Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 22-5 t/m zondag 28-5-2006

Maandag de 22e t/m zaterdag de 27e: Poeh, van maandag t/m woensdag behóórlijk druk gehad! Het is druk op het werk, en maandagavond ook nog commissievergadering.
De commissie ging over allerlei dingen. Bijvoorbeeld de Grote Geld Dingen, de programmarekening 2005, over reserves, over het blowverbod van de PvdA en een inspraakvoorstel voor burgers van de SP. Er zijn allerlei woeste dingen gezegd over alle agendapunten van de vergadering. Degenen die expert waren ergens in keken trots in het rond over wat ze vonden en degenen die dat niet waren keken niet trots in het rond over wat ze vonden. Ikzelf zat niet voorbereid op de wijze waarop ik dat normaliter ben, puur door tijdgebrek op de letterlijke manier. Namelijk een gebrek aan uren in een dag... en dat dagen lang! Zoiets voelt niet echt lekker moet ik zeggen, omdat je dat niet gewend bent.
De commissie Grondgebied probeerde ik te volgen via de radio, maar dat was geen succes. Vanaf 21.00 hoorde je door de vergadering heen het nieuws, en daarna nog een tijd allerlei muziek. Dat herhaalde zich een aantal malen waardoor de discussie totaal niet te volgen was. Jammer, vooral voor de geïnteresseerde luisteraars. Ikzelf kan het gemiste deel natuurlijk via m'n partijgenoten opvragen.
Maar omdat we op het werk keihard superproductief bezig geweest zijn hadden we vrijdag de gelegenheid om vrij te zijn, en dat is dan dus vier dagen vrij aan één stuk door. Voor mij persoonlijk voelt dat als een eeuwigheid, het komt niet vaak voor zoiets. Zelfs de zomervakanties zijn de laatste jaren niet langer dan tien dagen, inclusief de weekenden. Dus dit was een stukje paradijs  Vrij!
Deze week de avonden ook nog besteed aan mensen helpen met dingen. Dat is goed, en hoort bij het leven. Ook bij het leven als raadslid als je als zodanig benaderd wordt om hulp. Ik vind het ook leuk om te doen, je helpt een beetje de samenleving wat beter te maken.
Zaterdag dus Eire at the Top, zonder zon. Maar dat deert niet, bij Ierse muziek hoort een grijze lucht en af en toe een spetter hemelwater op het hoofd! Al is het zonnetje natuurlijk leuker...
Op het festivalletje heb ik weer leuk gepraat met mensen die leuk waren om mee te praten, of die iets toevoegden aan kennis die ik ontbeerde. Met andere woorden: ik vond het gezellig!  Dat is het leuke van Eire at the Top, op één of andere manier is dat altijd gezellig. Iedereen die je tegenkomt is in een gezellige bui, of wordt dat spontaan! Dan nog de Murphy's bier erbij, dan is het daar een klein paradijsje. Ik denk dat God één keer per jaar laat zien hoe de hemel is, namelijk met Eire at the Top. Helemáál als de zon erbij is, dat is dan de hemel voor mensen die héél goed geleefd hebben...
Ik heb gisteravond, vrijdag, besteed aan op internet alles over de Kelten te lezen. Dat is een hartstikke interessante geschiedenis! Ik wist niet dat dit volk zó groot verspreid in Europa geleefd heeft. Wél dat ze niet alleen op de Britse eilanden geleefd hadden, maar ook op het vasteland. Maar zó groot, dat wist ik dus niet. Hier thuis heb ik een CD liggen die ik gehad heb van de vriendin van de Vette Knol (die járen in Spanje heeft gewoond en de taal vloeiend spreekt), die is van Atlántica. Het is puur Keltische muziek, maar dan in het Spaans. Als je die CD hoort dan hoor je gewoon bijna Ierse muziek, en dus de verwantschap tussen de Kelten van de Britse eilanden en die van het vasteland. De CD heet "Atlántica, musicas celtas des de Cantabria" en is béregoed! Misschien dat ik hem kopieer en bij iemand van Eire at the Top in de bus gooi eerdaags, het is écht de moeite waard!  Al durf ik dat ook weer niet zomaar, het lijkt wat overdreven... Maar het is wél steengoede muziek!
Over anderhalve week de raadsvergadering. Allemaal belangrijke dingen als het Vlekkenplan, de Programmarekening 2005 etc staan op de agenda. En het blowverbod van de PvdA waar Eelco Fijma allerlei spitsvondige dingen over gaat zeggen die avond, maar waar ik écht op tegen ben om verschillende redenen. Dat zal dan wel weer spitsvondig uitgelegd moeten worden vrees ik. Tja, that's life...
Maar voorlopig was vandaag, zaterdag, leuk! En dat is geëindigd met lekker eten bij de vriendin van de Vette Knol! En m'n dochter die zomaar een keer extra bij me logeert en nu uitgeteld in bed ligt, hahaha! Ze voelen zich groot, maar zijn nog klein  En dat blijft voor ouders zo tot het einde der tijden...

Zondag de 28e: gister las ik in het NHD dat na het grote spektakel van Enkhuizen 650 jaar, de slag van Enkhuizen tegen de Broeckers, BZN gaat spelen op de Gependam. De entree is € 6,50 in de voorverkoop en € 10,-- aan de poort. Dat is nu weer wat ik [hier] bedoel: de feesten ter gelegenheid van Enkhuizen 650 jaar stad zouden voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Voor alle Enkhuizers, die met een grote en die met een smalle beurs. Vóór en dóór Enkhuizers.
Wel, dat dóór Enkhuizers klopt wel. De Enkhuizer straten zijn allemaal versierd, veel Enkhuizers doen van alles om de stad mooi te maken, doen mee aan allerlei vrijwillige dingen om Enkhuizen 650 jaar een succes te maken, om iedereen erbij te betrekken. Maar zo'n BZN op de Gependam met een entree van € 10,-- is voor de Enkhuizer met een smalle beurs niét zomaar toegankelijk. Voor mensen met een AOWtje of moeders met een bijstandsuitkering is zo'n bedrag héél wat namelijk! Als je een salaris hebt dan lijkt € 10,-- niets of weinig, maar voor deze mensen is het in gevallen dagen eten dus. Ik vind gewoon dat de term "vrij toegankelijk" ook betekent "vrij toegankelijk", en niet soms wel en soms niet. Een band als BZN kan mákkelijk uit de beschikbare € 560.000,-- bekostigd worden, zodat het allemaal wérkelijk vrij toegankelijk wordt. Voor de Enkhuizers met de grote beurs en voor de Enkhuizers met de smalle beurs! Maar ja, ik zal als doorsnee Enkhuizer burger wel weer iets over het hoofd zien en het allemaal niet begrijpen.
Ik ga als niet-begrijpende individu maar even twee emails naar een wethouder sturen over andere dingen, voor twee mensen. En dan mooi naar een Langbroekerige film kijken die ik op DVD heb, iets met oude Colt 45-ers, veel kogels en boeven met paarden en cowboyhoeden op met gele en verrotte tanden in hun ongeschoren hoofden...