Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 12-5 t/m zondag 18-5-2008

Maandag de 12e ben ik met de vriendin van de Vette Knol en haar dochtertje naar het strand van Callantsoog geweest, als voortzetting van de afgelopen drie daagjes zonnigheid die ik beschreef. Callantsoog heeft nog een vrij rustig Noordzeestrand, en je hebt onderweg geen files en ter plekke geen parkeerproblemen als de plaats daar een beetje kent.
Op dat strand smeerden we ons in met zonnebrandcrèmes van gigantisch hoge factors, verbranden is gewoon écht niet leuk! En dat bruin worden, ach, van mij hoeft het allemaal niet zo. Ik vind het niet mooi als mensen die eigenlijk wit zijn ineens poepiebruin zijn, bij mezelf ook niet. Maar het was wel een ontspannen dagje zo ter afsluiting van een lang weekend!
's Avonds ben ik de Armoedenota die we pas terug gelezen hebben nog eens gaan doorkijken ter voorbereiding van dinsdagavond en woensdagavond. Dan krijgen we namelijk de maatschappelijke organisaties uit Enkhuizen aan tafel die te maken hebben met deze nota en de praktijk van de samenleving. Donderdagavond dan ook nog de fractievergadering, en zo wordt de week weer gevuld 's avonds!

Op het strand zat ik zo in het zonnetje naast de branding eens te denken aan een cursus die ik eens gevolgd heb over bedrijfsorganisatie. Daarin kwamen allerlei vormen van leiderschap en managment aan de orde. Men kent dat wel, dat soort dingen staat in alle cursussen gerelateerd aan dat soort onderwerpen. Per paar jaar veranderen al die visies en theoriën over leiderschap en managment door veranderende omstandigheden, en worden dingen achterhaald of toegevoegd.

Toch blijven sommige dingen qua leiderschap volgens mij in de basis hetzelfde. Als je historisch kijkt naar allerlei leiders als adelijken, koningen, keizers en/of religieuze leiders, dan zie je dat al dat soort leiders een aantal dingen gemeen hadden.
Het eerste dat ze gemeen hadden was dat ze zich naar de ondergeschikten of onderdanen toe beriepen op hogere machten, of machten die boven hen stonden, die hen hun bestuursmacht gaven. Hertogen en graven beriepen zich op de macht van de koning of keizer die hen macht in handen gegeven had, koningen en keizers beriepen zich vaak op een goddelijk gegeven status (of bruut geweld, wat héél in de basis natuurlijk nog steeds het fundament van macht is), en religieuze leiders pretendeerden sowieso altijd dat hun macht gegeven was door goddelijke machten.
Op het moment dat de hogere macht uiteindelijk geen macht bleek te zijn die de macht van degene die pretendeerde z'n macht van die hogere macht gekregen te hebben, langer kon consolideren, viel die "machthebber" of machtsuitvoerder om als een uit evenwicht geraakt paaltje dat los op de grond neergezet was. De macht bleek dan uiteindelijk slechts in de geesten van de ondergeschikten bestaan te hebben.
Dit gebeurde, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, heel vaak als uiteindelijk resultaat van macht die werd uitgeoefend op een wijze die geen enkele tegenspraak of weerspraak duldde. En dat is dan het tweede dat dit soort leiders gemeen hadden: geen weerspraak of tegenspraak dulden.

Tegenwoordig gebeurt nog steeds hetzelfde. Nu is dan die hogere macht het systeem; bijvoorbeeld democratie, de wet, een constitutionele monarchie, de EU, of wat dan ook.
Net zoals bij de "goddelijk" gegeven macht die goddelijke macht zich tegen je kon keren, en je kon laten vallen, zo is er wat dát betreft tegenwoordig ook niets veranderd.
In deze tijd kan het systeem waaraan je denkt je macht te ontlenen zich ook tegen je keren. Gekozen machthebbers krijgen met de wet van de democratie te maken, en vallen in hun arrogantie soms veel dieper na verlies dan dat ze ooit gedacht hadden te kunnen vallen. Het systeem keert zich tegen de machthebber, en z'n illusie van macht gekregen van boven wordt wreed verstoord.
Maar ook macht gegeven door het deel van het systeem dat niet democratisch bepaald is, is kwijt te raken. Juist dan toch weer door dat systeem. Het leuke van dat systeem is dat de democratie toch uiteindelijk weer die niet-democratisch verkregen macht beoordeelt.

In mijn ogen is een leider een leider. Op het moment dat een persoon die zichzelf als leider beschouwt, of wil beschouwen, zich gaat beroepen op de hogere macht van waaruit hij of zij z'n macht heeft verkregen, is hij geen leider meer maar een leidinggevende functionaris in dienst van wat dan ook. Maar géén leider meer. En dan zal zo iemand beoordeeld gaan worden door z'n "ondergeschikten". En ondergeschikten, zéker dus in een democratie, heel erg tussen haakjes...
Dit vind ik dan ook het leuke van democratie: hoe inefficiënt en illusionoir het vaak ook is, het werkt uiteindelijk wél! Hoe lang iets soms ook kan duren, het werkt uiteindelijk écht!
Daarom blijf ik dan ook vechten voor democratie, en tegen leiding die geen leiding meer is op het moment dat leiding zich beroept op "hogere machten".
Het was een vruchtbaar dagje Callantsoog....

Leve de democratie!!!!!!

