Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 11-4 t/m zondag 17-4-2011

Maandag de 11e t/m donderdag de 14e: Onze koningin Beatrix is met haar oudste zoon kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouwtje Maxima plus kids op staatsbezoek in Deutschland.
Nu kan ik over het koningshuis zoals gewoonlijk zwartgallig gaan doen, maar ik kan dat deze maal ook eens gewoon een keertje nit doen. Als ik het wl zou doen, dan zou ik automatisch weer terecht komen bij burgemeesterspraat. De Nederlandse burgemeesters zijn in de hele westerse democratische wereld de enige burgemeesters die niet democratisch gekozen zijn, en die daarnaast toch wl-democratisch gekozen personen als bijvoorbeeld raadsleden mogen overrulen. Cq: door de Kroon benoemde functionarissen, bestuurders, schakelen een stukje democratie uit.

Mr: ik ben al ruim een week geen PvdA'er tegen gekomen, ik zag vandaag dat er na n dagje uit de hemel vallende regendruppels ineens overal grote paardebloemen de grond uitschieten, dat de boterbloemen aan hun bloeigang begonnen zijn, en zag zelfs een paar pinksterbloemen bloeien!
Kun je bij zoveel moois om je heen nog zwartgallig doen over de koningin die in Duitsland op staatsbezoek gaat, en daarmee dan ook nog burgemeester Jan Baas boosmaken door weer over burgemeesters te beginnen? Nee toch? Iedereen heeft het recht in z'n vaderland op visite te gaan tenslotte. Ook Beatrix en haar zoon met z'n gezin. Dat dit de burger dan een lief sommetje kost: Ach, dat hebben wij in ons Oranienlievende natietje er nu eenmaal voor over. Het levert daarnaast k goed geld op, las ik...


Pinksterbloemetjes

Daarbij: n keer heb ik Jan Baas hl boos gemaakt door iets te zeggen dat hem absoluut niet aanstond. Toen kwam hij z op me af:


Hl boze burgemeester

Ik denk dat iedereen wel snapt dat ik toen heel hard huilend ben weggerend naar m'n moeder, bij wie thuis ik gelukkig een snoepje kreeg ter troost...

In de krant stond dat veel Duitsers eigenlijk ook best een koningshuis zouden willen hebben. Het kost ze alleen teveel, ze vinden het echt te duur om er zoiets op na te gaan houden. Welks uiteraard in schrille tegenstelling staat tot wat onze Hollandse, immer met waarheden jonglerende, overheid ons altijd vertelt. Namelijk dat een koningshuis helemaal niet duurder is dan een president.
Ach, een feodaal leugentje om bestwil moet kunnen. En Koninginnedag is geweldig toch?! Vind ik wel tenslotte, ondanks dat ik een republiek zou prefereren.


Koninginnedag en Wilhelmus

Die Duitsers weten gewoon niet wat ze missen voor die paar centen! Ze hebben an sich wl net als ons een leuke vlag en een leuk volkslied vind ik, zie beide hieronder:


Duitse vlag + volkslied

Toch zou ik het helemaal niet raar vinden als er een keer een politieke, bestuurlijke, economische en sociale eenheid kwam tussen bijvoorbeeld Duitsland, de Benelux, Denemarken, Tjechi, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, en eventueel de Scandinavirs. Te beginnen dan met de Benelux, Duitsland en Denemarken samen.
Volgens mij krijg je dan op termijn uiteindelijk een bresterke Unie of land, zker als de Russen erbij zouden komen. De Duitsers hebben dan meteen ook het door hen zo gewenste koningshuis, dat toch al praktisch bijna geheel van Duitschen bloede is!

Voor de rest deze week:
Claudia vertoont zeer zwaar pubergedrag naar mijn ex Anneke en mij, wat een maximaal plak-achter-het-behang gevoel bij ons beiden teweeg bracht n brengt. Pubers af en toe...
De collega's hebben het de hele week expres over een Duitse mevrouw die met enige regelmaat bij ons op het bedrijf langskomt,
 en die zich nogal tot mij aangetrokken schijnt te voelen. Ze hebben het over bloedsoorten die toch altijd kruipen waar het wil, en dat soort ongein. Niet dat dit geen aardige mevrouw is, dat is ze absoluut wl zelfs, maar ik loop nu eenmaal geen hormonen achterna.
Er moeten zaken geregeld worden, en dat gaat weer tijd en geld kosten.

Pffff.... Maar het wordt weer mooi weer hoorde ik!


Lekker zonnetje

Vrijdag de 16e t/m zondag de 18e: Vorige week stond er een paginagroot artikel over Heinz Stuy in de krant. Heinz is ooit keeper geweest voor het Nederlands elftal, en in die hoedanigheid stond hij als een soort Mount Everest in het doel. Bijkans onpasseerbaar.

Heinz is van geboorte een Duitser, en als jongeling kwam hij in Nederland terecht. Het leuke is dat ik weet dat hij in IJmuiden kwam te wonen, waar ikzelf geboren ben en gewoond heb.
Mijn moeder is als jongelinge ook vanuit Duitsland naar Nederland gekomen, en ook in IJmuiden komen wonen. Daar woonde ze op de Bik en Arnoldkade, die uitkeek op de visafslag en alles daaromheen. Ik herinner me dat nog, doordat ik heel vaak bij mijn oma logeerde als kind. Die Bik en Arnoldkade is nu vernaggeld door troosteloze nieuwbouwflats, maar was destijds een leuk plaatje voor hoe Noordzeekustplaatsen eruit konden zien onder invloed van zout en weder. Een prachtig en waardig monument van statig verval!
In de tijd dat Heinz in het doel stond voor onze grootse natie, en hij de Hollandse voetbaleer met verve verdedigde als doelman, vertelde m'n moeder wel eens dat hij en zij elkaar als jongelieden gewoon gekend hadden als buurtgenootjes. Ze scholden elkaar op straat uit voor "rotmof"...

