Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 18-2 t/m vrijdag 22-2-2008

Maandag de 18e t/m zondag de 24e: Weet u wat het is geachte websitelezer? Ik begin het gesodemieter enigszins beu te worden.

In de tijd dat ik nu politiek actief meedraai heb ik verschillende college's meegemaakt, namelijk:

PvdA - VL/GL - VVD, en na een breuk:
PvdA - VL/GL - CDA
PvdA - Nieuw Enkhuizen - ChristenUnie, en na een breuk:
PvdA - Nieuw Enkhuizen
PvdA - Nieuw Enkhuizen - ChristenUnie, en na een breuk:
Nieuw Enkhuizen - VVD/D66 - ChristenUnie - CDA

En de burgemeesters Steven de Vreeze, Hans Ouwerkerk en Jan Baas heb ik tot dusverre zien zitten. Daarnaast heb ik dan ook k nog eens de volgende wethouders onthoofd zien worden of zien vertrekken uit hun lopende functies: Patricia de Munnik, Thea Dekker, Joop Knukkel, Dirk van Pijkeren, Herman Bode en Freek Jans.

Het is immer wieder weer hetzelfde gedonder in de politiek van deze stad. Ongeacht de vorm van de coalitie of welke burgemeester er zit of welke wethouders er functioneren.
Natuurlijk, ik weet het: er is altijd wel een reden, er is altijd wel een schuldige, er is altijd wel iets absoluut niet goed gegaan of gedaan.
Maar het houdt hier niet op. In Enkhuizen wordt er altijd wel iemand neergesabeld, afgeschoten, onderuit gehaald, opgehangen of onthoofd. Dit is dus allemaal de politiek langsgegaan terwijl ik pas aan het begin van m'n 11e jaar zit, waarvan 4 jaar commissies voor Enkhuizer Belang.

In tien jaar tijd dus 6 coalities, drie burgemeesters, en zes wethouders die geen volledige looptijd af konden maken! En nogmaals, het zal allemaal wel heel logisch geweest zijn, er zal altijd wel iemand gruwelijk fout geweest zijn, er is altijd wel iemand die iets had moeten doen of juist niet had moeten doen, maar het loopt toch wel een keertje de spuigaten uit mensen!

En wat nu dan? Wil Enkhuizen wr een andere burgemeester? Wil Enkhuizen wr een andere coalitie? Wil Enkhuizen wr andere wethouders? Wordt het dan beter, anders, beschaafder, transparanter, en lopen de procedures zoveel geweldiger?
Of is het zo dat Enkhuizen gewoon een stel etterige politici kent voor wie het nit goed is? Voor wie er altijd wel iemand de laan uitgestuurd moet worden, onthoofd moet worden, afgeknald moet worden, gevierendeeld moet worden? Een reden is er altijd wel te vinden, op de voorkant van m'n site heb ik onderaan een leuk citaat wat dat betreft van kardinaal De Richelieu.

Maar bekijk het allemaal maar. Ik ga morgen gruwelijk stappen in Amsterdam met Petra en co, en barrel Joseetje en haar Engelse co. De Westfriese Omringdijk is vandaag even een soort wurgslang, en de Vesting een touw om m'n nek. Het is lekker om even lucht te happen, even vrij rond te lopen zonder vijf dagen in de week de gedachte aan lokale ellende die niet gaat over verbetering van de stad, zonder gedonder over mensen die uiteraard fouten maken maar niet meer dan anderen omdat iedereen fouten maakt. Ik ben het zat, en ik ga bier drinken morgen.

Zaterdag de 23e: Voor de duidelijkheid, die etterige politici welke hierboven beschreven worden zijn er wl 21! Het gaat over 17 raadsleden, 3 wethouders en n burgemeester die eens als volwassen mensen samen die stad moeten gaan besturen. Althans, in mijn ogen is dat zo.

Afgelopen week was er enige ophef over het feit dat de vroegere PvdA-voorman Joop den Uyl vroeger enige sympathin gehad zou hebben van rechts-nationalistische snit welke hij in Duitsland vlak voor WOII opgedaan had. Buiten dat je zoiets in het tijdsbeeld moet zien, de moord op miljoenen mensen en de grote WOII waren nog niet gebeurd, denk ik toch dat het niet zo gezien moet worden dat Joop den Uyl een tijdje nazi is geweest. Zoals ik het op een forum verwoordde:

