Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag de 19e t/m zondag de 25e

Maandag de 19e gingen we van het weekendje Texel terug naar huis. Balen, het was gezellig geweest en dan is het wennen ineens met al die auto's om je heen en zo! Iedereen kent zo'n gevoel wel, zelf heb ik het altijd het ergst na LowLands. Het is dan net of je ineens op een andere planeet bent of zo, onvoorstelbaar dat een paar daagjes je z los kunnen maken van alles van het dagelijkse leven.
Maar direct dus weer het gewone leven in, en 's avonds de commissie BOFS gedaan. De Armoedenota werd uitgebreid besproken, en over het algemeen werd die vrij positief ontvangen.
Het Jaarverslag 2007 en de Voorjaarsnota 2008 werden opgeschoven naar de maandag van de week erna, door het behandelen van de Armoedenota was het laat geworden.

Dinsdag de 20e hadden we een extra raadsvergadering over herindelingen en gemeentelijke fusies. Het werd nog een pittige discussie, en ik ga erover op m'n website schrijven denk ik. Mijn mening in dezen is na jaren wat gedraaid, en ik vind dat ik dit moet uitleggen aan degenen die me kennen als raadslid.
Maar eerst had ik overdags gewerkt natuurlijk. Lekkere vette pechdag! 's Ochtends op het werk kreeg ik een takel met een rol kunststof tegen m'n brilletje aan, en dat ding stond meteen in een lastige hoek op m'n neus. Dus stapte ik maar direct in de auto, en reed naar Obe van der Klei toe om het apparaat weer recht en passend te laten buigen. Dat lukte prima, en ik liep met forse tred weer naar m'n Golfje om snel terug naar het werk te gaan. M'n Golfje zei: "Uch", en bleef voor de rest toen stil....
Meteen maar garage Kees Buis gebeld, en die kwam direct met een bestelbusje gevuld met garagedingen naar me toe op het Bosplein waar m'n auto stond. Met een grote accu wist hij de Golf weer te laten broembroemen, en we reden samen naar z'n garage. Daar liet hij een medewerker direct bij de accuboer een nieuwe accu halen, en zette dat ding in m'n auto. De oude accu had finaal ineens de geest gegeven! Maar zo kwam ik toch evengoed weer binnen een uur op het werk, dankzij de prima service van Kees Buis van de Piet Smitstraat!
Doch de dag was nog niet over, en enkele uren later belde m'n dochter vanuit Wervershoof dat ze ineens ziek geworden was, en kon ik wr van m'n werk weg om haar op te halen.... Zoiets gebeurt eigenlijk nooit, en nu alles op n dag! Maar ja, zo gaat dat.

Woensdag de 21e hadden Jan van Oostende en ik de radio weer 's avonds met de Grote Chaosshow. Daarin bespraken we uitgebreid het feit dat de Maagd van Enkhuizen per elk volgend jaar een groter festijn gaat organiseren ter viering van de gebeurtenis dat op 21 mei 1572 Enkhuizen de eerste Hollandse stad was die de Spanjaarden eruit joeg! U zou het verhaal van hoe dat ging eens moeten lezen, het is door Klaas Koeman de stadsarcheoloog op schrift gesteld. Het is een vrij hilarisch verhaal moet ik zeggen...
Maar ik hoorde van Paul Gutter van het NHD dat er vanuit de raad exact niemand belangstelling gehad heeft voor wat de Maagd van Enkhuizen in elkaar gezet had, behalve Jan en ik die het op de radio gepromoot hebben, en dat is een treurige zaak. Volgend jaar anders!!

Donderdag de 22e was ik naar Peugeotdealer Bruin geweest 's avonds. Daar werd het "plankje kaas en glaasje wijn" dat de raad zou moeten doen om de onderlinge verhoudingen te verbeteren, geserveerd ter introductie van de nieuwe Peugeot 407 SW. Het was een leuke avond, al zeg ik nog steeds dat ik met niemand in de raad ruzie of onenigheid heb. Die auto is trouwens een mooie bak!
Het was gezellig; ik sprak ook nog met iemand die ik van vroeger ken, Aart Mantel. Die is hoofd werkplaats en zo bij de Peugeotdealer. Allebei zijn we wel een aantal jaartjes ouder geworden...

Vrijdag de 23e bleek 's ochtends vroeg dat er ergens in huis kortsluiting was. Maar ik kon het niet uitzoeken, want ik moest naar m'n werk. Op werk maakte ik een speciaal ordertje af, en ben toen voor de zoveelste keer deze week richting huis gereden. Het zat me toch niet lekker, en om thuis te komen terwijl kortsluiting ervoor gezorgd heeft dat je huis afgebrand is, is heleml niet lekker!
M'n gevoel wat het kon wezen klopte, de standbyknop van de televisie die aan was blijven staan. Die dingen veroorzaken wel meer brand, en doorgaans zet ik dat ding ook altijd uit als ik een keer tv kijk of een filmpje draai. Maar dus naar Expert gegaan, het apparaat op laten halen en wachten totdat het gerepareerd is. Ik zie hem wel weer een keer verschijnen.

