Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 13-3 t/m zondag 19-3-2006

Maandag de 13e een druk dagje op het werk. Thuis kon ik op internet nog niet zien of de vriendin van de Vette Knol gekozen is voor het burgerforum, jammer! Het lijkt me hartstikke leuk als ze ervoor gekozen wordt.
's Avonds steunfractie gehad. We hebben pittige discussies gehad zoals het een politieke partij betaamt, en veel dingen besproken. Zéér constructief in velerlei opzichten moet ik zeggen... Ik denk nog steeds dat deze partij een goede afspiegeling biedt van wat de Enkhuizer burger is. Ons leden- en meespreekbestand is vrij divers: ondernemers, mensen in loondienst, mensen met een uitkering, mannen, vrouwen, oud, jong, scholieren en studenten, jonge starters op de arbeidsmarkt, gepensioneerden etc. Vrij interessante discussies kan dat opleveren!
Binnenkort ga ik deze site eens even bijwerken qua opschonen. Een nieuwe raadsperiode, en een nieuw fris begin!  Af en toe moet je eens wat verleden lozen. Net zoals het in je hoofd werkt, gaat het ook met een website. Wat mij betreft tenminste! Alles dat kan overkomen als oud zeer, conflict, wrok, onafgedane zaken, maar het allemaal niet meer is dat kegel ik van de site af. Hopelijk doen anderen dat ook, het is goed om weer eens lekker schoon aan het werk te kunnen gaan. Niet dingen ontkennen of zo, daar gaat het niet om. Maar fris, schoon, blozend van groene politieke zeep en een licht after shaveluchtje op!  Nutteloos blijven hangen in dingen is nooit iets geweest waar ik van gehouden heb, je moet dingen ook kunnen laten gaan!
Volgend weekend maar aan beginnen denk ik. Dan wordt deze week de eerste van de webloggen van deze raadsperiode.

Dinsdag de 14e t/m vrijdag de 17e drukke dagen gehad moet ik zeggen. Dinsdag was de afscheidsraad van de oude raadsleden. De burrie en Dirk Wiersma hielden een toespraak, en het ging zoals het ging. Na afloop van de vergadering hadden we in de Port van Cleve een afscheidsbuffet met de oude raad en aanhang. Het was best gezellig, met toespraken en kwinkslagen over een aantal raadsleden. En lekker eten!
Ik vind het wel jammer dat Jos Tesselaar niet meer in de raad zit. Al acht jaar gaan we samen naar het stadhuis elke maand! We hebben samen in de commissies gezeten voor Enkhuizer Belang, en vier jaar samen in de raad gezeten voor Nieuw Enkhuizen... Het doet me eerlijk gezegd best wel behoorlijk wat dat dit nu afgelopen is. Met z'n tweeën hebben we héél wat afgelachen na al die vergaderingen! Jos is achter de fractie altijd de stille drijvende kracht geweest, met af en toe een keer dat hij het omgekeerde was van stil!  Om het in gewone taal te zeggen: ik vind het flink balen dat we niet meer samen werken nu!  Het klinkt watjesachtig, maar het is écht flink balen...
Jan Franx en ik zijn nu van de oorspronkelijke groep van 9 jaar terug bij Jan Hart de enige twee nog die actief politiek bedrijven, de rest is allemaal van later en de anderen allemaal weg. Jan Hart, Gerrit van der Steeg, Freek Jans, Jos Tesselaar, Simon Takken e.a., allemaal weg. Jan, Jos en ik waren toch wel een soort driemanschap in de actieve politiek. We hadden erg veel contact altijd met van alles bespreken. Nu heb ik dat uiteraard met Jan nog steeds, maar Jos is weg... een amputatie voor het driemanschap dus. Jan en ik gaan nu naar onze 12 jaar in de Enkhuizer politiek toe, en dat is wel lang als ik daarbij nadenk!
Woensdag zou ik naar Jochem Meijer gaan in Amsterdam, maar doordat het dinsdag gruwelijk laat werd was ik toen ik thuiskwam uit m'n werk volledig gaar. Dat gebeurt niet snel, maar nu dus wel. Dus het werd vroeg te  bed... Ik heb tien uur geslapen! Tien uur, dat is het dubbele van normaal!
Donderdag zijn de blijvende raadsleden geherinstalleerd, en de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Na die raadsvergadering maakte ik een paar verbijsterende seconden mee die aanvoelden als een eeuwigheid... Dat verhaal ga ik nog op deze site zetten dit weekend, het maakte een ontzettend grote indruk op me! Ik denk de grootste indruk van de afgelopen weken eigenlijk. Maar ik kijk nu met heel andere ogen tegen een paar dingen aan van een zekere politieke partij in dit land, en ik kan nog steeds niet geloven dat het gebeurde! Ik heb het tegen een paar anderen verteld, en die stonden ook paf. Volgens mij was ik de enige die het zag, maar ik loop op één of andere manier altijd tegen rare gebeurtenissen aan, of ben getuige van iets vreemds. Ik weet niet hoe dat kan.
De coalitieonderhandelingen die we in het openbaar voeren waren donderdag uiteraard het grote item, en daar kwam uit dat het CDA dus waarschijnlijk de coalitiepartner voor Nieuw Enkhuizen en de PvdA wordt. De SP duikt in de oppositie, en dat was te verwachten. In de oppositie kun je je beter profileren. Dat geldt ook voor GroenLinks. De ChristenUnie wil niet, en dat is ook niet zo raar gezien de afgelopen vier jaar. VVD/D'66 voerde de onderhandelingen op een zeer onhandige manier, en dat bleek dus uit wat Jan Franx zei na beraadslaging. Dus in ieder geval op dit moment is het CDA in beeld, en daarmee wordt dan ook verder gepraat.
Vrijdag mooi bij een maat op verjaardagsvisite geweest. We hebben lekker geteut, veel dingen van vroeger opgehaald en het was gezellig.
Voor de rest heb ik dus praktisch geen tijd gehad om de site bij te houden deze week, maar dat blijkt dus. Er zijn veel dingen te schrijven, ook over wat donderdag na de raad met een borreltje op door allerlei medepolitici gezegd is, heel grappig! Maar dat hou ik mooi voor me zelf, soms is het beter je mond te houden heb ik de afgelopen 9 jaar geleerd. En nu douchen en weer fourageren...

