Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 23-4 t/m zondag 29-4-2007

Maandag de 23e t/m woensdag de 15e: Maandag was ik jarig, en behaalde de gezegende leeftijd waarvan ik het nog steeds onwerkelijk vind dat het mijn leeftijd is... Het is onvoorstelbaar dat dit getal écht over mij gaat! Daarom type ik dat getal maar hier niet neer, het spettert zo op m'n netvlies!
Uit m'n werk kwam dochter Langbroek langs voor de verjaardag, en gaf me een zoen en een grote, dikke, kale en lachende Boeddha als cadeautje. Een heel goed uitgekozen cadeau! Behalve dat dikke dan natuurlijk, ik ben doorgaans het tegenovergestelde. Heel soms eventjes zomaar een paar weekjes niet, dan heb ik een zoetbunkerperiode in de vorm van chocoladeschrans. Van de vriendin van de Vette Knol kreeg ik een Boeddha die in een open ei zat, ook heel geinig! Symboliseert wel een beetje de leeftijd na de 40, de mens kruipt dan uit z'n ei van onwetendheid. Sowieso zijn de ideeën van die Boeddha zoals ze in het Zenboeddhisme worden verwoord wel redelijk hoe ik zelf de wereld beschouw. De overeenkomst in gedachten- en visieuitgangspunten is schat ik zo'n 65 tot 70%, en de rest dus niet.
Maandagavond hadden we ledenvergadering van Nieuw Enkhuizen in de Gouwe Groef, en dat was béregezellig!  Eerst de officiële dingen uiteraard, zoals kascontroles, jaarverslagen, partijbeleid, hard zingen voor mijn verjaardag en al dat soort dingen. Daarna politieke zaken waarin iedereen z'n vragen en ei redelijk kwijt kon, en toen lekker aan de borrel met open gesprekken!
Zelf zat ik met wat partijgenoten lekker te bomen over de geschiedenis van Europa vanaf de ineenstorting van het West-Romeinse Rijk en de gevolgen ervan tot op heden in taalkundig, cultureel en zelfs politiek opzicht. Hartstikke leuk allemaal! En ik vertelde nog in m'n gespreks- en biergroepje hoe het boek "Animal Farm" van George Orwell, wat tegenwoordig helaas bijna niet meer gelezen wordt, geïnterpreteerd kon worden naast de oorspronkelijke verwoording over het Stalinistische Sovjetrijk. Voor allerlei aanhangers van "revolutionaire" partijen als de PVV, SP, lokale partijen en CU zou het boek voor degenen die het niet gelezen hebben ook een hele goeie zijn. Volgens mij heet het in het Nederlands "Boerderij der Dieren" of zo, dat weet ik niet helemaal zeker.
En zo sliep ik me daarna naar dinsdag toe, waar het druk was op het werk. 's Avonds heb ik m'n ex geholpen met wat formulieren, en hebben we onze dochterperikelen besproken. Over pubers is doorgaans veel te bespreken in deze tijd van psychologisering, en vroeger trouwens ook al. Pubers zijn gewoon draken soms, en aan de andere kant ook weer vertederend als het je eigen puber is...
Woensdag ging deze een jaartje oudere vader naar ouderavond op de RSG, waar deze toch soms nog jonggeestige vader zéér nuttige informatie kreeg van de klassementor van nog zeer jonge dochter Langbroek. Het is allemaal wat... Maar zoals uiteindelijk met alle generaties altijd gebeurt: "Alles sal reg kom!"
Dinsdag stond er in de krant dat de Lutjebroekers problemen hebben met de nieuw aan te leggen Westfrisiaweg. Gelijk hebben ze, protesteren! Het is nu de beurt aan Drechterland, afdeling Hoogkarspel, om ook eens iets aan de omgeving bij te dragen! De tijd van alleen profiteren van alles wat de omgeving doet, betaalt en ontwikkelt is voorbij.
Net las ik op internet dat de rechter zich gaat buigen over Breedband. Het zal mij benieuwen allemaal, dit gaat gewoon nog lang duren! Rechterlijke uitspraken of niet... Maar of het nu Breedband, Welzijn Enkhuizen of wat dan ook is, het geld komt uiteindelijk altijd bij de gemeente Enkhuizen vandaan. Uit onze eigen portemonnee dus, en dat vergeten sommigen geloof ik.
