Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Maandag 15-1 t/m zondag 21-1-2007

Maandag de 15e en dinsdag de 16e: Af en toe zo door je leven heen zijn er momenten dat je mensen iets toewenst wat je jezelf absoluut niet toe zou wensen. In de regel genomen zijn dat toch wel vrij onprettige toewensingen. Voortaan zal ik als ik weer eens zo'n moment heb niet meer aan enge ziektes, onprettige gebeurtenissen en soortgelijke dingen denken, maar wens ik de ongewenste persoon gewoon heel puur en zonder schuldgevoel toe dat er een week of twee een uiterst puberende landgenoot zich onophoudelijk in z'n omgeving ophoudt! Dát is pas een verwensing!
Vandaag kreeg ik een mij bevreemdende mail over zaken waarover ik al meermaals in m'n politieke zijn in deze stad zeer ontstemd was. Soms vraag ik me af of er nog iemand rekening mee houdt dat er een gemeenteraad zit die handelt uit naam van de kiezers, en die dat ook graag terugziet in wat er gebeurt in de stad... Niet altijd, doch toch iets te vaak naar mijn democratische hart. Aan de andere kant zijn er ook redelijk goede stukken te behandelen. Maar ja, als ik me honderd keer aan de snelheid hou krijg ik de 101e keer als ik ineens 160 rij evengoed die boete! En zo gaat dat ook met college's in het duale stelsel, mits er geen goede uitleg komt over dingen die een raad mogelijk niet aanstaan. Vooral als er al eerder vrij heftig over gemopperd is, om het zacht uit te drukken...
Verder brengt Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, Harry Borghouts, onze stad op 16 februari een ambtsbezoek. Hij gaat dan met de raad praten over actuele zaken, en de fracties mochten vragen stellen voor dat bezoek. Ik heb onderstaande vraag alvast gesteld, het is iets waar ik me al jaren aan erger. In mijn ogen volkomen terecht, ik word niet goed van die provincie!

Ik zou graag willen weten waarom onze regio, met Enkhuizen aan het uiterste puntje, al bijna 40 jaar moet smeken om een beetje ontsluitingsinfrastructuur en uiteindelijk afgescheept is met de Drechterlandse weg.
Nu in de volgende fase komt er een "verbetering" van de infrastructuur, die ophoudt bij Hoogkarspel. Daar moet de regio dan ook nog 25% zelf van bij elkaar zien te schrapen.
Dit heeft een economische achterstand veroorzaakt, en doordat de groeiende bevolking dus daardoor grotendeels forens is ook nog steeds meer verstopte wegen. Het is een vicieuze cirkel waar deze regio in terecht komt wat dat betreft.
De Randstad hoeft al jaren maar een gilletje te geven en er ligt weer een 8-baansweg binnen vijf jaar bij!
Als straks de "verbeteringen" aan onze regionale ontsluitingsinfrastructuur achter de rug zijn is er meer dan een halve eeuw voorbij, en als je dat dan vergelijkt met wat er in slechts 10 jaar in het Noordhollandse deel van de Randstad is gedaan... Laat staan in een halve eeuw!
Dat de Randstad economisch voorrang heeft snap ik, maar die voorrang wordt door de Provincie zelf steeds groter gemaakt door het beschrevene.
 
Volgens mij komt het gewoon omdat er in de Randstad miljoenen kiezers wonen voor de verkiezingen van de Provincie, en er in onze regio maar 186.000 mensen wonen! Bij ons valt niets te halen! Ik vind het in ieder geval niet meer normaal om zolang te moeten smeken om iets dat heel normaal is!!  Het is voor mij persoonlijk wel een reden om in maart écht niet met die verkiezingen mee te gaan doen, ze bekijken het daar maar met hun zootje dat helemaal niets voor ons doet hier!!!!!!!
 
