Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 4-8 t/m zondag 10-8-2006

Maandag de 4e t/m vrijdag de 8e: Wel een beetje drukkig gehad zo door de week heen. Maandag ben ik op de tribune gaan zitten bij de commissie BOFS, Rob de Jong en Siebe Schippers zaten daar voor NE.
Ik weet niet helemaal wat ik van de commissie moest denken. Waarschijnlijk op een schaal van "goed" tot "niet goed" de waarde "tja, ik weet het niet..." Na die commissie nog een tijd nagepraat met Ren van der Pluijm en Jan van Oostende, en dat werd behrlijk laat!
Dinsdag hebben Ren, Jan en ik de site "Politieke Wandelgangen" een opstart gegeven. We hebben heel wat gepraat over dingen, maar de site gewoon zomaar wat ingevuld. Heel langzaam wordt dat wel wat denk ik.
Woensdag op de tribune gezeten bij het fractievoorzittersoverleg. Harry Wijchers is onze fractievoorzitter. De fractievoorzitters hadden over een aantal zaken heel wat te bespreken, o.a. over de profielschets voor een nieuwe burgemeester. De SP had ook een eigen schets gemaakt, en over het algemeen werd er wel positief op gereageerd. Maar de meesten vonden het te gedetailleerd, en daardoor dan te dichtgetimmerd. Ren, Jan en ik hebben daarna nog een tijd nagepraat, en dt werd heel laat....
Donderdag schokkend nieuws gehad, en dat is niet leuk. Daarnaast was ook m'n dochter nog in m'n huis toen ik uit werk kwam, ze had zichzelf buitengesloten bij haar moeders huis...  cht iets voor haar, m'n vage dochter!
Vrijdag weer supergehaast uit werk. Moest nog van alles doen, en ook wat te eten in huis halen doordat er veel uit m'n koelkast niet meer goed was ineens. Ik had namelijk zondag dat ding schoongemaakt, en vergeten weer aan te zetten. Dus donderdag was wat in de vriezer zat toch cht niet goed meer! En dat is dus een vage vader...
Maar deze week op het werk ook nog harstikke druk, er zijn er een paar op vakantie terwijl het heel druk is qua werk. Dus het is in alle opzichten doorpezen geweest van maandag tot en met vrijdag, met flink wat slaapgebrek. Maar ja, da's eigen keuze allemaal.
Ik moet aan de WMO beginnen te lezen, die nota is zo'n honderd pagina's! Dat is heel wat leeswerk, en daar ga ik dit weekend aan beginnen lijkt me zo.

Zaterdag de 9e met dochter Langbroek de monumentendag bezocht. We zijn op het dak van de Drom geklommen, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de stad, deel van de havens en het IJsselmeer. We hebben ook het Snouck van Loosenhuis bezocht, daar is het hartstikke mooi van binnen! Voor mij was het de eerste keer dat ik daar binnen was, en voor dochter ook. Ook hebben we het stadhuis en de stadsgevangenis bezocht, en we waren het eens dat het allemaal mooi is om te zien en dat Enkhuizen hl mooi is!  Uiteindelijk zijn we geindigd met een Italiaans ijsje, en richting huis gegaan.
We hebben niet de laatste avond in de Spiegeltent bezocht, ook al zouden we dat wel gaan doen. Een keer thuis is ook okee, en een avondje televisie ook wel een keer.
's Ochtends was ik begonnen te lezen aan stukken voor de commissie, en alles bij elkaar is het een gigantisch pak papier! Maar het hield op doordat ik ook op een gegeven moment naar de fysio moest om m'n nek goed te laten drukken. Die is ooit een keer door een ongeluk met een brommer vroeger uit z'n verband geraakt door een tas met schoolboeken die om m'n nek hing. Onderweg heen en terug van de fysio kwam ik Jan Franx en z'n vrouw Wilma nog tegen op een terras op het Venedie, en heb een bakkie met ze gedaan.
Maar de door de regering ingestelde bezuinigingsregel WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) komt eraan, of we het willen of niet en of het mogelijk is of niet. Het gebeurt gewoonweg, er is niet onderuit te komen. Ik vind dat dit uiterst goed geregeld moet worden, het betreft straks het welzijn en de levenskwaliteit van heel veel mensen. In de raad van Enkhuizen is daar denk ik wel goed grond voor, gezien de uitspraken van partijen in verleden en heden. Als ik zo kijk naar de PvdA, GroenLinks, SP en m'n eigen partij dan zit dat volgens mij wel goed. Ook CDA en CU zijn daar duidelijk over als ik me dat goed herinner.
Maar het gaat ons wel extra geld kosten om dat goed te doen, het geld dat de landelijke overheid bespaart. Het is vrij wrang om te beseffen dat gemeentes die financieel krap zitten dus minder scherp met de WMO kunnen "dealen", en dat dus f de burgers meer moeten gaan betalen om het wl goed te kunnen doen, f de clinten de dupe zijn van een basaal uitgevoerde WMO. Dat is dan n van de dingen die onze samenleving verder ontmenselijken, en dat is wat mij betreft niet correct... Die Belgische minister laatst had gewoon gelijk toen hij zij dat in Nederland steeds meer mensen uit de boot gaan vallen, en dat steeds minder mensen dat wat interesseert omdat iedereen gedwongen wordt z'n eigen zaken goed te regelen. Alleen de sterksten gaat het nog goed straks. Elk jaar ga je dat meer merken, stukje bij beetje, tot het op een gegeven moment iedereen op wat voor een wijze dan ook aan zal gaan. Al is het alleen al door vergaande verloedering van woonwijken in de toekomst, en verloedering van leefnormen en omgangsnormen. In november kunnen we stemmen, en ik hoop zelf persoonlijk dat dit iets kan gaan oplossen voor het soort samenleving dat nu langzaamaan gecreerd wordt. Al lijkt het soms wel dat degenen die samen iets zouden moeten kunnen gaan doen meer onderling bakkeleien dan samen kunnen optrekken...  En de rest lacht zich rot! Soms baal ik daar z enorm van, dan verlies ik soms bijna heel even de hoop dat dit voor iedereen een samenleving kan blijven die levenskwaliteit voor al z'n bewoners kan garanderen. Zonder dat opleiding, medische zorg, thuiszorg, deelname aan de samenleving, mobiliteit, sociaal contact en al die dingen afhankelijk worden van het hebben van veel geld.

Zondag de 10e was een, om het grof te zeggen, klotedag. Het [hierdoor] een klotedag. Ondanks dat ik met de vriendin van de Vette Knol even op het terras van de Mastenbar leuk naar langsvarende schepen heb gekeken, even in de speeltuin ben geweest, en ze lekker eten gemaakt heeft aan het eind van de dag. Dat m'n dochter er dit weekend was doet wel goed, altijd.