Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 5-6 t/m zondag 11-6-2006

Maandag de 5e een behoorlijk relaxede dag gehad! Met de vriendin van de Vette Knol en ons beider kids naar Kasteel Radboud geweest in Medemblik. We waren daar allemaal nog nooit geweest. Het is de laatste tijd behoorlijk "uit in eigen regio" aan het worden, dat ben ik persoonlijk niet helemaal gewend.
Het is best wel een mooi restant van een verdedigingswerk. Binnen kun je de geschiedenis van dat kasteel lezen, en de functiezusters van dat kasteel in het verleden. Radboud is in 1282 gebouwd om de Westfriezen eronder te houden, en dat is gezien de historie uiteindelijk goed gelukt.
Daarna nog even aan de fiets van de vriendin van de Vette Knol gesleuteld en toen maar de raadsvergadering van morgen voorbereid, thuis en in de leeskamer. Op de valreep komen er nog emails van verschillende mensen binnen vanavond, en ik heb er zelf ook als valreepmails een aantal verstuurd over een paar onderwerpen.
Met het wegbrengen van m'n dochter naar haar moeder vanavond hoorde ik van m'n ex dat ze nog steeds pittig kwaad was over de politie van afgelopen week. Dat kan ik me ook goed voorstellen dus! Ik zag vandaag dat het op de kabelkrant stond, vanuit m'n weblog geschreven. Dat mag ook best wel, de politie moet ook rare fouten kunnen toegeven naar mensen toe. Al vond ik wél dat hun opsporing van die huisovervallers laatst razendsnel verlopen was, en dat was dus wél okee.
Maar eerst morgen weer werken, en dan de raadsvergadering! Harry is er niet, dus wij zijn met z'n drietjes, Rob de Jong, Siebe Schippers en ik.

Dinsdag de 6e en woensdag de 7e: Dinsdag eerst op het werk een vrij verbijsterende boodschap over iets vernomen, en daarna maar weer aan het werk gegaan. Daarmee wordt het geld verdiend, en met niets anders tenslotte.
's Avonds de raadsvergadering gehad. Siebe had zijn eerste woord in de raad, en dat was het punt over het verplaatsen van het trapveldje bij de Meeuwenlaan naar het grasveld tussen de Hoeksloot en de Tureluurstraat. De omwonenden daar zijn er niet echt blij mee, ze verwachten overlast van oudere jongeren, en eventueel door dezen verdrijven van jongere kinderen en ouderen van de locatie die nu momenteel gebruik maken van die plek.
Ook het veranderde Vlekkenplan kwam aan de orde, en dat is door de raad aangenomen. Uiteraard na enige discussie. Ook kwamen verschillende financiële stukken op de agenda, die werden met minder discussie dan ik verwacht had door de raad aangenomen. Het initiatiefvoorstel van de PvdA over een blowverbod is doorgeschoven naar de volgende commissie BOFS.
Na de raad zijn we nog even een biertje na wezen doen. Dat was gezellig vond ik, en het werd uiteraard laat. Vooral de laatste drie, Jan van Oostende, René van der Pluym en Hans Langbroek waren weer lekker op dreef met doorgaan tot het gaatje... Ik heb tijdens het nazitten weer heel wat amusants gehoord  Maar wat dat zeg ik niet, wat iemand met een potje bier op zegt is privé! Dat nazitten af en toe met de raadsleden is denk ik wel goed, het heeft de angel die er al jaren in de Enkhuizer politiek zat wat verzacht. Niét weggehaald, maar zachter gemaakt. En af en toe niet natuurlijk...
Woensdag was een gewone werkdag, het is druk. Het is wel raar dat ex-burgemeester Haanstra van de buurgemeente overleden is, ik weet eigenlijk niet beter dan dat hij daar burgemeester was. Hij heeft heel wat gemaakt van dat dorp, vergeleken met wat het vroeger was...
Ik las in m'n email dat er een dingdong aangelegd is in het stadhuis. Dit is gedaan omdat er in raadsvergaderingen nogal eens geschorst wordt, en de heren/dames raadsleden zich dan door dat hele grote gebouw verspreiden als een stel kleuters. De één gaat roken, de ander ook maar ergens anders etc etc. Als dan de vergadering weer dient te beginnen loopt griffier Erik Baan zich de benen uit het lijf om al die raadsluitjes op te sporen en richting raadszaal te sturen!  Nu is er een dingdong aangelegd, overal waar nodig hoorbaar. Als de raadslieden dat dan horen dan weten ze: opschieten, het gaat weer beginnen!

                                    
Links Erik Baan die springend door het stadhuis raadsleden opspoort, rechts loopt hij blauw aan als hij 20 keer de trap op en neer geweest is met zoeken!

