Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 17-9 t/m zondag 23-9-2007

Maandag de 17e t/m donderdag de 20e: Als ik de krant van donderdag mag geloven ga ik er per maand straks zo'n 100 euro netto op achteruit. Dat is nogal wat zeg! Zo ga je dus inderdaad merken dat we tot dusverre al bijna een miljard hebben uitgegeven aan Afghanistan. Dat geld had hier in Nederland flink wat dingen kunnen oplossen en verlichten, maar aan de andere kant lossen we nu hopelijk veel dingen op voor de burgers van Afghanistan. Anders is het eenvoudig weggegooid geld geweest.

Prinsjesdag is dus voor alle portemonnees slecht nieuws geworden, behalve voor de Koninklijke familie en de politici van de regering en de Tweede Kamer. Natuurlijk, alles is uit te leggen als je toch de baas bent. Maar ik ben het er niet mee eens! Zulke mensen dienen aan de grote meute inleverende hardwerkers een voorbeeld te geven, maar ze geven juist een omgekeerd voorbeeld! Inleveren als het werkelijk nodig is begrijp ik. Ondanks dat volgend jaar het brood, de zuivel en groenten 20% duurder worden. Eerste levensbehoeftes, namelijk eten... Ondanks dat de energie weer nog meer belast wordt met ecoheffingen die niet aantoonbaar aan het milieu ten goede komen. Energie, in Nederland een eerste levensbehoefte.... Ondanks dat m'n nettoloon omlaag gaat. Daar koop ik m'n eerste levensbehoeftes van... Maar inleveren terwijl iedereen en alles dat véél verdient er op vooruit gaat, nee! Dat beetje extra belasting op huizen van een miljoen, hoeveel zijn dat er?!
Straks ook weer de gemeentes die zich al rijk rekenen met heffingen die ze weer naar eigen inzicht mogen verhogen, nou, ik stem er niet voor! Ook niet als Jan Franx betoogt dat het absoluut echt werkelijk niet anders kan. Het houdt allemaal een keer op hoor! Straks als de economie de onontkoombare dip gaat krijgen moeten we inleveren om een bijdrage te gaan leveren aan de stijgende kosten van het Rijk. Het stopt nu gewoon niet meer, en ik heb geen zin om constant van m'n proletariërsloontje mee te betalen om wegen aan te leggen in Roemenië, fabrieken op te zetten in Spanje, kantoren te bouwen in Ierland (dat met behulp van o.a. Nederlands geld nu een topeconomie heeft, met burgers die aanmerkelijk meer te besteden hebben dan de burgers hier), en straks een keer de Bosniërs vanuit een "schuld" nog eens te spekken. Er is geen schuld, wij zijn niet verantwoordelijk voor de doden daar.

Maar ja, het gaat zoals het gaat. Jan Franx en Harry Wijchers hebben zich deze week helemaal uit de naad gewerkt om zo snel mogelijk een coalitie in elkaar te zetten. Daar is een coalitie van NE, CU, CDA en VVD/D66 uitgekomen. Een vrij rechtse coalitie, maar met als basis het oude coalitieaccoord. Uiteraard komen er veranderingen, en die moeten eerst in de fractie-achterbannen bediscussieerd worden en daarna in de raad. Het is goed dat ze zo snel gewerkt hebben, er is werk te doen in het gemeentebestuur en dat moet niet te lang wachten. Maar over de coalitie heb ik [hier] over geschreven.

Gisteren, woensdag, ben ik naar de Westerkerk gegaan naar de informatiedag over de Westfrisiaweg. Iedereen die tegen de route was die in brede kring de voorkeur heeft, de Zuidvariant, was aanwezig. Allemaal Strekers, omdat die weg bij Hoogkarspel door het lint gaat.
Het is grappig, normaliter redeneer je naar een conclusie toe. Als je iets onderzoekt, of wil weten hoe dingen zitten, dan begin je te redeneren, te deduceren, en uiteindelijk te concluderen. Gister was het precies andersom, de mensen willen gewoon die weg niet door Hoogkarspel en daar worden argumenten bij gemaakt en verzonnen. Vernuftige argumenten, maar wel achteraf.
Wat ik vind is dat die mensen ook eens anders moeten proberen te denken. Zij zouden graag de Noordvariant zien. Met andere woorden, die weg moet maar door het lint bij Enkhuizen, ongeacht alle gevolgen voor bedrijven en werkgelegenheid voor de hele omgeving. Maar Enkhuizen (en ook Stede Broec) heeft al veel geïnvesteerd voor de omgeving. Wij zijn ook mooie landschappen kwijt, en groen kwijt, doordat we bedrijfsterreinen hebben aangelegd. Bedrijfsterreinen waar ook werknemers uit Drechterland werk vinden. Wij hebben de burgers een aantal jaren OZB-verhogingen moeten opleggen die in totaal bijna 50% bedroegen om de RSG op te waarderen. Een RSG waar ook de kindertjes uit Drechterland kunnen gaan leren en studeren. Dat geldt ook voor Stede Broec, daar kregen de inwoners een OZB-verhoging van 100% voor de kiezen om het Martinus College verder uit te bouwen. Een Martinus waar ook de kindertjes uit Drechterland kunnen gaan leren en studeren.
Nu komen de inwoners van Drechterland, en vooral Hoogkarspel, zelf aan de beurt om bij te dragen aan de welvaart van de regio, en nu geven ze niet thuis. Ze willen de groenfunctie van hun gemeente behouden. Met andere woorden, ze willen héél graag de welvaart die een nieuwe weg kan brengen, maar bij een ander in z'n achtertuin. Dus wéér een ander laten betalen zodat ze zelf voldaan in hun groen-omgeven huizen die daardoor in waarde stijgen kunnen zitten, en wel profiteren van wat anderen dan henzelf inleveren! Getver, het is heel in de basis gewoon puur egoïsme wat de klok slaat! Het gaat allemaal om de eigen achtertuin en bankrekening, niets meer en niets minder! Bah!

