Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 5-5 t/m zondag 11-5-2008

Maandag de 5e t/m woensdag de 7e: Maandag had ik heel graag naar Bevrijdingspop gewild op het Landje van Top, maar ik moest werken omdat 5 mei geen jaarlijkse nationale feestdag meer is. Heel jammer, in mijn ogen behoren Dodenherdenking en Bevrijdingsdag als elkander completerende dagen bij elkaar. Maar ja, geld bepaalt alles in dit land, en andere waardes n....
's Avonds ben ik tot elf uur m'n kentekenbewijs aan het zoeken geweest, ik heb geen idee waar dat papier ligt. Ik dacht dat m'n auto in mei te keuren moest, maar dat bleek uiteindelijk in augustus te zijn zodat ik nog drie maanden heb om dat papiertje te zoeken. Maar wel de auto woensdag een grote beurt laten geven, en dat merk je met rijden!

Dinsdag had ik na een warme werkdag 's avonds de raadsvergadering. Deze avond werd me een paar keer verboden om een vraag te stellen over een onderwerp omdat een fractiegenoot reeds het woord had.
Toch vind ik dat allemaal vreemd het laatste anderhalve jaar ten opzichte van hoe het hier doorgaans in voorgaande jaren ging in raadsvergaderingen.
Het begon met dat vragen die in de rondvraag gesteld werden, beoordeeld werden als vragen die ook schriftelijk afgehandeld kunnen worden. Met nu uiteindelijk dan nu de mededelingen dat we teveel schriftelijke vragen stellen.
Ook speelt dat we teveel op weblogs bezig zijn, en daar dingen zeggen die we op het podium dat ervoor bedoeld is moeten zeggen, in de raadsvergadering dus. Dat heb ik trouwens ook altijd gedaan! Dus wilde ik in de raad staande de vergadering vragen stellen n.a.v. uitleg door een collegelid over zaken, maar nu blijkt er slechts n spreker per fractie per onderwerp het woord te mogen doen. Ik moest m'n mond houden. Niet handelen naar de geest van de wet dus, maar naar de letter van de wet, en uitgaand van het Reglement van Orde van de raad.
Als ik een vraag wil stellen over zo'n onderwerp waarover een ander van m'n fractie het woord doet, dan moet ik gewoon met hem overleggen staande de vergadering. Maar de keren dat ik dat deed kreeg ik te horen van "Heren, meneer of mevrouw die en die is aan het woord, aandacht graag!"

Met andere woorden:

het is ongewenst dat ik iets op websites of webfora zet over hoe ik denk omdat ik dat in de raad moet doen,

het is ongewenst vragen of meningen te verkondigen in de raad omdat degene die aan het woord is dat moet doen,

en het is ongewenst te overleggen met een fractiegenoot staande de vergadering als ik n.a.v. iets uitleg wil of een visie kwijt wil, omdat mevrouw of meneer die en die aan het woord is.

Het lijkt erop dat het enige goede raadslid in Enkhuizen een dood of stil raadslid is.... Of een raadslid dat het helemaal te gek vindt om te fungeren als stem- en klapvee.

Maar het is wel vreemd. Om ook even naar de letter van de wet te handelen: je zit op persoonlijke titel in de raad, zonder last of ruggespraak. Een reglement van orde van een gemeenteraad kan niet de wet overrulen. Dat houdt in dat mij illegaal en tegen de wet in het woord is ontnomen over zaken die op de agenda staan. Ik vraag me af of vanuit die situatie besluiten die genomen zijn wel geldig zijn.
Wat ik geleerd heb van m'n oude leermeester Jan Hart is dat voorzitters van vergaderingen die erg formalistisch gaan optreden, zonder de "schwung" in een vergadering te laten dansen die politiek vereist en laat leven, dat doen uit angst om de controle kwijt te raken of omdat ze het gevoel hebben dat ze de controle al kwijt zijn. Ik vraag me af of dat waar is. Maar het is wel een ietsje irritant dit soort dingen, en het komt in mijn ogen een sfeer niet heel sterk ten goede. Misschien is het beter om zelf ook eens zo onbuigzaam met dingen om te gaan, al ligt dat niet in m'n karakter. Daar hou ik gewoon niet van.

Het feit dat ik een stemverklaring mocht afleggen omdat ik ergens tegen stemde, is niet hetzelfde als de kans krijgen een debat over dat onderwerp te voeren met je raadscollega's of het college.
Maar ja, zoals altijd is er op dit kleine wereldje maar n die gelijk heeft, en dat is degene die je het woord mag geven blijkbaar. Soms prefereer ik wel het gezegde wat Mao daar ooit over poneerde, zonder zelf overigens communist te zijn. Integendeel zelfs, links-liberaal la Halsema is mijn aard. Maar z'n stelling is wl waar!

