Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 14-1 t/m zondag 20-1-2008

Maandag de 14e werd voornamelijk beheerst door een enorme koppijn en bijbehorende sjachrijnigheid door afkicken van het ochtend- en middagbakkie koffie. Daar was ik in de kerstvakantie aan gewend geraakt. Een paar jaar terug was ik er al mee gestopt, doordat ik ontdekte dat de gruwelijke weekendhoofdpijn veroorzaakt werd door later koffie drinken in de weekenden.
Het duurt geloof ik drie dagen, als ik het me goed herinner... Bah!

Woensdag gaan Jan van Oostende en ik het radioprogramma van onze dochters Marit en Sanne van 19.00 tot 21.00 uur tijdelijk door omstandigheden overnemen. Hun programma heet de Chaosshow, en wij zullen dan tijdelijk onder de titel de Grote Chaosshow onze woordenbrij en muziek de ether insproeien! Ik hoop dat ik dan wel afgekickt ben van die koffiehoofdpijn. Jan kan al zoveel praten, en dat komt nogal beukend over dan...

Dinsdag de 15e en woensdag de 16e: De wethouders Franx van Enkhuizen en Zwaan van Stede Broec hebben de optie van een weg door het IJsselmeer naar buiten gebracht als oplossing voor de bottleneck die onstaat bij de Provinciale Weg bij Broekerhaven en Enkhuizen als de Zuidvariant van de Westfrisiaweg doorgaat. Ik vind het een prima optie!

Veel problemen en bezwaren die rondzwermen worden opgelost door deze variant, en bijkomend voordeel is ook inderdaad dus dat de containeroverslag die bij Enkhuizen gerealiseerd gaat worden (door o.a. initiatie vanuit Nieuw Enkhuizen) een goede ontsluiting gaat krijgen. Die overslag gaat zo'n 150 banen opleveren voor de regio, en dat is veel!
Gecombineerd met de honderden banen die nog in de "Seed Valley" gerealiseerd gaan worden de komende jaren, en de vele banen die gaan komen met de aqua-culturen die in de regio rond Enkhuizen gevestigd gaan worden waar Franx mee bezig is, wordt rondom Enkhuizen een cordon van grote werkgelegenheid neergepoot voor de hele regio! Daar zit veel hoogwaardige arbeid bij, zodat ook jongeren in de regio die goede opleidingen hebben kunnen blijven wonen in eigen regio. Nu moeten die mensen immer weer richting de Randstad trekken, en dat is niet goed. Niet goed voor het gemiddelde inkomen van de regio, en daardoor niet goed voor de detailhandel in de regio, en zo kun je door redeneren.

Het vergt alleen allemaal wat aanpassing van denken voor veel mensen, noem bijvoorbeeld alleen maar de mensen van de actiegroepen uit Hoogkarspel die met toch wel een aantal aantoonbaar onware beweringen de stemming maken om een Noordvariant van de Westfrisiaweg tot stand te krijgen. Ik begrijp zoiets niet, als je niet kunt winnen omdat je argumenten niet deugen, blijf dan wel correct in je denken en handelen!

Vandaag, woensdag, hebben Jan van Oostende en ik de Grote Chaosshow gedaan op Radio Enkhuizen. Jan deed een interview met een vertegenwoordiger van Os Jos, Simon Knain, een band die in het Westfries zingt en muziek maakt. Ik vond het tof om te horen, zelf kende ik die band niet. Jan deed het goed! Daarom werd dat interview ook niet onderbroken door me, het was interessant! Ach, als er een tweede keer mocht komen zeg ik ook wel wat... Of niet  
Wie Os Jos wil zien spelen: op 19 januari in het Verenigingsgebouw in Bovenkarspel, info is te vinden op [deze site].

Voor de rest: m'n koffiegebrekkoppijn is wat afgezakt, maar nog wel hinderlijk aanwezig. Het houdt tegen en maakt duf, heel irritant. Als het goed is, is dat morgen weer over.
Morgen hebben we fractievergadering over de commissies, en ik heb mensen gesproken die meldden dat ze in onze fractie gingen inspreken. Ben benieuwd!