Vrijdag de 21e: werkte ik vanochtend met collega jongedame B. Die was gisteren naar de Harddraverij geweest, en ook eens een keertje op traditionele wijze van 11 tot 11 te stappen geweest. Vanochtend mocht ik dus met haar werken... Van half acht tot een uur of tien was het door kennelijke toestanden nog één en al leut en jolijt, en daarna betrok langzaam maar zeker de gezichtstint richting koelkast-wit... Hahahahahaha! Weg waren de praatjes! Met halfgeloken treur-ogen martelde ze de ochtend door, naast het fitte oude mannetje met sardonische grijns dat haar collega Hans Langbroek was  Tja, ik ben alleen naar het vuurwerk geweest...

Deze week stond in de krant dat er in Andijk beslist gaat worden wat Andijk zal gaan doen in het kader van de gemeentelijke herindelingen. Mijn visie is nog steeds dat Andijk en Enkhuizen een schitterend paar zouden vormen als één gemeente. Beiden gaan er bij een fusie op termijn op vooruit. Op deze site heb ik het er al diverse malen over gehad, maar in de gauwigheid kon ik alleen [dit] nog vinden, uit 2004.

Voor de rest: ik ben zo gaar als een klontje. Eerst de overval op m'n onschuldige dochter met eropvolgend een verterende kwaadheid; direct erna nog de clash van de coalitie; het me persoonlijk aantrekken van wat Herman 'Bode overkomt; van woensdag op donderdag een naspraak met Eelco Fijma en Jan van Oostende over het gebeurde ter vorm van toch verwerking, met een biertje erbij tot 2 uur 's nachts.
Maar het kan ook zijn dat ik gewoon oud word. Ik nok ermee voor vandaag, nog effies op internet klieren of de dvd "The Wall" van Pink Floydd kijken.

Zaterdag de 22e en zondag de 23e lekker weekend gehad! Zaterdag ging ik mooi in m'n ééntje op het terras van de Enkhuijser op de Melkmarkt een bakkie doen. Even bezinnen op woeste én op verstandige plannen; op de politiek van de komende 2,5 jaar en de bijbehorende verhoudingen; op een idee dat ik heb; op m'n geld dat altijd op is; op m'n dochter; en op de vriendin van de Vette Knol. Het blijkt uiteindelijk dat woeste plannen het effectiefst zijn in uitvoering wat persoonlijke wil betreft, en verstandige plannen voor het gros der medemensen in m'n leven die dicht bij me staan. De keuze is niet moeilijk, en ook weer wel. Net hoe je zoiets wil benaderen. Ik doe dat in het belang van de mensen die dicht om me heen leven, en voor de gemeenschap waar ik graag nog wat voor wil betekenen als dat mogelijk is.

Na al dat bezinnen raakte ik in gesprek met een Rotterdammer die in Enkhuizen was met een motor met zijspan. Z'n vrouw zat op de camping, en hij ging even te terrassen. De man was lyrisch over de schoonheid van de stad Enkhuizen!  Met z'n motor was hij al door heel Europa gereden,en had veel mooie stekken gezien, maar Enkhuizen behoorde toch evengoed tot de top tien!   Dat is dus leuk om te horen, en de bezinning van even tevoren sloeg dan ook om in een positieve richting. Wat een lukraak gesprekje soms zomaar doen kan, héél raar.

Zondag ging ik met de dochter van de vriendin van de Vette Knol naar de kermis. Het is dat ik weet dat de Ramadan al een week in volle gang is, maar dat was daar toch écht niet zichtbaar... Integratie? Het lijkt erop. Of het waren gewoon donderse pubers die zich, zoals pubers van alle culturen, onttrokken aan het ouderlijk gezag en mooi deden wat ze zelf wilden! Tja...
En 's avonds hadden de moeder van m'n dochter en ik een zinvol gesprek samen, en dat helpt mensen elkaar door dingen heen te trekken.