Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 26-3 t/m zondag 1-4-2007

Maandag de 26e: Vorige week donderdag is de hoorzitting geweest over het toerisme, waarbij het voornamelijk over de eventuele nieuwe Harlingersteiger ging als ik het goed begrepen heb uit het NHD en de kabelkrant.
Het was jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar we krijgen een verslag van wat er allemaal ter berde is gebracht. We krijgen dat verslag samen met de financiële gegevens, technische gegevens, en allerlei andere zaken die betrekking hebben op die Harlingersteiger. Op dit moment zelf heb ik nog wel een aantal vragen die nog érg open staan.
Die Harlingersteiger an sich zonder alles eromheen wat nu gebeurt, en even de bezwaren en de onbeantwoorde vragen er buiten gelaten, kan ik wel inkomen als deel van het totaalonderdeel "toerisme" in Enkhuizen dat we willen bevorderen. Elk deel op zich lijkt misschien niet "je van het", maar het gaat om het integrale geheel dat je neerzet in Enkhuizen om toerisme te bevorderen. De verschillende onderdelen versterken elkaar in hun werking, het is de bedoeling dat er een vorm van synergie optreedt in de wisselwerking tussen de onderdelen van wat toerisme in moet gaan houden.
Sommigen zijn tot dusverre overal tegen geweest dat onderdeel van het toerisme was: het vlekkenplan op het Enkhuizer Zand, steigers (terwijl de discussie nog gevoerd moet worden aan de hand van gegevens die we nog niet hebben), Enkhuizen650, opknappen van bruggen, etc. Als je dat allemaal bij elkaar optelt dan ben je eigenlijk tegen alles geweest dat tot nogtoe de stad opgeknapt heeft of gaat opknappen, of Enkhuizen naamsbekendheid heeft gegeven of geld in het laatje heeft gebracht en/of gaat brengen bij horeca en middenstand plus hun werknemers.
Voorlopig gaat het jaar bij jaar beter met de stad, en dat is toch waar het om ging?! Werkgelegenheid, een betere financiële positie (waar alles dat leuk en sociaal is op gebaseerd is!), minder mensen in een uitkeringssituatie, meer toeristen de stad in, en nog veel meer om op te noemen. Dat van die Harlingersteiger zal nog uitgediscussieerd moeten worden, met in heel serieuze inachtneming van bezwaren die mensen maken en zeker ook van mogelijke andere opties. Als het geheel wat betreft ruimte van denken maar open en eerlijk blijft, en niets opgelegd wordt met drogargumenten en dat soort dingen. Dat laatste geldt dan voor alle partijen die erbij betrokken zijn; politieke partijen, college en bezwaarmakers.
Afgelopen zaterdag stond er ook een goede open brief aan de Westfriese raadsleden van Dirk Kwantes, raadslid in Andijk, in het NHD. Hij ziet veel in het seta-model. Dat houdt heel beknopt in dat de gemeentes niet fuseren maar uitermate nauw gaan samenwerken op alle belangrijke gebieden, met samen delen van een ambtenarenapparaat voor zover dat mogelijk is. Dan blijft de eigenheid van elke gemeente in identiteit en bestuur gegarandeerd, en herkenbaar voor de burger. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hem zullen benaderen om eventueel samen iets op te zetten voor zoiets, ik heb hem zelf al gemaild.
Ook stond er een artikel in het NHD over het gaan bouwen van een nieuwe loopbrug op het station in Hoorn door de gemeente, met drie liften erbij. Hartstikke goed! Het kost bijna 5 miljoen, en Hoorn legt in ieder geval al 4 miljoen neer. Ze beginnen met bouwen zonder zeker te weten of de 9 ton subsidie van de provincie eraan zal komen. Dat vind ik écht goed! Nu is ons grote nieuwe regionale ziekenhuis in Hoorn praktisch onbereikbaar voor moeders met kinderwagens en mensen die moeilijk ter been zijn, met rollators lopen etc. Goed van Hoorn!!