Donderdag de 17e fractievergadering gehad voor de commissies van volgende week. Er was redelijk ziek en zeer in de fractie deze keer, dus we waren met minder mensen dan gewoonlijk. Het is natuurlijk ook de tijd van het jaar voor ziek en zeer. Trouwens, mijn koffiegebrekhoofdpijn is weg!

Vandaag zat ik in lichte depressie over de afgelopen anderhalve week. Dat hebben mensen wel eens, soms ikzelf ook wel eens. Maar later dacht ik aan iets van vroeger en daardoor lichtte het firnament van de humeurische gesteldheden weer wat op...

Vroeger was ik, net als ieder menselijk wezen een tijdje doet, eens op zoek naar de "waarheden" des levens. Ik was nog jong en naef, en dacht dat er waarheden waren op deze planeet buiten alleen de natuurwetten. Die zijn er natuurlijk niet, of anders gezegd, er zijn er ongeveer 6,5 miljard!
Maar in ieder geval: na de periode van dat mensen afstamden van ruimtewezens, na de periode dat mensen gemaakt waren door ruimtewezens, na de periode dat mensen waarschijnlijk allemaal een aura hadden, na de periode van overtuiging van het bestaan van telepathie, na wekenlang geprobeerd te hebben een lucifersdoosje op te tillen met gedachtenkracht, en dan ook nog de Bermuda Driehoek en Atlantis, brak de tijd aan van de overtuiging dat waarheden te vinden waren door meditatie.

Dus: de boekwinkels langsgelopen, kilo's boeken gekocht over Zenboeddhisme, Hindoesme, trancedente meditatie, yoga, en zelfs de bijbel plus andere vergelijkbare boeken. Dat werd lezen, lezen en nog eens lezen! Na al dat gelees was ik helemaal klaar voor het ontdekken van de waarheid door meditatie, was ik al bijna Zenmeester en waande me al een persoon die de Grote Verlichting nabij was!
In al dat nakende Licht besloot ik de meditatie uit te gaan oefenen voor ik zou gaan slapen, in de gerieflijke omstandigheden van een kussen in de rug en benen die gekruist minder zeer deden als ze in een matras drukten dan op een houten vloer.
Zo gezegd, zo gedaan! De eerste meditatie-oefening op Zen gebaseerd leverde me alras een haatblik van m'n toenmalige echtgenote op: "H zeg, moet dat die onzin met het licht aan als ik wil slapen!" "Ja vrouw, anders vind ik de spirituele waarheden van m'n innerlijk niet."
Na langdurig gegrommel en gegrumbel verdween eega's hoofd sjagrijnig onder het dekbed in een poging het licht buiten te sluiten, dit was hr in ieder geval teveel Licht... Hahaha!

Zoals ik al gelezen had dat zou kunnen gebeuren, viel ik bij de eerste meditatiepoging na een minuut of drie in een diepe slaap totdat m'n wekker de volgende ochtend ging. Het licht was uit bij het wakker worden, wat betekende dat m'n eega dus het licht uitgedaan had voor de Lichtzoeker. De weken daarna bleef het verschijnsel van in slaap vallen zich tot in den treure herhalen, totdat ik op een gegeven moment begreep dat mediteren onder gerieflijke omstandigheden mij hoogstwaarschijnlijk levenslang net zo snel in slaap zouden laten vallen als gewoonlijk al het geval was. Balen!
Maar ik hield vol, en besloot dan voortaan in de ongerieflijke omstandigheden van een bedrijfskantine te gaan mediteren tijdens de schaft. Daarbij geheel vergetend dat ik meeschaftende collega's had... Die meeschaftende collega's keken het tafereel aan de kantinetafel van de autistisch mediterende collega Hans zo'n twee minuten aan, en besloten toen hardhandig in te grijpen door een plak brood naar m'n hoofd te gooien: "H debiel, ben je stoned of zo! Je koffie wordt koud!" Tja, dat was natuurlijk voorspelbaar, maar even niet aan gedacht.

