Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 16-4 t/m zondag 22-4-2007

Maandag de 16e t/m woensdag de 18e: Maandagavond de commissie BOFS gehad. De agendapunten over regiegemeente en buitendienst vielen uit, en daar was ik het persoonlijk niet mee eens. Dat over die buitendienst was omdat eerst het advies van de OR nog moest komen, dat begrijp ik, maar die regiegemeente had gekund. Jist dat moet besproken worden...
Dinsdag heb ik de commissie Grondgebied niet gevolgd, ik was naar iemand toe om iets te doen en te regelen. Maar ik las in de krant dat niemand het eens was met het gigantisch volumineuze bouwplan op het Boschplein: Hl goed!! Het is achterlijk groot en massaal, en zoals CDA-er Klaas Kok het verwoordde is een juiste benaming, Rode Steenpuist. Om in die bewoordingen te blijven: onder sociaal-democratisch bewind zijn in de afgelopen jaren tch al zoveel massale, niet bij de stad passende bouwwerken verschenen, we kunnen er nu rustig van spreken dat de stad behoorlijk last heeft van acn!!
De [hier] verwachte aanval stond gister in de krant, in het NHD. En [hier] wordt er wat verder op ingegaan. Dus ik zat er toch niet ver naast kan ik zeggen, de [tweede termijn] was uiteindelijk terecht.
Maar [dit] over die fusie van de GGD's slaat weer alles, het is voorspeld door Nieuw Enkhuizen en de SP, en de kans dat dit geld gaat kosten voor de burger ten bate van een stel ruzieschoppende directeurische graaifanaten is niet denkbeeldig! Gatver, van dit soort dingen krijg ik gewoon adrenaline in m'n bloedvaten zeg! Ik hoop dat ze er, om het grof te zeggen, gewoon zonder uitkering uitgetrapt worden! Net als alle andere werknemers in Nederland die door eigen schuld dikke bult hun cong krijgen! Pffft, wt een uitroeptekens vandaag...
Vandaag heb ik ook nog wat gedaan voor een persoon, iets schriftelijk opstellen. Tja, het hoort erbij, ook al ben je het er soms niet helemaal mee eens. Maar op zich vind ik helpen altijd wel leuk, voor degene voor wie je het doet en voor jezelf omdat je er weer wat bijleert.
Getver, ik ben gewoon narrig en sjachrijnig aan het worden. Dat met die buitendienst, die regiegemeente, de domeindiscussie, en nu dat over die GGD... Het begint me allemaal dwars te zitten!

