Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 12-6 t/m zondag 18-6-2006

Maandag de 12e was het me een potje warm op het werk! En morgen nóg warmer... De centjes voor onze economie worden deze dagen zwaar verdiend, je zal maar in een bakkerij of kas werken! Of dakdekker zijn! Dié mensen hebben het allemaal pas warm, respect!
Ik las dat er in West-Friesland een voedselbank wordt geopend. Dat daar de noodzaak voor is, is in mijn ogen bar en boos! Af en toe denk ik toch van: zes jaar terug kon iedereen als vanzelfsprekend naar de dokter, naar de tandarts, medisch behandeld worden in een ziekenhuis voor wat je dan ook mankeerde, naar school onderwijs volgen, gewoon eten en drinken kopen, huren, gas en licht betalen etc etc. Nu dus niét meer! In zó'n korte tijd is dat allemaal niét meer vanzelfsprekend geworden.
Allemaal gewone basisvoorzieningen behorend bij een ontwikkelde samenleving worden stuk voor stuk voor steeds grotere groepen mensen in de samenleving onbereikbaar, of dreigen dat te worden. Het is veel meer dan een dreigende tweedeling die dreigt te ontstaan, het is feitelijk zo dat voor een groeiende groep mensen een leefbaar en normaal leven langzaam steeds moeilijker bereikbaar wordt gemaakt. Vooral kinderen uit deze groeiende groep zijn straks de dupe. Het gaat afhankelijk worden van wat je ouders aan geld bezitten of je zelf de mogelijkheid voor een succesvolle start in het leven gaat krijgen!
Heel fundamenteel: kinderen die kwalitatief slecht te eten krijgen in de groeifase presteren ook later intellectueel minder, krijgen op volwassen en oudere leeftijd eerder last van gebrek en ziekte vanuit de kindertijd, en hebben dus op dat fundamentele niveau al direct een achterstand die ze vanuit die terugwerkende kracht uit de kindertijd meekrijgen! Alles wat daarna volgt stapelt zich daar bovenop.
Kinderen van ouders die absoluut niet de mogelijkheid hebben aanschaffen te doen die een impuls kunnen zijn voor kinderen om te leren presteren of ontwikkelen doordat die ouders in groeiende mate hun geld kwijt zijn aan de eerste en belangrijkste levensbehoeftes, hebben óók daardoor al een directe achterstand. We creëren onze eigen boefjes van de toekomst, onze eigen onderlaag van de toekomst, onze eigen verloedering van de toekomst!
Ik heb al eerder gezegd hier, ik beschouw een overheid die zo met steeds grotere groepen burgers omgaat als een overheid die een vijand is van z'n eigen volk. Een groeiende economie die uiteindelijk ter faveure van een steeds kleinere groep mensen steeds meer geld oplevert: het is gewoon een toenemende vorm van exploitatie van een land door die kleine groep steeds meer vermogenden! En nu raakt het dus voor steeds meer mensen aan de basis van het leven: eten en drinken. Dát is pas oorlog. Die steeds meer mensen hebben wat mij persoonlijk betreft dan ook het recht op een gegeven moment terug te vechten, hoe dan ook. Het gaat om het recht te bestaan.

Dinsdag de 13e en woensdag de 14e: Dinsdag uit snoeiheet werk direct naar de vriendin op de Vette Knol gegaan en daar lekker gegeten! Daarna de avond besteed aan lezen voor de commissie, daar en thuis. Geen wedstrijd van het WK gezien dus.
Woensdag was de bedompte hitte op het werk gelukkig een stuk minder. 's Avonds bij de gracht nog een klein stukje generale repetitie van de slag tegen de buren van vroeger gezien, en wat stukken gelezen. Er waren ook duikers aan het werk, heel interessant om te zien!
In de toren die ze neergezet hebben hier in de straat ontdekte m'n buurvrouw een ingekerfd hakenkruis met daaronder de tekst "White Power"... Blijkbaar zijn er dus nazi-achtige jongeren in deze stad. Eromheen staan een heleboel andere namen van lui die daar blijkbaar bij waren. Dat soort jochies/meisjes zou eigenlijk eens twee of drie dagen in de omstandigheden van concentratiekampen moeten leven, misschien dat er dan ergens iets wakker wordt in de sukkelbreintjes van die gastjes! Dat het watjes zijn is voor mij een zekerheid.
Vanavond de wedstrijd Duitsland - Polen gezien, bérespannend! Het werd 1 - 0 voor Duitsland, en verdiend. Duitsland was beter, maar de Polen hebben gevochten voor wat ze konden. Nu vrijdag om zes uur Nederland tegen Ivoorkust, nóg spannender... Maar dat moéten we uiteraard kunnen winnen!
Maar eerst morgen werken en dan de fractievergadering voor de commissies, en dat gaat over onze lokale eigen samenleving die we met z'n 17.000en proberen een vorm te geven die goed en prettig om te leven is voor iedereen...

