Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 11-6 t/m zondag 17-6-2007

Maandag de 11e t/m donderdag de 14e: Lekker weekje wel weer, iedereen was boos op me. Zelfs de werkgever vandaag, donderdag, een beetje...
Maandag hebben we steunfractievergadering gehad, en heb ik daarna nog overleg met PvdAer Jan van Oostende gehad over het amendement dat we gemaakt hadden over een nieuw onderkomen voor buurtvereniging Plan-Zuid. En over een boos stukje op deze website over Herman Bode ivm de perikelen wat betreft het SMC. Dat heeft 25,5 uur op de site gestaan, in bewoordingen die als geschreven woord weer eens veel te hard waren. Dat vergeet ik wel eens, zwart op wit komt véél en véél harder over dan dat je hetzelfde zegt in spreektaal. Bijvoorbeeld het woord "gruwelscenario", als je dat opschrijft interpreteert iemand het heel anders dan dat je het gewoon zegt. Dus nadat ik het op aanraden van diversen in m'n omgeving, zelfs de vriendin van de Vette Knol die altijd achter me staat, nog eens doorgelezen had heb ik het maar weggehaald. Wel natuurlijk met inwendig gebrom van "hier in dit land kun je ook helemaal niets zeggen" etc, zo gaat dat als je als ik geboren bent...  Al is meningen verkondigen op een wat genuanceerdere manier wel beter vind ik. Soms kan ik nogal knurftig en onbehouwen zijn wat dit betreft, dat geef ik gewoon toe omdat het zo is.
Maar dinsdag in de raad kwam het amendement op de agenda. Het college kwam met een alternatief, en dat hebben we als raad aangenomen. Plan-Zuid, gefeliciteerd met het nieuwe onderkomen!

Woensdag heb ik een leuk lang gesprek gehad met de burrie, over van alles. We hadden weken terug al afgesproken om dit eens te doen, en nu konden we beiden. Uiteraard was hij het in veel niet met mij eens, en ik niet met hem, maar dat hoort erbij. Burgemeesters kijken anders dan volksvertegenwoordigers, en dat moet ook om een democratisch bestuur een democratisch bestuur te laten zijn. Maar om eens elkanders visies uit te wisselen is altijd handig, en ook leuk! Ik vind het wel een gek idee dat Jan Baas opa is, hij ziet er helemaal niet zo uit. Maar tegenwoordig zien opa's er niet meer uit als opa's. M'n jongere broer is bijvoorbeeld sinds twee weken opa, en die is pas 45 met het hoofd van iemand die 38 is of zo. Bijzonder vreemd dat ik een broer heb die opa is! De eerste stap in de laatste generatie, slik...

Donderdag een fractievergadering gehad voor de commissies. Daar heb ik meteen een paar visies over het Sociaal Medisch Centrum neergelegd die al een paar weken in m'n hoofd rond trippelen, die schrijf ik morgenavond op deze site. En zo gaat de week voorbij, morgen is het alweer vrijdag.

Vrijdag de 15e was ik blij dat het vrijdag was zeg hé! De afgelopen dagen heb ik met een collega in een ruimte gewerkt waar het 35 graden was en superbroeierig. We zweetten ons ongans de hele dag, de hersenen werkten op laag tempo en de ogen kregen een droge, slaapachtige vormgeving op het hoornvlies. Ik denk dat dit komt omdat je het niet gewend bent. Mensen die 's zomers in kassen werken  hebben het wat dit betreft nog heftiger; hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, maar klagen doen ze niet echt.

Ik las dat de Stichting Breedband de rechtszaak verloren heeft tegen de gemeente. De gemeente hoeft geen subsidie meer te verlenen aan Breedband, en Breedband gaat nu waarschijnlijk langzaam ter ziele. Welzijnsstichting Enkhuizen zal denk ik nu gaandeweg de fakkel overnemen, en als het goed is ook de mensen. Dat laatste is destijds gezegd dat het zou gebeuren, daar zat ik bij in een commissievergadering. Het lijkt me heel normaal om het personeel over te nemen, de zaken die gedaan en aangepakt moeten worden zullen toch gedaan en aangepakt moet worden. We zullen zien hoe het afloopt.

