Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 9-4 t/m zondag 15-4-2007

Maandag de 9e een uiterst nuttige onnutdag gehad, en vermoedelijk heeft half Nederland dat zo gedaan. Het is leuk om totaal onnuttige dingen te doen! En je hebt daardoor de tijd om eens na te denken over dingen die niets met werk en samenleving te maken hebben, maar gewoon met het dagelijkse deel van je leven binnen het kader van wat jezelf bent.
Vandaag dacht ik aan gistermiddag in Sprookjeswonderland, waar ik met de dochter van de vriendin van de Vette Knol liep. Al die vaders en moeders met hun kindjes, het was een leuk gezicht vond ik. Daardoor dacht ik ook aan de tijd dat m'n eigen dochter nog zo klein was, met haar ben ik vroeger ook naar Sprookjeswonderland geweest.
Vlak voor m'n dochter geboren werd werkte ik net bij het bedrijf waar ik nu ook nog werk, ik ben er in dienst vanaf de oprichting. Het bedrijf bestond bij de geboorte van m'n dochter net anderhalf jaar, en wat we toentertijd deden was vier keer in de week overwerken tot 's avonds een uur of negen. Plus zaterdags aan het werk. Daardoor zag ik m'n dochtertje niet heel veel. Daar baalde ik best wel vaak van, maar het kon in mijn destijdse ogen niet anders, we hadden een klus te klaren en er was een gezin met schoolgaande kinderen te voeden.
Uiteindelijk, toen de klus geklaard was en het bedrijf bestaansrecht had, kwam er een echtscheiding in het leven. Dingen gaan zoals ze gaan, leuk of niet. Dan zie je een kind om de week, en in de zomervakantie 10 dagen en met Kerst vijf dagen. Omdat na een echtscheiding het geld op is begin je weer van voren af aan, je werkt en werkt en werkt... Het is een soort roes van blindheid en doofheid voor alles, alleen werken bestaat nog. En een scheiding verwerken.
In zulke tijden zijn er af en toe mensen die je waarschuwen dat je nog een kind hebt, maar je blind- en doofheid is gigantisch, je werkt en werkt en werkt... Tot op een dag je jezelf er enigszins bovenop gewerkt hebt. Je kan dan een mobieltje kopen, een nieuwe computer aanschaffen en je rekeningen zonder angst in het hart weer een beetje betalen. En je beseft dan ineens, als je kind puber is geworden, dat je haar complete jeugd voor een afschuwelijk groot deel gemist hebt. Dat je kind ineen gekrompen is tot een aantal weken bij elkaar, je alles kwijt bent wat van werkelijke waarde had moeten zijn als vader zijnde.
Of eigenlijk niet kwijt, je hebt het feitelijk niet eens aangepakt omdat je het niet herkende, blind en doof voor alles. Het gevoel daarover gaat veel dieper, heel erg verschrikkelijk veel dieper, dan spijt als haren op het hoofd. Woorden als "als ik het over kon doen" bestaan niet, er is geen over doen. Het is weg, heeft nooit bestaan.
Ik hoop dan ook dat er erg veel jonge vaders bestaan met een stuk meer verstand in hun kop dan ik gehad heb.

Dinsdag de 10e en woensdag de 11e is 's avonds eigenlijk één grote politieke bel- en stukkenleessessie geweest. Het wordt weer druk wat betreftt nadenken en de discussie aangaan over zaken. Er zijn in ieder geval zaken komende waar ik méér dan bedenkingen over heb!
Dinsdag had ik nog met een mes aan een machine op m'n werk door m'n duim en duimnagel heengesneden. Aangezien het bloedde als een rund, na een tijd nog steeds, ben ik maar naar huisarts Miedema gegaan. Met één hand kun je jezelf niet goed verbinden, ook al ben ikzelf de EHBOer binnen de tent. M'n collega's gaven de "goede" raad het anders met plakband te proberen... Mevrouw Miedema had het na een desinfecteerhandeling allemaal zó weer dicht, en nu kan ik bijna alles weer doen zonder dat het voelt alsof er iets los schiet. Behalve smsen.
Vanavond ook nog de dochters van Oostende en Langbroek beluisterd op Radio Enkhuizen, met hun wekelijkse programma van zeven tot acht. Het is wel vertederend om ze te horen, en leuk! Vanavond hadden ze een meisje Jade dat live in hun programma zong.
Morgenavond fractievergadering, direct uit werk. We gaan 's avonds doorwerken, het is nogal druk. Dus zonder eerst te eten aan de vergadering zitten, maar och, moet een keer kunnen... Al ben ik wel een eetmonster!