Maar ook dat hield ik dapper vol, en de collega's wenden aan die Hans die z'n handen komvormig onder z'n middenrif hield en in de ruimte staarde. Uiteraard vond ik het licht uiteindelijk ook niet in de bedrijfskantine, de meditatie belemmerde me m'n trek in de schaftpeuk te bevredigen waar ik geen tijd meer voor had op deze manier. Het is na nog veel meer gezoek na deze tijd allemaal geindigd in nog steeds onverlicht rondlopen op deze planeet, maar in het heldere besef dat verlichting niet bestaat in de zin van een "dieper" iets.
Verlichting is heel gewoon het besef dat je bent wie je bent, dat je doet wat je doet, dat je wordt wat je wordt, en dat dit goed is. Verlichting is denk ik dat je beseft wat je doet en waarom je het doet, dat je bent wie je bent en dat heel gewoon aanvaardt en accepteert, en dat je daardoor uiteindelijk leeft en laat leven.

Nu ga ik even een peukje roken, een sapje drinken, Peter Tosh luisteren omdat reggae toch uiteindelijk nog steeds mijn persoonlijke gevoelsmuziek is, en de hectische tijd die achter me ligt op slot draaien.
Ik hoop dat Jan van Oostende en ik die radio niet zolang hoeven te doen, omdat dit betekent dat m'n dochter het dan weer kan doen.

Vrijdag de 18e: Wat ik me wel eens afvraag is hoe de gemiddelde zwarte Zuid-Afrikaan zich nu eigenlijk voelt na een jaar of 14 onder een ANC-regering geleefd te hebben.
Voorheen liepen de lijnen in het land langs langs de raciale lijnen, maar nu is er, ondanks dat die lijnen afgeschaft zijn, een toenemende kloof tussen arm en rijk in het land. Er heerst een werkloosheid van 40%, zo'n 3,5 miljoen gezinnen zijn al door gemeentelijke overheden uit huis gezet wegens geldgebrek, en de door het ANC beloofde socialistische insteek is door datzelfde ANC losgelaten na het in de regering stappen en omgezet in een neo-liberale insteek van regeren. Met bovenstaande gevolgen dus. Ik weet niet of dat ANC uitgaat van de term "constructieve destructie", maar of dit wel of niet zo is maakt voor de miljoenen zwarten die hun hoop op dat ANC gevestigd hadden niet veel uit. De armoede groeit nog steeds hard, en het AIDS-probleem loopt gezwind uit de hand. Die "chief" Thabo Mbeki doet nergens wat aan, in ieder geval niet iets dat helpt of iets oplost. Op dit moment leeft 62% van alle zwarten, 29% van alle kleurlingen, 11% van alle Aziaten en 4% van alle blanken onder de armoedegrens! In 75% van de zwarte gezinnen heerst geen voedselzekerheid. Bepaald geen vooruitgang...

Op dit moment zijn er in Zuid-Afrika ongeveer richting de 300 zwarte families die in de tijd dat het ANC aan de macht is stinkend rijk zijn geworden, dit zijn echte machtsdynastin aan het worden. De onderdrukking in Zuid-Afrika is dus alleen van kleur veranderd, van blank naar zwart. En dat met behulp van blank uit het buitenland...!
Dit buitenlandse blank dat altijd ageerde tegen het door de blanken opgelegde apartheidsregime laat nu dus niets meer horen. Daar erger ik me dus inderdaad al een paar jaar aan. Het komt op mij over van: "Blank mag niet onderdrukken, niet openlijk! En ach, ja, nu de zwarten onder elkaar... dat moet kunnen." Oftewel, verholen blanke racistische arrogantie die nog erger is dan openlijke blanke racistische arrogantie.
Tenslotte heerst er vanwege de tribale systemen in veel Afrikaanse landen hetzelfde als dat in Zuid-Afrika aan de hand was; de zittende macht bestaat hoofdzakelijk uit mensen van een bepaalde stam. Hoe dit uit de hand kan lopen zie je bijvoorbeeld aan wat er in Ruanda gebeurd is. Maar niemand hoor je erover, het zijn zwarten onder elkaar en dat moet blijkbaar kunnen. Het wordt pas eng als de overheersende stam blank is... Hypocrisie ten top!

