Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 14-8 t/m zondag 20-8-2006

Maandag de 14e een half uur eerder vrij genomen omdat ik een dubbele afspraak had: m'n auto naar de APK brengen en fysiosport voor m'n nek. Wel grappig, ik vroeg aan die instructrice, die fysiotherapeute is, of ze zelf eigenlijk sportte. "Nee", zei ze. "O toch wel, ik sport in de auto! Als ik naar huis in Lelystad rij beweeg ik m'n lichaam in de stoel, en dat is ook een vorm van sport..." Hahaha, wt een figuur! Het was nog gemeend ook!
Vorige week vond er nog een [gigadiscussie] plaats op het forum van het NHD over Enkhuizen650. Het ging er echt op z'n Enkhuizens hard aan toe, en eindigde echt op z'n Enkhuizens op een normale manier. Apart stadje toch hoor, Enkhuizen... Maar wl een leuk stadje!
De eerste emails zijn binnen gekomen over vergaderingen van de partij, het reces raakt over. Er zijn ook alweer grote enveloppen van de gemeente binnen met info over dingen. Het leven begint weer, de zomer raakt over... Dat is buiten heleml te zien met dat weer! Als dit zo door blijft gaan dan karren we zo linea recta in n ruk door zonder overgang de herfst in. Op zich ook wel charmant, maar het zonnetje mag van mij nog wel een tijdje deelgenoot van het leven zijn eigenlijk!
Petra en co vroegen nog of ik meeging naar de kermis in Hoorn. Maar omdat ik pas een uur of zeven thuis was, en mezelf sinds twee weken opgelegd heb dat ik voortaan ga proberen een gedisciplineerder leven te leiden, blijf ik thuis. Anders wordt het effies snel wat makkelijks eten, snel douchen en weer op route. Bij discipline hoort gewoon gezond eten maken, afwassen, opruimen, douchen. Op een gegeven moment wordt dat weer normaal, zoals het ook altijd was eigenlijk. Bregedisciplineerd altijd! Net n of andere monnik vroeger, en zo leefde ik ook bij tijd en wijle nog wel eens maanden achter elkaar. En andersom soms...

Dinsdag de 15e weer gevuld met allerlei nuttige zaken, buitenom het werk! Werk is sowieso nuttig natuurlijk. Het leven wordt weer een overzichtelijk, georganiseerd lijntje in de tijd. In het kader van de nieuwe discipline is dat een succes natuurlijk, in het kader van niet-saai iets minder. Toch heb ik dat volgens mij al heel lang, f in n of ander opzicht volslagen los gaan, f leven bijna als een soort ascetische monnik in alle opzichten. Een soort Beatrijs, maar dan vaker afwisselend... Toch heeft allebei wel wat vind ik altijd, beide geven andere vormen van voldoening, maar zijn wel okee binnen hun eigen kader van soort van leven. Net wat je wilt, zoekt en kunt op zo'n moment. Maar ik ga donderdag wel te Zuiderzeen met Petra en co!  Op een rustige, bedaarde, bij m'n leeftijd behorende manier...
Waar ik langzaam wel steeds nieuwsgieriger om word is wat de verkiezingen op 22 november zullen gaan opleveren wat betreft uitslag. Heel langzaam begint de slag om de kiezer, en over twee maanden gaat het heleml los denk ik! Iedereen die lid is van een landelijke partij kan dan met foldertjes gaan lopen, in de tijd van regen en storm... Poeaah! Maar de cadeautjes van het kabinet zullen hun uitwerking niet helemaal gaan missen, doch ook de berichten over het vierde jaar van teruggang van het besteedbare inkomen niet. De berichten over de beter lopende economie zullen de mensen eerst moeten kunnen zien in hun eigen persoonlijke leven voordat dit effect heeft denk ik. ls dat al gezien wordt als voortkomend uit het kabinetsbeleid. De maanden zullen het leren.
Maar m'n Golfje is weer APK-goedgekeurd!  Al was lopen naar m'n werk vandaag ook lekker vond ik. Dat is het voordeel van dichtbij huis werken, je kunt lopen, fietsen (blch!) en als je wilt met een autootje. Een eind weg werken lijkt me maar niets, die reistijd is zonde van wat je aan andere dingen kunt doen. Als het moet, moet het, maar dichtbij is leuker.