Zaterdag de 18e een relaxde dag. Beetje boodschap doen, kijken bij de zieke griepdochter van de vriendin van de Vette Knol, commissiewerk doorlezen, in de stad lopen en 's avonds met Petra naar de Slof een biertje gehaald. We hadden het over veel dingen, uiteraard ook over dat er steeds in de media over haar geschreven werd dat ze niet in de raad gaat. Niet op dit moment althans.
Maar het kan dus echt niet, en het was echt niet te voorzien. Er zijn naast haar nieuwe job gewoon ook privéomstandigheden die het nu onmogelijk maken, en dat zijn dingen die je gewoonweg niet naar buiten brengt. Het is niet leuk. Maar wat niet is kan of gaat nog komen.
We zaten wel mooi, zitten en praten. Later kwam er nog een muziekminnende vriend bijzitten, en het gesprek ging over Bach, de Beatles, Rollings Stones, Pink Floyd, Frank Zappa, Santana en zo verder. Goed!
Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het allemaal gaat aflopen met het softdrugsgebeuren in Enkhuizen. Het stond in het NHD deze week, ik hoorde nog een interview op de radio met Jan Baas over het onderwerp, er staan reacties op internet over de zaak, er komt binnen afzienbare tijd een gedoogde coffeeshop, de politie is begonnen waar te maken wat ze gezegd hebben en begint nu illegale verkooppunten aan te pakken, en drugs is nu een item. Nu ook nog de structurele drugsvoorlichting aan jongeren van 11 t/m 15 jaar op scholen waar de nieuwe coffeeshopeigenaar ook een rol in zal moeten gaan spelen, en het loopt dan allemaal langzaam volgens hoe het zal moeten gaan.

Zondag de 19e eens bijzonder weinig gedaan. Twee dingen geschreven om de site weer wat up-to-date te houden, en daar één ding weer van verwijderd.
Het ging over iets dat ik van de week had zien gebeuren, maar ik moet zeggen dat, na in contact gekomen te zijn met een representant van de partij waar het om ging, het stuk toch zwart op wit wel erg hard over kwam. Het is voor mij niet de bedoeling mensen of organisaties te beschadigen door een geschreven stuk. Op zich sta ik achter wat ik zeg, maar de consequenties zijn soms te groot in de zin dat iets soms niet nodig is om te zeggen ten opzichte van de schade die iemand daardoor oploopt. Dat is wat ik niet wil. Wél om iets aan de kaak te stellen, dan wel! Dat is je verantwoordelijkheid als raadslid!
Het is vrijheid van meningsuiting waar het om gaat. Je mening kunnen uiten houdt ook in je mening soms voor je houden in het belang van een ander dan jezelf. Anderen beschermen dus, ook tegen jezelf.
Vandaag kreeg ik een hele vreemde brief in de bus. Die ga ik eens goed bestuderen morgen, het is heel verward, of onduidelijk, allemaal wat er in staat.
Verder denk ik dat de aankomende vier jaren een constructieve periode gaan worden waarin de partijen van de raad resultaat gaan behalen voor onze mooie stad!