Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 16-7 t/m zondag 29-7-2007

Maandag de 16e t/m zondag de 22e: Op de zondag voor de maandag waren de vriendin van de Vette Knol, ikzelf en ons beider dochters in de witte Golf gestapt en hebben een 8-daagse vakantie in Oostende aangevangen. België is een favoriet vakantieland van ons, en dan vooral Vlaanderen.
Het leuke was dat er allerlei wolkenvelden ten noorden van Oostende richting Nederland vloden, en we dat héél in de verte zagen gebeuren als een donker streepje aan de blauwe lucht met witte schapenwolkjes van Oostende. We hebben daar zelf behoorlijk mooi weer gehad, en denk ik slechts drie ochtendelen een plensbui op het hoofd gekregen. Voor de rest was het behoorlijk te doen strandweer, al was dat voor ons maar drie daagjes wegens verregaande zonverbrandingen van m'n drie withuidige medevakantiegangers... Ondanks factor 20 van zonnebrandcrème! Zelf heb ik daar niet zo'n last van, ik verbrand een stuk minder snel én ik hou niet zo van zonnen om bruin te worden. Ik trek gewoon een t-shirt aan en zet een pet op m'n kaalgeschoren schedeldak, de UV-stralingen hebben daardoor niet zo'n vat op het grootste orgaan van mijn
 lichaam.

Zoals altijd hebben we genoten van de Vlaamse keuken die gewoonweg heel goed te noemen is, van de Vlaamse vriendelijkheid, van de gezellige stad Oostende, en ook nog wat praatjes gemaakt met Belgen.
De Belgen waren bijzonder verrast bij het horen hoe in Nederland tegenwoordig de ziektekosten zijn geregeld. Ze betalen zelf zo'n geeltje per kwartaal tot per maand, afhankelijk van hoe ze precies verzekerd zijn. Het winst maken op ziekte/gezondheid van mensen klonk voor hen onvoorstelbaar. Ook het systeem van huisartsenposten 's avonds en in het weekend was voor hen verbazingwekkend, en het afspraken kunnen maken met specialisten weken tot maanden nadat je ervoor belt. Huisartsen én specialisten komen daar nog steeds op huisbezoek als er iets aan de hand is, en wachtlijsten zijn een onbekend iets.
De prijzen van het Nederlandse openbaar vervoer zijn voor hen als iets uit een science fictionfilm zo hoog, alsook het aandeel dat de energiekosten uitmaken van het huishoudbudget. De huren die in Nederland voor huurhuizen berekend worden, en de prijzen van koophuizen zijn voor hen fabelachtig... Bij onze zuiderburen huur je een volledig gemeubileerd appartement voor prijzen die hier de ondergrens van huren zijn en als goedkope huurwoningen te boek staan. Overal staan particulier woningen en appartementen te huur aangeboden, en als je belt kun je praktisch de dag erna op zo'n plek gaan wonen.
Het meest perplex waren degenen die we gesproken hebben nadat ze hoorden met wat voor een gemiddelde nettolonen de doorsnee Nederlandse arbeider dit alles moet betalen, dat ligt bij de zuiderburen namelijk behoorlijk hoger. Over bestedingskracht gesproken...
Ik denk dat alleen wat over is van ons sociale systeem wat beter geregeld is dan in België, en dan heb ik het over werkloosheidsvoorzieningen. De AOW is niet veel verschillend. Wél wat je er mee kunt doen gezien de prijzen van de dure noodzakelijkheden als wonen en ziektekostenverzekeringen! De Belgen die wij gesproken hebben waren wel redelijk genezen van het sprookje van de welgestelde tot rijke Hollanders nadat ze wisten hoe en wat hier betaald dient te worden. Omgekeerd mag het verhaaltje van het idee dat we ons als Nederlanders in ieder geval blij mogen voelen omdat we het beter hebben dan onze taalgenoten in het zuiden ook wel een keer doorgeprikt worden, want dat is namelijk gewoon niet zo.
Maar ja, we hebben een beter wegennet. Dat is wel handig als je een auto hebt...

Bij het nalezen van de kranten van een week las ik dat we nu VOC-dagen op zondag hebben, dat wist ik niet. En dat ChristenUnie er bezwaar tegen had, dat had ik wél kunnen voorspellen. Ze komen in ieder geval wel op voor wat ze als waarheid zien, dat is wel okee. Als dat omgekeerd ook kan dan is dat nóg okeeër...

