Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 22-10 zondag 28-10-2007

Maandag de 22e t/m donderdag de 25e: Afgelopen maandag hadden we commissie BOFS. Gezien de agenda van normaliter in deze tijd van het jaar ging het uiteraard allemaal over geld. De programmabegroting, de najaarsnota, de belastingnota. En een inspraak van de heer Lijnsveld over de Westerkerk, om twee ton voor stucwerk om een subsidie te kunnen verkrijgen voor restauratie van de orgelkast.
Over de financile stukken hielden de fracties eigenlijk hun politieke kruit droog, en dat is logisch. Daar is de raad de 6e en de 13e november voor. Wat betreft de twee ton voor de Westerkerk was er kritiek van de SP, GroenLinks, fractie Quasten en mezelf. Voor de rest werd er het concept neergelegd voor een intentieverklaring van Nieuw Enkhuizen, PvdA, CU, VVD/D66, PvdA en CDA om de bereidheid tot betalen van die twee ton te laten zien. Wat NE betreft ben ik een dissident, ik ga er in de raad niet mee accoord. De redenen daarvoor liggen bij mij net zo fundamenteel als dat het geloof is voor de mensen binnen religies. Voor mij zijn vrijheid van meningsuiting, en de daaraan gekoppelde vrijheid van culturele uiting, van het grootste belang. Groter belang dan de orgelkast. Aan vrijheid van meningsuiting hangt het relevant zijn van de democratie vast! Vrijheid van meningsuiting is in mijn ogen van groter cultuur-historisch belang (sinds 5 eeuwen terug langzaam die vrijheid begonnen is te bevechten op de religies) dan een orgelkast.

Dinsdag de 23e was de commissie Grondgebied. Deze heb ik zomaar een keer gemist via de radio... Komt niet heel vaak voor, maar nu dus wel. Alles wat ik weet is uit de krant en van partijgenoten.
Het is niet leuk wat er gebeurt met de Kat en Hondbrug. Er wordt straks zo'n 6 ton uitgegeven voor een brug over een stuk water van een meter of zestig dat 's zomers nog stinkt ook! Mijn plan om dit stuk water te dempen, en dan een park aan te leggen met daaronder een parkeergarage voor bezoekers van de stad op loopafstand van het winkelgebied had me een stuk relevanter geleken dan wat er nu allemaal gebeurt. Nog maar eens afwachten wat er ng meer aan kosten komt...

Woensdag de 24e ben ik als raadslid naar de informatieavond geweest in de Zeevaartschool over wat er met het gebied op de Kuipersdijk gaat gebeuren. Althans, het stuk achter de Cuyp waar nu die bedrijfjes zitten. Het moet een groen, parkachtig iets worden met grote huizen en een appartementencomplex. Elk huis zou dan een oprijpad krijgen voor twee auto's en een garage. Theoretisch is dat een parkeernorm van 3, maar dit is natuurlijk marketing-technische demagogie. Het is een norm van twee, de garage tel je gewoon niet mee omdat die practisch gezien doorgaans niet als zodanig meegerekend wordt. Het appartementencomplex in de schetsvorm zoals het zich naar de tekening die gisteravond getoond werd liet aanzien wordt behrlijk volumineus! Hoog en groot, en overheersend in aanzien. Het leek op de marketingtekening gericht op de buurt van niet, maar het is wl zo! Ik ben absoluut niet voor dit soort bouwsels in de binnenstad, niet vanuit m'n visie op onze mooie stad en niet vanuit m'n visie die ik verkondigd heb met al drie verkiezingen.
Dat er met de vrijkomende ruimte niets gedaan wordt aan het nu al grote parkeerprobleem in de buurt verbaasde me zeer, maar dat komt allemaal op een gegeven moment in de raad aan de orde.
Het gesprek dat ik had met buurtbewoners aan een tafeltje was hartstikke leuk. Het was echt een vice-versa overbrengen van informatie en meningen over het hoe en wat. Tof!! Dat zou met meer voor Enkhuizen grote projecten moeten gebeuren!

Donderdagavond gaat de raad van Andijk weer over fusies praten, waar naar ik aanneem ook de brief van Enkhuizen over fusiebereidheid van Enkhuizen richting Andijk aan de orde zal komen. Of niet... We zullen zien. Eigenlijk had ik er heen gewild, maar een keer thuis blijven is ook wel eens goed. Ik lees het wel in de krant van vrijdag.

