Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 28-9 t/m zondag 4-10-2009

Maandag de 28e las ik in media dat er steeds meer gezinnen dakloos worden; dat gezond eten te duur is voor gezinnen met inkomens onder modaal; dat mensen met lagere inkomens jren minder leven dan mensen met hogere inkomens; dat de gewone man inderdaad opdraait voor de misre die veroorzaakt is door de grote graaidieven; dat allerlei mensen met geld zeggen dat mensen zonder geld het aan zichzelf te danken hebben; dat kinderen in gezinnen met lagere inkomens door ongezonder eten al direct bij de geboorte een intellectuele/fysieke achterstand in het leven hebben; en dat we een overheid hebben die al die verschillen eerder vergroot dan dat ze die verkleint.

Daar baal ik van. Ik baal ervan dat er al 19 jaar gepraat wordt over dat graaien moet stoppen; ik baal ervan dat er al 19 jaar gedaan wordt alsof er n bijna een oplossing is; ik baal ervan dat er mensen zijn die letterlijk kreperen door dit soort dingen.
Ik baal ervan dat de overheden dat eerder stimuleren dan dat ze de boel in de hand houden.

Is het de laatste jaren beter geworden in Nederland? Nee!
De overheidsschulden lopen keihard op, er vallen meer mensen dan ooit tevoren buiten de boot, de hoogste en laagste inkomens schuiven harder van elkaar af dan ooit tevoren sinds we "beschaafd" zijn, we krijgen een in ons land sinds tijden niet meer voorgekomen fenomeen: dakloze gezinnen, zaken als hoofdluis en schurft zijn weer terug gekomen, we krijgen ghetto's die we niet hadden, de marktwerking maakt op een aantal cruciale vlakken het leven ontzettend veel duurder (en voor een groeiend aantal mensen onbetaalbaar) dan dat het ooit was sinds WOII, en de witte-boordencriminaliteit in dit land is legaal zodat de graaiers niet strafbaar zijn.
Het wordt tijd dat er iets gebeurt. Niemand doet wat. Iedereen pikt het allemaal maar. Ons land is niet meer wat het was, een land dat welvaart op een wijze wist te verdelen waar iedereen iets aan had en wat ons land stabiel en mooi maakte.
Nu niet meer, en dat gaat de rijkeren straks terecht opbreken. Ook degenen die eerlijk rijker geworden zijn gaan oplopen wat anderen gedaan hebben. Je afwenden van iets dat duidelijk zichtbaar is, maakt medeverantwoordelijk. Alles over je heen laten komen als volk zorgt dat je geen volk meer bent, maar dat geldt dan ook voor degenen die dat veroorzaken. Zij zullen niet kunnen rekenen op gevoelens van solidariteit als er afgerekend wordt.
Afrekenen komt, in de geschiedenis is uiteindelijk nog nooit nit afgerekend. Hetzij vroeg, hetzij laat: afgerekend wordt er. Dan is er geen weg terug meer. Wat mij betreft moeten de omstandigheden die zoiets laten ontstaan veranderd worden, maar dat gebeurt helaas niet.

Je kunt een kikker in koud water gooien, en dat water langzaam aan de kook brengen zonder dat de kikker doorheeft dat het water warmer wordt. Hij wordt gekookt zonder het door te hebben.
Dit is wat nu ook gebeurt met de Nederlanders. We worden armer, behalve sommigen. Die zijn rijker geworden, waardoor wij massaal armer worden. Maar we voelen het niet door het geleidelijke tempo.
Maar wij zijn mensen, geen kikkers. Mensen kunnen uit het water stappen, en degene die het vuur stookt zlf in dat vuur gooien. Het houdt allemaal een keer op redelijk te zijn, het houdt op een dialoog te lijken, het houdt op iedereen aan te pakken op zaken die door enkelen veroorzaakt worden die juist nit aangepakt worden. Alleen op papier.

Ik baal.