Donderdag de 15e hebben we fractievergadering gehad. Ik moet zeggen dat er behoorlijk ouderwets gediscussieerd is over een aantal onderwerpen van de agenda's! Heel goed is dat.
Vanavond ná de fractievergadering heb ik de raadsgriffier bericht dat ik m'n siteruimte bij enkhuizen.bruist.nu op wens te zeggen en het voortaan bij deze site hou. Her en der in de loop der tijd heb ik toch signalen ontvangen dat ik niet altijd een even gewenste gast ben daar. Dat kan ik heel goed begrijpen vanuit de intentie die bruist.nu heeft. Het is een soort portaal van Enkhuizen in cultureel, economisch en politiek opzicht. Zo'n site behoeft daarom toch een zekere "standing", een zekere elitaire uitstraling, en zit dan voor z'n lezers niet te wachten op de soms wat extreme schrijfsels van een wat volks figuur als ik. Soms moet je als mens je vrije meningsuiting of vrije aanwezigheid laten varen, afhankelijk van de plaats waar je bent. Je mond houden kan ook een vorm van communicatie zijn tenslotte! En naast dat heb ik altijd de instelling gehad dat als ik ergens niet erg welkom ben of misschien zelfs enigszins ongewenst ik weg ga van die plaats als het verblijf voor mezelf naar mijn mening geen noodzaak heeft. Als iets tóch moet of noodzaak behoeft dan kun je uiteraard niet anders... Voor zover mogelijk heb ik de boel daar al leeg gegooid, er staan nog een aantal oude dingen op die ik geschreven had die niet gedeleted konden worden door een foutmelding op bruist.nu.
Op deze site schrijf ik natuurlijk wél gewoon wat me bezig houdt, dit is m'n eigen site. Hier vul ik de boel in naar eigen inzicht, of mensen dat bevalt of niet. Het is een manier van communiceren met de mensen die deze site tegenkomen, met anderen die op één of andere manier betrokken zijn bij politiek of mensen die willen weten hoe ik tegenover onderwerpen sta of wat m'n uitgangspunten in denken zijn richting politiek. Dat doet de [SP in Enkhuizen] ook behoorlijk, ze houden de boel goed up-to-date! Ik vind dat soort dingen belangrijk, de mensen mogen weten op wie en wat ze gestemd hebben tenslotte.
En nu ga ik pitten, het is laat en morgen gaat Nederland tegen Ivoorkust voetballen! Dát is pas spannend!

Vrijdag de 16e is Nederland erdoor via Ivoorkust met 2-1 naar de volgende ronde!   Al zat ik in de tweede helft eerlijk gezegd af en toe wel op het puntje van m'n stoel... De volgende tegen Argentinië, dat wordt écht hel! Als je ziet hoe die tegen Serviëmontenegro gespeeld hebben!
Vandaag nog een mailtje gestuurd naar de partijleden. Harry Wijchers had mij aangewezen als waarnemend fractievoorzitter voor tijden als hij er niet zou zijn. Mij best, doch ik dacht er gister over na, indachtig de wetenschap dat m'n partij een stuk meer gecharmeerd is van een bedachtzame, intelligent en wijs overkomende, bedaarde en rustige figuur op een dergelijke plaats, en heb toen vandaag zelf Rob de Jong aangewezen op die plek. Tenslotte kon ik dat doen, Harry is er nu niet. Het is toch niet bepaald zo dat ik geassocieerd wordt met dergelijke eigenschappen geloof ik... Rob heeft wat dat betreft een betere representativiteit naar anderen, en dat scheelt in overleggen met personen als medepolitici. Tenslotte "maken kleren de man"  Harry en Rob kunnen de boel goed richting geven denk ik.
Het heeft mijns inszien ook het voordeel dat er minder wrijving is tussen sommige bepalende luitjes van de PvdA en NE, soms komt er namelijk iets wrangs boven richting mij door dingetjes uit het verleden die blijkbaar blijven hangen, en die zaken zouden kunnen gaan verzieken als zoiets uit de hand loopt door één of ander "lulligheidje". Als ik m'n aanwezigheid en volume wat verklein en zorg dat Rob die positie inneemt verwacht ik dat dit over zou moeten zijn. Net voetbal!  Een wisseling in het team kan wonderen verrichten!  En de partijgenoten kunnen rustig gaan slapen...
Morgen is het grote spektakel van de slag tegen de Broeckers (of Broekers, of Broecers, ik vergeet dat om één of andere reden altijd) en ik ben benieuwd hoe het allemaal zal gaan! Het lijkt me wel geweldig voor mensen die dat zien!  Zoiets groots in een klein stadje zie je niet vaak tenslotte!
M'n siteruimte op bruist.nu is verwijderd vandaag, dus dat is geregeld. Richt ik me gewoon op deze site en nog op iets anders, maar dat komt nog. Vrijheid blijheid, dat is waar het om gaat!  En om niets anders!!!