Ook hoorde ik dat er in de woensdagskrant ingezonden brieven stonden over de Westfrisiaweg. Die heb ik niet gelezen, maar omdat ze naar horen zeggen over de Noordvariant gingen kan ik me er wl een voorstelling van maken.
Morgen (vrijdag) ga ik naar Drechterland, op uitnodiging van de raad aldaar, over de Westfrisiaweg. Ben benieuwd wat er allemaal te horen valt!

Vrijdag de 26e t/m zondag de 28e: Vrijdag ben ik naar Drechterland gegaan. Daar was een bijeenkomst van wat raadsleden en collegeleden van Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen over de Westfrisiaweg. Het was op uitnodiging van de raad van Drechterland.
De meesten hadden denk ik begrepen dat we er inhoudelijk over zouden gaan praten, ik zelf had dat ook begrepen, maar het was meer een inleiding door de wethouder van Drechterland over waarom ze daar voor de Noordvariant zijn. Daarna kregen we een rondleiding met een bus door het gebied in Drechterland waar de Zuidvariant (ook Westvariant genoemd) van de Westfrisiaweg zou gaan lopen. Maar dat gebied kennen de meesten wel.
Het was wel jammer dat het niet bediscussieerd kon worden, al moet ik zeggen dat de standpunten van de meesten nu toch wel vrij vast liggen. In Drechterland zijn ze er lijkt wel van overtuigd dat de zaadbedrijven met al die werkgelegenheid (die in de nabije toekomst behrlijk gaat uitbreiden!!) wel even verplaatst kunnen worden voor de Noordvariant, ondanks dat die bedrijven hl duidelijk hebben aangegeven dat daar geen sprake van kan zijn! Syngenta zal zelfs activiteiten gaan verplaatsen naar elders op de wereld als ze gedwongen worden grond af te staan voor die Noordvariant, daar zijn ze bijzonder duidelijk over. De raad van Drechterland doet op een enorme wijze aan een vorm van wishfull thinking wat dit betreft, en sommigen daar zijn bezig met halve beschuldigingen over complotten richting raad en college met de bedrijven. Alsof we 8 jaar terug al bezig waren dingen te doen om Drechterland dwars te zitten... Ik begrijp er niets van als ik ervan uitga dat ze oprecht zijn, maar wel als ik uitga van toch wel een zweem eigenbelang.
Daarna ben ik maar boodschappen gaan doen, en toen bleek dat ik afgesproken had om 's avonds te eten en borrelen bij de ouders van het vriendje van m'n dochter. Door drukte was ik dat straal vergeten, en met grote haast kwam ik toch nog op tijd om de afspraak na te komen! Balen als je zoiets vergeet, net of het je niet interesseert dan! Maar het was wel leuk, en het werd nog laat ook.

Zaterdag kon ik m'n nieuwe Nokia ophalen in Hoorn, leuk! Nu zorgen dat rare ongelukken als er overheen rijden met een heftruck niet meer gebeuren, het geeft toch een hoop nutteloos gedoe en het is zonde van zo'n apparaatje.Verder moest er nog van alles geregeld worden, en de dag is dan z voorbij!
's Avonds kwamen er twee vriendinnen van de vriendin van de Vette Knol op visite, en die bleven pitten. Aangezien ik er nu tijdelijk inwoon heb ik ook te maken met die mensen. We hebben 's avonds lekker samen geborreld en veel geteut, al zou ik eigenlijk toch nog wat dingen schrijven en lezen voor de politiek. Maar sociale verplichtingen horen er ook bij, en schrijven en lezen is bij drie vrouwen die allemaal stuk voor stuk al vl meer dan gemiddelde vrouwen praten toch sowieso al onmogelijk! Maar het eten was weer lekker, en het werd uiteraard weer laat! Maar met de klok die een uur terug ging viel dat ook weer mee, en zo ging de zaterdag voorbij.

Zondags kwam ik eindelijk toe aan lezen wat ik wilde lezen, en schrijven bleek niet meer nodig te zijn omdat Christian al geschreven had wat ik zou schrijven. Hij zal wel gedacht hebben: "Ik doe het zelf wel, die Langbroek wordt traag op z'n oude dag!"  Maar hij heeft het wel goed geschreven, mooi!
Harry Wijchers is ook nog met iets bezig, en zo gaan we weer langzaam naar de begrotingsvergadering toe de 6e en de 13e november.

En voor de rest: ik roep al vanaf eind augustus dat we een ijskoude winter gaan krijgen, maar niemand lijkt het te geloven. k zeg het zo'n beetje tegen iedereen de laatste twee maanden. Het was te zien aan de manier waarop de bomen van kleur veranderden, doch het lijkt wel of de meeste mensen zoiets niet zien. Toch, let op de woorden van een alweer wat richting ouderdom wandelend mannetje: We krijgen een ijskoude winter!