Dit kan komen door twee dingen: f de blanken die selectief ageren willen niet dat blanken dit doen doordat blanken dit niet behoren te doen; dan is dit dus een verholen, misschien zelfs onbewuste, vorm van een blank superioriteitsgevoel. f het is zo dat die ageerders niet begrijpen dat de tribale lijnen in Afrika een belangrijke rol spelen. Ik heb eens met een zwarte Zuid-Afrikaan gesproken die gewoon openlijk vertelde dat hij de blanken in Zuid-Afrika zag als een stam die aan de macht was, en dat eigenlijk hun blanke huidskleur geen rol speelde. Het ging om macht, en de zittende macht/stam moest als het even kon van hun macht afgeholpen worden. Hoe dan ook. Daar werd dus als propaganda het element huidskleur voor gebruikt, dat werkt nu eenmaal goed in een deels anti-racistische blanke wereld. Hij vertelde dat dit heel gewoon was om het zo te zien... Mijn anti-racistische wereldideaal kreeg toen wel even een deukje mag ik zeggen, het klonk nogal opportunistisch allemaal.

Maar om het verhaal te beindigen: dit zal ook wel weer een racistisch verhaal van mij gevonden worden denk ik. Ook al komt het uit de mond van een zwarte Zuid-Afrikaan en heb ik er daarna gewoon over nagedacht.

Ik ga nog maar een keertje Peter Tosh draaien, leuke reggaemuziek van een zwarte Jamaicaanse muzikant.

Zaterdag de 19e en zondag de 20e: Bovenstaande over Afrika wordt vandaag, zondag, in het nieuws weer bevestigd door het geweld in Kenia nu. Dat geweld wordt ook bepaald door etnische lijnen, en lees in dat verband dus stamverbanden. In veel Afrikaanse landen lopen de politieke lijnen langs stamverbanden, zijn de politieke partijen afgeleiden van stamverbondenheid.
In onze voormalige Zuid-Amerikaanse kolonie Suriname heb je dat ook, de partijen zijn voor een groot deel etnisch bepaald. De Creolen, de Hindoestanen en de Javanen hebben een grotendeels door de etniciteit bepaalde politieke vertegenwoordiging. Volgens mij is dat niet de manier waarop je sneller vooruit komt met een land, maar misschien op de langere termijn juist wel als door politieke overeenkomsten ook stammen eerder tot elkaar komen. Ik weet het niet, op het Zwart-Afrikaanse continent is het vooralsnog een enorme puinhoop die in mijn ogen zeker nog een eeuw of anderhalve eeuw gaat duren. Pessimisten noemen Afrika daarom ook wel "het verloren continent".

Zaterdag de dag doorgebracht met nuttige huishoudactiviteiten, en vandaag moet ik de rekeningen etc doen. Dat vind ik toch z'n enorm rotwerk! Niet het geld op zich, maar gewoon het soort klus dat het is, de vervelendheid ten top! Gelukkig kan het tegenwoordig allemaal wat makkelijker dan vroeger, maar dit is toch nog steeds n van die dingen die ik tot het laatst toe uitstel. Andere dingen niet, maar dit cht wl! Blh....

Gister stond er in het NHD weer een artikel over het SMC. Siebe Schippers z'n rol binnen het geheel werd belicht, doordat hij eerst overal aangegeven had voor het plan van de zorgpartijen te stemmen en uiteindelijk voor het plan van ontwikkelaar De Nijs stemde. Vermoedelijk zal hij wel balen als hij het leest, maar dat hoort erbij. Als je actief bent in de lokale politiek, dan heb je wel een zeker incasseringsvermogen nodig. Waar het om gaat staat allemaal zeer dicht bij de kiezers en dus burgers, en de reacties op wat je doet en zegt zijn via media en burgers dan ook vrij direct. Zker in Enkhuizen, waar de meeste mensen alles toch vrij goed bijhouden door behoorlijke betrokkenheid bij de eigen leefomgeving/stad.

Nou, even wat eten en dan die administratie....