Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 17-3 t/m zondag 23-3-2008

Maandag de 17e t/m donderdag de 20e: Nah hey, 'ns effies een keekje op het weekje.

Maandag zat ik in de commissie BOFS. Over het raadsvoorstel verhoging subsidieplafonds kon ik nog even kwijt dat ik het er niet mee eens ben dat het zwembad de geoormerkte €15.000 welke de raad uitgetrokken heeft om de daluren veilig te stellen, niet gebruikt voor die daluren.
Als het zwembad zó met geld omgaat dat we spenderen, dan lijkt het me dat we eens de subsidierelatie met dat zwembad onder de loep moeten gaan leggen.  Je kunt het namelijk ook failliet laten gaan, dan verkopen aan een commerciële partij en de doelgroepen waar je wat extra's voor wilt ivm zwemmen, zoals ouderen en bijvoorbeeld gehandicapten en/of jonge kinderen, subsidiëren. Ik noem maar even een voorbeeld. Maar dit is niet goed wat nu gebeurt!
Zoveel geld krijgen voor een doel, en dan dat doel zonder het echt mede te delen gewoon niet uitvoeren. Dat kan in mijn ogen niet. Nu moet er ineens gepraat worden "om eruit te komen"... Onzin, iemand houdt zich niet aan de afspraak!
Een commerciële partij kan het zwembad in combinatie met de vakantiezaken op het Enkhuizer Zand straks misschien dan exploiteren bijvoorbeeld. Dan levert dat zwembad verlies op, maar geeft in totaal juist meer doordat je een goede extra voorziening voor een vakantiepark hebt! Net zoals ik hieronder ergens eigenlijk over die stoomtram zeg.

Over de nota handhaving kon ik zeggen dat het me niet bevalt dat er plannen zijn voor een soort drooglegging met lokale feestdagen wat betreft alcohol. Ik zou me kunnen voorstellen dat je dat doet als er dingen gebeuren zoals in Hoorn, dat er 5 dagen lang overal gevochten wordt op straat met de kermis, maar dat is hier gewoonweg niet aan de hand.
Jazzfestival, Harddraverij, Lappendag, Eire at the Top, allemaal met een colaatje of een upje in de hand? Nou, ik vind het grote onzin! Bij Eire at the Top hoort een Murphy's biertje, en bij de rest ook mooi gezellig "anstaan" met een biertje in de hand luisterend of pratend met gezellige mensen!
Het drank- en drugsprobleem zit hem in het structurele overmatige gebruik bij jongeren, niet bij leuke traditionele lokale feestdagen en evenementen!  Die lokale feestdagen en evenementen behoren juist bij de identiteit van Enkhuizen.
Ook vind ik het nog steeds principieel onjuist dat door Rijksbeleid de politie (waar we belasting voor betalen) zich terug trekt van uitoefening van taken, en dat de gemeenten cq burgers nu de pineut zijn om zelf de boel te gaan handhaven en betalen met BOA's. Het is feitelijk hetzelfde als een betaalde burgerwacht, daar komt het toch op neer. Door lokale overheden betaalde burgers die speciale bevoegdheden krijgen. Je weet gewoonweg niet waar zoiets eindigt.
De bewaking bijvoorbeeld in Irak wordt ook gedaan door particuliere bedrijven, en die hebben zo onderhand bijna nog meer bevoegdheden dan de militairen die er moeten vechten. Nu gaat dat wel héél ver natuurlijk, maar het is een voorbeeld waarmee ik wilde laten zien dat het fundamenteel anders zou moeten en dat zoiets uiteindelijk te ver kan gaan doorslaan.

Over de regiegemeente gaan we nog verder hakketakken. Zelf heb ik zo half en half laten weten hoe ik erover dacht, maar de discussie komt nog. Als mosterd na de maaltijd weliswaar, want de gemeente Enkhuizen is al een regiegemeente geworden zonder erover gepraat te hebben hoe we dat zouden gaan willen uitvoeren!  Nu nog eens met de raad en college in discussie gaan over wat al is ipv wat nog zou moeten komen na discussie over hoe je een regiegemeente zou willen invullen is eigenlijk tijdverspilling. We weten niet eens wat als kerntaken gezien zou kunnen worden van de gemeente!