Donderdag de 19e: We sterven momenteel weer van het werk bij Slittech, en dat houdt in dat het druk is. Alles is spoed, spoed en veel. Soms lastig, maar een goede basis om voor je eigen werkgelegenheid een basis van zekerheid te voelen! En uiteindelijk is werk toch iets dat heel veel verzekert in je leven, omdat praktisch alles van een normaal inkomen afhangt. Zelfs gezondheid tegenwoordig voor een groot deel.
Bij ons werkt sinds enige weken een man van 47 jaar op de productievloer. Hij heeft een gezinnetje, een huis, een bril op en een baardje. Voordat hij bij Slittech werkte was hij een aantal jaren in dienst bij het hoofdmagazijn van Action, die goedkope winkel. Bij ons in Enkhuizen zit die in de Westerstraat.
Nu heb ik al eens dingen gehoord over dat bedrijf, net als over de Aldi en Lidl, maar als je het hoort van een persoon zelf die daar gewerkt heeft sta je toch wel te kijken van hoe sommige werkgevers met personeel omgaan hoor. Nergens is het perfect, en ik loop ook wel eens te mierken als ik een keer een rothumeur heb, maar na dit verhaal ben ik voorlopig weer bijzonder blij...
Sowieso z'n salaris, hij verdiende daar 1300,-- bruto per maand. Bruto dus! Dat kon met 5% opgevijzeld worden door een bepaalde kwantiteit te halen, met een maximum van 15%. Dat laatste werd door de meesten niet vaak gehaald omdat dat werktempo dan gewoonweg niet dagelijks is vol te houden. Maar je verdient dan dus met je ltterlijk dagelijks een slag in de rondte werken een bedrag van 1430,-- bruto... Alleen z'n aanvangssalaris is bij ons al 433,-- hoger dan daar z'n normale eigen basissalaris! Z'n vakantiegeld is nu ook hoger in percentage, bij Action is dat het minimum.
Hij moest daar ook snipperdagen 4 weken van tevoren doorgeven. Dat kan, ivm bijvoorbeeld een moeilijk te roosteren planning. Maar dan was het evengoed niet vreemd dat aan het eind van de werkdag voor je snipperdag je snel nog even te horen kreeg dat het ingetrokken was. Dat ligt bij ons toch hl wat makkelijker! Als het niet heel druk is kan dat vaak zelfs op de dag zelf nog.
Het extraatje van de baas bestaat daar uit een kadobon van 50,-- als hij je waardeert. Geen kerstpakket, eindejaarsbonus bij goede prestaties of wat dan ook. Een volledig kaal dienstverband dus, met minimale beloning. En zo te horen, als ik het moet geloven, een bedrijfsleider die, gecharmeerd als hij is van grotere borstpartijen, de bezitsters ervan een stuk aardiger bejegent dan niet-bezitters van dit soort lichamelijke accesoires... Er lopen daar in dat bedrijf dan ook veel mensen weg, in mijn ogen terecht! Ik hoorde al dat zelfs het CWI al geen zaken meer met dit bedrijf wil doen, en dat is begrijpelijk.
Wat hij ook nog vertelde was dat je bij Action geschorst kon worden. Dat ken ik niet, dus vroeg ik wat dat inhield. Dat houdt dus in dat je bij onenigheid met een chef of baas zonder salaris een week naar huis gestuurd kan worden. Tjee, ik zie het al voor me dat iedereen bij ons die het niet eens is met m'n collega, mij of de directeur zonder geld naar huis gestuurd wordt... Ranzig! Saddam Hoesseinmethodes qua dictatuur! Geen mening, geen eigen idee, geen eigen initiatief: kop houden...
Dus Enkhuizers: niet bij Action solliciteren! Honds behandeld worden kun je je hele leven nog, maar dit zelf opzoeken is onnodig!

Vrijdag de 20e t/m zondag de 22: De tijd van bijna steeds mooi weer is nu duidelijk aangebroken! Vele glimlachen op gezichten, ontspannen houdingen, blote onderdelen van lijven en en een algemene gemoedelijkheid op straat zijn het gevolg ervan. Hopelijk gaat dit nu door in ons land dat op de nominatie staat om subtropisch te worden!
Afgelopen vrijdag kregen we op het werk te horen dat we er twee snipperdagen per jaar bijkrijgen, ook aardig en  positief! In het palmenlandje dat we straks bewonen is zoiets een relaxed iets...
Vrijdagavond zijn PvdAer Jan van Oostende en ik naar hetgene geweest waar we mee bezig zijn, en dat gaat goed. Aanstaande week moeten we nog wat bespreken, maar dat horen we nog. En er is ng iets over een afspraak, betreffend de lokale omroep, waar ik al een week contact over probeer te krijgen met een collegelid. Op n of andere manier krijg ik gewoon geen contact. Ik word niet teruggebeld, en weer niet, en weer niet. Het is iets wat al uit oktober stamt, en uit november, en in februari k nog door me gevraagd is. Wl steeds toezegging, maar niet de bijbehorende handelingen. Net zoiets als dat van die motie over de SVB die door de raad is aangenomen, horen we ondanks vragen ook niets van. Het begint wat irritant te worden, zker ook dat van afgelopen week. Het begint een in het ootje genomen gevoel op te leveren, en dat geeft langzaam groeiende allergisch jeuken en demonische gedachtenhandelingen richting bestuur. Dingen stapelen zich op, tot je er ook eens patsboem vanuit het schijnbare niets in n keer naar gaat handelen. Ik wel tenminste...
Zaterdag heb ik eens lekker in m'n ntje een gigantische rondwandeling gemaakt door de binnenstad, voor zover een gigantische wandeling natuurlijk mogelijk is in ons binnenstadje. Mooi alles met de benenwagen bekijken, leuk vind ik zoiets altijd. En zondag even bij het wielrennen gekeken en wat praatjes gemaakt in het zonnetje. Zo gaat een weekend weer zonder noodzakelijk kwaad voorbij. En als dat zo kan blijven is dat leuk!