Dinsdag de 13e t/m donderdag de 15e: Pfoeah, het is wennen dat werken met hogere temperaturen! Niet dat het zweet me over de rug loopt, zo werkt m'n lichaam niet, maar het voelt wel weer raar allemaal.

Dinsdag- en woensdagavond ben ik naar rondetafelgesprekken geweest, waarin verschillende maatschappelijke en sociale organisaties richting raadsleden hun visie gaven op de Armoedenota. Die nota is best wel goed, en ook de organisaties bezagen hem positief.
Iedere organisatie had wel een aantal punten vanuit de insteek van hun maatschappelijk functioneren waar ze aanvulling op hadden, of meer gewicht aan gaven. Daar zaten een aantal aanbevelingen bij die denk ik een toevoeging zijn aan de nota. Het is goed om zo'n nota te bespreken en te laten lezen door mensen vanuit "het veld", die heel praktische ervaring hebben met de doelgroepen waar het in de nota om gaat!
Woensdag hadden Jan van Oostende en ik eerst nog onze Grote Chaosshow voor Radio Enkhuizen, maar deze keer dus een uurtje voor de gesprekken uit in plaats van de normale twee uur.

Donderdagavond hadden we de fractievergadering van Nieuw Enkhuizen, en daarin was weer heel wat te bespreken. Er komen dan ook een aantal onderwerpen aan die gewicht hebben! Dat gaat nog een tijd door, ook na het zomerreces.

Deze week heb ik amper de tijd gehad eigenlijk om de kranten te lezen, alleen het stuk over de Compagniesbrug kon ik goed doornemen. Maar daar hebben we zelf ook de stukken van gekregen, dus de informatie ken ik uiteraard. Het is lastig wat er gebeurt met die brug, maar het is complete overmacht!

Maar in ieder geval: ik heb vier dagen vrij, en kan een aantal onderwerpen vanuit verschillende insteken nog eens overdenken. Het is tenslotte de bedoeling straks besluiten te nemen die vanuit je partij zo goed mogelijk doordacht zijn.

Verder was ik deze week verbaasd over allerlei dingen. Bijvoorbeeld dat een collega van me nog nooit van de Romeinen gehoord had... Écht waar niet!
Het is grappig, vorig jaar had ik een collega die ik vertelde dat Indonesië ooit bij Nederland behoord had. Die collega wist niet waar Indonesië lag, en ik vertelde dat het land ongeveer aan de andere kant van de aarde lag. De wedervraag was toen, serieus bedoeld, hoe men het dan voor elkaar gekregen had om zo'n groot land dan naar de andere kant van de wereld te krijgen als het eerst bij Nederland behoorde....
Deze collega vertelde ik dus van de week over die andere collega die niet wist dat de Romeinen bestaan hadden, en zei erbij dat dit net zoiets was als dat zij vorig jaar over Indonesië had. Toen kreeg ik als antwoord dat ze anders nog steeds niet snapte hoe ze dat land naar de andere kant van de aarde gekregen hadden..............    
Eervorig jaar had ik een collega die hoogstverbaasd reageerde op het feit dat Hitler al dood was! Eerlijk waar, hij vroeg letterlijk: "Oh, is die dood dan? Dat wist ik niet". Wat leren ze tegenwoordig over geschiedenis op school?! Schiet mij maar lek, maar ik vind het allemaal onbegrijpelijk!

Maar ja, ik ga maar naar bed. Het is laat. Een beetje dromen over Romeinen die met zeeslepers een paar duizend eilanden naar de andere kant van de aarde slepen, onder aanvoering van Hitler... Laat die laatste maar weg trouwens, men kan ook te gek dromen! Welterusten.

Vrijdag de 16e t/m zondag de 18e: Dit weekend vrijdag tot en met maandag ben ik samen met 6 dames en heren waarvan ik de meeste goed ken, in een huisje in de duinen van Texel wezen zitten. En het waren toffe dagen!

We hebben het natuurgebied De Sluftervallei gezien, en zijn er doorheen gelopen met harde wind en regenachtige vlagen. Schitterend! Het is daar echt prachtig om met dat soort weer te lopen en kijken, het is een mooi gebied. Ik zou het iedereen aanraden om er eens doorheen te wandelen en banjeren, maar voorzichtig met de natuur! Niets stukmaken...

We zijn ook bij Ecomare geweest, bij de zeehondjes van verschillende soorten. Het is leuk in de zin van interessant daar, ook wat betreft de geschiedenis van het eiland. De vorm van Texel die ik vanaf m'n kindertijd ken, bestaat eigenlijk helemaal nog niet zo lang. Een groot deel van dat eiland is polder, en deels zelfs nog tijdens mijn kinderjaren ingepolderd! Dat wist ik helemaal niet.

Uiteraard hebben we de avonden "mooi an seten" met een biertje, bacootje en wat lekkers te bunkeren. Leuke gesprekken, rare dingen gedaan, typische fimpjes opgenomen en afgespeeld, en het was allemaal bijzonder gezellig. Zelf heb ik nog iemand de relativiteitstheorie voor zover ik die zelf begrijp uitgelegd, in het Engels in woorden...  Mwoah, ben benieuwd of het enigszins overgekomen is!

Maar Texel is de moeite waard. Vroeger toen ik 13 was ben ik er eens geweest met m'n ouders, maar ik had geen idee wat het eiland allemaal inhield. In het hoogseizoen is het wél asociaal duur om er iets van een verblijf te huren, dat wel....