Woensdag de 17e eerder naar huis gegaan omdat ik iets zou doen voor iemand waar ik door interne privédrukte niet aan toegekomen was. En aangezien beloofd is beloofd... dus maar eerder vrij genomen. Dat kon gelukkig.
Mijn aard houdt in dat ik wel eens enigszins weerbarstige neigingen heb tegen wat ik dan zie als opgesloten zitten in één of ander stramien dat ik niet wil. Het is soms wel te projecteren op hoe dit land in sommige opzichten in elkaar zit. Ons land is best wel vrij in heel veel opzichten, en toch is het eigenlijk ook best wel vaak niet zo. Maar dat "niet zo" is soms wat moeilijk de vinger op te leggen vind ik. Het heeft wel eens iets weg van een door de overheid verplicht opgelegd verblijf in een soort baarmoeder, een plek waar overal voor je gezorgd wordt maar owee als je eruit probeert te komen! Dat eruit proberen te komen is dan niet fysiek bedoeld natuurlijk.
Dit land kent een vorm van onderstroming in de samenleving die je met een grote dwingende kracht in het stramien drukt of probeert te drukken, en dat onder het mom van de zorgzame overheid die het goed met je voorheeft. Als je die dwingende kracht ontloopt, uit die gouden kooi wegvliegt, dan kun je ook meteen barsten en sta je dus alleen en bent één van de "aso's" van dit land. Een outcast. Het klinkt misschien heftiger dan dat ik bedoel, maar het verwoordt het wel enigszins.
Het benadert het soort onvrijheid dat ik persoonlijk associeer met religies, socialisme, politieke partijen, kleine gemeentes, bedrijfsfeestjes en dat soort dingen. Ik krijg het kippevel bij die dingen, en vermoedelijk ben ik niet de enige mens die dat wel eens voelt. Misschien heeft iedereen dat eigenlijk wel eens, alleen niet iedereen wil of durft er wat mee te doen.
Er is een liedje wat het ook wel enigszins uitdrukt, dat gevoel, al is dat vanuit een heel ander insteek. Het is een nummer van Pink Floydd:
 

Mother

 

Mother do you think they’ll drop the bomb

Mother do you think they’ll like the song

Mother do you think they’ll try to break my balls

Mother should I build a wall

Mother should I run for president

Mother should I trust the gouvernment

Mother will they put me in the firing line

Mother am I really dying

 

Hush now baby don’t you cry

Mama’s gonna make all of your

Nightmares come true

Mama’s gonna put all of her fears into you

Mama’s gonna keep you right here

Under her wing

She won’t let you fly but she might let you sing

Mama will keep baby cosy and warm

Ooooh Babe Ooooh Babe Ooooh Babe

Of course mam’ll help build the wall

 

Hush now baby, baby don’t you cry

Mama’s gonna check out all your girlfriends for you

Mama won’t let anyone dirty get through

Mama’s gonna wait untill you come in

Mama will always find out where

You’ve been

Mama’s gonna keep you healthy and clear

Ooooh Babe Ooooh Babe Ooooh Babe

You’ll always be a baby to me

Mother, did it need to be so high

 

Verschrikkelijk toch als je dat zo leest?!

 

Donderdag de 18e waait het weer eens. Het stormt absurd hard, en een waterbord is van m'n dakkapel afgewaaid plus een dakpan van m'n buurvrouw op m'n achterterras gevallen. Ik neem aan dat m'n OZB daardoor omlaag gaat bij de herwaardering van de WOZ-waarde in 2007... Maar ik ben heel eerlijk gezegd die wind van de laatste tijd, en die storm van vandaag, totaal zat!

Vandaag op het werk is het weer behoorlijk werk. Alleen lekte het dak door die wind, en stonden er emmers in de tent. Normaal gebeurt dat nooit, maar ik denk door de windrichting of zo. Ook bijzonder irritant! De hoosbuien deden de haren ten berge rijzen, en ik dacht dus wel aan m'n huis. Je bent op je werk, en hebt nergens zicht op.
Vanavond fractievergadering gehad, en de agenda's van de commissies weer besproken. Zoals doorgaans het geval is hebben we in goede verstandhouding een gezamenlijk standpunt kunnen innemen over elk agendapunt, althans, voor zover je in commissies al kunt spreken van standpunten. Een commissievergadering is tenslotte geen raadsvergadering, en naar aanleiding van het besprokene in commissies bepaal je mede je standpunt in de raad. Al is ons wel eens kwalijk genomen door een partij dat we niet al in de commissies duidelijk zeggen wat we vinden. Als je zó denkt is er geen raadsvergadering meer nodig lijkt me!

En voor de rest lijkt het wel of alles wat ik de laatste tijd lees verband houdt met huwelijken, echtscheidingen, bruiloften etc. En dingen als Fathers4Justice.
Eénderde van de huwelijken loopt op de klippen tegenwoordig, en zelfs de helft van de tweede huwelijken. Het lijkt net of dat allemaal maar normaal is geworden, maar dat is niet zo. De impact van een echtscheiding op mensen is nog steeds net zo groot als vroeger toen het minder vaak gebeurde. Net als oorlogen, ongelukken etc, ze zijn overal maar zijn niét normaal.

Toen ikzelf ging scheiden jaren terug was dat ook zo. Ik herinner me nog heel sterk de dag dat iedereen werkelijk uit m'n huis vertrok, dat werkelijk het moment van definitieve afscheid gekomen was. De toen 18-jarige stiefdochter die ik 11 jaar had mede-opgevoed zei ineens: "Maar dit gebeurt écht! Dit is écht! We gaan écht weg! We gaan écht weg!" Dat vond ik bijzonder verdrietig moet ik zeggen. M'n eigen toen 5-jarige dochter hoorde ik zeggen: "Gaat papa niet mee?" En dat vond ik ook bijzonder verdrietig moet ik zeggen.

