Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 18-6 t/m zondag 24-6-2007

Maandag de 18e: Had wat email/website-mot met de SP, maar zij hebben uitgelegd wat ze bedoelden. Is wel okee vind ik, dat heb ik zelf ook wel eens na "geef-hem-van-Jetje" bewoordingen.
Net kwam er ook een [emailtje] binnen dat Cheryl Braam van de provinciale GroenLinksfractie als zelfstandige fractie verder gaat. Tja, die dingen gebeuren in de politiek. Wilders is ook zo begonnen in de vorige periode. Zij had raar gestemd, of verkeerd gestemd voor de 1e Kamer. Ze had alle hokjes ingevuld ipv één hokje, en daardoor is er blijkbaar een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de fractie en Cheryl Braam. Aangezien ze direct gekozen is heeft ze wel recht op die zetel denk ik.
Vanavond was er commissie BOFS. Normaliter ga ik daar voor Nieuw Enkhuizen heen, maar vanavond had ik gevraagd of Rob de Jong me kon vervangen. Er was een ouderavond van de dochter van de vriendin van de Vette Knol, en dat is ook belangrijk! Een stukje van die vergadering heb ik gehoord op de radio, over de WMO en een vraag van partijgenoot Philip Vriend over de ambulance. Ze waren om 9 uur al klaar, en dat is voor Enkhuizer begrippen behoorlijk snel.
Voor de rest wordt het de kadernota lezen deze week. Dat is behoorlijk leeswerk, en interpretatiewerk. En we komen heel langzaam in een Vietnamachtige toestand terecht daar in Afghanistan. Berichten over wel/niet martelen, gedode kinderen, tientallen gedode burgers bij gevechten tussen NAVO en Taliban, doden aan Nederlandse kant, steeds meer geld dat het gaat kosten daar, gegevens die niet kloppen, en het gaat maar door. We hebben ons als minilandje zonder echte militaire kracht in een langzaam opbouwend wespennest gestoken! Da ga nie goe...

Dinsdag de 19e en woensdag de 20e druk gehad met van alles. Sowieso natuurlijk op het werk, dat gaat allemaal nog steeds okee in de groeiende economie. Gister had ik nog via Radio Enkhuizen naar de commissie Grondgebied willen luisteren, maar m'n dochter kwam op visitie bij haar vadertje. We hebben een heel leuk en goed vader-dochtergesprek gehad, en dat is altijd belangrijker dat luisteren naar een commissie! Dochter Langbroek is écht een vrouwtje aan het worden, het is onvoorstelbaar dat dit het kleine meisje is dat vroeger aan het handje op het muurtje voor de Westerkerk met me mee liep! Maar een mooie dochter, dat wel  Daarna ben ik gaan lezen over programma's en geld.

Vandaag stond er in het [gastenboek] van m'n website een bericht van Jochem van Loosen. Omdat het op een site openbaar is, zet ik ook m'n antwoord terug hier neer:

Geachte heer Jochem van Loosen,

Uw visie op het geheel kan ik begrijpen, het Snouck van Loosenhuis en het ziekenhuis zijn door uw voorvaderen niet aan Enkhuizen nagelaten om uiteindelijk ooit eens verkwanseld te worden door bestuurders en gelijksoortigen.
 
Toch is voor Nieuw Enkhuizen het enige dat op dit moment haalbaar is om voor te vechten het behoud van de polikliniek, het ziekenhuis is al lang voordat deze partij bestond verdwenen. Tot treurnis van de huidige leden van Nieuw Enkhuizen die toen nog niets met de lokale politiek van Enkhuizen te maken hadden. Het is niet realistisch nu te verwachten van een politieke partij dat ze gaat vechten voor de terugkomst van een compleet ziekenhuis, dat is gewoonweg niet haalbaar. Enkhuizen als klein stadje kan dit van z'n lang zal ze leven nooit betalen, en op medewerking van het WFG hoeven we wat dit betreft écht niet te rekenen. Ook Jan Hart heeft niet kunnen voorkomen dat het ziekenhuis verdween, en als burger heb ik zelf met lede ogen zelfs ook de röntgenapparatuur zien verdwijnen. Ondanks dat de gemeenteraad destijds bereid was het onderhoud van deze apparatuur te betalen... Het WFG werkte gewoon niet mee, zo is dat.
 
