Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 8-10 t/m zondag 14-10-2007

Maandag de 8e t/m woensdag de 10e: Deze week is er wat heisa op het werk tussen enkele mensen. Zoiets gebeurt wel eens, en het geeft een negatieve sfeer vind ik. Zelf ben ik nooit direct betrokken bij dat soort dingen tussen personen onderling, ze doen maar. Zelfs niet als het tegen of over mij gaat (is ook wel eens voorgekomen). Nogmaals, ze doen maar. Het is de mensen eigen denk ik... Maar de werksfeer merk ik wel, het is saaier en gaapverwekkender. Maar ja, alles wat komt gaat ook weer weg. That's life.

Dinsdagavond hadden we op het stadhuis een technische uitleg van de programmabegroting. Daar ga ik doorgaans wel heen, het is wel interessant en niemand weet tenslotte alles. Uitleg is altijd okee als je goed wilt weten waar je het over hebt. Anderen die er ook zaten waren Stella Quasten, Joke Kuijsten en Herma Compaan, Rob de Jong, Jan van Oostende, Klaas Kooiman en Louis van Wegen. En uiteraard raadsgriffier Erik Baan en ambtenaren van Financin.

In het donker lopen heb ik altijd al leuk gevonden. Het leven 's nachts en 's avonds is hl anders dan overdags, je ziet allerlei dingen die in het daglicht niet gebeuren. Vroeger deed ik het al graag, en nu nog steeds. De tijd is er niet meer zoveel doordat de politiek tijd opslokt door stukken lezen en vergaderen en zo, maar af en toe doe ik het nog wel.
Vanavond, woensdag, deed ik het ook weer eens. De aanleiding was eigenlijk dat ik gisteravond na de uitleg van de programmabegroting op weg naar huis samen met Louis van Wegen van GroenLinks opliep. Onderweg richting een uur of tien kwam ik twee jochies van een jaar of 17 tegen in de Westerstraat, vlak bij de hoek Paulus Potterstraat, die heel veel weg hadden van de beschrijving van de jongens die het 13-jarige Duitse meisje op de Oude Gracht onlangs hebben overvallen. Het duo bestond uit een iets langere blanke blonde kortharige jongen met een wit of lichtgrijs petje op, en een kortere licht getinte jongen met donker krullerig haar met een wit of lichtgrijs petje op en een voor dat type mens wat lang gezicht. In het tegemoet lopen keek ik ze beiden goed in het gezicht, en allebei bogen ze direct schuchter hun hoofd naar beneden. Vooral de donkerdere jongen. Zijn hoofd heb ik goed ingeprent, en ik zal hem weer herkennen. Nadat we elkaar voorbij gelopen waren keek ik nog eens achterom, en ik zag dat die donkere gast dat dus ook deed. Toen hij zag dat ik omkeek, draaide hij snel z'n hoofd weer om.
Vandaag om een uur of vijf liep ik langs de Aldi-supermarkt. Daar zat een hele groep Duitse jongeren van een jaar of 15 op de stoep. Die jongens van gisteren en deze groep in combinatie brachten me ertoe om weer wat vaker 's nachts en 's avonds over straat te gaan zwalken. Niet dat ik de illusie heb een overval tegen te kunnen houden, je moet maar net op het juiste moment op de juiste plaats zijn, maar je weet nooit. Mcht het gebeuren dan zal ik trachten hardhandig in te grijpen in ieder geval. Dit soort dingen veroorzaakt namelijk een hoop leed bij onschuldige kinderen die op vakantie zijn in Enkhuizen.
Maar een voordeel van het geloop in het donker is dat je ziet wat er allemaal gebeurt en wie er overal staan en zitten, en vooral ook wat ze doen. Bij het station, bij de havens, de Westerstraatgroepjes, en nog zo wat plaatsen. Je ziet welke auto's er rijden, hele jonge gasten in dure SUV's en BMW's, en herkent de hoofden erin. Het kan nog wel eens van pas komen dat ik dat weer ga doen, net als vroeger vaak. Je weet nooit! Tenslotte moet er imand kijken, en ik heb nergens iets van een handhaver of beveiligingsbedrijf Schaaf gezien tenminste.
Mocht ik zelf een keer het haasje worden, dan wordt het daarna n grote jachtpartij. Als burger van deze schitterende stad pik ik het gewoon niet meer, en ik pik het ook niet meer dat een stad met 1,3 miljoen toeristen per jaar gn bemand politiebureau meer heeft!