Woensdag de 16e kwam ik uit m'n werk, kookte een potje prei () en hoorde ineens allerlei vrolijk klinkende geluiden. Het bleek dat de hele stoet polderschuiten van de schuitentocht bij ons in de Paulus Potterstraat achterlangs voer, door de Oude Gracht. Hl leuk gedaan!  Heel veel boten waren geweldig versierd, en er werd muziek gespeeld van Jantje Smit op een punkboot tot harmonica's op schuiten. Heel veel bekende gezichten zie je langskomen op die schuiten uiteraard. Op de punkschuit stonden Erik Baan de raadsgriffier en z'n partner bijna onherkenbaar uitgedost als onvervalste punkers, schitterend! Met Jantje Smit als bijpassende muziek...  Iedereen uit de straat zat mooi te kijken, en ook aan de overkant de mensen van de Oude Gracht. Daarna lekker napraten over de schuiten die je gezien had, en toen snel het potje prei () opgegeten.
Op het Spaans Leger later was het gezellig. Lekker kletsen met mensen die je kent, biertje erbij. Ik kon mooi even Erik en co zien in de punkoutfit, van dichtbij leken ze nog steeds echte punkers... Leuk! Heel gek, zoals ik Jaap Lok altijd zie als een soort mentor in politiek, ook al denk ik heel anders over zaken, zo zie ik Erik altijd als een soort mentor in vaderschap wat betreft dochters. Hij loopt op me voor in ervaring, en vooral wijsheid, met deze dingen, en ik neem dingen aan van hem. Net als van Jaap over politieke structuren.
Later nog met een opzienbarend persoon gesproken die vroeger een paar jaar bij me ingewoond heeft, een dame. We hebben afgesproken om weer eens ouderwets aan de barrel te gaan!  Ook leuk! Zij en ik zijn in een aantal dingen fundamenteel hetzelfde, en dat is soms hl hilarisch!
Op de email serieuze zaken aangetroffen die aangepakt moeten worden, samen met een ander van een andere partij. Als m'n partij dat niet wil doe ik het op persoonlijke titel, ik ben niet voor niets gekozen met de punten en dingen waar ik voor sta en die ik heb laten weten aan de kiezers tenslotte. Je staat waar je voor staat, zker als je als raadslid met de verkiezingen ook persoonlijke items laat weten en rondbrengt in folders. Tot dusverre heb ik nog nooit zomaar iets gezegd, en dat ga ik ook niet doen. Recht is recht, krom is krom!
Maar uiteindelijk vraag ik me toch af hoe het kan dat preigerechten bij anderen altijd heel lekker zijn, en als ik prei maak het smaakt als een soort onkruid...

Donderdag de 17e en vrijdag de 18e nemen de politieke contacten langzaam weer toe vanuit verschillende richtingen. Het zomerreces begint toch echt steeds meer terrein te verliezen, de plicht schudt z'n vacht en kamt de stro van het zomerslaaphol van zich af. De dagen worden weer korter en de tijd komt dus wederom van duistere achterkamertjesbesprekingen, broeierige donkere plekjes opzoeken om snel stiekem dingen te overleggen, geheime plaatsen bedenken om snode plannen te bedenken, zwavelachtige figuren benaderen om die plannen uit te voeren... Het begint weer langzaam! Hahaha, nee hoor, zo gaat het niet!
Ik merk wl dat als je nog onschuldig in je vakantiegevoel op straat mederaadsleden tegenkomt ze je alvast misbruiken door expres dingen te zeggen waar je op zou kunnen reageren, zodat ze er lekker tegenin kunnen gaan... De aard van de beestjes blijkbaar!
Donderdag eventjes te Zuiderzeen geweest met Petra en haar moeder, heel rustig aan allemaal. Daarna nog even met z'n drien in De Slof gekeken en een biertje gedaan, en toen weer naar huis. En vrijdag op n of andere manier een soort kater, maar dan zonder hoofdpijn of andere pijnen, maar ntje die op m'n denken sloeg! Terwijl we helemaal niet veel gedronken hebben of zo, heel vreemd. Petra's moeder is een beetje de oude versie van Petra, en Petra's co kan als hij wil dus zien wat voor een vlees hij later in de kuip heeft... Tenminste, dat zeggen ze wel eens.
Maar vandaag, vrijdag, maar eens op tijd erin. Morgenochtend door drukte overwerken, en dus om kwart voor zes vroeg tussen de lakens vandaan...