Zelf heb ik ook mensen gekend die nog in het Snouck van Loosenziekenhuis gewerkt hebben, en ook mensen die er als patiënt gelegen hebben. Maar dit volwaardige ziekenhuis is er gewoonweg niet meer, en komt ook niet meer terug. Ik zou om niet gezapig over te komen heel hard kunnen gaan schreeuwen dat het ziekenhuis terug moet komen, maar dat brengt het ziekenhuis niet terug. De vonken spetteren dan inderdaad wel, het heeft misschien nieuwswaarde, maar het is absoluut oneerlijk richting de burgers van Enkhuizen en de kiezers die op ons gestemd hebben. Want het is niet realiseerbaar meer, en ik hou dan mensen iets voor dat nooit waarheid wordt. Het is een grijze vorm van liegen dat ik dan zou doen, en dat doe ik niet.
 
Wel een mooie site trouwens!
 
Groeten, Hans Langbroek
 
Wat het SMC betreft neig ik persoonlijk toch steeds meer om te gaan voor wat ik [hier] neergezet heb. Het is hoe je erover denkt, en dat is wat je moet doen. Ik vermoed dat best een aantal kiezers dat op mij gestemd heeft, of op NE omdat ik erbij zit, ook nog wel eens zo zou kunnen denken, iemand stemt niet voor niets op een persoon of op z'n partij tenslotte! Het betekent wel dat ik dus tegen beide gepresenteerde plannen zou moeten stemmen. De twijfel is er nog of het goed is voor Enkhuizen en z'n burgers. Het is goed dat er uitstel is wat betreft beslissen, deze tijd is goed te gebruiken om extra na te kunnen denken! Voor het college, en voor de raadsleden.
 
En voor de rest ga ik nu eens even de baviaanse warboel van m'n kinnebak afscheren, het groeit met dit weer onrustbarend sneller dan 's winters....
 
Donderdag de 21e is de zomer begonnen! De tijd van zon en zo... die we nu gevoelsmatig al sinds bijna mensenheugenis zowat dagelijks hebben! Ik vind het best, hier volgt toch weer een ijstijd op.
Vandaag is ook de verjaardag van m'n ex-stiefdochter, ze is 27 geworden en zit met haar vriend in Florida te vakantiën. Het is vrij raar, ze is nu net zo oud als ik was toen ik als nieuwbakken en onwennige stiefvader het gezinnetje van haar moeder destijds instapte. Zij was toen zeven jaar jong, een klein blond en goedlachs meisje. Nu is ze een grote blonde goedlachse meid!
 
Om nog eens terug te komen op [dit], ik weet nóg een idioot voorbeeld! De ouders van Petra hebben vroeger een paar jaar in Australië gewoond. Daar kregen ze hun oudste dochter, die nu een jaar of 36 is. Die dochter verhuisde met haar ouders mee naar Nederland toen ze 3½ jaar oud was. Die dochter is dus geen allochtoon, ze heeft ouders die in Nederland geboren zijn. Nu wil het geval dat deze dochter een aantal jaren terug is getrouwd met een onvervalste oerHollander, een Westwoudse koeien- en tulpenboer van de Ouwedik. Daarmee heeft ze drie jongetjes geproduceerd waarvan ik van de oudste dus de peetoom (Godfather is het andere woord ) ben. Deze drie jongetjes, Joris, Sander en Tim, zijn nu volgens het CBS drie tweede generatie allochtonen omdat hun moeder niet in Nederland is geboren... En dit is dus ook écht waar! Als Petra en zus Joseetje kindertjes krijgen zijn het autochtoontjes, de kindertjes van hun volle zus zijn dus allochtoontjes
Wat ik dus wil zeggen is dat een meneer als Geert Wilders o.a. de allochtonencijfers volgend uit de CBS-definitie gebruikt om aan te tonen dat er veel te veel allochtonen in dit land zijn. Allerlei mensen blazen met hem mee, zonder te beseffen dat ze zelf ook geregistreerd staan als allochtoon! Het is allemaal wat...
 
Dit is dus ook een onderdeel van politiek. SPers die met het grootkapitaal meegaan omdat dit de grootste voordelen biedt, Wilders die zomaar cijfers aangrijpt om te zeggen wat hij allemaal zegt, Polen dat claimt meer macht in de EU behoren te hebben omdat ze eigenlijk meer inwoners gehad zouden hebben als WOII er niet geweest zou zijn.... Dat de Polen zelf keihard geholpen hebben een groot deel van hun toenmalige bevolking uit te roeien, de Joden namelijk, zijn ze blijkbaar even vergeten. De Nazi's hebben aan de destijdse Polen hele goede vazallen gehad, ondanks dat de Nazi's duidelijk waren in hun idee dat de Polen Untermenschen waren... Wat een opportunisme allemaal!
 
Maar ja, dat schijnt politiek te zijn. De democratie is goed, maar degenen uit het volk die het uitvoeren zijn vaak geen haar beter dan de eerste de beste despoot. Verlichte despoot dan, er zijn nauwelijks tot geen democraten die de Hitlers en Stalins van deze wereld nadoen gelukkig.
 
