Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 17-7 t/m zondag 23-7-2006

Maandag de 17e behoorlijk heet op het werk moet ik zeggen. En nog druk ook, dus het zweet heeft overdadig gevloeid!
Ik las vandaag dat de FNV protest maakt tegen een 40-urige werkweek omdat dan de mensen met een minimumloon in verhouding minder zouden gaan verdienen ten opzichte van een 38-urige of 36-urige werkweek. Eerlijk gezegd vind ik dit weer een typische FNV-schijnheilige actie! Dit geldt namelijk alleen voor mensen die in CAO-gebonden bedrijven werken, met een CAO waarin bepaald is dat de werkweek 36 of 38 uur is.
In Nederland werkt een kleine helft van de werknemers in niet-CAO gebonden bedrijven. Die werknemers werken praktisch allemaal al jaren 40 uur of langer per week. Die hebben nog nooit 36 of 38 in de week gewerkt. De mensen die in die bedrijven op het minimumloon zitten hebben in feite dus altijd in verhouding minder verdiend dan de werknemers die korter werkten voor dat zelfde loon. De FNV heeft zich nog nooit druk gemaakt om die mensen, terwijl ze zich daar donders goed bewust zijn van hoe het zit.
Ik kreeg een aantal jaren terug, een jaar of drie, eens een email van die FNVer die toen met z'n grote mond in Rotterdam bezig was. Ik ben z'n naam vergeten, maar hij stond toen even dagelijks in de krant. Hij vroeg naar aanleiding van een mail van mij naar de FNV (waar ik geen lid van ben) of ik me niet bij hen wilde aansluiten ivm de acties die ze wilden voeren. Daarop vroeg ik hem dus wat de FNV van plan was te doen voor de werknemers in de niet-CAO gebonden bedrijven, het gaat tenslotte om een kleine helft van de werknemers in dit land. Hij ging er met geen woord op in, wenste me een goede politiek en verdween in het niets. Al maakte hij daarna nog goede sier in de media met z'n "opkomen voor de zwakkeren"....
Verbijsterd nam ik toen contact op met de landelijke SP, omdat die zich met acties verbond aan de FNV. Hen vroeg ik dezelfde vraag. Ik kreeg niet eens antwoord... terwijl ik de vraag drie keer per mail gevraagd heb!
De heren bestuurders van de FNV, met hun van ledencontributie betaalde zéér bovenmodale inkomens, zijn gewoon verworden, gedegenereerd haast, tot een stel met hun dikke inkomens achterover leunende babyboomers met dikgeworden achterwerken van het zitten en nietsdoen! Makkelijk scoren af en toe met een woeste kreet in de media, hier en daar een makkelijk te organiseren actietje met wat leden bij elkaar, nog tien jaar napraten over "Het Museumplein" en daardoor zwelgen in opgeblazen zelfingenomenheid, getver! Ik kots van die lui!
De mensen waar ze altijd pretenderen voor op te komen willen ze niet eens zien. Gewoon omdat het moeite kost, moeilijk scoren is, de mogelijkheid tot "afgaan" richting het kabinet bestaat en dus de kans bestaat om niet meer serieus genomen te worden, en ze gewoon een stel in de fundamentele aard luilakkende babyboomende dikzakken zijn geworden die tevreden zijn met het vette inkomen en de status van Bondsbestuurder!! "Laat de lui waar het om gaat maar barsten, het zal mijn tijd wel duren..." Nou, hef jezelf maar op dan zou ik zeggen.
Dat die landelijke SP zo reageerde, niet dus, vond ik van hetzelfde allooi. Exact hetzelfde, exact dezelfde motieven om niets te doen. Nu ik dat bericht van vanmiddag las werd ik weer even kotsmisselijk van die veelverdienende hypocrieten!
Ik ga dit maar weer eens aanroeren op allerlei sites eerdaags, het is toch eigenlijk te gek voor woorden...