Zaterdag de 19e en zondag de 20e: zaterdag na het overwerk eens even snel gegeten, en daarna met de vriendin van de Vette Knol en haar dochtertje naar de havens geweest naar oude schepen kijken. Hartstikke leuk om te zien allemaal! Er lag van alles, ik wist niet dat er nog zoveel was van dat soort schepen. Met het dochtertje van de vriendin van de Vette Knol samen ben ik op stoomsleper Rosalie geweest een rondje meevaren en de stampende machine kijken. Een rondje kostte 2,50 en dat is niet zo heel veel voor zoiets. Daarna heb ik nog een boek gekocht over dat schip, het is leuk om de geschiedenis te lezen over zoiets!
's Avonds indelijk weer eens kunnen genieten van de kookkunsten van de vriendin van de Vette Knol....  en daarna naar het Snouck van Loosenpark om naar de lichtjesavond en het korenoptreden te kijken. Ook hartstikke tof! Het zag letterlijk zo in het donker zwart van de mensen, het aantal bezoekers was enorm!  Ik sprak nog een parkbewoner, en die vertelde dat het neerzetten van die 4000 lichtjes met vereende krachten ongeveer twee uur geduurd had, en het aansteken met die vereende krachten een kwartier... Ongelooflijk snel zeg!
Zondagochtend hadden Harry Wijchers en ik voor radio Enkhuizen een gezellig gesprek met interviewer Roel Mulder. Het klikte tussen ons drien en dat maakt zoiets leuk voor alledrie. We hebben mooi lol gehad, ook tussen de uitgezonden gesprekken in, en dat is gaaf!  Ik mocht muziek meenemen van Roel die iets voor me betekende, en die zou hij dan voor me draaien. Dat is ook leuk, ik hou cht heel veel van muziek! Het bepaalt soms hoe ik denk en/of voel.
's Middags gingen de vriendin van de Vette Knol en ik even de stad in, en we deden een bakkie op het terrasje van Broekhuizen in de Westerstraat. Op een terras is het, waar je ook zit, altijd weer geweldig om te kijken naar wat er allemaal weer langsloopt. Vandaag kwam er een hond langs met een paraplu in z'n bek, een man die met een balpen dingen op zwerfpapiertjes schreef, en meer bizarre medewereldbewoners. Intrigerend!
Ik zou nog wat nakijken dit weekend ivm iets voor de politiek, maar dat schoot er dus wel bij in zo allemaal. Dat ga ik maandag- en dinsdagavond doen nu. De rest van de week is 's avonds ook in het kader van de politiek, dus het is nu echt wel te stellen dat het zomerreces over is. Aan het werk weer voor de mensen die op je gestemd hebben! En zo moet dat ook.
Wat ik wl mis dit weekend is LowLands. Ik keek nog een stukje op Nederland 3 naar een programma over LowLands, en de heimwee overviel me toch wel. Het is het tweede jaar dat ik niet ga, de centen moeten aan andere dingen uitgegeven worden. Noodzakelijke dingen, en dat gaat nu eenmaal voor. Volgend jaar ga ik wel, en dan neem ik m'n dochter mee. Ze is dan bijna vijftien, en ik vind het leuk om de LowLandsfakkel over te dragen aan haar, de volgende generatie Langbroek die dit festival leuk vindt. Dan wordt het voor mij de laatste keer, en voor haar de eerste keer... Aan alles is een begin, maar aan alles komt ook een eind! In dit geval: snif...