Aan de andere kant: ik ben maar een proletarir, zo van de straat de raad ingelopen. Het lagere volk des lands, en uiteraard bij lange na niet het grote belang hebbend van een burgervader. Blijkbaar moet ik m'n plaats nog leren kennen als maar gewone werkman zijnde, en me daar in dit land van gelijkheid naar leren gedragen. Ik zal het proberen... maar ben blij met deze site! Het is belangrijk om m'n kiezers te laten weten hoe ik over zaken denk, en waarom je dingen doet of zegt. En het schrijven is ook gewoonweg leuk ook al mag het niet!

Woensdag m'n auto dus opgehaald, en dat ding rijdt lekker nu!  Daarna naar de belastingman geweest, en ik krijg geld terug. Dat zal Wouter Bos wel leuk vinden, valt er weer meer te halen...

Donderdag de 8e las ik in het NHD dat De Maagd van Enkhuizen op 21 mei dingen gaat doen in het kader van het ontzet van Enkhuizen van de Spanjaarden op 21 mei 1572, tof!! Enkhuizen was tenslotte de eerste stad in Nederland die de Spanjaarden wegjoeg!
Ze gaan stadswandelingen houden op 21 mei die om 19.00 vanaf verschillende punten in de stad beginnen. Het is de bedoeling dat er dan langzaam ook meer festiviteiten zullen komen in de loop der tijd. Gonnie Lubbers kwam ermee in de krant namens De Maagd van Enkhuizen, ik vind het goed bedacht en gedaan allemaal  
Leuk detailtje: een heel aantal jaren terug hoorde ik van m'n moeder, die zelf uit Duitsland komt, dat een tante had uitgezocht dat wij van die Fernando Alvarez de Toledo, hertog van Alva, afstammen.... Hahaha! Nou, die introductie van de tiende penning, de voorloper van belastingbedenksels door de roofridders van onze kapitalistische CDA/CU/PvdA-regering, neem ik hem behoorlijk kwalijk... Maar ja, het is zoals het is, en in Nederland betaal je nu eenmaal veel belasting waarvan je bij god niet weet waarom en waarheen het gaat. Niet naar ons in ieder geval. Maar als het je niet bevalt moet je feitelijk ergens anders gaan wonen of het proberen te veranderen, zo simpel ligt dat.

Maar het is inderdaad zo dat iedereen bij ons in de familie door de generaties heen een donkere huid heeft en bijna zwarte ogen, behalve uiteindelijk m'n jongste broertje en ik. M'n oomzeggertjes van de broers er tussenin weer wel, dat lijken twee kleine Italiaantjes. En ntje die ook Indonesisch bloed heeft en blond met blauwe ogen is... Maar m'n moeder heeft van binnen zelfs een afwijking die alleen daar in een Spaanse streek voorkomt. Bij m'n broer en mij is het gestopt, bij de broers ertussen in dus niet. Daarom heb ik een uiterst Germaans uitziende blonde, blauw/grijsogige, dartele jonge dochter!
Tja, het is wat hoor: Duits bloed, een drup Alvarez, Hollands, en zo ben je het betwijfelbaarste mixbloed dat zo'n beetje te verzinnen is... Hooguit Engels bloed had erger kunnen zijn! Dan ben je namelijk ook nog eens zo in- en in wit van huid, leuk als het zonnetje schijnt zoals nu! Lijk je meteen zo rood als de oude Russische vlag! En zr dat dat doet...

De vriendin van de Vette Knol heeft ook zo'n soort witbilhuid. Haar dochtertje d'r vader is Spanjaard, maar dat kind heeft de inwitte huid van haar moeder gerfd, en baalt daar bewust van...
Maar in ieder geval: gaaf Gonnie Lubbers en je collega's van de Maagd van Enkhuizen!

Gisteren ontdekte ik dat het maandag tweede Pinksterdag is. Dat betekent dus alweer een lang weekend... Jeetje! En volgend weekend ook al door twee snipperdagen vrij, dus het is weinig werken deze weken zeg!

