Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 26-6 t/m zondag 2-7-2006

Maandag de 26e eens even lekker verder gebaald van Nederland - Portugal gisteravond. Wát een sof, wat een blamage! In alle opzichten die mogelijk zijn qua voetbal en het spel in het algemeen was dit een blamage van jewelste voor iedereen die erbij betrokken was!  Maar omdat ik nu eenmaal wél enigszins partijdig ben, en vandaag absoluut geen zin heb om wijs te denken, hoop ik dat grote broer Duitsland vrijdag uit wraak voor wat klein broertje Nederland overkomen is dat Portugal met die kleine krombenige bruine kereltjes een ongenadig, ongelooflijk, knoeperdhard, ontiegelijk pak op z'n donder gaat geven! En dan ga ik keihard zitten lachen, zo sadistisch als mogelijk is met mijn aard en persoonlijkheid! Zó, dat ben ik kwijt...
Vanavond gemaild met partijgenoten over dingen, m'n vragen gemaild over de Kadernota en ook doorgestuurd, dingen gelezen die ik nog een keer wilde doorkijken, m'n computer eens wat opgeschoond, en gebeld met de vriendin van de Vette Knol. Dat laatste moet met beleid: het juiste tijdstip, met het oog op wat ik nog wil doen, denkend aan onderwerpen die wel/niet ter sprake kunnen komen. Allemaal met het oog op het feit dat de vriendin van de Vette Knol geweldig veel kan praten. Net als de meerderheid van de vrouwen op deze aarde is ze bijna een soort conversatiemachine te noemen waarvan de "uitknop" een beste spuit contactspray nodig heeft omdat hij het niet of nauwelijks meer doet... Doorgaans heeft de vijfde of zesde "Ik ga je ophangen" pas het gewenste effect, ophangen!
En nu stop ik met typen, volgens mij heb ik iets raars gedaan met eten maken. Alles voelt erg typisch van binnen...

Dinsdag de 27e: Lekker! Heb ik gister met m'n domme kwaaie hoofd zitten oreren over Duitsland tegen Portugal, terwijl ze tegen Argentinië moeten... Dat soort dingen heb ik dus altijd als ik een keer m'n hoofd niét koel houd, nergens meer normaal over kunnen nadenken en maar doordenderen zonder verstand! Vroeger was dat nóg veel erger!  Gisteravond dacht ik er al aan, maar ik had geen zin meer om het te veranderen en die computer aan te zetten. Tja, adrenaline in de man, wijsheid in de kan zal ik maar zeggen. Dat zal nog wel vaker gebeuren, mezelf kennende.
Vandaag had ik nog een verjaardagsadvertentie voor iemand op de Kabelkrant, leuk.  Ze hadden wél per ongeluk m'n achternaam erbij gezet, maar degene voor wie die advertentie was vond het leuk en daar gaat het om. Het is ook tof dat dit kan in Enkhuizen vind ik! Eigenlijk zou er meer mogelijk moeten zijn met die lokale omroep, zelfs het gat der gaten Medemblik kan bewegende beelden op de lokale omroep tevoorschijn toveren. De raadsvergadering bijvoorbeeld is daar te volgen op de lokale televisie.
Zoiets kan heel goed werken voor verschillende dingen, dat zie je ook in andere toeristische stadjes en steden. Bijvoorbeeld in hotels, daar is dan naast alle zenders ook de lokale omroep op de hotelkamer te zien. Daardoor krijgen toeristen info over wat er te doen is in zo'n stadje of plaats. Dat zou je ook goed op teletekst áchter de TV zélf kunnen neerzetten dan! Toch hier en daar eens laten vallen, het is ook voor de eigen mensen in Enkhuizen tof om een lokale TV te hebben met meer mogelijkheden volgens mij. Het is een toevoeging voor je stadje zoiets, en ik denk voor de vrijwilligers van de omroep hartstikke leuk om te doen! Maar het gaat weer om geld natuurlijk, alsof zo'n omroep van minder belang is dan de hele rest.
Tussendoor: er gaat zo een doelpunt vallen voor Spanje, door een penalty... Ja, 1-0 voor Spanje tegen Frankrijk!
Ik heb nog wat vragen die ik gesteld had over de Kadernota terug gekregen, het waren namelijk meer in vragen vervatte politieke opvattingen die in de algemene beschouwingen thuishoren. Tja, zo gaat dat.
De rechter heeft nog de bewoners van de Kuipersdijk in het ongelijk gesteld betreffende de Fruittuinen las ik. Dat is vrij zuur voor die mensen moet ik eerlijk zeggen! Ook de bewoonster van de Witte Villa baalt, ze trillen die damwanden in de grond ipv dat ze de grond ingeschoven worden. Daar zou ik ook van balen, als je fundering al niet heel goed is lijkt het me een hel van zorgen die je je gaat maken! Naar ik heb begrepen is er geen onderzoek gehouden naar de toestand van de huizen aan de Kuipersdijk, dus als die schade zouden oplopen door dat intrillen van die damwanden dan wordt het moeilijk om aan te tonen dat die schade er nog niet eerder was maar veroorzaakt is door dat getril. Dat vind ik toch eigenlijk wel een misser naar de bewoners en huiseigenaren van de Kuipersdijk en de Witte Villa toe.
Hé, 1-1 nu! Ik ga maar eens verder kijken naar Spanje - Frankrijk!