Donderdag de 12e t/m zondag de 15e: De Franse presidentskandidaat Sarkozy kreeg nogal wat over zich heen omdat hij zei dat pedofilie en homofilie genetisch bepaald zijn, en dat zoiets een vaste aard van een persoon is ipv vrije keuze door een afwijking in bepaalde hersengebieden. Eerlijk gezegd snap ik al die mensen die kwaad op hem werden niet, hij heeft gewoon gelijk lijkt me. De vrije keuze over wat je aard is bestaat nu eenmaal niet, ook niet als de bisschoppen (die bijna het hardst schreeuwden) uiteraard graag willen dat dit wél zo is. Alles van materiële aard ligt vast in materie en materiestructuren, en dus ook persoonlijkheid, karakter, aard, intelligentie etc. Wij mensen bestaan nu eenmaal uit materie...
Als je Sarkozy gelijk geeft word je meteen beschouwd als een soort halve nazi, terwijl in ons mede-EUland Zweden pedofielen chemisch gecastreerd worden omdat men daar begrijpt dat ze anders gewoon doorgaan met schade aanbrengen aan kinderen. En om de Zweden nu halve nazi's te noemen gaat nogal ver, het is een zeer sociaal land!
Pas terug las ik dat de aanleg tot religieuze beleving ook genetisch bepaald is, en religieuze gevoelens aantoonbaar zijn op hersenscans. Nog een jaar of veertig en we kunnen genetisch aantonen dat er lokale partijengenen bestaan, SP-genen, VVD-genen etc... Dan hoeven we geen verkiezingen meer te houden, maar kijken we naar welke genen op dat moment overheersend in omloop zijn! Lijkt me echt iets voor een vrij gruwelijke SF-film. Maar ik vraag me wel af in hoeverre wij als mensen nu eigenlijk een werkelijk vrije keuze blijken te kunnen maken, zéker als straks inderdaad de genkennis steeds groter wordt en aantoonbaar wordt dat wat wij zijn lijkt op voorgeprogrammeerde robotjes vanuit de evolutie. Het is zeer interessant allemaal, maar wel wat cynisch en triest voor het eigenbeeld van de mens!
Vandaag, zondag, heb ik dopingen gezien in een groot bad bij de Baptistische Kerk. Buitengewoon interessant om te zien en mee te maken. Bij deze kerk worden mensen gedoopt als ze zelf die keuze maken (jaja ik weet het, keuze...) en kunnen begrijpen wat die religie inhoudt. Vanuit het de mens nu nog niet zien als voorgeprogrammeerde robot een prima zaak vind ik, zo komt er geen hersenspoeling aan te pas! Al is de techniek tot het binden tot éénheid van een groep mensen via een gemeenschappelijk idee natuurlijk hetzelfde als in andere groepen, maar dat is nu eenmaal onvermijdelijk. Zelfs anarchisten doen dat... Er bestaan alleen anarchisten als er ook niet-anarchisten bestaan, socialisten als er niet-socialisten bestaan, lokale partijen als er landelijke partijen bestaan etc etc etc etc! En dus christenen als er ook niet-christenen bestaan.
Afgelopen vrijdag besloten mijn genen dat ik, na een 17-inch beeldscherm bij iemand gebracht te hebben, met Petra en haar vriendin samen een biertje moest gaan halen in De Slof. Hun genen vonden dat ook vanuit de evolutie, en zo geschiedde het. In het eerste uur keken we rond, in het tweede uur verscheen ons het licht, in het derde uur maakten we een eigen wereldje, in het vierde uur kreeg dat wereldje een eigen gezicht, in het vijfde uur bespraken we de wereldtoestand, in het zesde uur kregen we de geest en was alles opgelost, en in het zevende uur gingen we weer naar onze respectievelijke huizen en begaven we ons ter ruste!
Morgen gaan mijn genen naar de commissie met andere genen praten, en dan kijken we welke genen er uiteindelijk het meest in omloop zijn betreffende sommige zaken.  Maar eerst te werk.