Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 14-4 t/m zondag 20-4-2008

Maandag de 14e en dinsdag de 15e: Gister kregen we een mail dat er een extra raadsvergadering is komende maandag vóór de commissie BOFS. Dat gaat dan over die verhoudingen waar ik afgelopen week over schreef.
Daar ga ik dus echt niet heen, ik heb me al afgemeld. Dit soort eindeloos gezever over eindeloos geruzie is een ver van m'n bed show, en ik zit in de raad om de politiek. Niet om dit soort dingen.
Zaken als deze ken ik alleen maar van puberende meisjesgroepen die ontdekt hebben dat ze kunnen redeneren, en dan ook van die ruzietjes hebben en maken die eindeloos door kunnen gaan. Of van de scène waar lui die jarenlang structureel dagelijks teveel jointjes gerookt hebben. Een aantal daarvan heeft ook van die eindeloze, vruchteloze en doelloze ruzie-achtige dingen die immer doorspelen. Ik hou daar helemaal niet van, en het is in mijn ogen ook gewoon onzin.
Het is verdorie een groep van 21 mensen die een stadsbestuur vormen, en dan zouden dit soort dingen moeten spelen?! Terwijl een aantal van deze groep mensen nota bene de leeftijd der wijzen allang bereikt heeft?! Nee, nein, non, no, nada y niente por mi, pour moi, für mich en voor mij...  

Het begint nu meer mensen op te vallen dat er toch wel met cijfers van bezoekers en zo gegoocheld wordt aangaande die stoomtram en de relatie tot Enkhuizen daarmee. Vandaag stond er zelfs een artikel over in het NHD. Ik ben wel benieuwd hoe dit gaat aflopen, volgens mij hoeft er alleen maar een goed en gedegen plan te komen waarin men goed alles laat zien wat de bedoeling is, en dan zullen zaken al een stuk milder beoordeeld worden.
Als dat plan tenminste ook serieus uitgevoerd zal worden, en dan het liefst een plan dat gericht wordt op een vorm van zelfstandigheid van die stoomtram zélf, zonder dat met geld dat geregeld is voor die trein een museum gefinancieerd wordt. Ergens heb ik trouwens opgevangen dat er ook Oosteuropese treinwagons ter renovatie staan daar, dus dat heeft sowieso niets met Hollandse folkore en geschiedenis te maken. Dat wil ik met geld van m'n medeburgers ook niet betalen, dit zou niet eerlijk zijn.

Verder vraag ik me af wanneer een aantal elementen uit onze samenleving eens gaat begrijpen dat die samenleving gebaat is bij diversiteit van impulsen en gedachtenvormen en -stromingen. Steeds meer mensen schijnen te denken dat een in zichzelf gesloten cultuur zonder impuls tot verandering en vernieuwing kan blijven doorbestaan. Maar dat is niet zo, de langst bestaande samenlevingen waren de samenlevingen die meeveranderden met de omgeving.
Men heeft daar een woord voor bedacht: evolutie. Dat betekent verandering door aanpassing aan de omstandigheden ter overleving van de soort. Die evolutie geldt ook voor samenlevingen. Als samenlevingen weigeren zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, dan worden die omstandigheden op een gegeven moment steeds minder een omgeving die geschikt is om te overleven voor een specimen, in dit geval een samenleving.

Uiteindelijk is het goed dat een samenleving divers is. Wat een gevarieerde genenpoel is voor een soort, is een gevarieerde stroom gedachtengoeden voor een samenleving. Je schept de hoedanigheid van flexibel kunnen omgaan met alle mogelijke omstandigheden waar de samenleving mee te maken kan krijgen.
Dus religies, niet-religieuzen, éénmansgeloofjes, alto's, freaks, wetenschappers, homo's, artiesten, fraudeurs, virusmakers en allerlei andere vreemde medemensen: ze zijn allemaal nodig om een samenleving levensvatbaar te maken! Zelfs de door steeds meer mensen verguisde islam speelt een eigen rol in die diversiteit! Net zoals gereformeerden dat doen, of wicca's, of mensen die geloven dat de stand der sterren je leven bepaalt. Het maakt niet uit toch?
Men kan al die diversiteit ook gewoon kleurrijk leuk vinden!  Dat doe ik ook, het is namelijk leuk om met lui die anders denken dan jezelf in conclaaf, debat, discussie en soms in gevecht te gaan!  Het maakt helemaal niet uit of je wint of verliest, het gaat om de dynamiek, het levendige, de impulsen tot andere ideeën die je krijgt, evolutie, en gewoon kleurrijkheid om je heen!
Maar ja, niet iedereen denkt zo...

