Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 7-4 t/m zondag 13-4-2008

Maandag de 7e t/m zondag de 13e: Het is zo een aardig bezig weekje geweest!

Maandag hadden we de steunfractie van de partij. Daar is best wel hevig gediscussieerd over een aantal onderwerpen kan ik wel zeggen...
Over het Wonen op Water is lang door gedelibreerd, we waren het niet zomaar eens met elkaar. Ook wat betreft de Museumstoomtram lagen de meningen nogal divers, en ging de discussie lang door. En zelfs de jubileumbijdrage aan het Zuiderzeemuseum vergde veel discussietijd!
Uiteindelijk was er wel een meerderheidsstandpunt, al is dat niet gelijk aan een gezamenlijk overeenkomend standpunt. Maar soms is democratie nu eenmaal de ijzeren wet van een meerderheid, je kunt nu eenmaal niet altijd maar verdeeld gaan stemmen. Het je kunnen neerleggen bij wat een meerderheid beslist is deel van het systeem zoals dat nu beoefend wordt in dit land. Je moet iéts...
Maar het was wel weer laat thuis maandag, door al die discussie.

Dinsdag in de raad kregen we eerst de heisa van de PvdA over de aanstelling van Klaas Kok als wethouder. Ik hou er niet van om op niets af afkrakend te zijn, maar wat nu door de fractievoorzitter van de PvdA verwoord werd uit naam van de fractie was toch wel héél slecht moet ik zeggen! Het raakte kant noch wal, had minimaal de schijn van enorm rancuneuze gevoelens, was aanvechtbaar op alle fronten (wat ook gebeurde) en was gewoonweg ook onredelijk.
Ik had steeds de neiging om me te mengen die discussie, maar kon me inhouden om de zaak niet erger te maken dan dat die al was. Maar het is over nu, het is zaak verder te gaan met het besturen van de stad. Dát is waar het om gaat tenslotte.
Voorafgaand aan de raad was er nog een half uur overleg over de verhoudingen in de raad, maar ik ga daar dus écht niet aan meedoen. Die verhoudingen zijn geleuter, zelf heb ik met helemaal niemand ruzie of rare verhoudingen. Hooguit een keer iets over de bijbel of zo met Joke of Herma, maar geen structureel ongenoegen. De afgelopen tijd heb ik samengewerkt met verschillende mensen van verschillende partijen.
Bijvoorbeeld met Christian Bokhove over mensen met AOW, met Stella Quasten over drugs en alcohol en nu ook over de WMO/thuiszorg, met Jan van Oostende over een nieuw onderkomen voor buurtvereniging Plan Zuid, en zo nog wel meer dingen met mensen. Niets slechte verhoudingen!
Als je kijkt naar wat er de laatste jaren gebeurd is wat in verband met slechte verhoudingen onderling aangemerkt zou kunnen worden, dan draait het altijd weer om dezelfde twee of drie personen die boos zijn en zich kwaad maken op een ander of boos reageren op wat anderen vinden, denken of zeggen. Die uit hun plaat gaan. Dat gaat al 10 jaar zo, als je terug gaat in de tijd. Ik ben niet van plan om daarover te gaan praten, ze huren maar een keer op kosten van weet ik wat een psychiater in voor die mensen... Namen ga ik niet noemen, om de boel niet op te blazen, maar ik raak dit soort gedoe wel zat soms. Het gaat niet waar het over moet gaan!

De Museumstoomtram is feitelijk wat betreft de raad van Enkhuizen de stekker uitgetrokken. Wij als partij hadden wél het plan willen ondersteunen van de VVD/D66 om een persoon aan te stellen die onderzoekt en een plan maakt over hoe het verder kan gaan, maar dan wél gericht op een vorm van zelfstandig verder gaan van die trein. Ze hebben op één of andere manier steeds weer gigaveel geld nodig van sponsors en anderen.
In mijn ogen geeft de raad van Enkhuizen een heel duidelijk signaal af van: mensen het moet anders! Eerst een goed plan, een goed beheersplan, duidelijke geldstromen, andere mensen aan het roer met nieuwe visies, afspraken waaraan men zich houdt, geen gegoochel met cijfers die niet waar zijn en slechts stemming kweken, en dan verder gaan.
Enkhuizen trekt niet de stekker uit die stoomtram, maar trekt de stekker uit hoe het nu al jaren gaat! En dat is een wezenlijk verschil.... Dat we als boeman gezien zouden worden wist iedereen vantevoren, maar dat is een tijdelijk iets. Het gaat erom dat er uiteindelijk, na de emoties, nagedacht wordt en mensen initiatief gaan nemen om daadwerkelijk de boel levensvatbaar te maken.

Wonen op water is verwoord door Harry Wijchers. Hij gaf het meerderheidsstandpunt weer waar ook ik me uiteindelijk bij neerlegde. Ik moet zeggen dat ik wat milder was jegens dat wonen op water, wat mij betreft gaan er in Enkhuizen meer op het water wonen. Het is wel een leuk gezicht vind ik, vooral als op water wonenden dat doen op een schip of woonboot die er leuk uitziet en mooi onderhouden is.
Uiteraard moet je zorgen voor rioleringsfaciliteiten etc, dat hoort erbij. Maar volgend jaar komt de discussie over hoe we ermee verder gaan, en dan zal ik in ieder geval poneren dat er wat mij betreft komt hoe ik het hierboven zeg. We zijn een waterstad, en dan hoort zoiets er een beetje bij, leuk om te zien!

Woensdag hadden Jan van Oostende en ik ons radioprogramma weer, de Grote Chaosshow. We hebben ook leuk nagepraat, en zo was er wéér een avond niet thuis... Maar ach, het houdt oude mannetjes van de straat

Donderdag dacht ik: "Hèhè, eindelijk tijd om even m'n bakkes te scheren en het huis te doen!" Maar nee dus... Er kwam een kameraad langs met hoge nood over zaken waar ik ook bij betrokken was, en zo voltrok zich langzaam de metamorfose naar een Sinterklaasuiterlijk! Het scheren werd uiteindelijk pas zaterdagochtend, tjeemig!

En vrijdag direct uit werk een gesprek op de school van de dochter van de vriendin van de Vette Knol! Natuurlijk praat je daarna nog over wat besproken is, en zo werd het geen scheren en geen boodschappen doen en geen huishouden bijhouden...  Tja! Nogmaals, zo hou je oude mannetjes van de straat!

Dus heb ik me zaterdagochtend een breuk gewerkt, boodschappen gedaan, en ben daarna mooi de eigen stad in gegaan en heb DVD's gekocht over Hannibal Barca met z'n strijd tegen Rome, over WOII en een leuke CD met Afrikaanse muziek!
Zondag dus uiteindelijk doorgebracht in ultieme rust, schrijverij over onze samenleving en hoe ik [multiculti] zie. Men maakt zich daar véél en véél te druk over, het komt uiteindelijk allemaal écht wel goed! Niet zonder jezelf ermee bezig te houden natuurlijk, maar het komt wel goed. Geloof een oud mannetje maar!