Echtscheidingen duren lang voor ze verwerkt zijn, voor de meeste mensen in ieder geval wel. Het maakt niet uit wie degene is die de scheiding inzet. Het is een grote gebeurtenis in ieders leven, zowel voor kinderen alswel voor de mensen die uit elkaar gaan. Je trouwt niet voor niets.

Maar morgen de laatste werkdag van deze week. Hopen voor ons Europeanen (dat zijn we nu eenmaal, of we willen of niet) dat die ******storm weg is! Gewoon een dag helemáál zonder wind of zo...

 

Vrijdag de 19e aardig gewerkt, we doen dingen om uit te proberen voor de toekomst. Ik vind dat wel leuk om te doen, je leert er dingen bij en het is een vorm van innovatie om een bedrijf te verzekeren van een toekomst.

De laatste maanden heb ik wat films gezien over de 19e eeuw in verband met afrikanen. Bijvoorbeeld de film Amistad, over een slavenschip dat slaven overneemt van het slavenhalersschip Tecora om in het zuiden van de VS te verhandelen. En ik heb de serie Shaka Zulu die ik vroeger op TV gezien heb laatst als aanbieding gekocht op DVD. Spelend in deze tijd heb ik een tijdje terug de film An American History X gekocht en gekeken. En zo kijk ik dat af en toe eens, het is interessant allemaal.

Een paar jaar terug werkte er op het bedrijf waar ik werk een Ghanees, en met hem heb ik het vaak over de slavenhandel gehad, en over hoe hij dat zag richting de Hollanders. Tenslotte hadden wij in Ghana, te Elmina, een zeer beruchte plek gefortificeerd om in slaven te kunnen handelen. De Hollanders hadden in de slavenhandel vanuit Afrika richting Amerika maar een aandeel van 5%, maar stonden berucht om hun zeer wrede behandeling van de "handelswaar". Zelfs de Portugezen konden daar niet tegenop, en die hadden de naam!

Die Ghanese collega vroeg op een gegeven moment of ik in slaven zou kunnen handelen als ik toen geleefd had. Da's een goeie! En dus heb ik daar een tijdje over nagedacht om een antwoord te kunnen geven, een week of anderhalf. Daarna kwam ik tot de conclusie dat ik, als ik in die tijd geleefd zou hebben, heel goed in de slavenhandel terecht had kunnen komen om goed geld te verdienen. Inclusief de wrede behandeling. Tenslotte leef je in een tijd naar de normen, kennis en visies van die tijd. De Hollanders bezagen de negers (zoals dat geloof ik niet meer genoemd mag worden, maar wat wel een normaal woord is) als een vorm van dieren, hoger ontwikkelde dieren. Daarbij opgeteld de hoedanigheid van Nederland als koloniale macht toentertijd, het gewend zijn aan de macht hebben over "mindere" volken, de handel waarvan we leefden, de kerk die het niet veroordeelde, en alles wat er nog meer bijhoort, is het niet zo raar om dat van jezelf te kunnen zeggen. Het lijkt enigszins op de discussie hier in Enkhuizen een paar jaar terug over het Indiëmonument, niemand wilde dat zien vanuit de visie in die tijd. Behalve ik dan, en dat heb ik ergens nog op deze site staan onder Lokale items.

De Ghanese collega vond dat niet zo leuk om te horen uiteraard, hij vroeg zich af of ik hem verhandeld zou hebben in die tijd. Waarschijnlijk wel... En zo kregen we weer een discussie van een aantal weken. Op goede voet hoor, hij nam mij niet de slavenhandel kwalijk of zo. Want ook hij was zich bewust van m'n argument dat de Hollanders hun slaven die voor de handel bestemd waren kochten van zwarte stammen, waarvan vooral de Ashanti een kwalijke rol gespeeld hebben wat dat betreft. Het is trouwens best wel raar, je ziet inderdaad bij de Surinaamse zwarten heel goed de trekken van de Ghanese zwarten terug.

Wat ik me wel afvraag is hoe het kan dat de Hollanders zo wreed met de zwarten omgingen. Ik heb daar eigenlijk geen antwoord op, ook destijds naar die Ghanees toe niet. We zijn tenslotte geen volk van psychopaten of zo, maar waren wel de wreedste van allemaal naar die slaven toe. De Surinaamse slavenhouders waren ook zo wreed, de Hollandse kolonialen daar bedoel ik dus. Vreemd.

Maar de serie van Shaka Zulu terugzien is ook heel leuk, het is interessant ook al is het geromantiseerd. Als ik hem afgekeken heb ga ik er iets over schrijven, en over Zuid-Afrika waar ik een mening over heb. Maar dat duurt nog effies, de hele serie duurt 9 uur!