Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 8-5 t/m zondag 14-5-2006

Maandag de 8e 's avonds steunfractievergadering voor de raad gehad. Ik heb gezegd dat ik morgen nergens het woord over voer, tenslotte heb ik alles gemist door die griep laatst. Petra en ik gaan eerdaags weer samen in de WMO duiken, het komt binnenkort aan de orde. We hebben er duidelijke ideen over, en dat willen we uitwerken. Ik merk aan Petra dat het politieke bloed weer begint te stromen. Tja, als je dat bloed eenmaal hebt dan gaat het nooit meer weg
We hebben weer een nieuw lid in de partij, een oude ervaren rot in het vak. Ik zal geen naam noemen, ik weet nooit of iemand dat wel wil. Maar ervaring en kennis is altijd waardevol en hartelijk welkom!  Plus ik mag diegene ook best wel.
Vandaag kwam ik thuis met een knetterende koppijn, het was ongelooflijk! Hoe dt nu weer kan, het wordt allemaal een beetje een brekebeentjesgeschiedenis... Het mag nu wel weer ophouden, ik raak het zat! Van nooit ziek zijn naar ineens iedere keer wat mankeren, het is vrij irritant moet ik zeggen.
Wat wl leuk is, is dat binnenkort het Ierse festival op het Landje van Top weer komt, Eire at the Top! Dt vind ik altijd een hl gezellig festivalletje, een lokaal topgebeurtenisje  Ieder jaar ga ik erheen. Als op dat festivalletje de zon schijnt dan is het n hemels genot om daar te zijn: Murphy's bier, zon, muziek, gezellige mensen en immer een relaxde sfeer!  Ik kom er al sinds het bestaat, bij toeval ontdekte ik een keer dat het bestond. Jaren terug, ik denk 8 of negen jaar, liep ik eens met m'n toen nog kleine dochter langs de Dijk en hoorde ineens allemaal muziek in de verte. Aangezien ik toen een pas gescheiden vader was had ik weinig tot geen geld, en ik ging dus met m'n dochter kijken wat dat gezellige geluid daar allemaal was. Dat bleek Eire at the Top te zijn. Aangezien ik toen niet geen geld had maar wel een weinig, kocht ik een biertje en voor dochter Langbroek een frisje, en we zaten daar hl relaxed met z'n tweetjes op het gras in de zon! Allengs dat we daar zaten kwamen er mensen bij ons zitten, en die vergastten de twee armoedefiguren met frisjes en biertjes, en het werd toen allemaal ontzettend gezelllig.  Sindsdien ga ik er ieder jaar naar toe, het ene jaar mt dochter als ze bij me is, het andere jaar zonder dochter als ze niet bij me is. Maar dan kom ik haar daar tegen met haar moeder, en dat Eire at the Top blijft gewoon okee! Zker als het zonnetje erbij schijnt.

