Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag de 30-4 t/m zondag 6-5-2007

Maandag de 30e t/m vrijdag de 4e: Ik heb geen uur tijd gehad om deze log bij te houden eigenlijk. Wel af en toe op internet, maar het nieuws lezende en dat soort dingen. Volgens mij heb ik nog nooit zo lang niet getypt hier! Alles van vorige week en deze week kon ik me amper nog herinneren!
Maandag met Koninginnedag een keer niet naar de hoofdstad gegaan, maar de dag doorgebracht in Enkhuizen met de vriendin van de Vette Knol en haar dochter. Op de Zuider Havendijk waren allemaal kinderdingen georganiseerd, en daar zijn we heengegaan. We hebben een stuk van de puzzeltocht gelopen, tot we bij de haven kwamen en vis eten leuker vonden...  Tja, volhoudertjes hoor, ahum!
Dinsdag heb ik iemand 's avonds geholpen met formulieren invullen voor de belasting, en daarna was het alweer bedtijd. Zo gaat dat soms: werken, bezigheden, slapen, werken, bezigheden, slapen... etc. Woensdag met de vriendin van de Vette Knol haar dochtertje bij m'n ouders te logeren gebracht, en er meteen een ouderbezoek van gemaakt. Ze waren aan het vertellen, en dan blijkt soms dat de wereld toch maar klein is!
Toen m'n vader uit Nieuw-Guinea kwam in 1959 om hier in militaire dienstplicht te gaan, kwam hij in IJmuiden in de kost bij een kapitein Van der Meulen. En die Van der Meulen was kapitein op: de Neeltje Jacoba! Dat was toen een reddingsschip in IJmuiden. M'n moeder heeft in haar jeugd toen ze vanuit Duitsland in IJmuiden zijn gaan wonen vaak op die boot gespeeld bij de ligplaats! En nu ligt die boot hier in Enkhuizen, met z'n Bruinsmageschiedenis en Mabel Wisse-Smitstories...
Ik ben wel blij dat m'n vader daar in IJmuiden in de kost kwam, want hij leerde er m'n moeder kennen. En toen hij die eenmaal kende besloten ze samen om mij te maken en op deze wereld te zetten. Ben ik nog steeds blij om!
Donderdag de 3e ben ik 's ochtends met de vriendin van de Vette Knol naar het ziekenhuis geweest, 's middags naar de notaris om dingen te regelen en m'n ex ergens mee geholpen, en 's avonds naar het Ondernemerscafé geweest. Tussendoor nog gewerkt ook...
Vrijdag de 4e naar de Dodenherdenking geweest. Dat heb ik altijd gedaan, soms zelf thuis en soms naar de herdenking zelf. Veel mensen hebben gevochten voor de vrijheid die we hebben, de vrijheid waardoor ik bijvoorbeeld in een democratisch gekozen gemeenteraad kan zitten en zeggen wat ik vind van dingen in de wereld. Degenen die gestorven zijn voor die vrijheid, en degenen die zinloos vermoord zijn omdat ze waren wie ze waren, mogen jaarlijks herdacht worden vind ik. Het is belangrijk om er bij stil te staan! Zelf ben ik altijd enigszins van slag na de Dodenherdenking, het maakt indruk op me.

Zaterdag de 5e en zondag de 6e: Zaterdag was het best mooi weer, alleen wel frissig in het windje. 's Ochtends ben ik mooi in m'n ééntje de vrijmarkt opgegaan. Beetje rondkijken, beetje kletsen, beetje slenteren en twee boeken kopen van een collega van me die er ook een plaatsje had. Het aantal boeken dat ik gekocht heb dat ik nog moet lezen begint nu eigenlijk best wel een hoeveelheid te bereiken dat ik écht weer moet gaan beginnen met lezen! Voorheen las ik me een ongeluk, lezen is leuk.
's Middags wederom die vrijmarkt op, maar dan met de vriendin van de Vette Knol en haar dochtertje. Dan zit er weinig gang in, vrouwen kijken meer naar allerlei dingen dan kerels.
Zondags met de vriendin van de Vette Knol, haar nageslacht en vrienden van haar naar het Buitenmuseum geweest. Dat is ook altijd leuk, en ook leuk om dan wat te kunnen vertellen over dingen die daar zijn. Al had één der gasten zelf ook een verhaal, over Staphorst. Ze vertelde dat vroeger in Staphorst de mensen één keer per week hun zoons met hun vriendinnetje een avond gaven in het "opkamertje". Dat is een klein kamertje boven de kelder, met een verhoogde vloer.
In dat opkamertje mochten de jongelieden dan hun hormonale gang gaan. Als bleek dat het meisje zwanger werd, en dus in staat was kinderen te krijgen, dan werd er getrouwd... Tja, rare lui daar in Staphorst!
Afgelopen week bleek dat het tolpoortensysteem waarschijnlijk niet mag van minister Eurlings. Volgens mij zullen daar weinig mensen echt rouwig om zijn, ik niet in ieder geval. Ook was er in het NHD te lezen dat de SP boos is omdat de discussie over de regiegemeente besloten zal zijn woensdag, en ook daar kan ik inkomen. Ik begrijp niet helemaal waarom dat in beslotenheid moet, wat mij betreft mogen anderen best horen wat de politieke partijen daarover te melden hebben.
En de SP houdt in de raad van aanstaande dinsdag een interpellatie over de Kat en Hondbrug richting Jan Franx. Ook weer leuk, anders waren we zo klaar met die vergadering. Dus toch nog wat plezants!  Spannend weer niet, maar dat is weer wat anders.
Zelf ben ik wel benieuwd naar de uitslag van de Franse verkiezingen, Sarkozy lijkt te winnen tot dusverre. Wat Frankrijk de komende jaren wordt gaat veel bepalen van wat de EU zal gaan zijn.