Zaterdag de 17e 's ochtends op tijd het bed uitgegaan, van alles gedaan en toen naar Siebe Schippers gelopen om geschminkt te worden voor het invalsspektakel. Ik ging als ongeorganiseerde autonoom lopen, verkleed als melaatse. Siebe kan schminken, dat heeft hij vroeger met z'n vrouw als hobby gehad. Boven in een kamertje heeft hij een gigantische doos met allerlei schminkspullen, allemaal kwastjes, potjes, sponsachtige dingen etc. Mooi!
Op het spektakel liep ik de hele dag rond, een bel in de hand omdat melaatsen dat vroeger moesten om aan te geven dat ze melaats waren en dus iedereen uit de weg kon voor zo'n als besmettelijk geacht persoon. Het was leuk, andere als middeleeuwers verklede mensen gingen ook daadwerkelijk uit de weg en riepen dingen als: "Ga weg uit deze stad, melaatse!" Bij de stadspoort op de hoek Spaans Leger en Paulus Potterstraat ben ik nog door de stadswachten een paar keer de stad uitgegooid als melaatse...
Ik denk dat het hele spektakel voor toeristen en anderen die kwamen kijken hartstikke leuk was om te zien! Er was van alles: doodsvonnissen, houtbewerkers, artsen uit die tijd, straatventers, soldaten, rijke- en armelui, visboeren en nog véél meer! De mensen die kwamen kijken hebben zich een rotje gefotografeerd aan al dat bezienswaardige, en dat snap ik. Ik vond het zelf ook leuk om te zien allemaal, en omdat ik als melaatse overal rondliep heb ik zowat alles gezien ook.
De slag tegen de buren was ook echt spektakel, gigantisch veel mensen deden daaraan mee. Boten vol stokvechters knokten tegen elkaar!
Daarna heb ik mooi nog een biertje gedaan en nagepraat met een aantal mensen. Het zonnetje, het spektakel, toeristen, de gemeenschapszin die sprak uit alles wat door zóveel mensen gedaan werd: het was een leuke dag overdag!

Zondag de 18e zo'n dag dat je petje kwijt is, internetbankieren niet mogelijk is door een storing en je rekeningen te laat gaan omdat je tot het laatste moment gewacht hebt, er ineens mieren over je aanrecht marcheren, je mot met je dochter hebt, je huissleutel onvindbaar is, je geen zin hebt om eten te maken, je ontdekt dat de was nog in de droger moest en je nu nóg een keer moet wassen, je ontdekt dat de tuin vol onkruid staat en de rand van je huis ook aan de voorkant, je ziet dat je de helft van de boodschappen vergeten bent, je ontdekt dat je auto nog een kilometer verderop staat en je geen zin hebt om dat ding te halen en het ook gewoon niet doet zodat je morgen een eind moet lopen, je iemand twee keer belt en er niet opgenomen wordt, weer'ns iedereen boos op je is, je je moet scheren en dat gaat zo rottig met een apparaat als het warm is, de politiek je gestolen kan worden, iedereen je gestolen kan worden, je ontzettend blij bent dat je in je ééntje woont en kortom zo alles bij elkaar: tjongejongejonge wat een dag!