Woensdag de 16e t/m vrijdag de 18e: Wederom een bezig weekje! Maandagavond de pc nagekeken van een collegaraadslid (van een andere partij, een oppositiepartij...) die een beetje vreemd deed. Het bleek aan per ongeluk veranderde instellingen te liggen, en dat heb ik hersteld.
Dinsdagavond stukken gelezen, voor de commissie BOFS van maandag a.s. zijn er wel interessante punten aan de orde.

Woensdagavond hadden we op het stadhuis een presentatie over de electronische gemeente, de digitale bereikbaarheid en service die gemeentes straks moeten gaan leveren aan hun burgers. Het is allemaal best wel ingenieus gemaakt en bedacht! Maar de lijfelijke bereikbaarheid in de vorm van de gemeente kunnen bezoeken en telefonisch kunnen bereiken moet ook blijven, en dat gebeurt dan ook. Afhankelijkheid van techniek is wat dat betreft natuurlijk uit den boze. Op dit moment zijn er nog veel ouderen die niets met digitaal hebben, maar in de toekomst, als dit niet meer zo is, dan kunnen computers en internetverbindingen nog steeds stuk gaan! Dan zou je, als er geen fysieke bereikbaarheid meer zou zijn, geen contact met overheden kunnen maken.
Wat me wél heel erg benauwt is dat er straks enorm veel gegevens op één plek bij elkaar opgeslagen staan van personen, alle gegevens die er bestaan eigenlijk in de breedte gezien. Buiten dat iets nooit 100% te beveiligen is, dat blijkt de laatste jaren wel heel duidelijk, is de burger straks volledig afhankelijk van een goede of welwillende overheid wat betreft het misbruikt kunnen worden van die gegevens. Voorbeelden te over van overheden van wie ik niet graag zou hebben dat ze alles van me zouden weten.... In verleden en heden!

Donderdag de fractievergadering gehad, en die was best wel positief in meerdere zinnen! We begonnen later omdat de fractie minus ik naar de afscheidsreceptie van Dirk van Pijkeren geweest was. Zelf kwam ik er niet aan toe om heen te gaan.

En vandaag, vrijdag, wederom direct uit werk naar de school van de dochter van de vriendin van de Vette Knol geweest voor een vervolggesprek van het gesprek van vorige week. Daarna snel een keer wél boodschappen gedaan op vrijdag, zoals ik het 't liefste heb vanwege ook vrij kunnen hebben in de weekenden. Deze week komt dochter Langbroek een keertje extra, en dat is gezellig!
Ook een interessant gesprek gehad met Stella Quasten over zaken die ons beider erg interesseren, en ook over zaken die we beiden aan de hand hebben. Stella kan veel praten joh.... Hahaha!  Maar wel zinvol, en dat is okee!

Zaterdag de 19e t/m zondag de 20e: Zaterdag met dochter Langbroek de stad ingeweest om een "goed-rapport-cadeautje" te kopen. Aangezien de jongedame in de "alles voor het uiterlijk" fase van het leven zit, is het presentje dan ook dienaangaande betrekking hebbende op geworden. Wat een kromme zin dit zeg...

's Avonds mooi met de vriendin van de Vette Knol op visite geweest, met als gevolg dat zondag toch wel een ietwat duffe dag des geestes werd. Bah! Moet ik vanavond nog wat doorlezen voor de commissie van morgen, en dat met een hersencapaciteit van 30%...

