Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 9-7 t/m zondag 15-7-2007

Maandag de 9e en dinsdag de 10e is er zoals gewoonlijk weer behoorlijk veel werk. dus drukte van belang. De baas is naar Duitsland praten met een bedrijf over grote hoeveelheden orders, en dat is goed! Ze zeggen dat arbeid adelt, dus misschien word ik nog wel eens Graaf van iets. Mooie titel vind ik dat, graaf. Baron is hoger, maar graaf klinkt stoerder!

Van grote vriendin Joseetje kreeg ik een sms dat ze het in Hamburg maar saai vindt. Het werk is niet wat ze gedacht had en zo. Ben benieuwd wat ze de drie maanden die het nog duurt dat ze daar is gaat doen of voor soort ander werk vindt. Wel een beetje een domper voor haar, al het oefenen in saaie dingen ook iets dat je moet leren. In het leven kom je bergen saaie dingen tegen, hoe onsaai je ook leeft...

Vorige week las ik in de krant dat de gulden met de introductie van de euro 12% te laag gewaardeerd is geweest, en dat dit sinds die tijd per Nederlander gemiddeld dertigduizend euro gekost heeft. Het kost de Nederlander nu gemiddeld vijfduizend euro bestedingskracht per jaar, en dat is nogal wat! Het hele land is dus gewoon 12% van z'n waarde verloren, iedereen z'n vermogen, bezit en inkomen is 12% minder geworden op het moment van die introductie...
In mijn ogen is dat waarschijnlijk de grootste diefstal van het volk in de Nederlandse geschiedenis als dit klopt, en het grenst wat mij betreft aan hoogverraad! Eigenlijk vind ik dat er een volktribunaal opgericht moet worden voor de personen die dit gedaan hebben, zoiets kán gewoon niet zomaar gedaan zijn zonder men zich hiervan bewust was. Het werkt op allerlei terreinen door, jarenlang. Maar Nederland kennende zal er wel niets mee gebeuren, ik denk dat wij Nederlanders deels schapengenen geďmplanteerd gekregen hebben. Lekker weer allemaal! In ieder geval geloof ik overheden vanaf nu nóg minder dan dat ik voorheen al deed, ik begin overheden moe te worden de laatste paar jaar. Heel langzaam, maar ook weer niet té langzaam, krijg ik de neiging me enorm af te gaan zetten tegen de overheid.  Gewoon op de manier hoe dit het beste zou werken of resultaat zou hebben. Dat heet: Ik raak het zat.

Woensdag de 11e lees ik over een net aan verijdelde bomaanslag in Cantabria, honderden lijken in de Rode Moskee, tientallen burgerdoden in Irak, honderden slachtoffers van overstromingen in Sudan, en nog een hele rits meer. Soms ben ik toch zó blij dat ik in Nederland woon... Dan maar wat schapengenen geďmplanteerd hebben, maar uit elkaar gerukt worden door een bomaanslag door één of andere extremistische gek van wat voor een origine dan ook is een stuk erger! Ik háát bommenleggers, en ik háát extremisten die slachtoffers onder gewone huis-, tuin- en keukenburgers maken die nergens mee te maken hebben!

De vriendin van de Vette Knol heeft jarenlang in Spanje gewoond, en twee keer een bomaanslag meegemaakt. Eéntje in Madrid en ééntje in Santander. Vrij schokkend zoiets, het maakt alles onzeker waar je bent en loopt.
Een vriendin van haar belde haar vanmiddag op. Ze zat in de trein naar haar werk in Almčre, toen er een jongeman met "Noord-Afrikaans" uiterlijk door de coupé liep. De vriendin zat een boek te lezen, en keek op. Op het moment dat ze opkeek werd ze recht onder haar hoofd geschopt, en daarna vol in haar gezicht. Toen werd haar tas meegenomen. In Almčre ging ze naar de politie om aangifte te doen, maar die meldde dat ze geen tijd hadden voor zoiets en dat ze maar naar Amsterdam moest gaan. Na eerst door Almčre gezworven te hebben doordat ze door de keiharde trappen totaal gedesoriënteerd was, kwam ze eindelijk op haar werk.
Na haar werk ging ze naar Amsterdam aangifte doen, en daar werd gezegd dat ze maar een afspraak moest maken omdat ze geen tijd hadden voor zoiets... Bruut toch?! Ik vind dit niet normaal meer, dat meisje loopt nu met geschudde hersens rond en begint zich steeds minder te herinneren. Absoluut fout!

