Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 20-3 t/m zondag 26-3-2006

Maandag de 20e uit werk na het eten eerst nog wat dingen gelezen voor de commissie morgen. En onderwerp is voor mij, de rest is voor Rob de Jong. Die zit normaliter in de commissie BOF, en het zijn onderwerpen die in die commissie thuis horen. Wel interessant allemaal, maar toch cht meer gerelateerd aan wat Rob allemaal uitvoert in het dagelijkse leven. Waar hij dus meer kennis van en feeling voor heeft.
Zelf had ik nog een vraag voor de rondvraag n.a.v. berichtgeving over zaken waarmee ik in de afgelopen periode ook al bezig geweest was. Ik zou verheldering willen krijgen op dat punt.
Verder zat ik vandaag na te denken over de coalitieonderhandelingen van afgelopen donderdag. Eerlijk gezegd moet ik constateren dat die toch ietwat onwaarschijnlijk verlopen zijn in geval van een aantal partijen. De standpunten zijn op een vreemde manier gebracht, en daar zal het openbare karakter misschien aan bijgedragen hebben. Toch heb ik niet het idee dat het uiterste eruit gehaald is wat kon in geval van een aantal partijen, enkelen waar meer mee mogelijk was hebben een ietsje geblunderd en gestunteld moet ik zeggen. Eigenlijk is dat jammer, een sterk uitonderhandeld coalitieprogramma is beter dan als dat in mindere mate gebeurt. De stabiliteit wordt in mijn ogen sterker en inhoudelijk wordt het kwalitatief hoger allemaal. Jan Franx deed het in ieder geval wel goed, maar hij kan het niet alleen. Het is iets van zeven politieke partijen, en niet van twee partijen, Nieuw Enkhuizen en PvdA. Maar ja, zoals ze zeggen, de tijd zal het leren.
Verder laat de langverwachte lente op zich wachten! De behoefte aan een leuk voorjaarszonnetje, lentegroen, vogeltjes en blije gezichten op straat wordt toch allengs groter! Lente o lente, kom alsjeblieft...

Dinsdag de 21e en woensdag de 22e: dinsdag de commissie gehad. De agenda, die op internet staat op de site van [Enkhuizen] werd iets uitgebreid met twee stukken die eerst niet te bespreken waren. De SP en PvdA wilden ze wel bespreken, en de items werden aan de agenda toegevoegd. O.a. over de wereldkaarten. Zelf had ik het agendapunt over het Sociaal Medisch Centrum in de Vijzelstraat. Rob de Jong had de BOF-punten, hij zat al een paar maanden in die commissie voor NE.
Het was de eerste echte vergadering in een nieuwe bezetting. Twee nieuwe CDAers, twee SPers en anderen. Het was vreemd om met Rob de Jong naar de commissie te gaan, de afgelopen bijna drie jaar ben ik met Petra naar de vergaderingen geweest. Dat was altijd wel leuk moet ik zeggen, Petra en ik zijn ook nog vrienden. Ik hoop dat ze in de loop van deze periode toch nog weer actief politica wordt! Petra weg, Jos weg.... Ik ben even tijdelijk ontheemd, zo voel ik het toch een beetje  Zelfs Dirk Wiersma van het CDA mis ik op een bepaalde manier, die heeft altijd een soort humor die me ligt.
Ik had nog een vraag voor de rondvraag over AOWers, maar daar krijg ik per email antwoord op. Dat leverde wel enig gemopper op van mezelf, ik wilde graag het antwoord weten. Het was de navolgende vraag:

Vorige week is het bericht uitgegeven dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in een aantal gemeentes voortaan aan mensen die door verschillende redenen een onvolledige AOW-uitkering hebben een aanvullende uitkering verleent.
Nu heb ik in de afgelopen raadsperiode over exact deze materie reeds vragen gesteld, feitelijk gevraagd of dit in onze gemeente ook zou gaan gebeuren. Het antwoord was dat de gemeente aan de hand van gekoppelde bestanden van o.a. de belastingdienst deze mensen zou gaan opsporen en gaan regelen dat ze een aanvullende uitkering zouden gaan krijgen.
Nu blijkt dat de gemeentes waar dit daadwerkelijk gebeurt zijn: Winterswijk, Cuijk en Noordoostpolder. Daarna zal Den Haag volgen. Het bevreemdt me dat Enkhuizen hier niet tussen staat, gezien het antwoord dat ik reeds geruime tijd geleden ontvangen heb.
Mijn vraag is: wat heeft de portefeuillehouder gedaan om te doen wat hij zei dat gedaan zou worden? Als dat gedaan is: krijgen de betreffende mensen in Enkhuizen nu ook daadwerkelijk een aanvullende uitkering via het SVB?
Als dit nog niet zo is: waarom niet, gezien dat het blijkbaar in andere gemeentes nu wel op korte termijn geregeld kan gaan worden?
 
