Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 27-3 t/m zondag 2-4-2006

Maandag de 27e 's avonds partijbijeenkomst gehad over coalities. Er is weer veel nieuws op dat front, dus praten moét!
Ik ben benieuwd hoe het in West-Friesland allemaal afloopt met die herindelingen en gewenste grenscorrecties, het is weer een ouderwets zootje als je de berichten zo eens doorleest. Soms is West-Friesland wat dat betreft een soort Enkhuizen van een paar jaar geleden in het groot... Ik vraag me af of een gemeente als Stedebroec samenwerken met buren vol kan houden, ze zijn nogal eens eigengereid. Eigenlijk nét Hoorn in het klein. Als ze de stekker uit dat ontwikkelingen zouden willen gaan trekken lopen ze de kans dat op een gegeven moment één of andere "hogerhand" de touwtjes in handen gaat nemen, en dan zijn de rapen gaar! Maar de toekomst zal het leren allemaal, het is en blijft tenslotte West-Friesland, en de luitjes hier zijn van oudsher nu eenmaal zo eigenwijs als wat. Wat ook wel weer z'n charme heeft moet ik zeggen...
De laatste tijd lees ik nog wel eens via internet dingen over de Rote Armee Fraktion. Ik heb er ook wel een boek over gelezen, over gevangenen Gert Schneider, Christof Wackernagel en Knut Volkerts die geanalyseerd werd door een gevangenispsycholoog, Frank van Ree. Het is heel interessant, ook doordat ik er als jeugdige een stukje van meegenomen heb via de toenmalige media. Op internet kwam ik hun logo nog tegen, wel goed ontworpen vanuit wie ze waren.


Logo Rote Armee Fraktion

Maar morgen eerst maar weer eens werken, het is druk. En dan 's avonds naar een info-avond voor de nieuwe raad. Woensdag m'n spullen bij elkaar zoeken voor de belastingaangifte, moet ook nog gebeuren... Het jaar is toch ook zó om soms!

Dinsdag de 28e tot en met donderdag de 30e voornamelijk administratiën, belastingen en aanverwante dingen gedaan. Héél vervelend allemaal, voornamelijk dan dat zoeken naar papieren! Behalve dinsdag, toen ben ik naar een infoavond geweest voor de nieuwe raad. Aangezien ik weer, zoals soms wel vaker, een antipoliticifase had ben ik niet blijven nazitten en teuten.
Ook de commotie over de nieuwe coffeeshop gelezen in de media, en er iets over trachten te informeren. Daarnaast nog eens geluiden over coalities, en de stampij in Enkhuizen is weer compleet. Zoals altijd... De stampij over de coffeeshop begrijp ik op zich wel, vanuit verschillende visies bezien zelfs. Sowieso de locatie, in de gepubliceerde voorwaarden stond toch iets anders over wat toegestaan was in dat opzicht volgens mij. Dit is dan voor bewoners niet leuk, en ook voor concurrerende ondernemers niet leuk. Er zijn er die juist die plek hebben vermeden te proberen vanwege die voorwaarden. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen, het hangt ook af van wat de burgemeester gaat doen en hoe hij het verder gaat communiceren. Het is zijn bevoegdheid tenslotte.
Maar ik moet wel zeggen dat ik het allemaal een chagrijnig begin vind van deze raadsperiode, dat met coalities en coffeeshop, en er zullen vast wel meer dingen die in het vat zitten voor zeer binnenkort. Ik voel het aan m'n theewater, het is weer zover allemaal.
Maar nog een tweederde dagje werken, en het weekend breekt weer aan! Dat ga ik denk ik wél gezellig doorbrengen!

Vrijdag de 31e had ik de gelegenheid om eerder van het werk te vertrekken om wat met papieren te regelen. Daarna in de leeskamer, nu op het stadhuis, dingen doorgelezen. En uiteraard gebeld, dingen over coalities enzo. Heel interessant allemaal hoor.
Naar de manuele therapeut in de Torenstraat geweest, het is opzienbarend wat die man kan! Na drie keer is dit scheve lijf weer als herboren, bijna dan! Hij weet de blutsen en deuken die je oploopt door "te hard te rijden" in het leven behoorlijk op te lappen allemaal. En nog bij Jaap Lok van De Twee Wezen langs geweest om een bakkie te doen. Cor Westerveld, aanstaand raadslid voor de PvdA, zat er ook. Het gesprek ging over.... coalities  Gelukkig ook over andere dingen, over... nog geen coalitie   Daarom heb ik 's avonds een paar leuke CD's gekocht die ik nog niet had. En voor de vriendin van de Vette Knol een DVD van Andrea Bochelli, die vindt ze goed. En nog even gebeld, over... coalities    Héél interessant hoor   Ik hoorde van Jaap trouwens nog een schitterend verhaal! Ik kan me amper inhouden om het te vertellen, maar ik heb beloofd niets te vertellen! Het heeft met fietsen te maken, maar helaas kan ik het niet verder vertellen. Het is écht een leuk verhaal
Morgen mooi met Petra en co chinees halen, lekker! Daarna een bacootje en over de nieuwe banen praten van Petra en co, en over allerlei andere dingen zoals coalities. De vriendin van de Vette Knol komt ook met nageslacht, maar die gaat uiteraard eerder weg vanwege de bedtijden van het nageslacht.

