Hans Langbroek,†raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 3-7 t/m zondag 9-7-2006

Maandag de 3e: Van de week las ik dat ze de damwanden bij de Fruittuinen nu de grond inschuiven in plaats van de grond intrillen. Dit om mogelijke schade aan zwakke funderingen van de Witte Villa te voorkomen. Goed!
Morgen in de raad een interpellatie van de SP over Breedband. Ik ben benieuwd hoe dŠt nu weer gaat aflopen... Daarna het agendapunt over de Harlingersteiger, dat behandelt Harry Wijchers voor ons. Hierna volgt de Kadernota, dat behandelt bij ons Rob de Jong. Dat houdt in dat de mindere goden Siebe en ik het rustig hebben morgen. En overmorgen... we mogen niets zeggen! 
Het JoegoslaviŽ-Tribunaal heeft de Bosnische moslim Naser Oric veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, na een eis van de aanklagers van 18 jaar! Wat een verhouding!
Die Oric heeft leiding gegeven aan de moslimtroepen in Srebenica die 's nachts naar de omliggende Servische dorpen gingen en daar plunderden en moordden, bij verlaten en weer binnenkomen van Srebenica ongehinderd door de aanwezige Nederlandse VN-soldaten. Her en der hoor je dan ook wel eens fluisteren dat deze Nederlandse soldaten daardoor een godganse hekel aan die moslims hadden, en daarom misschien niet geweldig ingrepen met het afvoeren van die mensen door de wraaknemende ServiŽrs later.
Deze troepen onder Oric's leiding zijn verantwoordelijk voor 3000 doden, welke voornamelijk bestaan uit vrouwen en kinderen. De mannen van die Servische dorpen waren op dat moment merendeels in militaire dienst, en dus niet in staat tot verdedigende acties. Dit is dus een gevangenisstraf waard van 2 jaar... Omdat Oric niet geweten zou hebben dat z'n troepen dat deden! Jaaaja! Die moordenaar is feitelijk gewoon ook indirect verantwoordelijk door z'n moordlustige troepen voor de wraak op 8000 moslimmannen (voor een deel dus moslimstrijders!) door de ServiŽrs.
Maar zo kun je alle leidinggevende verantwoordelijken voor iets vrijpleiten. Al heb ik dit soort dingen nog nooit gehoord over Mladic of Milosevic! Die worden/werden wťl volledig verantwoordelijk gesteld voor wat de troepen onder hun leiding gedaan hebben. Ńlle Servische leiders zijn verantwoordelijk gesteld! Ook de aanklagers waren, gezien de eis van 18 jaar tegen Oric, die mening toegedaan. Maar niet de rechters van het JoegoslaviŽ-Tribunaal... Wel, ik als doorsnee burger beschouw een dergelijke uitspraak toch echt meer als een politieke angsthazenuitspraak dan als een gerechterlijke uitspraak! Kom niet aan Naser Oric de moslimheld in BosniŽ. Dat is tenslotte in de achtertuin van ons mooie Europa, en we hebben het daar al zo moeilijk met de islam. Pfffft! WŠt een lafheid! De ťne moordenaar wťl veroordelen, de ander gewoon vrijlaten. Maar ik denk dat we in de toekomst nog wel op een zeer onaangename wijze van meneer Naser Oric zullen horen, z'n minachtende lachje bij de uitspraak van de rechters richting deze heren sprak boekdelen... In ieder geval stelt in mijn ogen de rechtsmacht dus ook al niets meer voor. Stukje bij beetje, of eigenlijk grote hap voor grote hap, brokkelt m'n vertrouwen in alles wat met overheid of overheden te maken heeft af tot helemaal niets.

Dinsdag de 4e een raadsvergadering gehad waarin het de bedoeling was dat ik niets zei. Het was de vergadering van de Kadernota, en dat wordt normaliter behandeld door de fractievoorzitter. Doordat eerst een interpellatie van de SP over Breedband, geld voor de RSG en het agendepunt over de Harlingersteiger aan de orde waren, kwam de Kadernota niet aan de orde. Dat wordt dus woensdag.
Ik moet toch wel zeggen dat ik vandaag een paar ťrg fundamentele teleurstellingen een plek te geven had, binnen en buiten de fractie. Dat zit me niet echt lekker. Het gaat nog altijd uiteindelijk om dingen binnen zekere normen. Althans, in mijn ogen. En daar zijn dingen van overtreden vanuit mijn persoonlijkheid, visie qua omgangsmores en ook uitgangspunten.
Maar morgen weer een dag, en ik zal zien hoe ik daarover kan zwijgen...
En Duitsland ligt eruit... Dat vind ik vrij bijzonder balen, eerlijk gezegd! Nu wordt het dus in de finale van de WK de Italiaanse EU-fraudeurs tegen ůf Frankrijk ůf Portugal. Ik hoop dat Frankrijk van Portugal wint. Ik gun het, heel irrationeel, die Zinedine Zidane wel eigenlijk. En niet de Portugese slapknieŽn.