Morgen gewoon aan het werk, en dan vrijdagmiddag bij Syngenta op uitnodiging de visie horen van dat bedrijf door directeur Piet Karemaker op de Westfrisiaweg. Piet ken ik van vroeger, ik heb met hem in Andijk bij Burger en De Blank destijds lelies geknopt en in de tulpen gewerkt als puber. Hij is een paar jaar ouder dan ik, en waarschijnlijk herinnert hij zich mij niet meer. Op die leeftijd is een paar jaar heel veel, en in zijn ogen was ik vrijwel zeker n of andere ukkerige snotblaag die ook een zakcentje bijverdiende. Nu nog denk ik, hij is nu tenslotte een hoogwaardigheidsbekleder en ik ben maar een gewoon mannetje...
Ik ben benieuwd of er ook raadsleden van Drechterland en Stede Broec komen, de raad van Enkhuizen komt in ieder geval helemaal minus ntje door z'n werk.
Na deze info ga ik naar de afscheidsreceptie van Herman Bode, hij is een goede wethouder geweest en daar mag je best wel iets van laten blijken vind ik! Tenslotte is z'n vertrek totaal niet aan hemzelf te danken, hij heeft part noch deel aan wat er gebeurd is! En dat vind ik persoonlijk heel tragisch.

En last but not least: Ik las dat Ab Klink er geen probleem van maakt dat er op een terras gerookt wordt. Nou hartelijk dank hoor, in een gewone kroeg lijkt het me evengoed toch ook nog wel leuk!

Donderdag de 11e: Soms vraag ik me af wie eigenlijk het bewuste kapitalisme (de vijand van zowel liberalisme alswel van socialisme en van alles wat er tussenin ligt) heeft uitgevonden. Zelf verdenk ik nog steeds de Romeinen van het bewustworden en daarna sublimeren van dit systeem. [Hier] ben ik aardig duidelijk geweest over wat kapitalisme is, omdat veel mensen ook het liberalisme als kapitalisme zien terwijl het er niets mee te maken heeft. Althans, er niets mee te maken heeft in de zin dat liberalisme geen kapitalisme is. Het staat net zo dicht bij het kapitalisme als communisme of socialisme. Communisme en socialisme zijn uitvoeringen van het kapitalisme, net als liberalisme, democratie die ze gelegenheid geeft te bestaan, en religieuze systemen.
Wat ik nooit snap is dat niemand snapt wat je bedoelt als je dit zegt terwijl het zo duidelijk zichtbaar is. Het is net of je achterlijk bent als je het hierover hebt, net als over dat andere stuk waar ik hierboven die [link] van neerzette. De enige die ik in l die jaren ken die er serieus op in kan gaan, snapt wat ik bedoel en er zelfs in kan komen en in kan meegaan, is Christian Bokhove van de SP. Degenen die ik het hardst heb horen krijsen over anti-kapitalisme, degenen in de voormalige krakerswereld, hadden totaal geen benul waaruit kapitalisme bestond en wat het inhield. Feitelijk bestond die voormalige krakerswereld uit een stel overmatig drugsverslaafde psychotische onbenullen die teveel aandacht en tekort klappen hebben gehad. Goh, dat ik dt it nog eens zou zeggen, en nog gemeend ook.... Een bijna 180 omkering in denken en praten!

Langzaamaan begin ik ernaar te neigen, gezien de geschiedenis van bestuur en heerschappij over de hele planeet, dat het kapitalisme uiteindelijk nog wel eens de enige natuurlijke orde zou kunnen zijn waarbinnen mensen kunnen leven. Ongeacht of het bewust of onbewust uitgevoerd wordt. Niet dat ik het ermee eens ben, totaal niet zelfs, maar alles neigt constant weer naar het kapitalisme. Ook zich anti-kapitalistisch noemende besturen zoals de voormalige communisten waren totaal overheerst door het kapitalistisch systeem, ook binnen hun eigen denken en binnen hun eigen "machtsgebieden". En dat woord zet ik dus niet voor niets tussen haakjes.

Terugdenkend aan een gesprek laatst in de auto met Bokhove: Als je de "Divida et Impera" vorm van vrijheid die we nu hebben zou willen omzetten in een werkelijk vorm van vrijheid, wat je misschien wel de politieke vorm van anarchisme (gngn! ) zou kunnen noemen, dan zou je dus moeten beginnen met een vorm van terreur. Dat is geweld dus, maar dan als middel. Als middel en tegengeweld tegen het machtsgeweld dat het kapitalisme ons oplegt, verweven in het totale systeem van de samenlevingen van dit moment, en de afgelopen 22 eeuwen.
Het zou een vorm van gericht geweld zijn, puur richting de persoonsexponenten van het kapitalisme vanaf de laagste onderlaag aan personen die het kapitalisme ondersteunen. Dus landsfractie- en landsleidende politici, bedrijfsmensen in de onderste steunlaag vanaf het niveau van bijvoorbeeld een Groenink, religieuze leiders vanaf degenen die de kanselpraters sturen, etc. Dit zou niet anders uitgevoerd kunnen worden als een soort totale hoedanigheid van oorlog of strijd, en dat is wat me zo ontzettend tegen staat. Er gaan dan heel veel mensen over de kling! Al is het wel zo dat dit nu ook gebeurt, misschien zelfs in ontzettend grotere mate, door het kapitalisme.