Woensdag de 28e. Wat ik [hier] nu weer lees, het onderstaande:

Er moeten grenzen worden gesteld aan de kosten van een medische behandeling per patiënt. Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, de RVZ. Als het meer dan 80.000 euro kost om één patiënt één extra jaar in goede gezondheid te laten leven, moet die ingreep niet meer door de basisverzekering worden gedekt. In de praktijk kan dat betekenen dat een patiënt overlijdt doordat een operatie niet doorgaat omdat deze te duur is.

Minister Hoogervorst had de RVZ om advies gevraagd om de kosten van de zorg in de hand te houden.

Leuk stukje weer, zo na de berichten dat Hoogervorst éérst beweerde dat de zorgpremies niet meer dan 3% zouden stijgen, en hij nu z'n woorden terugneemt en meldt dat het ruim 10% zal stijgen... We betalen dus gigantisch meer, mogen bij een te ernstige ziekte straks niet meer behandeld worden en gewoon doodgaan, en het is ook nog een gebleken dat de zorgverzekeraars zélf de grootste kostenpost van het zorgstelsel zijn! Zie het laatste[hier] Bij de stijging van ruim 10% zit dan óók nog dat een aantal behandelingen uit de basisverzekering geschrapt zal worden...
Heel langzaam, maar wél zeker, begin ik er de balen van te krijgen. De energierekening, de zorgpremies, de brandstoffen, straks het water als één van de eerste levensbehoeftes, en nog veel meer dingen waar mensen nu eenmaal afhankelijk van zijn, worden steeds meer keihard aangepakt. Maar het levensonderhoud stijgt niet zo hard wordt ons aangepraat. Dat klopt, we hebben net een supermarktoorlog achter de rug, maar die is nu bijna OVER! En dat laatste gaat voor veel mensen één van de druppels worden dat ze nóg meer problemen krijgen. Denk dus aan bijstandsmoeders, grote gezinnen etc. En bovenop dat alles zijn de gemeentes, zoals gewoonlijk, weer bezig allerlei lokale lasten proberen te verhogen... En zoals altijd kán het niet anders, de gemeentes zitten in nood, het is absoluut noodzakelijk, wat zou je zelf dan doen in die situatie etc etc etc. Maar niemand die denkt van: Kan dit wel allemaal voor veel mensen?!
Heel langzaam, heel heel langzaam, begin ik soms te denken dat het misschien wel eens handig zou zijn als er eens een Nederlandse versie van een RAF zou komen, zonder dodelijke acties maar wél harde acties, geënt op deze tijd en zonder communistische ideeën, die uit naam van steeds meer mensen de boel eens liet weten dat hele groepen mensen in onze zogenaamde samenleving straks enorm in alle opzichten buiten de boot vallen. Dat groepen mensen dreigen kopje onder te gaan, en dat dat niet altijd zomaar komt door belkosten van mobieltjes, LCD-tv's of te dure vakanties van geleend geld, maar door gewoon een laag inkomen en steeds hogere, door de overheid veroorzaakte, lasten voor de dingen des levens die heel normaal zijn in een "beschaafd en ontwikkeld" land. Eten, drinken, energie, onderwijs, medische zorg, openbaar vervoer, gewoon het basale leven dus.