Vanmiddag heb ik [dit] stuk op m'n site gezet. Het beschrevene valt nu natuurlijk buiten de realiteit van dat we maar met twee opties te maken hebben straks wat betreft het Sociaal Medisch Centrum, maar het is iets dat ik vanuit m'n visie op dit leven en vanuit één van m'n uitgangspunten qua politiek geschreven heb. Binnen de realiteit van hoogstwaarschijnlijk moeten kiezen volgende maand (3 juli) wordt het óf plan De Nijs, óf plan Scholtens/WFG/De Omring/GGZ, óf beide plannen afschieten en kijken wat we verder nu eigenlijk willen als deze beide plannen niet voldoen aan wat de raad wil bereiken. Het kan allemaal best spannend worden denk ik... Met hoe de zaken realistisch op dit letterlijke moment liggen zou ik zelf gaan voor De Omring/WFG, omdat dit het behoud van de polikliniek het meest waarschijnlijk maakt. Idealiter zou het ook anders moeten kunnen.

En voor de rest: puberdochter Langbroek is naar een verjaardag waar ze blijft pitten, en m'n achtertuin staat nog steeds vol onkruidachtige valeriaanplanten van twee meter hoog! Die dingen blijven terug komen, het lijkt "The day of the Triffids" wel!

Zaterdag de 16e en zondag de 17e: Het is best lekker dat we tegenwoordig twee dagen vrij hebben in het weekend. Vroeger was dat niet zo, mensen moesten toen ook nog op zaterdag werken. Werkweken van 70 uur of langer waren heel gewoon. Rond het eerste kwart van de 20e eeuw werd dat aantal uren eindelijk minder, en kreeg de "gewone man" tijd om de leuke dingen des levens een beetje te ontdekken. Een exponent van die tijd is bijvoorbeeld het volgende liedje:

Wochenend und Sonnenschein
und dann mit dir im Wald allein,
weiter brauch ich nichts zum Glücklichsein,
Wochenend und Sonnenschein.

Über uns die Lerche zieht,
sie singt genau wie wir ein Lied.
Alle Vögel stimmen fröhlich ein.
Wochenend und Sonnenschein.

Kein Auto, keien Chausee
und niemand in uns'rer Näh'.

Tief im Wald nur ich und du,
der Herrgott drückt ein Auge zu,
denn er schenkt uns ja zum Glücklichsein
Wochenend und Sonnenschein.

Nur sechs Tage sind der Arbeit!
Doch am siebten Tag sollst Du ruh'n,
sprach der Herrgott, doch wir haben
auch am siebten Tag zu tun.

 

Nog later ging het op zaterdag werken er ook uit, en werd het wat we nu hebben. Nu gaan we langzaam weer dezelfde kant op als voor die tijd. Regeringen en sommige machtige werkgevers willen dat de werkweken weer langer worden, en dat werkuren flexibeler ingezet kunnen worden. Weg leuke weekenden, weg vrij indeelbare vrije tijd... Het wordt mogelijk wel per dag afwachten wat er morgen gebeuren moet, en hoe laat, en hoelang. Balen!

 

Gisteren op de nu nog vrije zaterdag ben ik lekker wezen straatslijpen, wezen terrassen met de vriendin van de Vette Knol, Petra en Joseetje. Daarna allerlei noodzakelijk kwaad uitgevoerd dat bij het voortbestaan hoort, anders houdt dat voortbestaan op. Da's niet leuk, denk ik tenminste.

's Avonds bij Petra de verjaardag van haar co gevierd, en dat was ook leuk.

Zondag met René van der Pluym naar de Oosterdijk wezen kijken en praten over het hardrijden dat daar gebeurt. Het CDA was vertegenwoordigd, alsook Nieuw Enkhuizen, GroenLinks en de PvdA. Ik denk wel dat daar iets moet gebeuren, het is door dat harde rijden op die smalle weg behoorlijk onveilig voor de aldaar wonende kinderen. Dat stuk Enkhuizen is trouwens béremooi als je het van bovenaf de dijk beziet! Enkhuizen is niet alleen in de binnenstad mooi, ook het landelijke deel mag er écht zijn zeg!