Dinsdag de 9e 's avonds de raad gehad. Ik kan me voorstellen dat mensen die dat via de radio gevolgd hebben er behoorlijk van in slaap vielen. Havenverordeningen etc zijn om te luisteren niet bepaald interessant, alleen voor mensen die met de havens te maken hebben. Maar na enige kritiek en toezeggingen over het gaan praten over een visie over de havens is de raad accoord gegaan met die verordening. En zo waren er nog wat onderwerpen die om te luisteren niet echt spannend waren denk ik. Geld overhevelen uit plekken omdat we dingen overhevelen naar het garantiefonds etc, bijzonder saai op een radio lijkt me allemaal...
Na de raad waren we nog even blijven nazitten. Eigenlijk was ik dat absoluut niet van plan wegens naween van die rotgriep, maar ik kon het toch even niet laten. Mooi een tijdje met Patricia de Munnik gepraat over allerlei dingen. De sociaal-democraten vonden dat maar niks geloof ik, die hebben een soort aangeboren ingebouwde automatische demoniseringsknop voor alles dat VVD look-a-like is! Van dat soort dingen heb ik zelf nooit zo'n last, demoniseren en zo. Het maakt mij niet zoveel uit wie of wat iemand is, ik kijk of ik iemand mag of niet. Al is het wel zo dat je pratend met politici bij elke lettergreep moet nadenken over wat je zegt, ze horen alles met een politiek vertaalapparaat dat direct daarbinnen in die dikke politieke schedels gaat ratelen en klikken en dingen gaat voorbereiden van doorgaans opportunistische politieke aard... Dat wl allemaal!  In mijn ogen zijn politici ook allemaal een soort barrels, en ik vind mezelf dus gn politicus maar een volksvertegenwoordiger  Ik ben in mijn eigen ogen absoluut anders dan echte politici zijn
Vandaag hoorde ik op het werk op de radio een hele bulk Nederlandse zangers. Eerlijk gezegd word ik niet goed van die lui! Op n of andere manier hebben ze volgens mij allemaal dezelfde spraakleraar, dezelfde zangleraar, en dezelfde stembandgenen! Ze zingen allemaal met datzelfde overdreven aangeleerde ABN-toontje, ze ademen allemaal "zoals het hoort", ze zingen allemaal hetzelfde en het is gewoonweg n grote grijze nheidsworst! Getverdegetver!!  Of je nu Gordon hoort, Jantje Smit, Danny de Munk of weet ik hoe die gasten allemaal heten, het is allemaal hetzelfde!
Je zult toch maar als buitenlander moeten integreren in dit land... Dan ben je min of meer verplicht te leren dit soort anti-artiesten met welgevallen aan te horen. En de platvloerse humor van een Gerard Joling die een scheet laat in het gezicht van Gordon zul je moeten leren het summum van humor te vinden... Ik zou als te integreren buitenlander met een beetje niveau direct gillend willen ontsnappen uit dit idiotenland! Nederlanders staan al eeuwen in de ganse wereld bekend om hun platvloersheid en gebrek aan enige wil tot subtiliteit. Maar de laatste jaren slaat het op onze vaderlandse TV werkelijk alles! Ik ben blij dat ik bijna nooit kijk, maar ik weet wel dat het gros der mensen brullend van het lachen om Jolingscheten achter de buis zit. Wt een deceptie... Maar we hebben hier wl gezelligere kroegen dan in veel andere landen. Dat mis je als je ergens anders bent, gewoon een bruine kroeg. Het zijn bijna altijd combinaties van eetgelegenheden en bar, nooit gewoon gezellige kroegjes. En zo is er overal wat, we hebben hier ook geen zelfmoordcommando's, en dat is ook zeer prettig!

Woendag de 10e ietwat warm op het werk. Ik heb een week baard van m'n kin gehaald, twee weken haar van m'n schedel gehaald (voor zover er nog iets groeit dat haar genoemd kan worden...) en grote vriendin Joseetje een email gestuurd. Ze zit in Wenen voor de OVSE, en beleeft daar van alles.
Direct uit werk ook nog de vriendin van de Vette Knol bij de tandarts opgehaald. Ze heeft een gruwelbehandeling gehad, en er gaan er nog meer volgen! Gloep...  Ik ben voor zeer weinig dingen bang, maar gruwel bij de tandarts raak ik toch in alle staten van! Zelfs als een ander dat heeft! Er ging dan ook een soort tsunami aan medelijden door me heen...
Ik las van de week dat de omwonenden van de nieuw te komen coffeeshop in actie gaan komen. Hl goed! Ik ben het er zelf ook nog steeds niet mee eens, en zeker ook niet met de wijze waarop dit is gebeurd! Het was ook flink balen dat ik ziek was met die commissievergadering, ik had aardig wat gal te spuien eerlijk gezegd.
Nu komt de PvdA met een blowverbodvoorstel voor op straat. Lekker zoethoudertje voor de mensen uit die buurt, het slaat weer nergens op dit. Ik zal dat voorstel nog eens doorlezen, maar ik vind het maar helemaal niks eigenlijk. Het gaat erom dat er iets gebeurt waar de raad het nit mee eens is! En waarover we ook nog eens achteraf genformeerd zijn. Ik zal nu hl anders over raadsvoorstellen gaan denken waarin gevraagd wordt of we het college mandaat willen geven tot dingen, in ieder geval als het de portefeuille betreft van de burgemeester. Straks wr als raad over je heen laten lopen?! No way! Ik pik het nog steeds niet.

