Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 3-4 t/m zondag 9-4-2006

Maandag de 3e 's avonds steunfractie gehad. Het was een goede vergadering, de partij loopt als een trein! Het ziet er allemaal goed uit voor de toekomst!
We hebben gewogen en gewikt, gedacht en beschikt, ja geschud en nee geknikt, en kwamen tot vele dingen die de moeite waard waren op korte en lange termijn   
Morgen de raadsvergadering, veel hamerstukken. Daar was de commissievergadering het al mee eens wat deze punten betreft, dus als het goed is wordt dat morgen zo afgetikt. Er zijn wat vragen gesteld voor de rondvraag, er komen twee amendementen, en een aantal bespreekpunten. Op sommige kan ingesproken worden.
Ik zag vandaag de dochter van de vriendin van de Vette Knol nog met haar ronde wangen van de zijkant op de foto in het NHD. Ze stond in de Westerstraat bij Dindua te kijken, bij de boksprongen en radslagen die daar gemaakt werden door gymkindertjes.
Vandaag amper het nieuws gevolgd, geen tijd gehad. Uit werk direct van alles doen thuis, en dan vergaderen. Ik las net wel dat Venezuela olievelden confisqueert van oliemaatschappijen, en dat geroosterd vlees mogelijk prostaatkanker bevordert. En dat klinkt behoorlijk eng, ook al eet ik zoiets nooit.

Dinsdag de 4e en woensdag de 5e. Vandaag, woensdag, moest ik denken aan de uitspraak van één of andere voetbalcoach ooit een keer: Voetbal is een spelletje waarbij 22 man een bal in een net proberen te schoppen, en wat uiteindelijk Duitsland altijd wint. Als je deze uitspraak vertaalt naar het Enkhuizense zou het kunnen zijn: Politiek is een spelletje waarbij 17 mannen en vrouwen een bestuur proberen te maken, en waarbij de PvdA uiteindelijk altijd een wethouder levert... Hahahaha!  't Zijn verdorie een stel politieke slimmerikjes, dat moet ik eerlijk zeggen!
Maar we hebben weer een college, alhoewel, het moet nog benoemd worden. In onze woeste stad is het absoluut onmogelijk de huid te verkopen voor de beer geschoten is, écht letterlijk in élk opzicht.
Nieuw Enkhuizen, PvdA en ChristenUnie. Wederom hetzelfde uitgangspunt van vier jaar terug. Toen zat CDA er wethouderloos bij, maar had later afgehaakt als collegepartij. Nu heeft CDA ook meegeschreven aan het collegeprogramma, maar zit niet in het college. Bob Dylan zingt: The times, they are a-changin', maar in dit geval is dat niet helemáál waar. Al hoop ik wel dat het niet totaal hetzelfde zal gaan als afgelopen periode...  Maar de schikgodinnen zullen wel weer een andere onverwachte verrassing voor onze stad in petto hebben vermoed ik. Het is en blijft Enkhuizen!
Gisteravond, dinsdag, de raadsvergadering gehad. Uiteraard heeft iedereen iets te vragen of op te merken gehad over de coffeeshop. Het onderwerp komt terug in de commissie, en dat mag ook wel hoor! Het is allemaal toch raar gegaan, dat staat vast. Maar we horen in de commissie hoe het gegaan is.
Verder kwamen er nog enkele onderwerpen aan de orde, onder anderen het Sociaal Medisch Centrum (SMC). VVD/D'66 en SP hadden amendenten op dat voorstel ingeleverd. Het VVD/D'66-amendement is deels door het college overgenomen, het SP-amendement is verworpen door een raadsmeerderheid. Ik moet zeggen dat ik er wél in meeging, het amendement verwoordde wat ik zelf in de commissiebehandeling ook verwoord had.
Na de raadsvergadering gaan raadsleden nog wel eens samen met een aantal een biertje ná doen. Bijvoorbeeld om op de kleine gelukjes en/of de kleine ergernisjes uit de raadsvergadering te proosten. Gister was het wat mij persoonlijk betreft geen "en/of" maar een échte "en". Waarbij het kleine ergernisje in m'n beleving toch het kleine gelukje veruit overtrof. Zoiets gebeurt wel eens, bij iedereen. Gister was dat dus bij mij, ergernisjes beklijven nog wel eens wat langer zoals iedereen weet. Dan krijg je zomaar wel eens even zo'n kriebelig gevoel...
Maar ook wat dat betreft, nogmaals in muziek uitgedrukt, een uitspraak van zowel Bob Marley alswel van The Christians:

Why boasteth thyself, oh evil man
Playing smart but not being clever
..............................................

If you are the big tree
We are the small axe.
Sharpened to cut you down,
ready to cut you down.

En zo is dat.