Maar morgen is het de laatste werkdag. Ik heb me weer goed gekwijt van m'n wekelijkse arbeid, en ga daarna genieten van m'n welverdiende democratisch verkregen tweedaagse weekend. En de co van Petra helpen behangen.
 
Vrijdag de 22e uitermate leuk nieuws gehoord!  Ik zeg nog even niet wat, maar sommige dingen des levens stemmen blij! En een blij gemoed doet een mens goed

Vandaag kreeg ik per email allemaal foto's van m'n moeder toegestuurd uit de jaren '40 en '50, écht hartstikke tof! Zij was daar een kind van twee jaar oud, en m'n oma een jonge dame. Wel gek om je moeder op een foto te zien als twee-jarige, ze is nu moeder van een heer die pas geleden opa is geworden, mijn jongere broer... Héél raar! M'n oma was een zeer knappe dame in die tijd, en ik zie overeenkomsten tussen m'n dochter en haar. Ook tussen m'n moeder en m'n dochter, de manier van kijken als ze lol hebben. Leuk om te zien allemaal! En toch ook wat melancholisch stemmend, mensen komen en mensen gaan.
Deze oma was geweldig als oma, ik denk nog steeds wel aan haar. Net als trouwens de vader van m'n vader, ook een memorabel mens! Volgens mij denkt iedereen wel terug aan zijn of haar grootouders als die leuk waren, opa's en oma's zijn toch heel speciaal. Voor mij althans wel.
 
Maar ik ben deze week blij dat deze week over is. Ik schijn weer op allerlei tenen getrapt te hebben zonder dat zo te bedoelen, dat gebeurt m'n hele leven al kan ik zeggen. Het is soms ook wel moeilijk om in te schatten hoe mensen reageren, zelf heb ik zeer korte tenen en absoluut geen lange. De meeste dingen raken me niet zo erg, het zijn doorgaans maar woorden en meningen van mensen over jouzelf als persoon, meer niet. Dat gebeurt al zolang de mensheid bestaat, en dat gaat vermoedelijk door zolang we als soort nog bestaan. Het is in mijn optiek vaak juist leuk al die dingen, het verschil in denken en dat soort dingen. Plus ik ben zelf in het soort bedrijven waar ik altijd gewerkt heb "opgevoed" in zéér directe, uiterst rake en vaak best wel harde bewoordingen over hoe er over jou en anderen gedacht wordt. Daar krijg je een eeltlaagje van op de ziel, en blijkbaar heeft niet bepaald iedereen dat. Het blijft moeilijk dit in te schatten of soms zelfs ook te voorzien. Af en toe baal ik er wel van, het is niet de bedoeling mensen te kwetsen of te raken.
 
Verder speelt de WMO weer een rol in het denken richting de kaderbrief, en nog wat dingen. Het leven gaat door, ook als je in gedachten al weken in de jaren '40 en '50 doorbrengt. Met als achtergrondmuziek als ondersteuning immer 's avonds Marlène Dietrich, goed! Wat een aparte muziek maakte ze, helemaal als je het vaker hoort en er goed naar luistert! Ook in combinatie met degenen met wie ze samen deed, het is gewoon hartstikke goed.
Maar het kwartje over die WOII waar ik al tijden naar zoek is bijna gevallen, ik voel het. Daarna snap ik het, en is het af. Zo gaat dat doorgaans, een gedachte of idee móét afgedacht worden, móét uitgedacht worden tot ik het idee helemaal vat. Daarna komt het volgende... Voor mij wordt dat het wérkelijke begrip van terrorisme, en dan niet specifiek wat er de laatste jaren gebeurde. Het gaat meer om de geschiedenis ervan, het begrip van degenen die het gedaan hebben. Rote Armee Fraktion, Brigades Rosso, IRA, ETA etc. Vooral de RAF, die intrigeert me om één of andere reden mateloos! Die Gudrun Ensslin, het brein, bère-interessant!
 
Zaterdag de 23e en zondag de 24e: Het is al eerder aangehaald door me, maar ik zou het toch nog eens willen benadrukken. Onderstaand schrijfsel is de basis waarop een democratie drijft, ongeacht of die democratie alleen in naam bestaat of reëel is:

Artikel 7, Nederlandse Grondwet


1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

2. De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending.

3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.

4. De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.


Artikel 19, Universele verklaring van de Rechten van de Mens

Een ieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven. 