En de belastingaangifte is weer achter de rug, de papieren zijn bijeen, en het ziet er dankzij m'n adviseur weer enigszins rooskleurig uit...

Dinsdag de 27e: http://enkhuizen.sp.nl/weblog/2007/03/27/toerisme/  

Woensdag de 28e en donderdag de 29e: Door allerlei gebeurtenissen en acties van mensen om me heen de afgelopen dagen moest ik op m'n werk ineens denken aan jaren terug.
M'n toenmalige echtgenote en ik hadden besloten een kind, een meisje, in huis te nemen dat we kenden. Het kind was 13 jaar en had een zeer zware kindertijd achter de rug, in alle opzichten die je kunt bedenken. Dat heet dus een pleegkind in huis nemen.
Als je zoiets doet moet je jezelf realiseren dat dit geen sinecure is, kinderen met zware achtergronden zijn behoorlijk beschadigd en kunnen heel raar gedrag vertonen. Voordat een dergelijke stap genomen wordt moet je goed voorbereid zijn, en kennis tot je nemen over gedrag van kinderen met een moeilijke achtergrond. Daarom volgden m'n vrouw en ik onder begeleiding van jeugdzorg, pleegzorg en dat soort organisaties, verschillende cursussen over de materie. We gingen maanden- en maandenlang twee keer in de week 's avonds uit werk naar Santpoort voor die cursussen, en kregen een berg studeerwerk mee voor thuis. Ruim een jaar lang kwam het kind eerst om de week een weekend bij ons thuis, en daarna een tijdje elk weekend totdat ze bij ons in huis kwam.
De begeleiding vanuit Alkmaar van de organisaties waar we mee te maken hadden al die tijd was vrij goed. We konden immer voor adviezen bellen, overlegden over zaken van belang en zo ging het allemaal.
Toen het kind eenmaal bij ons woonde kwam er ook regelmatig een begeleidster, een psychologe, bij ons thuis om te praten en de boel door te nemen. Op een dag kon ik niet laten te zeggen hoe ik dacht over sommige zaken. Sowieso doe en deed ik dat altijd al, maar dit had niet direct met "de zaak" zelf te maken. Ik vertelde dat ik helemaal gek werd van allerlei amateurpsychologen om ons heen die goed gemeende maar idiote adviezen over ons heen stortten. En dat veel mensen die één of ander huis- tuin- en keukencursus psychologie gevolgd hadden in mijn ogen zélf psychisch niet goed in orde waren, en dat sommigen volgens mij eigenlijk knettergek waren. Ook vroeg ik of dit nu waar was, en of al dat gepsychologiseer dat in dit land overal en altijd plaatsvond (de jaren '90....) niet de achterdeur uit was voor veel dingen. De vrouw keek me aan, zei even niets, en gaf me toen helemaal en absoluut gelijk in die beweringen!
Ze vertelde dat veel mensen inderdaad amateurcursussen psychologie volgden omdat ze zelf niet goed in hun vel zaten of moeilijkheden met de persoonlijkheid hadden, en dat die mensen inderdaad constant zichzelf projecteerden op andermans gedrag. Dat het gepsychologiseer dat dit meebracht inderdaad de achterdeur uit was in veel dingen, dat het vaak volledig nutteloos en niets opleverend was behalve wat schijnbare zelfbevestiging voor de amateurpsychologen en schade aan anderen. M'n vermoeden werd dus door een échte psychologe bewaarheid.
Hieraan moest ik deze week allemaal denken toen ik verhalen hoorde over een persoon die met z'n amateurpsychologische "kennis" lokale politici en bestuurders meent te kunnen analyseren, en daaraan gerelateerde actie onderneemt. Het is soms goed te weten waar je mee te maken hebt.