De afgelopen paar jaar is Geert Wilders behoorlijk aan de gang met allerlei woeste uitspraken over moslims. Nu heeft iedereen het over moslims en over buitenlanders, niet over zaken die er in dit land cht toedoen. Bijvoorbeeld over infrastructuur, onderwijs, klimaatverandering, economie, milieu, huisvesting, opknappen van achterstandswijken, drugsproblematiek, dijkverzwaringen, oplopende brandstof- en gaskosten, de zorg en medische zorg, en ga zo maar door. Terwijl iedereen het over moslims heeft wordt er van alles door onze strot geduwd tegenwoordig. En maar praten over moslims...
Af en toe vraag ik me wel eens af of Balkenende en consorten die Wilders niet hebben ingehuurd om de boel van al die dingen af te leiden, zodat al die ongein door onze strot geduwd kan worden zonder al te veel weerstand. Niet dat ik dit geloof hoor, het gros der mensen is zelf te gefixeerd op wat Wilders allemaal zegt om tegen de rest te ageren.

Door die Wilders is zelfs m'n eigen moeder zich ineens bewust van het feit dat ze eigenlijk uit een ander land komt. Daarvoor stond ze er niet echt bij stil, hooguit als grapje als het expres over "moffen" ging door m'n broers en ik en m'n vader of zo. Maar nooit serieus. Nu wel dus, en dat is toch eigenlijk te gek voor woorden?! Wilders brengt meer teweeg dan dat hij beseft denk ik, en ik ervaar het eigenlijk als iets dat niet goed is.
Dat heet polarisering en dat soort termen. Mijn moeder is natuurlijk geen buitenlander, maar gewoon m'n moeder. Vanavond kwam ik m'n ouders nog tegen bij Appie Heijn, ze hadden in onze mooie stad een hapje gegeten.

Mensen zeiken teveel over zaken die er niet toe doen, en veel tekort over zaken die er werkelijk toe doen. Althans, het gros der mensen doet dat. Dat bedoel ik niet denigrerend alsof ik het allemaal beter weet, maar het is gewoon zo. Het land destabiliseert erdoor, en dat gaan we straks allemaal merken door een teruglopend welzijnsgevoel.
We kunnen ons beter druk gaan maken om de afnemende invloed van de burger op het dagelijkse leven, en de toenemende invloed van de overheid er op. Buiten bijvoorbeeld ook het rijtje dat ik hierboven al opnoemde. Het land, en ook de EU, ontdemocratiseert in een veel harder tempo en op veel subtielere wijze dan dat veel mensen lijken te zien. Dt is wat zorgen dient te baren!!!!!!!! Ik doe het wel in ieder geval, en met mij nog een paar roependen in de woestijn, zoals we ook jarenlang gedaan hebben over harddrugs.

Vrijdag de 9e t/m zondag de 11e: Vrijdag stoppen we altijd om kwart over twee met de werkweek, en nu hield dat in dat we een mooi-weerweekend van drie dagen tegemoet gingen! En dat is voor iedereen een relaxde zaak!
Eerst ben ik snel boodschappen gaan doen met de vriendin van de Vette Knol om de rest van het weekend volledig vrij te hebben, en daarna ben ik na een werkzweetafspoelbeurt op uitnodiging bij Petra en co gaan mee eten en een gezellige baco gaan doen op die zwoele vrijdagavond  Gezellig!

Zaterdag ben ik met dochter Langbroek de stad in gegaan, en daarna zelf ook nog. Daar kwam ik iemand tegen die me vroeg of ik even ergens over wilde praten op politiek gebied, en dat deden we in het zonnetje met een biertje in een gezellige binnenstadachtertuin. Het was een zeer interessant gesprek, en ik heb veel om over na te denken kan ik wel zeggen...
's Avonds ging dochter mee met haar vriendje en z'n ouders. De vriendjevader is voorzitter van een motorstichting die veel organiseert tegen kindermishandeling en -misbruik, en zoonlief ging op zo'n avond muziek draaien als DJ. Dat is voor dochter Langbroek natuurlijk leuk om bij te zijn, en zo geschiedde dat. Ze werd weer netjes thuisgebracht, en zo geschiedde dat ook!
Zelf heb ik die avond uiteraard een ietsje ongerust al zappend doorgebracht voor de televisie, wat niet m'n gewoonte is...

Zondag was het moederdag, en die heb ik met de vriendin van de Vette Knol doorgebracht bij de Langbroekmoeder in de grote achtertuin. Daar hebben we een gezellige zomerse dag gehad, en buitengewoon lekker gegeten. M'n moeder had een gigantisch lekkere salade gemaakt, en rijst, en dingen die een nacht lang in marinade gelegen hadden... Bunkern!

En zo ziet men maar weer dat een zonnetje in een weekend alles stukken mooier maakt dan dat weekenden zijn in regenachtige grijsheid. In ieder geval wl dit weekend!
Zoals Marlne Dietrich al zingt met de Comedian Harmonists: Wochenend und Sonnenschein!