Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 3-9 t/m zondag 9-9-2007

Maandag de 3e 's avonds commissie BOFS gehad. Het ging er rustig aan toe. Er kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Bijvoorbeeld de wachtlijsten bij Op/maat, digitalisering, het sociaal raadsliedenwerk, de bibliotheek. In de rondvraag bracht Jan van Oostende aan de orde dat de leidsters van de peuterspeelzalen een ontslagbrief hebben gekregen van Breedband.
Het valt me op dat er nauwelijks objectieve informatie richting die leidsters gebracht wordt, en ik krijg de indruk dat het allemaal wat stemmingmakerijerig gebracht wordt richting die leidsters vanuit Breedband. Deze mensen krijgen op deze manier steeds weer onnodig veel ongerustheid over zich heen gestort. Dit is niét okee!
In de raadscommissie waar twee jaar terug werd afgesproken dat de peuterspeelzalen op een gegeven moment ook naar de nieuw te vormen welzijnsstichting zouden overgaan is duidelijk raadsbreed gezegd dat dit zou moeten mét werkbehoud, arbeidsvoorwaardenbehoud etc. voor de peuterleidsters. Zelf hamerde ik daar ook duidelijk op. Als dit niet gebeurt dan heeft iemand ergens een héééééél groot probleem! In ieder geval met mij!

Afgelopen weekend heb ik nog een [brief] geschreven naar m'n raadscollega's. Dat was ook deels naar aanleiding van een antwoord op vragen die ik gesteld had aan het college. De PvdA is hier ook al een tijd mee bezig. Het is goed om er als raad eens over in conclaaf te gaan, daar moet een goed concept voor gemaakt worden.

En voor de rest heb ik na de commissie leuk nagepraat met raads- en commissieleden en griffier Erik Baan.

Dinsdag de 4e t/m zondag de 9e: Dit was een week van relatieve rust. Na wat consternatie in de commissie Grondgebied over zaken wat ondertussen uitgebreid in de kranten heeft gestaan, is er weinig gebeurd doordeweeks kan ik zeggen. Hooguit druk op het werk, maar dat is de laatste tijd toch sowieso dagelijks zo. Alleen maar goed. En vrijdags in de ochtend bij de tandarts langs geweest, en dat was zoals altijd minder erg dan dat ik altijd vantevoren denk!

Dit weekend, vrijdag 's nachts, gebeurde er wél iets waardoor het item wraak en vergelding voorlopig nog héél lang m'n gedachten zal beheersen. Het laagje beschaving dat is opgebouwd onder invloed van onze cultuur die ons dingen heeft laten doen geloven in de sfeer van "goed en slecht" en dat soort zaken, heeft een ernstige knauw opgelopen. Er zitten barsten in, en stukjes lijken los te laten. Vendetta beheerst de gedachten, en zelfs ikzelf ben benieuwd hoe dit zal aflopen in m'n eigen gedachtenwereld.
Ook de relatie tot geweldsgebruik als gevolg van oorzaken is daardoor in een vorm van heroverweging gekomen. Als het gaat om je kind dan is, op dit moment, in mijn gedachten alles geoorloofd. Ik ben lichtelijk zoekende kan ik zeggen, en heb nog een heel eind te lopen voordat ik bij een eindpunt ben dat "past" bij mijn aard. Wat die aard uiteindelijk ook zal vermogen in te houden. Ik ben bang, héél bang, dat het aan het eind van de rit zal blijken te gaan tussen hemel en hel, en wel in de niet-religieuze zin. Zal gaan tussen herwinnen en verlies van de eigen geest. Zal gaan tussen bestaan of niet-bestaan. To be or not to be.
Maar eerst, nog lange tijd, het kind. En dan het kind. En dan het kind. En dan het kind. Tot in het oneindige. Mijn kind, mijn dochter.