 

Vandaag las ik op de lokale [SP-site] dat ik m'n falen probeer te verbergen...  Tja, het is soms maar hoe je de dingen wenst te bekijken denk ik.

Wat ik wel weet is dat er naar aanleiding van de bestuursopdracht die de raad gegeven heeft betreffende het SMC twee mogelijkheden overgebleven zijn die de raad zou kunnen kiezen. Plus de optie om beide keuzes te verwerpen. Enkele maanden terug is er in een besloten vergadering waar alle fractievoorzitters aanwezig waren door deze fractievoorzitters uit naam van hun fracties gezegd welke optie hen het beste beviel. Dit om het college een richting te geven waarin ze in opdracht van de raad moesten gaan handelen. GroenLinks en de PvdA hadden als enigen sterke bezwaren tegen het plan De Nijs, zij opteerden eerder richting het plan van Scholtens/WFG/De Omring/GGZ. De rest was zeer positief tot uiterst enthousiast over het plan De Nijs, allemaal! Wát ze er achteraf ook ineens van zeggen...

Ik niet, er is richting mij niets doorgecommuniceerd over keuzes en richtingen waarin gedacht werd en die uitgesproken werden in een commissie richting het college. Ik wist letterlijk van niets. Daarom zijn mijn reacties dus open en vrij, en ik denk zelf zonder restrictie over wat "goed" en "niet goed" is. En [dat] zet ik dus ook open en vrij op deze site neer, zonder iemand aan te vallen op zijn of haar mening. Want het gaat tenslotte om meningen. Ik kom niet terug op een andere mening die ik richting het college in een eerder stadium geuit heb, zoals een aantal andere partijen en raadsleden nu wel lijken te doen. Het is voor een college vrij moeilijk werken als je als meerderheid van fractievoorzitters eerst de éne richting duidelijk opteert, en dan als het college die opdracht uitvoert ineens linea recta de andere kant opgaat.

 

De huidige twee opties bezien zou ik met wat ik op dit moment weet en hoe ik het op dit moment zie, kiezen voor de optie van het WFG en De Omring. Dit omdat deze optie in mijn ogen nu de optie is die het voortbestaan van de polikliniek het meest zeker stelt. Maar feitelijk bevallen beide opties me niet echt goed natuurlijk. Daarom schrijf ik dus [dit] neer, het is een mijmerende gedachtengang over wat ikzelf als een andere mogelijkheid van denken zie. Vanuit m'n eigen denken over een samenleving.

Dat de SP daar anders over denkt is aan hen, ieder z'n gedachtengang en visies. Ik ben niet degene die eerst A zegt en dan ineens B...

Het valt me op dat de SP in deze zaak 180º tegen haar eigen denken ingaat. Deze partij pretendeeert tegen het grootkapitaal te zijn, pretendeert voor de menselijke maat te zijn en pretendeert dat ze vindt dat kleine mensorganisaties een kans moeten hebben te bestaan en hun werk uit te voeren. Deze kans mag van hen niet alleen van het bezit van geld afhangen. Nu doet de lokale SP precies andersom dan ze pretendeert te doen: ze opteert voor de grootste organisatie, die binnenkort een mega-grote organisatie wordt. Ze opteert voor de organisatie die het meeste geld heeft, en daarom volgens hen het meeste kan doen. Dit zijn immer weder de argumenten van grote, kapitaalkrachtige organisaties.... Altijd de argumenten waarom we juist voor hén zouden moeten kiezen! Waar de SP zo tegen is, waar ze zo tegen ageert! En uiteindelijk ook gewoon in meegaat, net als ieder ander... Lekker standvastig hoor!

Het is geen reden om zomaar van anderen te zeggen dat ze falen, alleen omdat ze iets anders denken dan de heilige SP. Ze moeten daar eens mee uitscheiden, en gewoon discussiëren over waarover gediscussieerd moet worden. Niemand heeft de heilige waarheid in pacht, we zijn allemaal gewoon anders en verschillend. En dat is leuk verdorie, onthou dat toch eens!!