De laatste tijd ontwaar ik dat veel mensen dit allemaal vergeten schijnen te zijn. Dat gaat leiden tot dingen die in een democratie niet de bedoeling zijn. Jammer, maar helaas. Ik als persoon en mens blijf wél handelen volgens deze fundamentele basis van de democratie, ongeacht de gevolgen. Dat heet vechten voor bovenstaande en dus voor democratie. Dat moet altijd, zowel in de figuurlijke alswel in de letterlijke zin.
 
Zaterdag heb ik de co van Petra helpen behangen in hun huis. Leuk om te zien dat zo'n dun velletje papier op een muur een hele ruimte geweldig kan ophalen! Van Petra hoorde ik nog een verhaal zeg, best verbijsterend.
Een collega van haar schoonzus, een man van mijn leeftijd, ging laatst tanken bij dat tankstation vlak bij het Martinuscollege. Toen hij klaar was kwam er een meisje van een jaar of 15 naar hem toe, en dat meisje vroeg aan hem of hij peuken voor haar mee zou willen nemen. Hij zei nee, omdat sigarettenverkoop aan zulke jonge kinderen verboden is en hij niet wilde meewerken aan het roken door zulke jonge mensen. Ze bleef aandringen, en zei op een gegeven moment: "Koop ze nou maar gewoon voor me, dan stap ik bij je in de auto en doe alles bij je wat je wilt!" Verbijsterend.... Het zal je dochtertje wezen! Het is niet te bevatten, zo'n kind is maar iets ouder dan mijn dochter! Zoiets afgezet tegen een film als bijvoorbeeld Christiane F, die het voor drugsgeld deed; nu tegenwoordig dus voor een pak sigaretten die dan nog door zo'n meisje zelf betaald worden ook. Alleen voor het halen bij de kassa van peuken met iemand meegaan dus... Ik kan er niet over uit, het is bizar! Dit is géén vrijheid.
 
Net zo bizar vind ik het dat bij de Gay Parade straks een boot mee vaart met homo's met een geestelijke beperking. Ik vind dat die mensen tegen zichzelf beschermd moeten worden, dit gaat uitlopen op een soort "idiootje kijken"! Vrijheid is in mijn ogen belangrijk, zoals hierboven in de grondwetsartikelen vermeld, maar vrijheid is geen vrijheid op deze manier. Niet in mijn ogen. Vrijheid is ook verantwoordelijkheden kennen richting je medemens als die niet goed in staat is de gevolgen van handelingen in te schatten. En dat gebeurt in mijn ogen straks met deze mensen op die Gay Parade, het is een vorm van ontmenselijking van deze mensen. Het heeft niets met vrijheid te maken, of met vrijmaken van homo's in Nederland. Het gaat lijken op een vorm van vrijheidsdecadentie, althans, in mijn ogen.
 
En de boot met minderjarige homo's die gaat meevaren met die Parade; kinderen vanaf 14 jaar! Ook dat is verloedering, en ik zou wat dat betreft eens het derde lid van dat artikel 7 uit de grondwet gaan afmeten tegen wat daar gaat gebeuren. Denk eens aan de pedo's die overal rondlopen... en daar in alle vrijheid homosexuele jongeren zich zó zien presenteren! Het voelt niet goed. Het heeft niets met vrijheid te maken.
 
En dan straks nog de door hebzucht van aandeelhouders veroorzaakte verkoop van ABN-AMRO die duizenden banen gaat kosten. De aandeelhouders zitten nu al likkebaardend te wachten op de gigantische bedragen die op hun rekening bijgeschreven zullen gaan worden, en duizenden kunnen straks fluiten naar hun baan. Hoezo bewust van maatschappelijke waarden en uitgangspunten?! Ook dat heeft niets meer met vrijheid te maken, het is verloedering van moraal en samenhang.
 
In het NHD las ik zaterdagmorgen tijdens m'n ontbijtje dat in de commissie Grondgebied van afgelopen dinsdag m'n fractievoorzitter van mening was dat we de honderden huizen die we bouwen en gaan bouwen in Enkhuizen mede doen door het generale pardon dat het huidige kabinet heeft uitgeroepen. Het was serieus bedoeld. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, dus ook deze mening of visie mag geuit worden, maar ik distantieer me ervan. We bouwen niet om een generaal pardon, maar gewoon om Enkhuizen te laten groeien. Voor de eigen inwoners, en als het kan ook voor toekomstige inwoners van buitenaf. Voor mensen mét geld en mensen met wat minder geld. Enkhuizen dient tenslotte bewoond te kunnen worden door iedereen, en is voor iedereen, en moet meegaan in de vaart der volkeren.
 
En tenslotte hoop ik dat m'n dochter morgen haar wiskunderepetitie goed maakt. Vanmiddag hebben we samen alles nog eens doorgekeken, en wat ze niet begreep of moeilijk vond heb ik uitgelegd. Het is een lieve meid!