Donderdag de 11e en vrijdag de 12e: het college gaat er flink tegenaan! De bezuinigingen twee jaar voor de planning praktisch gehaald, het vlekkenplan voor het Enkhuizer Zand wordt goed, und so weiter und so weiter... Enkhuizen begint weer te floreren! Dat vlekkenplan voor het Enkhuizer Zand gaat straks voor de Enkhuizer gemeenschap een hoop geld opleveren: de middenstand gaat verdienen, de horeca gaat verdienen, toeristische evenementen gaan verdienen en er komt daardoor een klap werkgelegenheid bij! Hoera, hoera, hoera!  Ik ben er tenminste hl blij mee allemaal!  Ik denk ook dat er straks voor allerlei mensen met goede ideen k kansen liggen met dat toerisme, en dat er dus heel wat eigen bedrijfjes in de toeristische sector bij zullen komen en floreren.
De Enkhuizers zelf hebben straks ook nog eens een stuk meer strand om te zwemmen met kindertjes, om te surfen en om alle leuke dingen te doen met water! Onze stad gaat weer als een speer, en als ik me niet vergis dan streven we de gouden tijd van de VOC nog eens voorbij voor onze bewoners!  Iedereen kan zeggen wat-ie wil over de gemeenteraad en wethouders van Enkhuizen, en het klopt ook wel eens van dat gebarrel allemaal, maar dit heeft de politiek allemaal wl voor elkaar gekregen! Ondanks de nogal Zuid-Amerikaanse wijze van politiek bedrijven soms...
Deze week en de komende weken is het heel druk op het werk, het wordt zes dagen per week werken van half 8 tot 5. De groeiende economie komt, op dit moment althans, duidelijk ten goede aan de toko waar ik m'n centjes verdien. Drukke tijden zo dan met werken n politiek, maar aan drukke tijden ben ik wel gewend af en toe. Het houdt je bij de les, en het houdt de geest aan de gang. Nu nog de naween van die griep weg, dan is alles okee. Al kan het ook zijn dat er geen naween zijn, maar dat ik naween voel van het Ondernemerscaf van gisteravond (donderdagavond)...  Bijzonder gezellig weer, ik heb gepraat met ondernemers en met politieke collega's. Van iedereen steek je wat op vind ik altijd, en dat was gister ook weer zo. Ook nog wat afspraken gemaakt (afspraken over dingen doen en bespreken, niet met vrouwen of zo ), en zo ging de donderdag weer voorbij.
Het viel me trouwens op dat Jan van Oostende van de PvdA exact hetzelfde kapsel heeft genomen als Wouter Bos... Ik weet dat socialisten en sociaal-democraten doorgaans vrij aanbidderig zijn naar de Grote Leiders, maar om dat z te uiten is toch ook overdreven...  Al kan ik me toch k weer niet voorstellen dat Stella Quasten van de SP een Jan Marijnissenkapsel gaat nemen , of dat Ren van der Pluijm van GroenLinks Femke Halsema make-up gaat dragen in de raad
Er is straks wel weinig tijd over om m'n stukken te lezen, dat wil ik op zaterdag nogal eens doen. Maar aangezien het nu werken wordt, moet dat dus overal tussendoor. Dat wordt dus het mooie weer missen... Pch! Maar beter dan niets te doen hebben!

Zaterdag de 13e en zondag de 14e: Zaterdag cht knoeperdhard gewerkt samen met een collega, het was een zr productieve dag. 's Avonds licht uitgeteld naar de vriendin op de Vette Knol gegaan, en mooi uitgehangen. Op weg naar haar huis constateerden we nog dat het bord Paulus Potterstraat aan de Westerstraatkant is vervangen door een bord "Harry Potterstraat"...  Grappig!
Zondags de moederdagactiviteit aangevangen, en weer broers gesproken. Dat is altijd leuk, m'n broers en ik hebben dezelfde soort humor en dat werkt wel samen. M'n vader is trouwens ook zo, ietwat aan de droge kant. Blijkbaar is dat soort dingen ook genetisch bepaald, maar wel leuk!
Deze week wordt het veel lezen 's avonds, er zijn veel dingen die gelezen moeten worden voor de politiek. En het wordt een lange werkweek. Zes dagen werken, effies na een uur of zeven de deur uit en dan half zes zo'n beetje thuis. Daardoor mis ik wel de Streetparade van het Jazzfestival, da's voor het eerst sinds jren! Maar ja, de plicht gaat soms voor. Maar zaterdag de 27e het Eire at the Topfestivalletje, en dr ga ik wl heen!
Toen ik vanavond van de Vette Knol naar huis liep kwam ik m'n dochter en m'n exvrouw nog tegen, en haar kinderen die ik ook opgevoed heb. Die zijn nu volwassen, en hebben leuke banen en leuke relaties, en zijn leuke mensen. Het was wel even gek zo, we stonden gezellig te praten zo met z'n allen op straat en het was net eigenlijk of het raar was om weer uit elkaar te gaan. Het kan toch raar lopen allemaal in het leven, en soms snap je het niet echt. Maar het gaat zoals het gaat, en dat is het gewoon.