Donderdag de 8e tot en met zaterdag de 10e zo over het algemeen mooi weer!  Donderdagavond naar een soort info-avond geweest als NE-er bij Stichting Woondiensten Enkhuizen. Het ging over projecten die ze gedaan hebben en die nog lopen. Bijvoorbeeld jongerenwoningen, leefplaatsen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking (bijvoorbeeld de boerderij aan de Noorderweg) en seniorenwoningen en -complexen. Het was allemaal heel interessant en leuk gebracht, en we staken er als lokale raadsleden van de partijen veel van op. Uiteraard kwam er een discussie over het welzijnswerk in Enkhuizen ivm eerdere discussies in Enkhuizen. Ook die discussie tussen mensen hoorde ik zeer geïnteresseerd aan, zonder daar echt aan deel te nemen doordat we als partij al een standpunt ingenomen hebben daarover. Ik denk wel dat veel mensen die nu net nieuw in de raad zitten er qua informatie veel aan gehad hebben, en dat de openheid welke wat betreft mening en visie betracht werd door verschillende opponenten goed was om duidelijk te maken hoe dingen zaten en hoe er gedacht werd. Openheid is goed. Daarna mooi nog even aangezeten met mensen, en dat was ook leuk!
Vrijdag had ik een snipperdag genomen om allerlei dingen te regelen die geregeld moesten worden, en om naar de huisarts en naar de tandarts te gaan. Bij de tandarts hoorde ik dat er een paar oude vullingen vernieuwd moeten worden, en gezien het bovenmatig eng vinden van tandartsten heb ik maar gevraagd of dat ná de zomer kon... Is in ieder geval dié tijd nog relatief onbezorgd! Bij de huisarts hoorde ik gewoon dat ik er eens rekening mee moet houden dat ik geen 20 meer ben. Nou ja! En tja...
Na al die nodige dingen met Petra Kiss mooi een tijdje op het terras gezeten bij de Enckhuijser, heel gezellig. We hadden het allebei de afgelopen weken te druk gehad om elkaar te spreken, dus hadden weer spraakstof genoeg.  Vooral Petra als vrouwspersoon zijnde, hahaha!
En na Petra de openingswedstrijd van het WK2006, Duitsland – Costa Rica! Heel leuk om te zien, en ik ben blij dat Duitsland met 4 – 2 gewonnen heeft. Gastlanden van EK en WK gun ik ook altijd wel wat, al hoop ik uiteraard dat Nederland eindelijk een keer wereldkampioen wordt! Al geef ik persoonlijk Duitsland wel een kans, hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt voor de meesten. Ik hoop in ieder geval dat ze een héél eind komen, gezien de zomaar grote sympathie die ik voor Duitsers best wel heb. Ook nog Polen zien voetballen tegen Ecuador. De Polen vielen behóórlijk tegen moet ik zeggen....
Zaterdag weer vroeg het bed uit, de dochter van de vriendin van de Vette Knol deed mee aan het twee-jaarlijkse korfbaltoernooi op het DTS-veld. Ze zit op de Tweemaster, en haar team kreeg de 2e prijs van de B-groep 3. Ze deden het ook leuk, zéker na de eerste wedstrijd toen het team eenmaal begreep wat de bedoeling van korfbal was... De Tweemaster haalde veel bekers binnen zag ik bij de prijsuitreiking. Die uitreiking deed wethouder van Pijkeren. Leuk zonnig en gezellig middagje zo met al die kindertjes!
's Avonds mooi met Petra en co op een terras aan de Melkmarkt gezeten. We hadden weer veel te bespreken, en dat bespreken is doorgegaan in café De Slof. Ik zag Jan Franx ook nog mooi zitten op dat terras, die was aan het uitrusten van het voor elkaar krijgen van miljoenen euro's subsidies voor uitbreiding van de mogelijkheid van aanmeren van rivierpassagiersboten in Enkhuizen! Het toerisme in deze stad wordt straks één van de grote pijlers van de economie. Daar ben ik héilig van overtuigd, en ik ben er totaal zeker van dat dit in de toekomst, wanneer dan ook, een grote werkgelegenheid zal genereren. Samen met het Vlekkenplan en visies op andere gebieden die nog aan bod gaan komen. Directe en indirecte werkgelegenheid!
Morgen, zondag, eerst eens even stukken halen in het leeskamertje, daarna beginnen te lezen voor de commissie (gigantisch grote stukken) en daarna: Nederland kijken, tegen Servië-MonteNegro! Ik heb zomaar een keer slechte voorgevoelens voor ons land deze WK, maar je weet nooit!

Zondag de 11e won het Nederlands elftal met 1-0 van Servië-Montenegro, en Mexico met 3-1 van Iran. Dat laatste elftal had in ieder geval nog geen echte kernenergie in de benen...
Vanmiddag kon de deur van het stadhuis niet open, dus de commissiestukken heb ik niet op papier. Om zóveel papier met een inktjetprinter uit te draaien is te gek vind ik, dus het wordt lezen op een beeldscherm van een computer. Tja, dingen gaan zoals ze gaan. Straks ook Angola tegen Portugal, dat gaat zoals het gaat. Ik ben benieuwd!