Het zijn geen rechts-nationalistische ideen die Den Uyl in Duitsland heeft opgedaan, en het is niet zo raar dat hij enige sympathin voor nazi-ideen heeft gekregen in dat land.
Den Uyl was een socialist. De nazi's hebben wel vrij veel socialistische dingen ingevoerd in hun land, en later in Nederland, die socialisten ook willen. Ontslagrecht geregeld in het voordeel van werknemers, door de overheid betaald onderwijs, ziekenfonds waardoor iedereen verzekerd was van medische zorg, goedkoop openbaar vervoer, inperkingen voor grote bedrijven qua monopolies, hoge salarissen aangepakt van wat we nu graaiers noemen, vakantiegeld en betaalde snipperdagen ingevoerd, etc. Hij had dus geen rechts-nationalistische sympathin, maar links-nationalistische sympathin. Daarom heette het nationaal-socialisme. Gelukkig zag Den Uyl ook de andere kant van de medaille!

Waarmee je dus het duister-cynische feit zult moeten onderkennen dat het sociale na-oorlogse imago waarmee Nederland zolang gepronkt heeft, te danken is geweest aan maatregelen die ingevoerd zijn door onderdrukkers in de meest gruwelijke vorm, de nazi's.... Drees had na de oorlog dan ook een tijdje vrij veel moeite om uit te leggen waarom de ingevoerde nazi-wetgevingen niet afgeschaft werden!
Maar ja, hebben we dit in een mildere vorm ook al niet gehad met de Franse overheersers? Die hebben ook allerlei dingen ingevoerd die we niet hadden. Het burgerlijke wetboek, de wetgeving goed geregeld, huisnummers als adressen, achternamen en bevolkingsregisters, onderwijs gemoderniseerd en bereikbaarder gemaakt, en zo nog meer van die dingen.
Eigenlijk is het enige dat de Nederlanders zelf cht hebben bijgedragen aan de moderniteit van dit land de rijkdom, en dat dan grotendeels door plundering en leeghalen van andere landen. En zelfs dt hebben ze grotendeels te danken aan Joods-Portugese vluchtelingen die geld en handelskennis meenamen naar de Lage Landen!!

Nederlanders gaat het om geld, en meer niet. Nederlanders zijn door de eeuwen heen, behalve Willem van Oranje, niet in staat geweest om enige structuur en verbetering aan te brengen in hun land als organisatie. Dijken en waterwerken bouwen, dr zijn wij goed in. Maar de rest is duidelijk bagger. Kijk hoe we het nu doen, het is n en al eigenbelang dat de boventoon voert! Nederland is bijna het Mekka voor de werkelijke kapitalist, en het kapitalisme is het grootste exportproduct dat we hebben uitgevoerd in vroegere eeuwen richting wat nu de VS zijn. Die zijn namelijk deels gemodelleerd naar wat de Hollanders daar deden. Deze week staat er een leuk stuk in de weekendbijlage van het NHD over de rol van Nederland, en dan vooral Noord-Hollanders, bij het ontstaan van de VS.
Maar de zo fel begeerde vrijheid die Hollanders zo promoten, heeft dit land nooit veel goeds gebracht voor medemensen die "minder" waren dan anderen. Het land is ontwikkeld bij gratie van overheersers die ons land binnenvielen en hervormden. Wat wij bijgedragen hebben is het land zlf, zonder dijken had er geen Nederland bestaan.
Nu nog de nazi-abortuswetgeving afschaffen waar ik het vorige week over had, en dan zijn we heel misschien met de eerste stappen op weg om zlf iemand te worden en die eigen identiteit te ontwikkelen...

Zondag de 24e: Mooi gisteravond te stappen geweest in Amsterdam! Relaxed, een biertje halen en een bandje luisteren in Bourbon Street!
En zondags de trein terug genomen naar Enkhuizen, om daar samen met de lokale leden van m'n landelijke partij GroenLinks een stadstocht te maken, onder deskundige vertelling van Klaas Koeman van Oud Enkhuizen. Het was me een potje interessant, cht hartstikke leuk! Hij heeft dingen laten zien en verteld die ik niet wist en waar ik nooit van gehoord had. Bijvoorbeeld dat er in het Flessenscheepjesmuseum achter een muur een nog werkend schot ter waterkering zit dat nog kan zakken als het een keer heel hoog water zou worden door een breuk in de Afsluitdijk... Had ik nog nit van gehoord! En zo nog meer dingen, het was tof!  Vroeger heb ik nog les gehad in maatschappijleer van Klaas, en feitelijk werd ik nu wr onderwezen door hem

Zo was het een leuk weekend, en de perikelen van de Enkhuizer politiek waren even uit m'n hoofd verdwenen, zo na het navolgende gezellige nazitten met z'n allen.