Ik vind het een punt van belang, het gaat om mensen die vaak nijpende leefomstandigheden kennen! Het is in mijn ogen volledig zinloos en mensonwaardig om iemand in armoede te laten leven als dat in het geheel niet nodig is!
Vandaag, woensdag, weer behoorlijk communicatie met partijgenoten over o.a. de coalitiebesprekingen, en andere punten. Het is druk wat dat betreft.
Volgende week maandag de 27e heb ik vier dingen tegelijk! Dat kan niet uiteraard, en dus moet ik gaan kiezen. Er is een bijeenkomst over integrale veiligheid voor binnenstadbewoners, en daar zou ik graag bij zijn om zelf te horen wat de mensen te zeggen hebben. Er is een introductiedag voor de nieuwe raad, ik heb de eerste vergadering van de ouderraad van de RSG waar ik onlangs in toegetreden ben, en er is een extra vergadering van de partij over de coalitiebesprekingen. De laatste twee zijn voor mij het belangrijkste, dus daar moet ik in kiezen. Waarschijnlijk zal ik als raadslid voor NE naar die coalitieoverlegbespreking moeten, daar kom ik niet onderuit. Het is wl balen, meteen de eerste vergadering van de ouderraad verstek moeten laten gaan!! Echt balen dus!  Maar het kan niet anders. Ik voel me er behoorlijk lullig onder.
Ik ben ook bezig de site iets anders in te delen. Sommige stukken op een andere plek omdat ze niet meer echt actueel zijn, wat oude dingen eraf halen. Ook denk ik aan een ander uiterlijk voor de site, maar daar wacht ik eerst nog mee. Dat is veel werk!
Maar eerst wat email beantwoorden, daar had ik nog geen tijd voor gehad. En een leuk muziekje opzetten, daar heb ik ook geen tijd voor tegenwoordig. Muziek is cht tof!
 
Donderdag de 23e stukken gelezen: over commissies, hertenkamp, WoZoCo, Op/maat etc. En wat emails verstuurd en ontvangen over zaken der Enkhuizer politiek. Zoals gewoonlijk heb ik toch wat bedenkingen over een aantal zaken, ik kijk er anders tegenaan dan in sommige dingen voorgesteld. Het begint allemaal weer...
Ook de agenda van de raad hebben we binnen. Veel dingen zijn hamerstukken geworden vanuit de laatste commissiebehandeling. Het wordt dan denk ik ook niet een heel lange vergadering. Niet wat betreft vergaderen in ieder geval, wel andere dingen.
Ook nog twee lange telefoongesprekken gehad. Dat is soms ook nodig met mensen! En aanstaand weekend is het papaweekend, tof! Ook komt grote vriendin Joseetje nog langs zaterdagavond, die heb ik al een tijdje niet meer kunnen spreken door allerlei dingen. Verkiezingen etc. Dus dat is ook weer een keertje leuk!  
Ik zat na te denken over de Commissaris van de Koningin Borghouts, die wil dat de provincie gemeentelijke fusies toch wat dwingender gaat opleggen aan de gemeentes. Dit is in mijn ogen de omgekeerde wereld!  Wr bemoeit die man zich mee!
Het is zo dat de gemeenteraden gekozen mensen zijn, bestuurders welke door de burgers gekozen zijn om te besturen. Dat heet democratie. Een Commissaris van de Koningin is in het geheel niet gekozen, maar benoemd door de koningin. Een nit-democratisch gekozen, maar ondemocratisch aangewezen bestuurder.
Deze niet-democratisch gekozen bestuurder wil dus als benoemd persoon de door de burgers gekozen bestuurders, de volksvertegenwoordigers, gaan overrulen en opleggen om hun gemeentes te laten fuseren met andere gemeentes als meneer de CvK Borghouts dat wil... Never en nooit niet!!! Dat zou een uitschakeling van de democratie zijn, cq uitschakeling van de wil van de burgers! Over m'n lijk, ik erken die man niet eens als een bestuurder, ik heb nooit de gelegenheid gehad om op die man te stemmen als m'n vertegenwoordiger in het bestuur van Noord-Holland! Ik wil niet opstandig zijn, maar wg met die vent!!!  We maken zlf wel uit of we wel of niet fuseren, en zo ja, met wie we dat doen!
 
