Hans Langbroek, raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Hoe zit het nu écht met onze vrijheid in dit land? Ik twijfel heel soms wel eens.
(8 september 2004)

Er lijken in Nederland verschillende dingen aan de hand te zijn ivm privacy momenteel.

Onze overheid wil, zoals veel overheden, weten wat elk van z'n burgers uitvoert. Onder het mom van een gemeenschappelijke vijand (denk aan Animal Farm van George Orwell!) als bijvoorbeeld islam, terrorisme, slechte economie etc. lijken we in rap tempo immer zichtbare, te controleren en van wieg tot graf te volgen elementen in een privacyloze samenleving te worden. De partijen die ons voorhouden dat we op ze hebben moeten stemmen om onze vrijheid en veiligheid te garanderen ontnemen ons zélf die vrijheid.

Diverse voorbeelden:

De AIVD mag straks zeer hoogstwaarschijnlijk alle dossiers die er van een persoon zijn doorzoeken en overhoop schudden onder het mom van veiligheid. Of het nu gaat om je ziekenhuisdossier, je belastingdossier, je strafblad, het gemeentehuis, schooldiploma's, reeksen werkgevers en noem maar op. Je kunt volledig doorgelicht worden.

We zitten in het voorstadium van een verplicht kastje in je auto dat bijhoudt hoe je rijstijl is, of je overtredingen begaat, waar je heen gaat en waar je op een bepaald moment bent met je voertuig. Dus niet alleen je volledige status kan gevolgd worden, ook nog continu je plek van verblijf of reis. De AIVD heeft ook het recht je mobiele telefoon te laten traceren als ze dat nodig vindt. En dat is straks met nauwelijks af te leggen verantwoording!

Het Nederlandse equivalent van Echelon in Zoutkamp wordt uitgebreid van 6 grote afluisterschotels naar 22(!) van die dingen! Dit maakt Nederland van één van de kleinste afluisterpotenties ter wereld tot één van de zeer groten... en dat terwijl in Nederland de politie al de organisatie is die vergeleken met andere landen enorme bevoegdheden heeft (die binnenkort nóg meer uitgebreid worden...). Sms, email, surfgedrag, telefoonverkeer: alles kan en mag gevolgd worden! Alleen glasvezel is nog moeilijk zomaar af te lezen en te luisteren. Maar als een provider straks verplicht wordt mee te werken dan is dat dus ook geen probleem meer.

Huisdieren worden gechipt. Die chips zijn in ontwikkeling, en wasemen de nare geur uit van experimenteren om toekomstige generaties burgers verplicht vlak na de geboorte uit kunnen te rusten met zo'n ding. Nóg makkelijker te volgen mensen, nog makkelijker te traceren mensen... Ik geef de Nederlandse burger nog twee, maximaal drie generaties voordat het verplicht wordt zo'n ding te laten implanteren. Onder het mom van veiligheid, tegen crminaliteit, ontvoering, misschien wel gezondheid en de hele heisa. Misschien nog wel creatievere "redenen" dan deze.

Ook het openbaar vervoer in allerlei regio's wordt in sneltreinvaart afgebouwd waardoor grote groepen minima enorm beperkt worden in hun bewegingsvrijheid, alsook studenten, scholieren, Jan met de Petforensen etc. In landelijke gebieden zijn huisartsenposten moeilijk bereikbaar voor mensen die geen auto kunnen betalen terwijl het openbaar vervoer verdwijnt. Een groeiend deel van de burgers laat tandartsbehandelingen schieten omdat het voor hen te duur is. Dan nog de stijgende kosten voor voortgezet onderwijs die voor mínder dan modaal steeds moeilijker op te hoesten zijn. Kortom, de fundamentele individuele vrijheden op allerlei gebieden die in grondwet en internationale rechten van de mens gegarandeerd worden, worden ingeperkt voor grote groepen, en blijven straks alleen nog voor welgestelden drempelloos bereikbaar en bestaan. 

Wij zijn bezig onszelf te laten degenereren tot slaafse consumptieburgers die blij en tevreden zijn als ze hun vakantie-, pc-, dvd-, breedbeeld, autoconsumptie kunnen blijven volhouden (dingen die ikzelf trouwens op zich ook allemaal leuk vind eerlijk gezegd). Blij, tevreden, niet in opstand komend tegen wat dan ook, met een semi-vrijheid van meningsuiting (die aanvoelt als vrijheid: je mag toch alles zeggen?) die constant gevolgd wordt voor als het nodig mocht zijn je maatschappelijk uit te schakelen. Dat kan heel makkelijk, er zijn verschillende manieren voor: een "bewezen" veroordeling wegens fraude, kindermisbruik, hoerenbezoek (zie Rob Oudkerk) en ga zo maar door. Een zachte, bijna niet waar te nemen, fluwelen wijze van dictatuur!
We ondergaan de moderne versie van "brood en spelen" en zijn er ook nog blij mee! Alles voor de staatsveiligheid, tegen de gemeenschappelijke vijand, vóór de economie of verzin maar een ander gezamenlijk doel dat werkt.

Het lijkt me zo qua wérkelijke vrijheid voor een grote groep mensen mogelijk in de toekomst de verkeerde richting op te gaan. Ik ben benieuwd hoe een lezer van deze site dit ziet!