En ik las ook dat Nederland nu een land zou moeten worden genoemd dat een christelijk-joodse-islamitische achtergrond heeft ipv een christelijk-joodse achtergrond. Daar ben ik het niet mee eens, in dit land is een véél langere traditie van ongelovigen dan een traditie van moslims! De humanistisch visie is al vijf eeuwen oud, omvat een x-maal grotere groep dan de mensen van islamitische achtergrond, en heeft alles opgeleverd waar dit land rijk en welvarend van geworden is. De religies hebben daar minder dan niets aan bijgedragen. Juist het afschudden van het juk der religieuze overheersing is wat Nederland sociaal, humaan, welvarend, rijk en democratisch heeft gemaakt en bij de top der wereld heeft geplaatst wat betreft wetenschap en prestaties. Wederom wordt dus gesuggereerd dat religie bepaalt wat de culturele achtergrond van een land is, en worden niet-religiegebondenen als een onzichtbare groep neergezet. Hoe groot die groep ook is. Ik ben het er absolúút niet mee eens!

Maandag de 23e t/m zondag de 29e mooi nog een week vakantie gehad! Op één of andere manier heb ik van alles gedaan, maar doordat die week voelt als wéken ben ik gewoonweg de helft vergeten wat ik allemaal gedaan heb...  Heel maf zoiets, en dus een geslaagde relaxede tijd!

Er is van alles opzienbarends in het nieuws gebeurd, van alles opziensbarends in de wereld aan de hand, en ook in Nederland, maar het is allemaal langs me heen gegaan. Behalve dan een paar lokale dingen, die heb ik in de vorm van vragen en opmerkingen richting het college gestuurd. Reces is reces, maar lokale politiek is lokale politiek... Zo gaat dat!

De Primafoon van KPN in Hoorn heeft tegenwoordig een reparatie-terwijl-u-wacht service. Aangezien m'n Nokia iets niet deed wat hij wel moet kunnen, bracht ik dat ding er van de week samen met dochter Langbroek heen. Omdat de reparatie een uurtje zou gaan duren gingen dochter en ik een beetje door de stad lopen en telefoontjes kijken die dochter ooit allemaal nog wel eens zou willen hebben. We kwamen bij BelCompany binnen, en daar vertelde de verkoper tegen een klant allerlei negatieve dingen over allerlei soorten abonnementen over providers. Over KPN, waar ik mobiel ook bij zit, vertelde hij tegen die klant dat telefoons die je daar bij een mobiel abonnement krijgt een simlock hebben zodat je ze alleen nog maar voor KPN-diensten kunt gebruiken. Dat is pertinent niet waar, de telefoons die ik heb gehad van ze geef ik altijd weg als ik een nieuwe krijg bij verlenging van het abonnement. Degenen die ze krijgen hebben allerlei providers, maar ze kunnen gewoon hun simkaart erin stoppen en het apparaat gebruiken. Dit vond ik toch wel valse voorlichting moet ik zeggen.

Donderdag ben ik met de vriendin van de Vette Knol, haar dochter en twee vriendinnetjes en m'n eigen dochter naar speeltuin De Goudvis in Sint Maartenszee geweest. Dat was ook leuk, je kunt er binnen en buiten spelen als kind. Dochter Langbroek kon zich er weer even "jong" bij voelen en mooi met de jonkies meedoen!  Moet kunnen, 14 is een echte tussenleeftijd waarbij het soms moeilijk kiezen is wie en wat je bent.

Zaterdag kwamen Petra en co 's avonds langs met een andere vriendin van Petra, en co stond een goeie tijd in de keuken lekker bunkerwerk te maken voor de huisgenoten van dat moment. Dat hebben we afgesloten met een baco-borreltje erna, en een conferènce van Najib Amhali op een dvd die de vriendin van Petra meegenomen had. Gezellig! Die cabaratier Najib kun je wel mee lachen, wát een kerel!

En tja. Morgen, maandag, is de vakantie weer over. Twee weken de illusie van volkomen vrijheid, net of je geld zomaar op de bank staat ter pinning, je er niets voor hoeft te doen, het leven één groot relaxed feest is... En dan komt de rauwe, realistische realiteit weer heel gewoon je leven in denderen. Ook wel weer goed denk ik, als je leven één groot feest is dan krimpen je hersenen vermoedelijk op een gegeven moment toch wel enige kubieke centimeters per kwartaal. De buikriem moet dan steeds wijder, bedden zakken door, en spieren slinken waar je bij staat. Maar toch....