Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 28-8 t/m zondag 3-9-2006

Maandag de 28e t/m woensdag de 30e weer wat dingen gedaan. Maandag hadden we coalitie-overleg, en weer wat dingen besproken zoals dat meestal gaat dat soort dingen. Daar ben je coalitie voor, om stabiliteit in het gemeentebestuur te houden zodat we met z'n allen verder kunnen ontwikkelen met deze stad.
Op één of andere manier belandden Jan van Oostende en ik ineens in het Kleine Café, en zaten we verder te praten over allerlei dingen die betrekking hebben op de lokale politiek... Soms is het wel gek als je erbij nadenkt: zo'n klein stadje, en politiek houdt evengoed zóveel in hier!
Dinsdag mocht ik als raadslid via de krant vernemen dat er een constructie verzonnen is betreffende welzijn. Misschien lees ik voortaan de krant maar voor de commissie- en raadsvergaderingen, het zou kunnen zijn dat ik dan meer of eerder informatie krijg! Als de oplossing werkt dan kan ik ermee instemmen, als dit niet mag uiteraard niet. Het is een gebed zonder end voor het college om de raadsintentie uit te voeren lijkt wel... Maar ik denk nog steeds dat een één-loketfunctie voor Welzijn het beste is voor de Enkhuizer burgers, het is duidelijk en het werk zelf kan efficiënter uitgevoerd worden binnen één organisatie. Of twee in elkaar geïntegreerde organisaties, waarbij redelijkerwijze de grootste organisatie het meest bepalend is voor de toekomstige structuur etc. Door efficiency houd je geld over, en kun je dus met hetzelfde geld uiteindelijk méér doen!
Dinsdagavond ook nog naar René geweest, en de eerste stapjes, of eigenlijk kruipsels, richting de site Politieke Wandelgangen gemaakt. En we hebben lekker zitten bomen over van alles. Ik zie en spreek trouwens bereveel raadsleden ineens de laatste anderhalve week, het lijkt wel of er tientallen zijn in deze stad! Dinsdag ook nog Christian Bokhove gesproken over zaken, en nog meer mensen... Life goes on!
Het is gek, tussen alles door lees je gewoon je stukken. Zelfs in de schaft op het werk heb ik dingen gelezen. Het is deze maand op één of andere manier geen aanééngesloten lezen wat ik doe, maar fragmentarisch en onderbroken.
Vandaag, woensdag, m'n batterij van m'n Nokia tweederde leeggebeld aan politiek. Je praat best wel veel als je betrokken bent bij stadsbestuur. Maar die batterij moet wél vol, die telefoon is ook m'n wekker... Maar ik had een goed idee vandaag, en daar heb ik binnen NE over gedelibreerd. En ik hoorde van een raadslid nog een in mijn ogen vrij maf verhaal, misschien maak ik daar wel een verhaaltje of sprookje van. Leuk om te doen!

Donderdag de 31e de laatste werkdag deze week. Moet vrijdag van alles regelen, dus maar eens een snipperdag genomen. Vandaag zouden we fractievergadering hebben, maar we hebben de commissies al besproken met de fractie, dus de fractie gaat niet door las ik. Ga ik vanavond maar eens ononderbroken dingen lezen, ook wel een keer lekker. Met dat onderbroken lezen mis je toch de helft, en je vergeet een zooi.
Vandaag stond er in de krant, of op internet, iets over Taliban die soldaten op gruwelijke wijze hadden doodgemarteld. In eerste instantie werd ik van binnen rood van giftigheid over die religies allemaal, maar in tweede instantie bedacht ik me dat al de "rationele" zienswijzen op het leven als nationaal-socialisme, communisme, superkapitalisme en nog wat van die -ismes feitelijk hetzelfde hebben gedaan door de geschiedenis heen. Het zijn gewoon mensen die zulke dingen doen, onder wat voor een vlag dan ook. Ze verzinnen er altijd wel wat bij om het te rechtvaardigen. Soms heb ik het idee dat mensen die zoiets doen in feite genetische afwijkingen zijn van het menselijk ras, er is geen diersoort die dit soort dingen doet. Volgens mij zijn wij in oorsprong ook niet zo geweest, het is een vorm van degeneratie die ons als dit maakt. Al moet je met dit soort gedachtes ook uitkijken, anders zou je mensen kunnen gaan zien als een vorm van gedegenereerd ongedierte. En wat doe je met ongedierte....?!
Ik las net op de site van de lokale SP een gedicht. Het overlapte een deel van waar ik zelf de laatste tijd ook vaak aan denk: wat hebben in godsnaam veel dingen eigenlijk voor een zin? Als er al een zin is tenminste... Dat dus. Maar het zal wel de leeftijd zijn denk ik, en ooit kom je uit op een antwoord. Of niet natuurlijk, en dat is zuur.