Donderdag de 6e en vrijdag de 7e.  Na een drukke werkdag donderdag uit werk naar het Ondernemerscafé geweest. De HDC gaf een presentatie, was wel leuk. Daarna mooi gepraat met een aantal mensen, en daardoor weer een stuk wijzer geworden over een aantal zaken!
Ik kwam m'n spiegelbeeld nog tegen in het Ondernemerscafé. Een mevrouw (of mevrouw/meisje, dat kon ik niet goed inschatten eigenlijk) die net als ik uit IJmuiden komt en van wie de moeder Langbroek heet ipv de vader zoals bij mij. Verder was bij haar de vader "van duytschen bloede" ipv de moeder "van duytschen bloede", zoals bij mij. Ze heette Francis, nu heet ik gelukkig geen Hancis maar Hans. Maar alles was omgekeerd, net als bij een spiegel: man - vrouw, vaders bloede - moeders bloede, de namen lijken op elkaar en we komen allebei uit IJmuiden. Gek toch zoiets? Het was ook duidelijk nog een vrij aangename verschijning om het oog op te laten vallen, en of dat bij mij zo is... Het zou kunnen dat dit dus ook spiegelbeeldig is, hahaha!
Ik moet zeggen dat het wel enigszins laat werd zeg, Frans van Leeuwen en ik zijn nog even naar het Kleine Café gegaan om na te zitten. Lichtelijk naar de ratsmojee was ik vandaag (vrijdag) toch wel, de hersenen werken stroperig en de ledematen zijn wat traagjes in het opvolgen van hersencommando's... Het blijft natuurlijk toch ook geen feest, de natuur vraagt duidelijk om eens te gaan pitten! Maar het is papaweekend, en dochter Langbroek komt zo. Dan moeten we eten gaan halen omdat het eetbare in huis momenteel ook niet echt overhoudt. Ik wil vanavond nog een vlaggestok (mooi géén vlaggenstok!) halen en dan met dochter Langbroek lekker uithangen. Zij van de schoolweek, ik van de werk/politiek/laatslaapweek.
Morgenochtend naar het overleg van lokale partijen uit de regio in Stedebroec, overmorgen met dochter en m'n moeder naar een familielid in Amsterdam over Duitsland praten. Ik ben er toch wel nieuwsgierig naar!

Zaterdag de 8e en zondag de 9e. Zaterdag wel een interessante bijeenkomst gehad met de regionale lokale partijen. Het ging over de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Harry Wijchers en ik waren er met z'n tweeën van onze partij.
Daarna eens geweldig gepoetst in het koophutje waar ik in woon, en 's avonds weer een bijzonder eetbare maaltijd genoten met dochter Langbroek bij de vriendin van de Vette Knol! Maar ook nog eens 's middags de gecreëerde coalitie besproken met landelijke partijgenoot Jaap Lok. Ik kwam gewoon een bakkie doen, maar uiteraard viel er niet te ontkomen aan snode en snedige op- en aanmerkingen over de afgelopen weken! Aangezien Jaap nogal van de snuggere is moest ik warempel nog m'n hersenen in werking zetten, terwijl ik gewoon een bakkie wilde doen... Tja, politiek gaat immer weder door!
Zondag mooi met moeder Langbroek en dochter Langbroek naar Amsterdam gereden. Het was leuk daar, en ik hoorde weer dingen die ik niet wist over Duitsland. Ook zag ik m'n twee achterooms die maar een paar jaar ouder zijn dan ik weer eens. We zien elkander zo één keer in de vijf, zes jaar. Doorgaans is dat op begrafenissen of zo, maar nu niet. Ik herinner me die twee van vroeger, je kon geweldig lachen met en om ze!  Ik krijg soms door de spaarzame ontmoetingen met familieleden wél het idee dat dat rarige bij ons in de genen zit, dat kan haast niet anders...
Onze straat, de Paulus Potterstraat, wordt denk ik dit jaar best wel mooi in het kader van 650 jaar Enkhuizen. Twee dames, de ladies Buskermolen en de Graaff, zijn de twee voortreksters van het geheel en organiseren de hele straat zo'n beetje. Ze komen met z'n tweetjes overal langs, op bijzonder enthousiaste wijze!  Er zijn ook bewonersvergaderingen, maar dat is steeds als ik toevallig net weer een raadsvergadering heb, dus kan ik daar niet komen. Net als met de Ouderraad van de RSG laatst, ook door de politiek. Maar straks als de hele hectiek achter de rug is dan kan ik ook weer zulke dingen doen.
Maar eerst morgen nog uit werk de handarbeid afmaken voor de straat, en dinsdag de raadsvergadering met de installatie van het college en de nieuwe raadsleden. Plus nog een debat over het coalitieprogramma, het is goed om dat in debat te brengen. Dichtgetimmerde programma's hou ik niet van, stadsbestuur gaat iedereen aan!