Zaterdag de 1e een gezellige dag gehad waarop ik veel mensen gesproken heb. De verenigingendag was leuk: ik heb de jeugd allerlei radslagen zien maken in de Westerstraat, dansen op muziek gezien in de Westerkerk, PvdA en GL zichzelf nog eens zien presenteren, jeu de boules gespeeld en gewonnen, en nog meer dingen te zien en te horen gehad. Zo'n soort dag vind ik leuk: mooi weer voor wat we gewend zijn, leuk praten met mensen, een bakkie doen met de vriendin van de Vette Knol op een terrasje, een Enkhuizer vlag gekocht, tevergeefs op zoek gegaan naar een vlaggestok die overal uitverkocht zijn en die Van Kalsbeek en Hubo dinsdag weer hebben (!! Goed, veel mensen hangen de Enkhuizer vlag dit jaar op!), en uiteraard over de coalitiebesprekingen gepraat met niet- en welpolitici en gerelateerden.
De dag is uitstekend geëindigd met Petra en co en de vriendin van de Vette Knol met nageslacht die op mijn uitnodiging een chineesje bij mij thuis kwamen eten en afzakken met goede rode wijn en bacootjes! We hebben een leuke avond gehad, gepraat over vele dingen en ik ben weer helemaal klaar voor de WMO. De verhalen die ik gehoord heb zijn hemeltergend, ik heb het idee dat wel eens vergeten dat het niet gaat om een regeling en verordeningen maar om MENSEN!
Ook heb ik vandaag verhalen gehoord over de heer Arie van Geest, die ook bij Radio Enkhuizen zit, die me een hoge dunk over deze heer gegeven hebben in menselijk opzicht. Opmerkelijk wat mensen soms doen en wat je niet weet. Goed!
In de Westerstraat kwam ik ook nog lijsttrekster Joke Kuijsten tegen van de ChristenUnie, daar heb ik bij de radslagen van de kindertjes mee gepraat over uiteraard politiek, maar ook over andere dingen. Met Joke kun je leuk en zinnig praten, en ik mag haar best wel. Ze is een christin, en doordat ik met haar gepraat heb draai ik, terwijl ik nu type, een CD die heet: "How can I keep from singing. Early American Religious Music and Sang". Dit is een CD met originele op de plaats opgenomen opnames uit de jaren '20 van de 20e eeuw uit witte en zwarte kerken in de VS. Héle goede muziek, geweldig om te horen! Volkomen puur en volledig wat je "live" zou moeten noemen, ultiem zou je kunnen zeggen! De "oerversie" van "Swing low, sweet cheerio" staat er op, geweldig! De CD is van de vriendin van de Vette Knol, en ik zal hem morgen kopiëren!

Zondag de 2e zou de gezapigheid der gezapigheden genoemd kunnen worden. Een beetje slenterige dag, die begon met spoelen uit de lucht 's ochtends. Uitstekende tijd om stukken die er zijn voor dinsdag door te kijken, met een grote bak koffie voor de neus. Daarna even gebeld met deze en gene, en naar de Westerkerk geweest om te kijken naar het gezang en Herman Bode die prijzen uitreikte. Nog even een rondje havens gedaan in de wind, en dan is het écht zo'n zondag die ik me herinner uit m'n kindertijd. Zo'n ietwat verloren voelende dag die toch wel leuk is vanwege het geen enkele verplichting hebben. Geen verplichting is lekker, geen mensen om je heen, geen gepraat over van alles, geen gedwongen sociaal contact, gewoon een dag niets en ledig.
Gister in de katholieke kerk stond de PvdA er met een standje. Ik stond daar even met Jan van Oostende te praten, toen er een man naar hem toe kwam. De man was behoorlijk pissed off, hij betichtte de PvdA ervan dat ze de mensen verraadden die 300 jaar gestreden hadden voor scheiding van kerk en staat door in de kerk een stand neer te zetten. Politiek en religie samen, hij was écht boos op Jan en z'n club! Ik begreep de man wel, en kon zeer zeker in z'n standpunt meegaan over scheiding van kerk en staat (moet absoluut!!!), maar begreep niet helemaal de enorme kwaadheid die zich daar uitte. Zoiets maakt me hartstikke nieuwsgierig. Ik zou best de reden van die grote kwaadheid willen weten, de geschiedenis die dat veroorzaakt heeft. Het moet haast wel iets met een georganiseerde geloofsvorm te maken hebben.
Als de coalitie uitgevormd is straks, en Jan Franx wethouder wordt voor onze partij, dan is de fractie die we hebben compleet anders dan dat ik gedacht had twee weken voor de verkiezingen.
Feitelijk zou de fractie, als we groot genoeg zouden zijn voor een collegeplaats, bestaan uit Harry Wijchers, mezelf, Petra en Rob. Of in het begin, zoals nu het geval is, uit Jan, Harry, mezelf en Petra. Als Jan straks eventueel weer wethouder is dan wordt de fractie dus door het uitvallen van Petra de volgende: Harry Wijchers, mezelf, Rob de Jong en Siebe Schippers.
Dat is een heel ander soort fractie, zowel qua leeftijdsopbouw alswel qua verdeling tussen "links" en "rechts"... Ik zit straks als véruit de jongste van links-liberale signatuur tussen drie behoorlijk wat oudere figuren (59, 67 en 72 jaar) van rechts-liberale signatuur. Dat wordt dus wennen! Jos was meer mijn richting qua denken, en dus qua anticiperen op wat in de raad kan gebeuren. Ik begin me af te vragen in welke mate ik straks toch een vorm van gemangeld dreig te worden en eventueel m'n kop dien te gaan houden. Dat kan ik uiteraard niet, ik ben niet voor niets gekozen door veel mensen! Deze samenstelling van de fractie zal invloed hebben op veel dingen lijkt me, en ik ben benieuwd hoe dit zal uitpakken. Een coalitieprogramma zal in ieder geval ook veel bepalen, en voor mijzelf het opkomen voor de punten waarmee ikzelf persoonlijk de verkiezingen ben ingegaan.
Ik denk dat de komende vier jaren weer genoeg politiek bedreven zal worden in Enkhuizen van Enkhuizer kleur....