Maar IJmuiden is een raar draaipunt soms hoor. De Neeltje Jacoba bijvoorbeeld, het grote kleine Mabel Wisse Smit en Klaas Bruinsmaschip, heeft ook jarenlang in IJmuiden gelegen. Het was een reddingsschip. Als het aan de wal lag speelde mijn moeder er vaak op met haar kameraadjes.
Later was de kapitein van dat schip degene bij wie mijn vader in de kost kwam toen hij in Nederland in militaire dienst moest. Omdat het gezin Langbroek in Nederlands-Indi woonde, en later in Nieuw-Guinea, moest mijn vader een kostgezin hebben voor als hij vrij had van dienst.
Dat was dus bij de schipper van de Neeltje Jacoba, de heer Vermeulen naar ik me meen te herinneren.
Nu ligt die Neeltje Jacoba in Enkhuizen, en heb ik er een keer tijdens een waterdag een stukje op gelopen met Claudia toen Inge nog leefde. Daar bestaat nog een foto van ergens op de harde schijf.
Zo is Nederland soms n groot dorp, iedereen is hier via n of andere draad zichtbaar of onzichtbaar met iedereen verbonden lijkt het af en toe wel.

Gisteren speelde Claudia als voetbalstertje van West-Frisia een wedstrijd tegen RKEDO uit De Goorn. Zoals gewoonlijk verloor Meiden D1 met goede moed.
Op de terugweg kreeg ik uiteraard haar woordenstortvloed over me heen over hoe logisch het was dat ze verloren hadden, en dat ze eigenlijk gewonnen hadden. Men kent dat wel van voetballers...
Maar ze vertelde ook over de ruzie/discussie die ze gehad had op school met een Turks vriendinnetje. Dat meisje begint langzaam de basiscultuur vanuit de religie ingetrokken te worden, en de koran wordt daardoor allengs een substantiler deel van dat meisje haar bestaan. Claudia kreeg op een gegeven moment, tijdens een praatje dat k kinderen in deze tijd met elkaar houden, een tirade over zich heen over joden en hoe slecht die waren. Dat dit in de koran stond etc, het hele verhaal zoals dat tegenwoordig actueel is.

Claudia (die een Spaans-Nederlandse nationaliteit heeft) pikte dit niet, en zei tegen dat meisje dat zijzelf een mix was van Spaans, Belgisch, Nederlands en joods bloed. Het meisje bekeek Claudia met afgrijzen, en weerde haar direct af om dat kleine deeltje joods bloed dat Claudia via de Spaanse familielijn heeft.
Claudia vroeg aan het meisje of ze wist dat de mensheid afstamde van maar een klein groepje mensen in het verre verleden. Bij de bevestiging daarvan, zei Claudia tegen dat meisje dat ze zich er dan ook van bewust moest zijn dat feitelijk dan alle mensen op de aarde in de verte familie van elkaar zijn. En dat dus de Turken uiteindelijk van hetzelfde bloed afstammen als dat de joden doen.
Het Turkse meisje was daarna een hele tijd stil, deed na een tijdje haar hoofddoek af en bood haar excuses aan richting Claudia.
Een opmerkelijk verhaal zo na een verloren voetbalwedstrijd in De Goorn op een heige zaterdag vroeg in de middag.

Wat mij dus verontrust aan zo'n verhaal is waar zo'n kind op deze leeftijd al dit soort extremiteit vandaan haalt, en waarom het zo moeilijk is dit soort zaken in Nederland aan de orde te brengen op straffe van dat je direct in de hoek gezet wordt als racist door fundamentalisten uit organisaties als bijvoorbeeld de PvdA. Ik word daar niet goed van.
Aan de andere kant pakt een school als waarop Claudia zit, de Driespan, dit soort zaken wel goed aan. Het wordt niet toegestaan dat Turkse kinderen onder elkaar Turks gaan praten waar Nederlandse of anders-genationaliteite kindertjes bij zijn. Nederland is het land waar je woont, en Nederlands is de in dat land gebezigde taal onderling op school. Als die kinderen deze regel overtreden, wordt er direct ingegrepen.

Het deed me aan [dit] denken, toevallig vond ik vorige week op het werk daarvan weer de bijbehorende documentatie die ik destijds gemaakt had. In het werkverleden tot een aantal jaren terug heb ik aardig wat keren hardhandig moeten ingrijpen in geweld dat op het werk gepleegd werd of gedreigd werd te plegen door het soort mensen met deze vorm van fanatisme, en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar aardig klaar mee ben. Als iemand een ander met bijvoorbeeld een geslepen stuk staal te lijf gaat, en je moet ingrijpen, is dat balen. Zker als je dat vaker meemaakt. Dat je racist genoemd wordt als je een dergelijk iets aan de orde stelt als iets dat te vaak gebeurt op plaatsen, is gewoonweg niet normaal.
Ik werk in een fabriek, en niet in een oorlogsgebied! Maar tegenwoordig is dat over, de huidige collega's doen dat niet. Het is nu gewoon leuk onderling, zoals het hoort. Polen, Servirs, Hollanders: het is wel gezellig vind ik.