Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 13-6 t/m zondag 19-6-2011

 

Maandag de 13e t/m zondag de 19e: Afgelopen week vroeg een Poolse collega aan mij wat ik in een volgend leven zou willen worden als reïncarnatie zou bestaan.

Daarover nadenkend kwam ik tot de conclusie dat voor mij dit “willen worden” zich beperkt tot de wens van de landsgebieden op de planeet waar ik geboren zou willen worden. Het is niet zozeer een beroep of levensloop waar ik voor zou kiezen, dat is wat mij betreft aan de omstandigheden. Of “het hogere”, zo u wilt.

 

Als geboortegebied zou ik dan graag willen bekomen één der volgende gebiedsdelen van onze nog steeds mooie planeet: Noorwegen, Rusland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg of Canada. Niets anders, echt nèrgens anders.

Het waarom daarvan mag Joost weten, de gemene deler tussen die gebieden kan ik niet ontdekken eigenlijk. Maar “het voelt goed” om aan die gebieden en hun bevolkingen te denken, ze voelen een beetje een soort van “eigen”. Zoiets is niet echt duidelijk onder woorden te brengen denk ik.

De, in sommige gevallen heel erg grote, weerzin tegen gebieden als België, Frankrijk, de hele Arabische wereld, Nederland, Afrika (behalve de Sahara), Azië, USA etc, is ook niet uit te leggen. Evenals het bijna niet-bestaan van Zuid-Amerika amper uit te leggen is, ondanks de opkomst van Brazilië als nakende grootmacht wat ik 30 jaar terug al interessant vond.
Als tussendoortje: ik ben trouwens best wel ontzettend nieuwsgierig en benieuwd naar hoe het gaat aflopen met de toekomstige monetaire eenheid, plus eventuele politieke gevolgen, die de VS en Mexico in elkaar aan het zetten zijn! De wereld verandert, heel snel en zeer basaal, in de krachtsverhoudingen wat betreft economie, wetenschappelijke potentie en militaire capaciteit.

 

Deze week hadden we dinsdag de eerste helft van de raadsvergadering over de Kadernota en bezuinigingen. Eenieder hield z’n algemene beschouwingen over de materie, en ik denk dat die [Algemene Politieke Beschouwingen (APB)] als de brede visie per partij over het geheel beschouwd kunnen worden.

Aanstaande week, dinsdag de 21e, is de tweede helft van die vergadering. Wij als NE maken daar niet heel veel van, we hebben gezegd wat er wat ons betreft te zeggen valt. Die bezuinigingsvoorstellen lopen ook redelijk in pas met wat de gemene deler in de raad eerder gezegd heeft te wensen, en welke door ons onderschreven wordt. Met de begrotingsvergadering kunnen we nog bijstellingen die we nodig achten uitvoeren, eerst de kaders in grote lijnen vaststellen.

Daarnaast zijn er wat andere aan- en opmerkingen geweest van de partijen in de diversiteit. Bijvoorbeeld over de Buitendienst en strooien in winter, en over het zwembad. Over de Buitendienst en strooien hebben SP en NE in gezamenlijkheid vragen gesteld, en over de gigantische subsidies aan het zwembad heb ik [dit] simpele in eerste instantie gevraagd. Het antwoord kan hele grote dingen impliceren.

Ik hoop dat ik op tijd antwoord krijg, het huidige radertje in het apparaat dat dit dient te transporteren hapert nog wel eens in zaken uit te zetten heb ik gemerkt. Ook zaken die het politieke proces in relatie tot antwoorden op vragen die gesteld zijn, anders zouden kunnen laten verlopen. Vorige maand werd iets dat ik wilde weten helemaal niet doorgegeven, met als gevolg onvolledige informatie.

Het is duidelijk dat we er tegenwoordig, in tegenstelling tot voorheen, achteraan moeten blijven zitten of wat we willen weten wel ingezet wordt als informatieverzoek. Ik weet niet of dat me wel bevalt eerlijk gezegd, het kan niet zo zijn dat een “machineonderdeel” het democratisch proces anders gaat laten verlopen middels het de hand hebben in wel of geen informatie verstrekken.

Daar krijg ik actief adrenaline van, zeg maar.

 

Ik kwam erachter dat dit ook bij anderen in de raad speelt. Het lijkt me dan ook niet vreemd om adrenaline in dit opzicht om te zetten in wereldse veranderingen. Zaken die democratie structureel lijken te ondermijnen of manipuleren dienen opgelost te worden. Reparatie is vereist, de Technische Dienst moet geroepen.

En gelukkig ben ik in deze gedachte dus niet de enige.

 

Maar vandaag “zondag” ik de dag door. Een rustig leeftempootje. Claudia die het er vandaag in totale ledigheid van neemt en die morgen met groep 8 op kamp gaat, wat stukken lezen, opruimen, schoonmaken, een wasje draaien, muziekjes aanhoren die ik nooit kan horen door tijdgebrek, en dat soort uitrusterijen.

Morgen Claudia wegbrengen in volle bepakking, en dan de noeste arbeid weer aanvangen. De economie roept, de Grieken willen hun pensioentjes nog steeds op hun 55e jaar, en daar moet geld voor op de plank komen natuurlijk.

Veenbrand: een Nederlandse uitdrukking die niet voor niets ontstaan is, en waarvan het bestaan in alle megalomanische Übermenschgevoelens door onze ministers vergeten is.

 

Prettige zondag nog verder!