Dinsdag de 29e t/m zondag de 4e: Nou, ik ben nog lang niet uitgejankt! Er zit nog een beste lading zeiksnorverhalen in mijn toetsenbord, al moet ik wel eerlijk zijn en toegeven dat ik eigenlijk juist nit chagrijnig ben maar gewoon lekker zin heb om te mierken en meieren. Er zijn van die dagen dat zoiets oplucht, als er maar wel over wezenlijke zaken geblaft wordt. Wel, dat doe ik dan ook maar. Een combinatie van  en  en , met een beetje blafachtige er doorheen.

"Wij" van de lokale partijen hebben de naam altijd "teuge" te zijn, en nu ben ik k nog eens landelijk lid geworden van de SP die eveneens de naam heeft altijd "teuge" te zijn.... Dat kan dus nog wat worden! Nu ben ik voortaan niet meer gewoon ergens "teuge", maar "TEUGE"!
"Dag mijnheer Langbroek, wat vindt u hiervan?" "Dag mijnheer de voorzitter, ik ben TEUGE!" Gewoon lekker teuge....
Maar nee hoor, dat is onzin natuurlijk. Je kunt een "teuge"-naam hebben, maar dat wil niet zeggen dat dit ook terecht is. In dit land hebben we een regering en een oppositie. Die oppositie is vaak "teuge" op dit moment. Zijn nu dus GroenLinks, VVD, D66, PVV, SP, PvdD etc. allemaal "teugepartijen"? Nee natuurlijk, ze denken er gewoon anders over dan de regering of de coalitiepartijen. Als ze dat anders denken vertellen en uitleggen, erover in debat gaan, en als dan oppositie en coalitie niet nader tot elkaar komen, tja, dan wordt er "teuge" gestemd. Zo gaat dat, je stemt niet ergens voor alleen om geen "teugepartij" genoemd te worden tenslotte!
In onze lokale politiek werkt dat hetzelfde. Men is ergens voor, of men kan er absoluut niet mee instemmen. Soms komen college en de raad na debat nader tot elkaar, soms komen oppositie en coalitie na debat nader tot elkaar, en soms zelfs gaan oppositie en coalitie gezamenlijk in de "niet-mee-eens"modus tegen het college in. Bestaat Enkhuizen dan uit allemaal "teuge-stemmers"? Uiteraard niet, in Enkhuizen zitten er gewoon niet zoveel klapveekomedianten in de raad, en gaat het er iets harder aan toe dan in de gematigde politieke znes rondom Enkhuizen. Wat beter is weet ik niet, wat leuker is om te doen weet ik wel. Maar uiteindelijk gaat het enkel en alleen om het resultaat, om dat je met z'n allen iets voor elkaar weet te krijgen dat de stad (of een dorp) vooruit kan brengen!

Vandaag, zondag de 4e, werd ik vroeg wakker, zoals meestal. Na allerlei noodzakelijk geworden poets-, wrijf- en dweilactiviteiten door het hele huis uitgevoerd te hebben besloot ik om een frisse nog-steeds-niet-rook neus te halen middels een rondje door de stad lopen. Na diverse mensen gesproken te hebben op straat zo hier en daar, wat ik altijd wel gezellig vind en je hoort nog eens wat, kwam ik op het Venedie Herma Compaan van de ChristenUnie tegen. 
Herma stond op het punt haar kerk binnen te gaan, maar bleef even staan toen ik toevallig langs stapte. Met een bijdehandte grijns op haar hoofd vroeg ze aan me: "Dag Hans, ga je mee naar binnen? Leuk!" In eerste instantie dacht ik van: "..................?!", maar toen moest ik wel lachen.
Het is ad remme humor om zoiets spijkerhard aan mij te vragen, en die bijdehandte grijns op dat hoofd paste daar dan ook exact bij!
Maar ik ga geen kerken in als daar kerkdiensten zijn zoals men weet, en ik zei dan ook dat ik geen zin had om tussen al die zwarte jassen in te zitten. Herma keek toen ng iets bijdehandter, wees me er op dat ik degene was die een zwarte jas, een zwart shirt en een zwarte pet droeg, en dat zij zwierige groen-geel-paars-rood-oranje en blauwe kleding droeg...... Toen droop ik maar snel af, euh...  Hahaha!
Maar het is wel gek, ik dacht dat kerkelingen altijd zwarte kleding droegen op zondag. Blijkbaar geldt dat niet voor alle kerken, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat ik niet goed wegwijs ben in alle verschillende stromingen die er tegenwoordig bestaan. Mevrouw Compaan behoort blijkbaar tot een wat vrijzinnigere stroming, dat is wel okee.