Binnenkort hebben we een discussie over hoe de gemeenteraadsleden een regiegemeente zien. Zelf heb ik daar wel een vorm van visie over, genoemd de faciliterende overheid. Het is zo'n beetje de landelijke GroenLinksvisie, maar dan iets linkser denk ik. Wat mij betreft zijn alle taken die door commercie onderuit kunnen gaan door faillissementen, slecht bedrijfsbeleid, bezuinigen richting afnemers etc, en taken die aan de basis liggen van een technologisch ontwikkelde samenleving, taken die door de overheid ter hand genomen moeten blijven worden. In mijn ogen dus openbaar vervoer, ziekenzorg, zorg, ziekenfondsachtigen, energie cq gas en elektra, infrastructuur (waarvan wel de uitvoering van de aanleg uitbesteed kan worden aan de commerciële marktpartijen in mijn ogen, maar niet het onderhoud), onderwijs en sociale stelsels. Het zijn de vanzelfsprekendheden die nodig zijn en waarop 100% vertrouwd moet kunnen worden, waarop de ontwikkeling van de hoedanigheid van een land in economisch, wetenschappelijk en sociaal opzicht moet kunnen drijven. Het gaat om de vanzelfsprekende aanwezigheid en beschikbaarheid van deze voorzieningen, en die komen in een marktsysteem eerder in het gedrang dan als een niet-winstgerichte overheid het ter hand blijft houden. Al moet ik zeggen dat de privatisering van de telecom en digitale infrastructuur héél goed uitgepakt heeft voor zowel de consument alswel voor de technische ontwikkeling, daar kun je gewoon niét omheen! De rest is aan het floppen, en zelfs in superliberale landen als de UK en USA gaan twijfelende stemmen op of het allemaal wel zo goed gaat...

Donderdag de 16e t/m zondag de 29e: Allemaal leuke dagen geweest! Donderdag heb ik m'n niet zo heel exact aangelegde dochter bijgespijkerd met wiskunde, en daarna snapte ze het ineens allemaal! Vaders en dochters krijgen heel wat voor elkaar samen als het nodig is, okee
En vrijdag nodigden Petra en co me uit voor een barbeque. Nu eet ik bijna nooit vlees, de behoefte is er gewoon niet. Maar vrijdag wel dus, de co van Petra kan namelijk gigantisch goed bbqen en dan is het heel lekker... Die barbeque was een gezellige voorzet naar zaterdag, toen ging ik namelijk met de dochter van de vriendin van de Vette Knol naar de open dag van de reddingsbrigade. We gingen een rondje mee met de reddingsboot: Sensationeel! Wát gaat dat ding enorm hard zeg! Daar had ik eigenlijk nooit een idee van, het was schitterend. De kleine meid lachte zich rot, ze is nogal een jongensachtig type met dit soort dingen. Des te ruiger des te mooier  
We hebben met z'n tweetjes ook nog even op het terras van de Mastenbar gezeten. Mooi kijken naar andere mensen en langsvarende boten. Om die andere mensen heb ik me rot gelachen, maar dat is weer een heel ander verhaal. We sloten die dag af met veelbollige Italiaanse ijsjes met bergen slagroom op het Venedie, en dat is altijd goed.
Zondag met Petra en co naar vrienden in Amsterdam geweest, picknicken in het Vondelpark in het zonnetje. Biertje, bacootje, lekkere dingen eten, en kijken naar de vreemde medemensen die daar in alle mogelijke kleuren en hoedanigheden rondflaneren. Tof! Voor PVV-aanhangers was het denk ik minder leuk, zo'n 60% van de parkaanwezigen was absoluut zichtbaar niet van Hollandse afkomst, en dan reken ik de pigmentarme niet-Hollanders die onzichtbaar allochtoon zijn niet eens mee... Hahaha!
Maar dit zijn gewoon leuke soort dagen. Om ons heen zaten gitaarspelende en spaanse liedjes scanderende negers, met ze meebrullende provincialen met een biertje op, ouwe kerels die jonge meiden probeerden te versieren, voetballende zwarte stiefvaders met blanke stiefkindertjes, lonkende homo's, pronkende bodybuilders, withuidige kantoorachtigen, in bikini zittende moslimvrouwen, vechtende honden, en alles wat onze hoofdstad altijd één groot toneelstuk maakt! Het is grappig...