Dinsdag de 18e las ik wéér in de krant dat die vermaledijde Harry Borghouts, de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, zich met van alles bemoeit! Die door de Koningin benoemde ongekozen bestuurder, die dus bovenschikkende functionele macht heeft over gekozen bestuurders, bemoeit zich nu ineens met de herindelingen van West-Friesland... én met het burgemeestersitem van Enkhuizen! Ik vind dat wij, de gekozen volksvertegenwoordigers, uit naam van de burgers uitmaken of we een waarnemend burgemeester willen of dat we het via een loco zélf een tijdje doen. Niet Harry Borghouts bepaalt dat zeg! En wij, de gekozen volksvertegenwoordigers, bepalen uit naam van de burgers of we wél of niet en met wié we wel of niet eventueel in een toekomst zouden gaan fuseren als gemeente! Borghouts moet gewoon z'n ongekozen ondemocratische mond houden...
De lijn Koningin - Commissaris van de Koningin - Burgemeester staat me sowieso al helemaal niet aan, zoals ik vorige week ook al in m'n weblog schreef. Benoemde lui die iets over gekozen volksvertegenwoordigers te vertellen hebben, de koningin zelfs slechts via erfrecht! Omdat ze een bepaald genenpakket heeft... Foutfoutfout. Ik ga dan ook écht niet met die Borghouts erbij in de raadszaal aanwezig zijn als het over nieuwe burgemeesters gaat, die man is voor mij als raadslid totaal geen gesprekspartner. Hij is gewoon een uitvloeisel, een laatste stuiptrekking, van een oud feodaal systeem, meer niet  Ik vind dat de landelijke GroenLinks (ook mijn landelijke partij!) hem zijn partijlidmaatschap zou moeten ontnemen omdat hij het ondemocratische ambt van Commissaris van de Koningin aanvaard heeft! GroenLinks staat voor vrijzinnig, licht anarchistisch, anders durven denken, vrijheid van samenleving en vrijheid van individu, links-liberaal, democratie!! Niét voor het meewerken aan het opbouwen en in stand houden van de rudimenten van het oude feodalisme, no way! Wég met Borghouts! Uit de politiek met Borghouts! Uit de partij met Borghouts! Ik praat niet met hem, écht nooit.

Woensdag de 19e verdween tot m'n grote verbijstering om half één ruim tweederde van het produktiepersoneel naar huis omdat ze bang waren flauw te vallen door de warmte.  's Ochtends begonnen ze er al over, toen was het 26ºC. Om half één bij de grote Exodus was het in het bedrijf dus 27ºC... 
Eerlijk gezegd vind ik zoiets niet normaal meer! Het getuigt toch écht van een watjesmentaliteit van heb ik jou daar! Het gros van die medewerkers hoeft nauwelijks fysiek zware arbeid te verrichten, overal zijn takels voor. Ik vraag me echt af hoe ze dat de komende jaren willen gaan doen, tenslotte worden dit soort temperaturen steeds meer gemeengoed in de zomer straks. Allemaal parttime gaan werken?! En hoe doen al die Fransen dat dan al jaren lang, en die Spanjaarden, Italianen, Grieken, Turken, Duitsers, en ga zo maar door??? Om vijf uur was de temperatuur van 32ºC bereikt, daarvoor een half uur 31 graden en het grootste deel van de dag zo'n 28ºC. En dan bang om flauw te vallen...  Ze hebben een collega van 72(!) die de hele dag fysiek aanmerkelijk zwaarder werk staat te doen, die hoor je nooit klagen! Het waren allemaal lui in de kracht van hun leven, tussen de 18 en 40 jaar! Ik wil niet zeggen dat ik nu zo'n enorme bikkel ben of zo, bij elk bultje of kuchje bel ik ook m'n huisarts door de rokersangst die veel rokers hebben, maar dit wat deze collega's doen is toch écht te gek... Het is maar goed dat de Nederlanders van vroeger niet zo waren, dan hadden we nu geen mooi Enkhuizen gehad. Tenslotte is dat opgebouwd met wat uit de tropen is gehaald vroeger in de VOC-tijd, en daar in Nederlands-Indië was het toch echt véél warmer dan nu hier een paar daagjes. Stel je voor, al die zeelui vroeger: "Sorry kap'tein, het is ons te warm hier hoor, vaar maar ergens anders heen." Hahaha!

Donderdag de 20e: Eindelijk vakantie... Geen gemopper meer, geen hitte meer, geen collega's meer, vakantie... Pas de 31e weer te werk!