's Avonds het zoveelste drama beleefd. Ik zal het hier neerzetten zoals ik het op het reactieforum van het NHD neerzette, dan hoef ik niet opnieuw te typen:

Afgelopen weekend was er in de Streek Forever Young. M'n 15-jarige dochter vroeg of ze erheen mocht met een evenoud vriendinnetje. M'n dochter mag eigenlijk bijna nooit naar dit soort dingen, ik wil niet dat ze te jong gaat stappen en zker geen alcohol drinken of anders.

Maar ik besloot dat ze op vrijdagavond dan met die vriendin heen mocht gaan, en een uur of kwart over 12 thuis moest komen. Het vriendinnetje bleef dan logeren, die woont namelijk in helemaal in Wervershoof.
Zogezegd zogedaan, de meiden hebben zich daar prima vermaakt, geen alcohol gedronken, en zijn op tijd naar Enkhuizen terug gaan fietsen.
Op het Westeinde reden ze achter een straalbezopen volwassen fietser. Daar bleven ze maar achter. Maar ze werden ook ingehaald door een straalbezopen automobilist die met een gang van tegen de 100 door de Streek zigzagde. De straalbezopen fietser veroorzaakte in z'n dronkemansreactie dat m'n dochter met haar kin tegen de stoeprand viel, en daar een groot rafelgat van een vingerkoot diepp in kreeg. Mijn mooie, gave 15-jarige dochter.... vernaggeld door drankrijders! Maar goed, ze leeft nog. Ik heb maar geen aangifte gedaan, het wordt toch niet opgelost en m'n dochter hoeft niet in een statistiekcijfertje te veranderen.

Maar zo nu, nadat ze eerst vorig jaar op 14-jarige leeftijd door drie gasten met pistolen in huis overvallen en mishandeld is, en nu dit erbij, begin ik er de balen van te krijgen dat deze wereld zo vol idioten zit momenteel. En dat dit allemaal maar toegelaten wordt. Tenslotte is nauwelijks ingrijpen hetzelfde als toelaten!

Heel langzaam, maar gelukkig hl langzaam, begin ik wel eens te overwegen om zelf maar eens opruiming te gaan houden onder alle gekken en idioten die alles beginnen te overheersen in de openbare ruimte. Zeg maar, de Braziliaanse methode. Tenslotte is mijn kind nu twee keer het slachtoffer, en lopen al die lui nog steeds vrolijk rond. Ik blijf graag vader van een levend kind.

Wat ik ook niet tof vond was dat ik driemaal heb geprobeerd de huisartsenpost in Hoorn te bellen, en driemaal brak de verbinding af. Toen ben ik maar gewoon met dochter en vriendinnetje in de auto gestapt en er gewoon heen gereden. Onderweg werd ik gebeld, het bleek dat de centrale al geruime tijd stuk was, en ze wl konden zien welk nummer gebeld had maar niet konden opnemen. Lekker allemaal!
Maar de dienstdoende arts heeft m'n dochter gehecht en gerepareerd. Ze houdt er natuurlijk een aardig litteken aan over onder haar kin, gelukkig niet voorop, en dat dankzij een stel volwassen drankrijders! Onze eigen huisarts controleerde de wond deze week een aantal malen, en zei dat het heel goed genas allemaal.

Dus, weekje weer zo.

Zaterdag de 24e naar Eire at the Top gegaan. Dochter ging deze keer niet mee, het vriendje is een stuk aantrekkelijker dan Ierse muziek op een zonnig veld... Hechtingen of niet!
Maar het was weer beregezellig vond ik: een leuke groep mensen, prachtig weer, toffe muziek, Murphy's Red bier, en een goede stemming!  Degenen die het allemaal elk jaar organiseren: Merci weer!  
Voor het eerst kwam ik daar trouwens Paul Gutter van het NHD in de wilde vorm tegen, gewoon te Ierse festivallen zonder dat hij moest schrijven... Dt zijn berichten, dingen doen zonder dat je hoeft na te denken! Journalist lijkt me een heel leuk beroep, maar dat je regelmatig moet schrijven over dingen waar anderen onbezorgd staan te genieten lijkt me soms toch lastig.
Maar ach, dat zal hij van kunststofverwerken denken: "Ych"...

Zondag de 25e ben ik naar de uitvoering geweest van de Enkhuizer Balletschool in de Nieuwe Doelen. De balletschool gaf daar een uitvoering van het sprookje Assepoester in de vorm van ballet en streetdance. De dochter van de vriendin van de Vette Knol zit ook op dat dansen, dus de vriendin van de Vette Knol, dochter Langbroek met hechtingen en ikzelf zijn erheen getogen om te kijken.
Als oldtimer en cultuurbarbaar zijnde heb ik totaal geen verstand van ballet- en streetdancetechnieken, belichtingen, geluidsvormen etc. Maar ik zag wl dat de leerlingen die de voorstelling uitvoerden er een hoop plezier in hadden om het te doen! Het was leuk om te kijken en erbij te zijn, en dat is tof!