was leuk, gewoon werkelijk cht leuk! Maar tijden veranderen, en nu word ik langzaam n der ouderen van deze samenleving.

Maar ik ben oprecht blij dat ik het mee heb kunnen maken!

 

Wat ook een goede beslissing van me geweest is, is het niet meer meedoen aan allerlei discussiefora uit de regio en lokaliteit. Vandaag hadden een collega en ik het tijdens het werk over dat soort dingen. Hij reageerde, net als ik, voorheen ook altijd superenthousiast op verschillende soorten fora. Maar dan meer op fora uit zijn eigen land dan die hier.

We hadden beiden dezelfde conclusie: als je kijkt naar wat het nu eigenlijk uiteindelijk opgeleverd heeft, dan zie je dat dit nul komma nul is. Nul komma nul in het positieve, en nul komma nul in het negatieve. Het is dus niets, een zeepbel.

Zoals ik voorheen al eerder vrij uitgebreid gezegd heb hier, toen Inge nog leefde: hl langzaam, maar hl zeker, begin ik millimeter voor millimeter meer anti-internet te worden. Buiten dan de communicatieve mogelijkheden die bestaan door internet. Zoals vandaag: via email kreeg ik allerlei stukken binnen in relatie tot zaken betreffende Inge, die anders allemaal fysiek toegestuurd hadden moeten worden. Nu kan ik ze direct behandelen en brengen waar ze heen moeten. N sintermaarten uiteraard Zojuist kwamen er alweer wat woestheid trotserende jongeheren-sintermaartenbikkels langs!

 

Email is een prima verschijnsel in mijn ogen. Informatie op internet kunnen zoeken over letterlijk alle onderwerpen vind ik persoonlijk ook hl tof, maar dit behoeft wl een goede schifting tussen alle geouwehoer en feitelijke onjuistheden. Al vind ik het geouwehoer nog wel eens vrij humoristisch om te lezen, en ik produceer het bij tijd en wijle als ik er zin in heb zelf ook in behoorlijke mate..

Nieuwssites lees ik iedere dag, die zijn wat mij betreft bijna onmisbaar. En muziek zoeken en luisteren is heleml super! Ook YouTube is iets waar ik met regelmaat te vinden ben.

 

Maar voor de rest zie ik internet steeds meer als n grote, vaak anonieme, inferieure scheldpartij op allerlei discussiefora. Vaak nog in nutteloos grof taalgebruik of met grove intenties ook. Voorheen gebeurde dit niet zo erg, maar nu tegenwoordig wel. Ik vind er eigenlijk geen barst meer aan; in dit opzicht dan. Ik lees het nog wel, maar doe er principieel niet meer aan mee.

Ook vooral het verschijnsel dat de overheden steeds meer proberen mee te kijken naar wat burgers op internet uitvoeren en met internet doen, staat me groeiend tegen. Nederland is ook best vrij vaak negatief in het nieuws wat dat betreft. Onder n van mijn linkspaginas heb ik nog wat links naar sites met duidelijke informatie staan die daarover gaan.

 

Al met al kan ik concluderen dat internet goed kn zijn in een aantal opzichten, maar dat er deelstromingen zijn die het iets maken dat in ieder geval mij persoonlijk totaal niet aanstaat. Doch die geluiden begin ik vaker te horen, en k van lieden als ik die zich in eerste instantie zeer enthousiast op alles dat met internet te maken heeft gestort hebben.

De laatste paar jaren stem ik standaard tegen de electronische gemeente en overheid tijdens de begrotingsvergaderingen. Niet omdat ik liever het ouderwetse heb, integendeel zelfs, maar door de groeiende overheidsbemoeienis met internet, de groeiende weg naar het privleven van burgers die de overheid zoekt via en middels internet, en ook het uiteindelijk enorm onecht zijn en tch gigantische ellende kunnen veroorzaken van de virtuele wereld.

De chte wereld is waar het om gaat, niet de ontmenselijkende illusie van leven die schijnleven is, die internet de mensheid voor een groot deel schenkt.

 

Vrijdag de 12e t/m zondag de 14e: Die wind en regen de laatste dagen zijn en blijven magnifiek! Het is herfst zoals herfst bedoeld is, zeiden mijn towaritch Petra en ik nog tegen elkaar van de week. De natuur die ons, als zijnde onszelf almachtig wanende mensjes, volkomen terug relativeert naar de werkelijke proporties van ons bestaan.

Moedertje Aarde vertelt ons bij tijd en wijle wie we werkelijk zijn, waar we werkelijk staan in dit leven, en wat we werkelijk aan betekenis hebben. Waarbij dat laatste in velerlei zin begrepen kan worden naar wie we zijn in onze grts- en kleinheid.

We verstaan Moedertje Aarde niet meer, we spreken en begrijpen haar taal niet altijd meer. Wij als mens hebben de illusie dat Moedertje Aarde onderdeel is van wat wij menen dat ons bezit is, van wat wij menen dat onze almacht materialiseert en vorm kan geven. Maar de grenzen zijn nabij, en altijd een stuk dichter in de nabijheid dan dat wij ons realiseren... We maken deel uit van die nabijheid!