Maar ja, ik ben geen politicoloog, en geen geschiedkundige. Dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zit ik er ergens faliekant naast. Maar het zou wel leuk zijn als er een persoon was die me zou willen vertellen wr ik er precies naast zit... Daarom hou ik me dus maar bij de politiek van de menselijke maat: de gemeenteraad van Enkhuizen, onze mooie stad!  Heel raar, des te langer ik hier woon, des te mooier ik Enkhuizen vind en des te trotser ik op die stad ben. En ik vond het al een mooie plaats!

Morgen naar Syngenta en naar de afscheidsreceptie van Herman Bode. En dan vaderweekend! M'n dochter wordt maandag 15 jaar, en dat is alweer een hele leeftijd. Leuk!  

Vrijdag de 12e t/m zondag de 14e: Vrijdagmiddag zijn de raden van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland op uitnodiging naar Syngenta geweest. Directeur Piet Karemaker, die snotblaag Langbroek van vroeger nog kende, was duidelijk in wat hij wilde zeggen.
Syngenta levert momenteel rond de 750 arbeidsplekken. Daar komen er rap nog een aantal bij wegens uitbreidende activiteiten die van elders hierheen gehaald worden. Daarom kan Syngenta geen meter grond missen. De hoofdvestiging in Zwitserland is duidelijk over wat er ondernomen zal worden als Syngenta grond moet gaan inleveren voor een weg: de activiteiten die nu hier plaatsvinden zullen geleidelijk afgebouwd worden, en de arbeidsplaatsen verdwijnen.
Wat betreft dit speelt actievoerder Braakman een dubieuze rol in onwaarheden vermelden en halve waarheden uitdragen.

Bij de raadsleden uit Drechterland droop het ongeloof en weerzin richting de Enkhuizer spreker van sommigen af. Uit de reacties en vragen bleek duidelijk dat er geen discussie meer mogelijk is, en geen communicatie meer bestaat. Ze vormden een gesloten, obsessief antifront tegen de Westfrisiaweg in de Zuidvariant, Enkhuizen en alles wat niet henzelf was. Een milde vorm van massapsychose en massahysterie, hl duidelijk zichtbaar doordat sommigen hun gezichtsuitdrukking in hun weerzin niet meer onder controle hadden... Best raar om te zien dat soort dingen, dat ken ik normaliter alleen van drugsgebruikers.
Maar zoals ik vorige week al meldde en verwachtte, een aantal raadsleden ging inderdaad dus op de stoel zitten van de hoofdvestiging in Zwitserland, en bedacht in de gauwigheid dus "goede" oplossing voor het probleem van de variant van de Westfrisiaweg, als het dus maar de Noordvariant werd....
Maar ja, het is duidelijk dat er geen communicatie meer mogelijk is. Die moet je dan ook gewoon stoppen, en dan verder gaan met wat gedaan moet worden. Richting benepen eigenbelangpolitiek is nog nooit iemand een stap verder gekomen via communicatie!

Daarna waren we naar de afscheidsreceptie geweest van Herman Bode. Vrij triest vond ik, het is op de manier hoe het gegaan is gewoon nit okee!! Maar het is nu wel zo, en we moeten verder. De nieuwe coalitie staat klaar, en dat moet goed kunnen lukken.
's Avonds kwam dochter Langbroek bij me, en we zaten mooi saampjes.

Zaterdag zijn dochter en ik naar Hoorn geweest, met de trein. De auto kun je daar toch op zaterdag zowat niet kwijt. We hebben een mooi verjaardagscadeau uitgezocht! Ze wordt op de 15e alweer 15!
's Avonds werden we ineens uitgenodigd op een drankje bij de ouders van haar vriendje, en voor het eerst in m'n leven toog ik dus naar ouders van een vriendje van m'n dochter... Het is ook haar eerste vriendje. Daar zat ik "moi an", de vader tapte met z'n thuistap Heineken herfstbokbier. Lekker! Gezellig ook, het viel allemaal mee. Al had ik op weg naar huis wel een raar gevoel... Maar dat kon ook van de bokbier komen hoor

Zondags uiteraard pre-verjaarsvisite. En door alle activiteiten heen van dit weekend nog wat kunnen lezen ook over geld, en over geld, en over geld.