Dinsdag was de commissie Grondgebied. Die heb ik maar deels gevolgd via de radio, ik had andere dingen te doen.
Dat geld dat ze aan het Zuiderzeemuseum willen geven hoeft van mij niet zo erg op de manier zoals het nu de bedoeling is. Dat geld geven, of een mooi cadeau, is uiteraard okee. Het museum doet ook dingen voor ons als gemeente, en het is leuk om de relatie onderling goed te houden met een toffe geste. Maar om dat te doen met een plens verf door een kunstenaar tegen een muur van een mooi oud huisje vind ik te ver gaan, eeuwig zonde!
Tegenwoordig wordt alles wat oud en mooi is al vernaggeld, het lijkt alsof niets meer waarde heeft voor deze tijd. En nu dit dus weer, ik ben het er niét mee eens op deze manier!
Dat geld voor die museumstoomtram heb ik twijfels over. Ergens kun je zeggen dat het juist goed is om dat te geven, die stoomtram geeft iets extra's aan de regio ivm attracties en toerisme. Ook al levert zoiets in direct opzicht verlies op, in groter verband misschien juist winst omdat andere toeristische producten direct of indirect baat hebben bij het bestaan van die stoomtram.
Maar die organisatie kan niet met geld omgaan, coördineert volgens het rapport Andersson de boel beroerd, en geld dat je geeft (ze hebben al eerder van verschillende kanten fikse bedragen gekregen) lijkt in een bodemloze put in het niets te verdwijnen. Dat is dus niet de bedoeling, en juist weer reden om geen geld vrij te maken voor die tram.
Misschien zou je moeten denken aan geld geven op voorwaarde dat er ander mensen aan het roer gaan staan, goede stuurlui zogezegd die het tramschip niet op een zandbank laten stranden.

Woensdag hadden Jan van Oostende en ik onze Grote Chaosshow van zeven tot negen bij Radio Enkhuizen, waarin we deze keer het item "vrouw" hadden. Althans, Jan dacht dat we Nederlandse muziek zouden gaan draaien en ik dacht dat het item "vrouw" was. Dus nu combineerden we die twee dingen, en het was weer leuk om te doen!  Chaos...

En vandaag, donderdag, kwam ik eindelijk dus toe aan het wederom een mega-afwas wegwassen van het aanrecht.

Het is gek, maar ik kwam er dinsdag pas achter dat het aanstaand weekend Pasen is, raar hè? Dat soort dagen gaat altijd totaal langs me heen, en het is dat er altijd toevallig iemand tegen me over begint. Nu de vriendin van de Vette Knol, die vroeg wat voor een plannen ik had met Pasen. Voor mij was het dus: Pasen?! Hoezo Pasen...? Zo gaat dat dus doorgaans

Ook weer in de schafttijd op werk Mein Kampf gelezen, heel interessant! Van het weekend zal ik weer een stuk samenvatting typen op deze log; hoever ik ben en waarover Hitler het nu allemaal weer heeft gehad. Die man kon net zoveel in een boek zeggen over wat hij allemaal vond als vanaf de kansel zeg! Maar niet alles was onzin of slecht wat hij dacht. Al was dat boek natuurlijk geschreven in 1924, toen Adolf nog niet al die ongein en massamoord uitgevoerd had.

Vrijdag de 21e t/m zondag de 23e: De huisartsen uit de binnenstad gaan in het pand van het oude postkantoor op de Molenweg zitten, en de apotheek uit de Westerstraat ook. Ik vraag me af waarom dit al eerder aangekondigde inittiatief in de informele sfeer door bestuurders afgedaan werd als loos iets; ik zal geen namen noemen. Nu blijkt dus dat het wel degelijk serieus was, en er in het gebouw dat De Nijs neer gaat zetten géén huisartsen zullen gaan komen om een gezamelijk iets op te zetten.|
Dan ben ik benieuwd wat er nog overblijft aan instanties die daar gaan zitten. In ieder geval is de informele sfeer geen goede raadgever blijkt wel, je kunt beter op informatie afgaan die officieel gegeven wordt. Of niét gegeven wordt, omdat je daar iemand op kunt aanspreken! Dit is weer bijzonder onprettig allemaal moet ik zeggen.
Met onprettig bedoel ik dan niet dat de huisartsen en de apotheek op de Molenweg gaan zitten, dat zit me op zich wel goed. Maar wel dat de term "goed onderling vertrouwen" eigenlijk vaak niet bestaat. Daar baal ik van omdat ik zelf wel zeg wat ik bedoel en bedoel wat ik zeg. Op momenten dat ik fout zit, geef ik dat ook gewoon toe. Maar ik belazer niemand, ook niet stiekem even tussendoor.

Maar het is een lang weekend, en dat is leuk. Zaterdag even met dochter de stad in geweest om vrouwendingen aan te schaffen die betaald werden door vader van vrouwtje, en daarna zondag de 1e Paasdagochtend als vader en dochter beleefd. We hadden wat paasbroodjes gehaald bij Appie Heijn vrijdagmiddag, maar op zondagochtend bleek dat de helft groen beschimmeld was! Wat over was (in een andere verpakking...), was gelukkig wél goed, en zo hadden vader en dochter toch nog een vorm van Paasontbijt. Maar ach, beiden geen christen, dus wat maakt het uit.
's Middags kwam de vriendin van de Vette Knol met haar dochtertje, en toen zijn de beide dochters aan het paaseieren zoeken gegaan die ik zaterdagnacht verstopt had. Dat is leuk!