Wat me deze week ook opviel na een bezoek aan de website van de gemeente Enkhuizen, is dat er de afgelopen 6 maanden 8 raadsvragen door de PvdA gesteld zijn. Als ik dit vergelijk met dat 5 of 6 vragen per heel jaar door de lokale partijen Nieuw Enkhuizen en Fractie Quasten al als teveel gekenmerkt werden, en dat die partijen daar een gigantische bult herrie om gehad hebben, dan vraag ik me af in welke verhouding dit staat tot dat de PvdA 8 vragen per half jaar mag stellen. Het lijkt erop dat het oude liedje dat sociaal-democraten lles mogen in dit land vanwege hun zelfbenoemde "hoogstaande moraliteit", weer gezongen wordt.
Oftewel: de PvdA is heilig in dit land. Dat is wat mij betreft dus  en !

En voor de rest deze week: Maandag hadden we weer leuke discussie in de steunfractie van NE, en hebben we ook wat zaken beslist die nodig waren. Een politieke partij is net een bedrijfje, je moet de toko aan de gang houden anders loopt het mis.
Ook hadden we dinsdag een besloten avond voor de raads- en commissieleden over het SMC. Er zou geen politiek bedreven worden, maar zoals te verwachten was in deze stad gebeurde dat uiteraard wel. In de commissies straks zal blijken wat de partijen gebrouwen hebben van wat ze gehoord hebben, al is dit nu al enigszins voorspelbaar moet ik eerlijk zeggen. Maar: wat komt dat komt.
Woensdag was er in de Bonte Veer een info-avond over het Gezondheidscentrum dat aan de Molenweg zal verrijzen straks. Ik had ook een uitnodiging/verzoek om te komen die avond, maar ik kon niet. Er moesten een aantal dringende zaken geregeld worden betreffende Inge haar dochter Claudia, en dat gaat toch cht voor!
Donderdag zou ik langs gaan bij mijn nieuwe landelijke partij SP, maar door enige miscommunicatie (politici eigen.... ) kwamen we elkaar niet tegen. Geeft niet, dat hebben Christian Bokhove en ik zaterdag goedgemaakt. Ik heb nu een officile SP-lidmaatschapspas, nog nooit eerder in mijn leven heb ik een lidmaatschapspas gehad! Alhoewel, nu jok ik. Ik heb een ANWB-pasje met een totaalabonnement. Dat is ook een lidmaatschapspas. Al is dat ook te beschouwen als een klantenpas, net als pinpassen en Karweipassen en zo.
Vrijdag was hectisch, twee collega's waar ik al ruim een kwart eeuw mee werk in verschillende bedrijfsconstellaties, kregen de dag ervoor ontslag. Zoiets hakt er aardig in. 's Avonds ben ik bij ze langsgeweest voor een afscheidsborrel. Dit laatste zorgde de zaterdag erna voor een verlenging van de niet al te vrolijke gevoelens, en zo is de week verlopen in grote variabiliteit van gebeurtenissen en ervaringen.

Morgen weer te werk, dinsdag de raad, en de komende tijd hard werken op werk, in de politiek, en qua zaken van de afwikkeling van Inge haar sterven.
Welnu geachte lezer of lezers, ich gehe. Gute Nacht Freunde, es wird Zeit fr.... und so weiter.