Maar vanmiddag, zondag, wel even wezen kijken bij die open dag van de Enkhuizer moskee. Mooi in m'n ééntje koekeloeren wat er allemaal gebeurde. Het zag er allemaal wel gezellig uit vond ik, en het rook lekker op sommige plekken. Maar als je maag vol zit heeft het lichaam geen animo om ook maar wat dan ook te proberen te proeven, en dus bleef het bij ruiken.

Ik las dat de kindermishandelaars van de Bible Belt nog steeds hun kinderen nergens voor inenten, en er nu een bofepidemie heerst op die Belt. Straks nog weer eens een polio-epidemie eroverheen, en dan zijn er weer veel kindertjes gehandicapt omdat hun ouders zomaar iets geloven. Ook driewerf BAH! Dit zou écht verboden moeten worden, en die ouders uit de ouderlijke macht ontzet. Maar dat gebeurt niet omdat die ouders vrijheid van godsdienst hebben, en dat blijkbaar belangrijker geacht wordt dan recht op gezondheid van die kinderen die nergens om vragen  
Soms vraag ik me af of er geen beperkingen opgelegd zouden moeten worden aan die vrijheid van godsdienst, en dan bedoeld in de zin van dat die godsdienstvrijheid géén schade aan de gezondheid van mensen die geen keuze hebben mag veroorzaken. Zoals hier dus gebeurt.
Ik zou zoiets wel keihard steunen denk ik.

Vanmiddag bij een vriend weer eens sinds jaren het geluid gehoord van platen ten opzichte van CD's, en dan hoor je toch goed verschil. Het is alsof de oude LP's voller klinken, minder vlak qua geluid dan CD's. We draaiden "War of the Worlds", en het klonk mooi!

De burgemeester wil geen antwoord geven op de vragen die Fractie Quasten en ikzelf namens NE gesteld hadden over de thuiszorg. Volgens hem waren die vragen al beantwoord (niet dus, de vragen zijn ondermeer nav dat "antwoord" gesteld!), en worden er sowieso in Enkhuizen veel te veel vragen gesteld door de raad. Gemiddeld in totaal iets minder dan 4 per maand door acht fracties... Het werd allemaal op nogal badinerende, denigrerende commandotoon gebracht, volledig fout.
Volgens mij heeft de raad, het hoogste orgaan van de gemeente, de taak en verantwoordelijkheid het college te controleren. Dat doe je niet alleen door af te wachten wat er misschien een keertje aan informatie komt van dat college, maar ook door het stellen van vragen over zaken die de gemeente aangaan en die onduidelijk zijn of waarover controverse is. De burgemeester vindt dat dit niet zo is, want in Hoorn wordt er maar één vraag per jaar gesteld...
Nou én?! Wat maakt het de raad van Enkhuizen nou uit wat Hoorn doet? Iedere gemeente werkt anders, en er is geen enkele reden om het te doen zoals gemeentes die het in de ogen van een burgemeester beter doen. Tenslotte kunnen wij, de raad, dan wel gaan wijzen op burgemeesters die het in onze ogen met dit en met dat en met zus en zo beter doen dan dat hier in Enkhuizen gebeurt... Het lijkt af en toe tot vaak een verdeel en heerstactiek vanuit de burgemeester, die ook raadsvoorzitter is, richting de raad. Dat is toch ook niet verhelderend voor de "sfeer" in de raad lijkt me, toch?
De raad is gekozen, een burgemeester niet. De raad vertegenwoordigt de kiezers, een burgemeester niet. Die vertegenwoordigt de koningin, en dat is maar één persoon die absolúút niet meer is dan 17.800 Enkhuizers!

Maar morgen eerst maar eens de commissie. Niét naar de raadsvergadering die ervoor is om half acht, ik boycot dat volledig tot en met die raadsvergadering aan toe. Het hele onderwerp wil ik niets mee te maken hebben, het is te bizar voor woorden dat dit allemaal gebeurt!