Vrijdag de 1e gigantisch veel dingen geregeld, in het leeskamertje van de raad dingen doorgelezen, de vriendin van de Vette Knol opgehaald van de trein, dingen binnen m'n partij geregeld en besproken, gezegd dat ik vind dat Rob de Jong als vice-fractievoorzitter het college-uitvoeringsprogramma in de commissie hoort te bespreken ipv ik, m'n dochter wederom ontvangen omdat we morgen naar Alkmaar gaan met z'n tweetjes, en al met al een vruchtbare dag gehad!
De vriendin van de Vette Knol heeft een jong katje opgehaald. Ze wilde een katje, maar alleen géén zwarte, ze is nogal bijgelovig. Bijgevolg heeft ze nu dus een jong pikzwart katje  hahaha!
's Avonds naar de verjaardag van m'n broer en schoonzus geweest. Ze zijn twee dagen na elkaar jarig, dus uiteraard wordt dat samen gevierd! Mooi weer even m'n ouders gesproken, dat is altijd leuk.
Ook nog een interessant gesprek met Herma Compaan gehad, raadslid voor de ChristenUnie in Enkhuizen. Zij gelooft in God, logisch gezien de partij waar ze voor zit natuurlijk. Maar iemand die op deze manier in God gelooft, het is zó'n andere belevingswereld dan die van mezelf, het lijkt wel of je dan in sommige opzichten beiden op verschillende planeten woont. Het is de moeite waard om over die planeten eens samen verder door te bomen, en dat gebeurt ook nog wel denk ik. Daarnaast heeft ze ook de humor om die verschillen te kunnen relativeren, en dat maakt dan ook een open gesprek mogelijk! Tof!  
Ik zag dat Bert Putters nog op m'n weblog heeft gereageerd, op een normale manier. Ik zou wel willen zeggen dat normaal met elkaar praten beter werkt dan naar elkaar brullen, maar aangezien ikzelf ook wel eens ietwat te hard brul over dingen of situaties is het een ietsje hypocriet om dat te zeggen... Toch is het wel zo natuurlijk. Maar ja, we zijn allemaal maar mensen, en dus niet perfect of heilig  En dus doen we het maar met wat we hebben, onszelf en elkaar.

Zaterdag de 2e en zondag de 3e: Zaterdag mooi met m'n dochter naar Alkmaar gegaan om de rest van het geld dat ik voor haar opzij gezet had om kleding te kopen op te maken. Het was onvoorstelbaar, maar in een uur was het op! Onvrouwelijk snel was de klus geklaard, misschien heeft ze toch iets van haar vadertje geërfd...  We kunnen samen erg leuk dit soort dingen doen, en als ik rijk was zou ik het misschien vaker doen. Maar waarschijnlijk niet, ik hou niet zo van ongebreideld materialisme eerlijk gezegd. Zelf ging ik nog op zoek naar een nieuw petje, maar er waren alleen Nike-petjes te koop die zover over je hoofd zonken dat zelfs de wenkbrauwen onder die petjes verdwenen. Niets dus.
's Avonds mooi met Petra en co en Joseetje naar De Slof een biertje wezen halen. Heel leuk, en het werd een uur of vier of zo voor ik thuis was. We hebben ook nog een tijd met Addik Zwiers, commissielid van de PvdA zitten bomen. Een aantal uren later belde op een voor mij gruwelijk vroeg tijdstip Jan van Oostende me ergens over op. Van achter verre nevelen nam ik z'n stem waar...
Maar deze nevelen werden heel goed opgelost toen de vriendin van de Vette Knol bij mij thuis uitermate lekker eten kwam maken, en dat maakt een dag weer goed, hoe hij ook verlopen is!
Ik had nog emailcorrespondentie met Jan van Dijk uit Wieringen waarin we elkaar standpunten uitlegden. Dat is denk ik wel goed om te doen. Maar of het iets oplost weet ik nu niet meer, gezien de mails die ik zojuist vanavond uit die contreien ontving. Ik denk dat de hele Noordkop misschien in de toekomst maar eens één gemeente zou moeten worden, het is hier al eeuwen onderling gehannes over allerlei dingen. Dat gaat maar door, en heeft volgens mij nog nooit tot iets constructiefs geleid. Blijkbaar kunnen de bestuurders van de Noordkop het niet aan om op zichzelf op een normale wijze gemeentes te besturen in gezonde samenwerking met anderen. Misschien heeft Harry Borghouts dan tóch uiteindelijk gelijk met het opleggen van bovenaf van dat soort dingen, gezien het schijnbare onvermogen van veel lokale besturen. Wat niet wil zeggen dat ik het eens ben met de lijn Koningin - Commissaris van de Koningin - Burgemeester, alleen dat de persoon Borghouts het misschien niet zo heel gek bekeken heeft met z'n visie. En zit ik misschien wel fout met de visie van kleinschaligheid, de menselijke maat. Ik ga hier maar eens over praten met mensen die er verstand van hebben.