Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 1-10 t/m zondag 7-10-2007

Maandag de 1e t/m vrijdag de 5e: Aardig druk weekje achter de rug!

Maandagavond hadden we een fractie/partijvergadering over de raad van woensdag, en over het nieuwe coalitieaccoord dat gesloten is. Het werd over het algemeen goedbevonden, en dat is ook terecht.
Overdags had ik samen met een collega de jaarlijkse BHV-herhalingsdag bij RoBé in Andijk. Dat zit daar op het bedrijventerrein. Ze lieten deze keer zien hoe een explosie van zo'n klein butagasflesje dat op campings gebruikt wordt gaat. Een knal nog zeg! En een behoorlijke drukgolf met een gigantische steekvlam! Best wel een beetje sensationeel, en het laat je nadenken over hoe je op campings moet opletten op dit soort spullen. Gelukkig kom ik nooit op campings, en áls ik er kom kook ik absoluut niet op zulk spul. Meestal wordt er dan wat gehaald, tenslotte zijn de eventuele campings die ik meemaak hooguit een doorreiscampinkje of een LowLandscamping.

Deze week is Joke Kuijsten van ChristenUnie op de [site] van die partij een weblog begonnen, en ze noemt die weblog "Uit de keuken geklapt". Best een toffe naam, écht een huisvrouwennaam  Wat mij betreft, succes met de weblog Joke! Het is leuk om te doen hoor!
Haar fractiegenote Herma Compaan stuurde me nog een [link] over hoe ze over dinosauriërs denkt. Aangezien tussen de wereldbeelden van Herma en ik toch wel een paar miljard jaar aan bestaan van de planeet zit, 6000 jaar om 4,5 miljard jaar, is die link voor mij verbazingwekkend in de zin dat iemand dit werkelijk gelooft. Tja, voor haar is het verbazingwekkend dat ik vind dat de aarde 4,5 miljard jaar oud is... En zo gaat dat, iedereen denkt er anders over.
We hebben er al een paar keer over gediscussieerd, en zijn hooguit 2 minuten van het verschil van 6000 jaar en 4,5 miljard jaar nader gekomen betreffende deze materie  Maar het geeft niet hoor. Op deze site ga ik nog wel eens tekeer over georganiseerde religies (niet over geloof!!), maar in het "echie" praat ik er gewoon normaal over met mensen. Discussie over totaal verschillende visies op het leven en de wereld zijn leuk!

Maar in ieder geval, dinsdag ben ik met René van der Pluijm van GroenLinks en Christian Bokhove van de SP naar Hoorn gereden naar een bijeenkomst over de Westfrisiaweg. De anti-Zuidvarianters hadden het hoogste woord, en zeiden dingen die aantoonbaar niet waar zijn. Vooral over de zaadbedrijven. Nu blijkt dat directeur Piet Karemaker van Syngenta even opening van zaken geeft, in het NHD van 6 oktober, en dat de overtuigden van de buurgemeentes gewoon ongelijk hebben betreffende de zaadbedrijven. Ongetwijfeld zullen ze nu in de stoel van een wereldbedrijf gaan proberen te zitten, en met allerlei "oplossingen" komen die "makkelijk" zijn uit te voeren richting hun willen. Ik ben er zeker van dat er geen excuses zullen volgen richting Enkhuizen over de verkondigde onzin. En ik ben er wel zeker van dat ze gewoon over die onzin heenstappen en met iets nieuws gaan komen. Of het mensen hun banen gaat kosten is gewoon in werkelijkheid van geen enkel belang in hun ogen, het gaat enkel om het belang dat zij als belang voor zichzelf zien.
Bij deze roep ik dan ook iedereen op die in een mogelijke toekomst z'n baan verliest als deze onverantwoordelijke mensen tóch mochten gaan "winnen":

Claim nu alvast richting de raden van Stede Broec en Drechterland alle kosten waar u mee te maken zult krijgen als u uw baan verliest doordat zij doorduwen met de loze, onware bewering dat de Noordvariant géén banen gaat kosten!

Woensdag hadden we de raadsvergadering. Het debat over het nieuw gesloten coalitieaccoord duurde hooguit een half uur, en dat was dat. Het accoord verschilt natuurlijk ook niet wezenlijk van het vorige accoord. Zelfs de PvdA kon er niet veel van zeggen, aangezien ze zelf meegeschreven hebben aan dit accoord.
Daarna kwam de Harlingersteiger aan de beurt, en dat voorstel werd met 5 tegen 12 aangenomen. PvdA en SP stemden tegen. Na stemmingen over nieuwe raads- en commissieleden en nieuw in te vullen functies, was het "uit spuit, het verhaal van de raadsvergadering is uit".

Donderdagavond ben ik bij het Ondernemerscafé wezen kijken. Er werd een presentatie gegeven over presentaties geven, tof! Met filmbeelden en zo, door Outdoor Cinema. Het waren toffe filmbeelden, en op zo'n manier een presentatie geven over je bedrijf is best okee!