Donderdag de 29e: Gisteravond een avond gehad over het dualisme en een eventuele andere vorm van de commissies, met ook als inbreng een vorm van inspraak voor burgers. Vanavond de steunfractievergadering gehad voor de raad dinsdag. Er komen dan twee belangrijke agendapunten, de Kadernota en de Harlingersteiger. Ik moet zeggen dat we weer een pittige discussie hebben gehad over deze onderwerpen, en er vanuit verschillende visies naar hebben gekeken. Er zijn ook verschillende visies, en dat is goed binnen een partij. Zo discussieer je beter, en vorm je je mening goed. Ook hebben we weer nieuwe leden erbij, dat gaat zo in de loop der maanden/jaren ook maar gewoon constant door. En dat is ook tof!  Ik kan niet anders zeggen dan dat we een behoorlijk grote achterban hebben gekregen de laatste jaren. De partij is dus gebaseerd op een substantieel grote ledenachterban en sympathisanten, en dat geeft ons, naast het aantal zetels, dus een reëel bestaansrecht.
Enne, we gaan stemmen! Dát is helemaal spannend! Nederland lijkt tegenwoordig wel een bananenrepubliek, drie kabinetten achter elkaar zijn gevallen! Willem Kok II, Balkenende I+II, poeh zeg! Misschien krijgen we straks tóch medicijnen als we ernstig ziek zijn...

Vrijdag de 30e en zaterdag de 1e: vrijdag heeft Duitsland dus Argentinië verslagen, na een verlenging en strafschoppen. Doelman Lehmann heeft het Duitse elftal dus de halve finale ingeholpen door twee penalties tegen te houden!  Duitsland voor wereldkampioen!
Ik had die wedstrijd met m'n dochter gezien, en 's avonds keken we nog samen naar Italië tegen Oekraďne dat Italië uiteraard won.
Zaterdag hebben we de wedstrijd Frankrijk - Brazilië gezien, welke door Frankrijk zeer verdiend is gewonnen. Brazilië was echt totaal geen Brazilië in verhouding met de verwachtingen die je bij dat land hebt, heel raar. Dus nu zijn dinsdag en woensdag de halve finales. Dinsdagavond om 21.00 Duitsland tegen Italië, en woensdag Frankrijk tegen Portugal. Leuk, dinsdagavond wordt een lange, lange, lange raadsvergadering, en heel waarschijnlijk gaat die vergadering gewoon woensdag nog door...
Sowieso door de onderwerpen wordt het al laat, de Harlingersteiger en de Kadernota, en nu heeft de SP er ook nog eens een onderwerp aan toegevoegd. Dat is dus zéker twee avonden raadsvergadering nu, anders had het met efficiënt vergaderen misschien nog een late dinsdag kunnen worden! Nu mis ik dus woensdag Frankrijk tegen Portugal óf het zomerrecescafé, net wat je op zo'n moment wil. Met dat mooie weer had dat café wel gezellig geweest denk ik. Maar er sluipt een plan in m'n hoofd ter oplossing van de noden...
Donderdagavond heb ik nog de jaarlijkse ledenvergadering van Nieuw Enkhuizen, en dan begint het zomerreces. Lekker 's avonds vrij 7 weken lang! Over drie weken ga  ik met de vriendin van de Vette Knol en ons beider kids op vakantie, en dat is dus leuk.

Zondag de 2e dus bloedjeheet! Overdags mooi naar het Noordzeestrand geweest met Petra en co, en geen millimeter onder de meegenomen parasol vandaan gekomen... Buiten dan eventjes met een stel kinderen die daar aan het spelen waren allerlei zwemmende garnalen, zeewormen en jonge gepen bekeken bij laag water. Dochter Langbroek ging met een vriendin naar het Enkhuizer strand, tenslotte is de leeftijd bereikt dat dat toch interessanter wordt dan met papa mee. Zo gaat dat, en zo hoort dat. Al is het: "Ik ga met die en die mee pap" tóch raar om te horen hoor.
Ik lees net dat het zomerrecescafé niet doorgaat, dat is wel jammer. Maar volgende keer beter. Wordt dus Frankrijk-Portugal bekijken, in de smoorhitte en als de raadsvergadering een beetje op tijd afgelopen is woensdag. Al is een terras dan toch ook niet te versmaden...
Vandaag géén terras, geen zin in al die mensen om me heen. Al voelt het wel twijfelachtig, zoiets trekt wel! Maar ik ken mezelf. Het wordt dan hartstikke laat richting uren ná middernacht, en morgen moet ik de hele dag in een gigantische hitte werken. Die ruimte is immer weder een stuk warmer dan dat het buiten is, en morgen wordt het supertropisch als ik het weerbericht mag geloven! Om dan zo duf als een konijn rond te lopen, verlangend naar iets anders dan werken (wat je met deze temperaturen toch sowieso al hebt), nóg duffer wordend door de hitte, voor deze keer: Nee!