Borghouts, go home!
 
Harry Borghouts

Vrijdag de 24e in het teken van hard werken op het werk, de hele week trouwens wel moet ik zeggen. Het trekt allemaal weer aan in werkland, ik hoop dat dat voor iedereen zo is. We hebben toch wat boute jaartjes achter de rug wat dat betreft.
Ik las dat 14% van de mensen die overgestapt zijn van zorgverzekeraar nog geen bericht hebben gehad, dat is veel. Zelf heb ik dat wel gehad, inclusief polispapieren. Nog geen pasje of iets dergelijks. En bericht van de oude verzekeraar Univ dat ik n'n No Claim terug krijg minus dertig euro's van een keer pilletjes die ik gekregen had voor onsteking in nekgewrichtjes.
Deze week was het nieuws om te lezen in veel opzichten opzienbarend. Ik hou het altijd bij via alle media, zowel internet alswel de kranten. Internet is vaak heel snel, het nieuws komt op sommige plekken per paar minuten! Ik zag dat ook het NHD de nieuwssite veranderd heeft, het is interactief geworden. Mensen kunnen nu regaeren op nieuwsberichten, en dat is leuk! Dan kun je toch zien wat voor een nieuws mensen nu eigenlijk bezig houdt op de manier dat ze zelf ook willen gaan meepraten, heel interessant! Maar de papieren krant zou ik toch echt voor geen goud willen missen... Lekker in het weekend de krant voor je neus, of in de "schafttijden" op het werk, geweldig!
Dit weekend goed de coalitieprogramma's en wat daar tot nu toe voor doorgaat nog eens doorlezen. Maandag wordt het allemaal teruggekoppeld naar de partij.
Vandaag dochter Langbroek gehaald, het is papaweekend. Ze heeft m'n computer de hele vrijdagavond in beslag genomen, allerlei dingen gedaan met een vriendin van haar. Het was n groot pubergelach, maar gezien alle berichtgeving in de media de laatste tijd hou ik het allemaal wl in de gaten tegenwoordig.

Zaterdag de 25e en zondag de 26e weinig verheffende dingen gedaan kan ik wel zeggen. Niet dat dat normaliter wl gebeurt, maar nu gewoon ng minder dan doorgaans. Zaterdags een mailtje naar de jongere leden van NE geschreven over iets, beetje door bouwmarkten rondgelopen en gekeken (de tijd van klussen breekt weer aan...), nog met m'n demissionaire wethouder gebeld over dingen, en 's avonds met dochter Langbroek mooi naar de rampachtige film "Armageddon" gekeken. Waarop dochter Langbroek uiteraard dan ook wilde weten of dat met grote meteorieten die op de aarde klappen nu ook kon gebeuren... Welnee dochter, dat kan altijd gebeuren, maar heb je het al eens meegemaakt?! Nee dus. Al is vertellen over het heelal, zonnen, melkwegstelsels, zwarte gaten, planeten, uitgestorven dinosaurirs etc wl leuk bij een kind  Ze vindt het interessant. Maar de film was spannender, dus wat ik vertelde is alweer in de onbekende annalen der geschiedenis verdwenen vermoed ik
Zondags een idem dito dag, heel lekker soms zo! Misschien heeft de ChristenUnie wel gelijk met die zondagsrust, in ieder geval vandaag wel... Lekker relaxed! Wel nog commentaar geschreven op de arrogante aanspraken van Medemblik en Hoorn constant en steeds weer op grondgebied van de buren. Heb ik op deze site gezet en als reactie op de NHD-site. Daar kun je tegenwoordig reageren op artikelen, en sommige artikelen veroorzaken hle discussies! Leuk om te lezen hoor.
Nu nog even wennen aan de zomertijd, het is nu bijna tien uur maar het voelt als vroeg!