Woendag de 5e en donderdag de 6e waren ook vergaderavonden. Woensdag de raad om de Kadernota te bespreken en af te maken. Iedereen heeft z'n visie gegeven, er zijn wat vragen beantwoord, wat veranderingen en doorstrepingen uitgevoerd en de nota is vastgesteld. De RSG heeft het verlangde en gevraagde geld gekregen, en het zomerreces kon beginnen.
NE had nog wel een ledenvergadering donderdag. We hadden een spreker, Wim de Vries van Sprookjeswonderland. Hij had een interessant en goed aanhoorbaar verhaal, en ik vond het leuk om te horen. Ook de politiek van NE is besproken in een aantal opzichten. Verder gewoon de dingen die je op alle ledenvergaderingen ter wereld hebt: over penningmeesters, secretarissen, voorzitters, gewone bestuursleden en regeltjes.
Het nieuws van vandaag is dat Jan Baas per 1 september stopt als burgemeester van Enkhuizen om als burgemeester van Zaanstad verder te gaan! Ik vind het zelf persoonlijk eeuwig zonde, we hadden eindelijk een burrie die zaken aanpakte en krachtdadig was. Of je het er wel of niet mee eens was staat er naast, daar gaat het niet om. Dat hou je nu eenmaal met dingen. Ik vind het gewoon eeuwig zonde, en balen voor Enkhuizen!! Maar hij is zelf gevraagd voor die job, en hij heeft helemaal gelijk dat hij zo'n kans aanpakt. Het is hartstikke interessant om in Zaanstad burgemeester te worden, die stad bestaat uit een hoop woonkernen. veel inwoners en heeft een complexe structuur. Uitdaging dus! Ik zou zeggen: "Jan Baas, heel veel succes daar in Zaanstad, en je hebt hier in twee jaar aardig wat voor elkaar gekregen!" Thanks!

Vrijdag de 7e las ik op het forum van het [NHD] veel commotie en negatieve meningen over het vertrek van Jan Baas als burgemeester van Enkhuizen. Ik snap dat niet eerlijk gezegd, hij heeft samen met de wethouders de stad toch in een aanmerkelijk verbeterde positie gebracht de afgelopen twee jaar! Met de uitvoering van het gebeuren rond de coffeeshop was ik het ook totaal niet eens, maar dat is een mening. Dat maakt Jan Baas nog steeds geen slechte bestuurder! Dat er een fluimpje van "verlichte despotie" door z'n optreden scheen wordt toch ťcht wel gecompenseerd door de Enkhuizer raad, die is binnen "burgemeestersland" tenslotte beroemd en berucht om het eigenzinnige optreden... De balans en redelijke harmonie van die twee gegevens zorgde ervoor dat er een krachtdadige en kundige burgemeester bleef staan! En dat heeft Enkhuizen hard nodig gehad de afgelopen tijd.
Vanavond ging ik een biertje halen met Petra&Co. Eerst even naar cafť De Slof, en daarna verschillende andere gelegenheden langs in de stad. Het was opmerkelijk uitgestorven in Enkhuizen, zelfs het schamele aantal toeristen dat we tegenkwamen was hoogst verbaasd dat het in een toeristenstad zo uitgestorven was op straat in het hoogseizoen.
We hebben gedrieŽn in ieder geval wťl weer duidelijk geconstateerd dat het gebruik van harddrugs in onze stad nog steeds opzienbarend hoog is, gezien de "attitude" en hoofden van een absoluut merendeel van de bezoekers in sommige uitgaansgelegenheden in Enkhuizen. We wisten het natuurlijk wel, maar om echt te zien dat er wat dat betreft nog geen steek veranderd is was toch wel lichtelijk shockerend. Het leek eerder toegenomen. Het hoort bij deze tijd, en het wordt door veel mensen tegenwoordig normaal gevonden dat het zo gaat (niet door mij!), maar uiteindelijk komt een deel van die fervente gebruikers wťl ten laste van de gemeenschap; zowel wat betreft kosten voor hulpverlening alswel wat betreft sociale druk op de leefomgeving in de toekomst! De winst van de handelaren wordt uiteindelijk betaald door de belastingbetaler... Maar ik geloof niet dat veel mensen gemotiveerd zijn dit allemaal zo te zien, dus wat moet je doen?! Ik heb het er al jŠŠŠren over!
Eťn uitgaansgelegenheid leek door de figuren die er waren bijna op een bewegende versie van een surrealistisch werk van Salvador Dali, het was superintrigerend! Feitelijk keken we met z'n drietjes naar een tot leven gekomen mallotencircus midden in deze stad, met "dank" aan de onnoemelijke hoeveelheid soorten chemicaliŽn die er in omloop zijn om zo te worden. Het gaat goed met Nederland...

Zaterdag de 8e en zondag de 9e: Duitsland heeft Portugal in de pan gehakt!  En Frankrijk heeft verloren van ItaliŽ...  Dus is ItaliŽ nu wereldkampioen, tot in de menselijke eeuwigheid zo in de annalen van het voetbal beschreven.
Zaterdag overdags mooi bij de ijsbaan wezen kijken bij Jeugdbelangen en de open dag van de brandweer. De vriendin van de Vette Knol zat als oppasser bij ťťn van de luchtspringkussens, en ik keek een beetje rond daar allemaal. Het was mooi weer, en een leuke landerige dag voor zoiets. De kindertjes vonden alles spannend; het meerijden en kijken bij de brandweer, het schilderen bij Jeugdbelangen, het springen op de kussen etc. Het is leuk dat dit soort dingen georganiseerd wordt vind ik. En je houdt er een relaxed weekendje aan over!