 

Afgelopen week las ik een wonderbaarlijk iets: PvdA'er Job Cohen vindt ineens dat de koningin een minder grote politieke rol moet hebben... Dat is dus de PvdA die tgen de democratisch gekozen burgemeester is, de PvdA wiens geoliede banenmachine deels op die koningin gebaseerd is. De PvdA die dus te maken heeft met afkalvende populariteit, en nu van groeipartijen afkijkt wat hetgene is dat hen laat groeien. Ze begonnen pas terug ook al over een burqaverbod, de PvdA nota bene!
Maar ja, dat is politiek. Opportunisme viert hoogtij, en bij de n is dat nu eenmaal meer dan bij de ander. Intussen kan ik er wel een boek over schrijven denk ik, en ik heb dit gewetenloze opportunisme zelf aan den lijve moge ondervinden. Ze doen maar; franje, slingers, denatureren van anderen en brute uitspraken verhullen geen ideologische leegte. Maar het is wel jammer, de potentie an sich is groot bij de brilsmurfen van de Nederlandse samenleving.

 

Gisteren, op zaterdag, liep ik door de stad en kwam de Enkhuizer Sinterklaasintocht tegen op onze onvolprezen winkelpromenade de Westerstraat. De optocht trok onder de kersttakken door die opgehangen zijn boven de winkelende mensen, in de hoop hen tot een hogere kerstconsumptie aan te kunnen sporen. Daarnaast staat het ook gezellig moet ik zeggen, ook Kerst heeft z'n sfeer!

Sinterklaas stond dit jaar achter op een bak die op de hef van een tractor gemonteerd was. Weer eens wat anders....

M'n buurvrouw, een nog jong uitziende bijna-leeftijdsgenote van me, stond ook te kijken. Zij heeft twee puberkinderen, en daardoor kwamen we in gesprek over onze langzaam maar zeker afnemende maatschappelijke rollen van belang in het leven op weg naar de ouderdom.

Al die jonge mensen om ons heen met kleine blij kijkende kindertjes: voor ons was het "das war einmal". Zo hoort dat ook: dingen komen, dingen gaan. En dat geldt ook voor mensen en wezens die erop lijken.

Maar op dit moment zijn we nog alive and kicking!

 

Ook heb ik in de groei die onze economie langzaamaan begint te ontwikkelen, eindelijk weer moeten overwerken op zaterdagochtend. We hebben het druk op het werk, gelukkig. Werk is inkomen, is huisvesting, is enige welstand en de basis van het materieel gezien in leven kunnen blijven.

Het is iets dat je je medemens gunt, en ook jezelf.

 

Het geestelijk levensdeel is weer wat anders. De laatste tijd kijk ik wat naar onze samenleving met een iets andere insteek, veroorzaakt door het groeiend besef van het belang van religie. Dat heb ik [hier] verwoord, en dat ga ik bij tijd en wijle wat meer verwoorden in de zin van zoals ik de zaken zie.

De secularisatie van de samenleving is mislukt, mr dan mislukt. Er is niets voor het grotendeels vernietigen van de bron van ons waardenstelsel in de plaats gekomen, en dat had wel gemoeten. Nu duikt een fenomeen als de islam in dat ontstane gat, logischerwijze. Ze zien en ruiken hun kans, en ik zou zeggen: "Geef ze eens ongelijk!"

Maar die islam is wl een religie, een denkstelsel, dat in een aantal opzichten toch vrij fundamenteel afwijkt van de restanten van ons eigen waardenstelsel. Er zelfs haaks op staat.

Als die islam, en dan vooral de wat radicalere vorm ervan, enige voet aan de grond krijgt door verdringing van onze eigen unieke bron van waarden, het christendom, dan vindt er feitelijk een zeer basale verandering plaats in onze samenleving. Een basale verandering die in de ogen van degenen die liefhebben wat ons als samenleving lief is, geen prettige verandering is denk ik.

 

Een kerel als Wilders pakt het in mijn ogen niet goed aan. Wat hij doet is die islam naar beneden halen, trachten kapot te redeneren. Dat werkt niet, je krijgt dan vanzelf te maken met tegenkrachten die jou gaan proberen te breken. Kijk naar een PvdA, om het nog maar eens te noemen, die kijkt naar waar hun machtspotentie ligt en niet naar de waarde van de bron van ons waardenstelsel die onze samenleving gevormd heeft.

Wilders zou niet tevergeefs moeten proberen die islam te breken, de "Clash of Civilizations" die hij zo veroorzaakt komt tch wel. Dat is een door antropologen allang voorspelde onvermijdelijke gebeurtenis, die zich nu al stukje bij beetje begint af te tekenen.

In mijn ogen is het beter om de kracht van je eigen samenleving te mobiliseren. Wat wij kunnen mobiliseren is ons humanisme en de bijvoorbeeld daaruit voortvloeiende wetenschap en kennis op velerlei gebied, onze eigen bron van waarden die het christendom is, en de intelligentsia en de aan het christendom nevenschikkende bron van waarden die het jodendom ons biedt. We zijn niet voor niets een op humanistische joods-christelijke voet gebaseerde samenleving! De eigen kracht gebruiken ipv de ander z'n kracht proberen te ontmantelen, dt is het credo!

 

Maar dat is weer een heel ander verhaal. Het is zondag, ik ga zo nog wat halen op deze koopzondag en dan rekeningen betalen die dringend vervulling behoeven...,.