Maar er zijn ook leuke dingen: nog twee dagen werken en dan heb ik twee weken vakantie!  Politiek reces, vakantie... Het kan niet op!

Donderdag de 12e t/m zaterdag de 14e: Na twee drukke daagjes op het werk eindelijk vakantie! JOECHEI!  Vrijdag was ik een uurtje later thuis dan normaal om eerst nog iemand even iets voor te doen voor als ik er volgende week niet ben, maar nu is het vakantie! Lekker luieren, en de dingen doen die je normaal niét doet...
Dochter Langbroek en ik hebben bijvoorbeeld een in ons leven extreem iets gedaan, namelijk de auto door een wasstraat laten gaan. En zijn hem van binnen gaan stofzuigen en schoonpoetsen! Het ruikt in die Golf helemaal spic en span...

Vrijdagavond hebben we met z'n tweetjes een film gekeken, een Duitse film getiteld "The White Masai". Het gaat over een Zwitsers meisje dat een relatie krijgt en ook trouwt met een Masaikrijger. Het is een hele tour om zulke cultuurverschillen te overwinnen, en het mislukt dan toch ook uiteindelijk. Het blijkt dus dat de uitspraak "Liefde overwint alles" niet waar is, maar dat wist ik al. Sommige dingen kunnen gewoon niet.
Soms denk ik dat onze Westerse "religie" dat iedereen gelijk zou moeten zijn, en de daarbij behorende klassenloze samenleving waar iedereen voor de wet gelijk is, niet haalbaar is.
Onze samenleving kent ook gewoon klassen. De klassen zijn hooguit in onze samenleving meer gemaskeerd, maar absoluut niet afwezig. Het oordeel over een samenleving als die in India met z'n kastenstelsel is dan ook niet helemaal eerlijk. Het verschil met hen en ons is wél dat het in onze samenleving mogelijk is te migreren tussen de klassen in de samenleving, en dat hangt af van je mogelijkheden in verschillende opzichten (aanleg, talent, intelligentie, motivatie. gezondheid) en/of kansen die soms op je weg liggen die gezien worden. In India zit je in een klasse, en je blijft er ook deel van. Hoe rijk je ook bent, hoe gestudeerd je ook bent, hoe ontwikkeld je ook bent, je blijft deel van de kaste waarin je geboren bent. Hier geldt dat alleen voor de adel, en wordt er ook nog wel onderscheid gemaakt tussen "oud geld" en "nieuw geld". Dat verschil tussen de laatste twee is soms ook wel zichtbaar moet ik zeggen...
Maar zelf zit ik gewoon in de klasse van het werkvolk, dus pretenties heb ik niet wat betreft waar ik sta in dit leven. Daarmee bedoel ik dat ik niet pretendeer meer te zijn dan dat ik ben, maar óók niet minder.

Maar ze zeggen dat het morgen mooi weer wordt, dus dat maar eens afwachten. Als het heel mooi weer is dan is er voor eventjes weer een nieuw klassenstelsel, namelijk dat van de mensen die mooi gevonden worden om hoe hun lichaam eruit ziet en de mensen die minder mooi gevonden worden om hoe hun lichaam eruit ziet... Ach, we zijn als mensen nu eenmaal zo. Mij maakt het geen fluit uit allemaal, je bent wie je bent. Als iedereen een kans krijgt om leuk te leven zonder anderen het leven al te zuur te maken dan zou het goed moeten zijn lijkt me. Een beetje zuur is onvermijdelijk, en daardoor leren we andere smaken ook meer waarderen.