Vrijdag de 30e t/m zondag de 1e:  Met ingang van vandaag, zondag, is er een nieuwe wet van toepassing geworden die het verschil tussen overwerk en gewoon werk laat verdwijnen. Voor werknemers zonder CAO is het direct ingegaan, voor werknemers met CAO gaat het bij de nieuwe CAO-rondes in. Nu kunnen werknemers gevraagd worden werkweken van 60 uur te draaien, met maximaal 12 uur per dag. In de oude toestand mocht dat alleen incidenteel. Heel wat werknemers zullen deze wet gaan betreuren! Zestig uur per week is gigantisch lang! In heel wat beroepen ga je aan dit soort werkweken kapot, en de ziektewet zal ook wel weer een stuk drukker worden.
De overurentoeslagen zullen dan ook wel verdwijnen uiteraard, maar niet het belastingtarief voor uren langer dan de normale werkweek. Sappelen... Af en toe denk ik toch wel eens van "Nu ga ik bommen leggen of zo"... Nog even en ik word nog een keer socialist op deze manier.
De uitzendburo's zullen hier ook wel niet blij mee zijn, de werkgevers kunnen nu voor "gewoon" geld, en met materieelafschrijfkosten meegerekend minder geld, hun eigen personeel langer inzetten als het drukker is. Uitzendkrachten zijn duur, en moeten eerst ingewerkt worden. Wat dat betreft is dit natuurlijk wel weer een regeling die geld uitspaart voor bedrijven omdat de kostprijs omlaag gaat. Maar voor uitzendburo's en UWV gaat het kosten, en ik vraag me af of het uiteindelijk voor werkgevers en werknemers oplevert wat het moet opleveren. Het is allang al aangetoond dat de productie per werknemer en alertheid van werknemers ook achteruit kachelen met structureel heel lange werkweken. Daarom ligt het Nederlandse productieniveau per werknemer ook een stuk hoger dan bijvoorbeeld het niveau in de VS. Ik geloof er niets van dat dit goed is voor werknemers en werkgevers, ze gaan er op het eind allebei op achteruit als dit veelvuldig toegepast wordt.. Daar ben ik zeker van!
Vrijdag heb ik op het stadhuis TIF-eigenaar Frans van Leeuwen zien trouwen, leuk! Z'n partner is in verwachting, dus ze worden ook ouders. Wederom een nieuw mensje in aantocht!
De laatste tijd zijn er zomaar weer veel nieuwe wereldburgertjes in aantocht of net geboren. Raadslid Herma Compaan is in verwachting, NHD-journalist Cees Beemster is kersverse vader, Frans en z'n partner straks, de vrouw van een collega van me is in verwachting: veel aanwinst in aanstormende nieuwe talenten voor de regio!
Zaterdag met m'n dochter bij Primafoon een nieuwe SIM-kaart gehaald. Ze was haar oude in de Oude Gracht verloren... Vaag hoor! Zelf kreeg ik daar een nieuwe telefoon omdat ik m'n mobiele contract verlengde, een Nokia N73. Wel een leuk ding, en met ook een gratis nieuwe SIM-kaart gereed voor UMTS-toepassingen. Ahum... Tja, áls het toch komt dan gebruik ik het ook natuurlijk. Doch ik heb nog steeds twijfels over de veiligheid ervan. Maar bij die Nokia hoort een 1 gigabyte geheugenkaart geleverd te worden, en die zat er niet bij. Dus wordt morgen even bellen lijkt me.
En zaterdag kookte de vriendin van de Vette Knol een soort bonen/kool/chorizo-soep: lekker! Die kan altijd lekkere dingen maken. Zondag mocht ik bij Petra en co mee eten, bami. Ook lekker schaften!
Deze week weer veel avondjes weg: maandag fractievergadering, dinsdag de raad, woensdag ook iets maar wat ben ik vergeten, donderdag met de vriendin van de Vette Knol naar het ziekenhuis. Plus post met uitnodigingen voor bijwonen van informatieve avonden. En zo gaat het allemaal gewoon weer verder in het leven.