Het verhaal over de peuterspeelzalen komt nu ook nog aan bod. Er wordt actie gevoerd momenteel. Actie voeren voor je zaak is goed!
Zelf denk ik meer in de richting dat de peuterspeelzalen bij de nieuwe welzijnstichting ondergebracht zou moeten worden. Niet bij onderwijs, de scholen zitten absolúút niet te wachten op dit soort dingen. Ze worden ook al opgezadeld met kinderopvang waar ze totaal niet voor toegerust zijn. Als je de peuterspeelzalen onderbrengt bij de welzijnsstichting, met behoud voor al het personeel van álle arbeidsvoorwaarden die nu ook gelden, en ze samen laat werken met bijvoorbeeld Kiddy World, dan ontstaat er voor beide organisaties een win-win situatie. Ze vullen elkaar aan en kunnen van elkaars kennis en ervaring gebruik maken.
De peuterspeelzalen onderbrengen bij een commerciële organisatie lijkt me géén goed idee. Een gesubsidieerde organisatie onderbrengen bij een commerciële organisatie is nóóit een goed idee! Maar we zullen zien hoe het gaat en afloopt, en of er valide argumenten in de strijd geworpen worden. Misschien zie ik het zelf ook wel verkeerd, maar op dit moment is mijn persoonlijke mening hierboven staand.

Ook het Sociaal Medisch Centrum komt nog als een enorm item aan bod. Het is een moeilijk punt, in mijn ogen een heel moeilijk punt. Eigenlijk ben ik er nog niet geheel uit. Er is wel al een denkrichting, maar het denken is nog niet afgelopen.

En voor de rest: de straatberovingen hier in Enkhuizen op toeristen blijven maar doorgaan! Deze galbakken brengen de stad grote schade toe, en ik vind dan ook dat op één of andere wijze die schade aantoonbaar gemaakt moet worden en volledig verhaald op de daders als ze straks opgepakt zijn! Etters!

Zaterdag de 6e: Soms zijn er dingen die ik niet begrijp. Zoals nu met de Westfrisiaweg. Sowieso begrijp ik niet dat een man als Braakman, die actie voert voor de Noordvariant van die weg, dingen zegt die niet kloppen en dingen verzwijgt. Dat bleek vandaag wel uit het interview met Piet Karemaker van Syngenta. Zo spreek je met argumenten die uiteindelijk geen argumenten zijn, en zoiets komt toch altijd uit. Je schaadt je zaak waar je voor opkomt op zo'n manier meer dan dat je iets bereikt. In wát voor een prachtige phrases je zoiets ook weet te gieten...
Maar wat ik ook niet begrijp is iets in het verhaal van actievoerder Braakman afgelopen week in het NHD, iets in de uitspraak "de Noordvariant kost geen banen, wel geld". Buiten dat nu aantoonbaar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn, vraag ik me af of Braakman wel begrijpt wat hij zegt. En dan begrijpt wat hij zegt in de zin of hij wel beseft wat een baan inhoudt.

Een baan hebben is een uiterst wezenlijk onderdeel van iemands leven, van het leven van een gezin. Het is geen getal of term die in je geest rondspint als argument voor je standpunt, het gaat daadwerkelijk over levenshoedanigheden van andere mensen dan jezelf! Als je het hebt over duizend banen dan heb je het over duizend vormen van gezinnen die van die banen leven. Duizend gezinnen die boodschappen doen door die baan, die hun huur of  hypotheek kunnen betalen door die baan, die 's avonds gezellig bij elkaar zitten omdat ze een inkomen hebben, kinderkamertjes kunnen bouwen etc. Duizend banen zijn niet alleen een getal!

Zelfs al zou zo'n Noordvariant van de Westfrisiaweg 300 banen kosten in plaats van 1000 banen, dan zijn er 300 gezinnen waar verslagenheid heerst. Waar de vraag prangend wordt "hoe gaan we de hypotheek betalen?", "hoe betalen we straks de zorgpremies?", "waar moet ik nu gaan solliciteren?"... Een baan is geen getal of term!
Persoonlijk vind ik het dan ook uiterst laakbaar om dit soort dingen zomaar over tafel te gooien alsof het niets is. Zéker als dan ook nog blijkt dat het niet klopt. Als blijkt dat je dingen verzwijgt die je weet en te horen hebt gekregen.

Het gaat over mensen, meneer Braakman. Niet over getallen!

Zaterdag de 6e doorgebracht in volledige onnut. Mooi niets gedaan, beetje met de vriendin van de Vette Knol teuten, Petra en co op visite gehad en daarmee zelfs onnuttig eten naar binnen gewerkt. Een groot bord patat... Wat ik normaliter absoluut niet lust! Maar één keer moet kunnen lijkt me.

Verder een beetje op internet gekeken, wat sites van de andere Enkhuizer politieke partijen bekeken, m'n eigen site wat nagekeken wat betreft actualiteit van de links van politieke partijen en collega-raadsleden ter plaatse, en dat soort dingen allemaal.

Over 8 dagen wordt m'n dochter 15, en dat is weer een hele leeftijd! Ze wil oorbellen krijgen voor haar verjaardag, ze vindt dat soort dingen tegenwoordig allemaal leuk. Ik ben blij dat ze dingen nog leuk vindt...